Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : May 6 2016

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs May 2016 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs May 6 2016

  1. Insolvency and Bankruptcy Code Bill, 2016 passed by__________.
    A.Manoj Sinha
    B.Mahesh Sharma
    C.Jayant Sinha
    D.Shri Upendra Kushwaha
    Answer –  C.Jayant Sinha
    Explanation :
    The “Transformational” legislation that will help improve India’s ranking in the World Bank’s ‘Ease of Doing Business’ index. Jayant Sinha, Minister of State for Finance, the Government had “in toto” accepted the report of the Joint Committee of Parliament.

  2. Whose Chairpersonship under Approval of Committee on Yoga Education in Universities is implemented?
    A.U. Dinesh Kumar
    B.Arnab K Laha
    C.Dr. Shmueli
    D.Prof H.R. Nagendra
    Answer –  D.Prof H.R. Nagendra
    Explanation :
    Committe Constituted on15th January, 2016. The Purpose is for Yoga education in universities , under the chairpersonship: Prof H.R. Nagendra, Chancellor, Swami Vivekananda Yoga Anusandhanaat Samsthana, Bengaluru.

  3. _______________Collaboration in the Field of Science & Technology and sign MOU for Cooperation in Sports.
    A.India and Japan
    B.India and China
    C.India and Bangladesh
    D.India and South Korea
    Answer –  A.India and Japan
    Explanation :
    India and Japan are in close collaboration on several focus areas Science & Technology.From Indian Side Union Minister for Science & Technology and Earth Sciences Dr. Harsh Vardhan held a meeting with the Japanese Minister for Education, Culture, Sports, and Science & Technology Hirodie Hase in New Delhi.

  4. Govt releases ____________ under MGNREGA to drought-hit states.
    A.Rs.9,267 crore
    B.Rs.9,367 crore
    C.Rs.9,000 crore
    D.Rs.9,067 crore
    Answer –  B.Rs.9,367 crore
    Explanation :
    Union government has released 9,367 crore to drought-hit States under MGNREGA in 2016-17, the Parliament was informed by the Union Agriculture Minister Radha Mohan Singh. Centre also relaxed norms under the Scheme to make available additional employment of 50 days per household over and above the 100 days in areas affected by natural calamities during 2015-16.

  5. Number of gram panchayats in ______ to increase by 500 to 600.
    A.Uttarakand
    B.Bihar
    C.Odisha
    D.Himachal Pradesh
    Answer –  C.Odisha
    Explanation :
    Odisha Cabinet meeting under the chairmanship of Chief Minister Naveen Patnaik declared a proposal for amendment to the Gram Panchayat Act as this the ruling party’s promise in 2014 elections proclamation that there would be one panchayat for each 1,000 populace. The move is to encourage making of more than 500 panchayats in Odisha. As per the proposal the Panchayats in the state will increase by around 500 to 600.

  6. Which international airport four times more assemblages than other airports?
    A.Chennai
    B.Hyderabad
    C.Bangalore
    D.Mumbai
    Answer – D.Mumbai
    Explanation :
    The Chhatrapati Shivaji International airport is Situated in Mumbai. According to Mumbai International Airport Limited (MIAL), about 34,000 passengers rushing for space in an acre at the international airport.

  7. Which country to print own version of US dollar?
    A.Africa
    B.Kenya
    C.Zimbabwe
    D.New Zealand
    Answer –  C.Zimbabwe
    Explanation :
    Zimbabwe’s central bank is all set to introduce its own version of US dollars Known as bond notes in order to ease a cash shortage in the country. The Reserve Bank of Zimbabwe will introduce bond notes of $2, $5, $10, and $20, which will hold the same value as their US dollar counterparts.The bond notes will be assisted by $200 million provided by the Africa Export Import Bank.

  8. Which Bank signs MoU with BRICS Grouping-promoted New Development Bank.
    A.ICICI
    B.HDFC
    C.IndusInd Bank
    D.Yes Bank
    Answer – A.ICICI
    Explanation :
    NDB’s first president, ICICI Bank experienced person KV Kamath
    The agreement is to create a platform for sharing knowledge and deepening network connectivity between NDB and ICICI Bank after signing the MoU along with ICICI Bank chief Chanda Kochhar.

  9. Which bank ties up with US based Payments Company for faster international remittances
    A.Tamilnad Mercantile Bank
    B.South Indian Bank
    C.City Union Bank
    D.Federal Bank
    Answer –  D.Federal Bank
    Explanation :
    Kochi based Federal Bank joined with Transfast Remittance LLC for facilitating online inward remittance to India in Rupees for their NRI customers based in USA. Both the sides has entered into arrangement with this tie-up, the US-based NRI customers can transfer money instantly to their NRI account in India from their US bank account even by using Debit card/ Credit card.

  10. Europe Central Bank set to decide fate of _____ banknote.
    A.750-euro
    B.1000-euro
    C.500-euro
    D.400-euro
    Answer –  C.500-euro
    Explanation :
    The Central Bank of Europe is mulling to decide the fate of the 500-euro banknote, as these denominations associated with money laundering, the black market and terrorist financing. It is the largest denomination banknote in the single currency by the bank.The violet-coloured 500-euro bills account for just three per cent of the total number of banknotes in circulation, but 28 per cent of the total value.

  11. BHEL commissions 500 MW thermal power unit in
    A.Karnataka
    B.Jharkhand
    C.Maharashtra
    D.Uttar Pradesh
    Answer –  B.Jharkhand
    Explanation :
    Public Sector undertaking, Bharat Heavy Electricals Ltdhas commissioned 500 MW thermal power unit at Bokaro Thermal Power-AStation of Damodar Valley Corporation (DVC) in Jharkhand. With this the power major has added another coal-based power plant to the grid by successfully commissioning thermal unit on engineering, procurement and construction (EPC) basis.

  12. Who wins human rights award?
    A.Papa Wemba
    B.Angelique Kidjo
    C.Baaba Maal
    D.Dobet Gnahore
    Answer –  B.Angelique Kidjo
    Explanation :
    She is Famous by Diverse musical influences and creative music videos.
    Also Benin’s Grammy Award winner. For the active participation ofStanding up to injustice by Amnesty Internationaland Shown the exceptional courage.

  13. Mangalore based __________ has been awarded with Excellence Award on Empowering MSMEs 2016.
    A.Vijaya Bank
    B.Corporation Bank
    C.City Union Bank
    D.Indus Ind Bank
    Answer – B.Corporation Bank
    Explanation :
    Bank MD and CEO Jai Kumar Garg received the award from Kalraj Mishra, Union Minister for MSMEs, in New Delhi.The award is instituted by the Federation of Industry, Trade and Services [FITS]. The bank ensures collateral-free loans up to Rs. 1 crore under Credit Guarantee Scheme of CGTMSE and bears the cost of guarantee cover for loans up to Rs. 10 lakh.

  14. Swiss government honours _______ with statue.
    A.Sanjit Bedi
    B.Mohan Bhandari
    C.Zohra Sehgal
    D.Yash Chopra
    Answer –  D.Yash Chopra
    Explanation :
    Bollywood director Yash Chopra has been honoured with a special statue by the government The Director who shot most of his romantic dramas in the lush mountains of Switzerland.The 250 kilos bronze statue of the late filmmaker was inaugurated by his wife Pamela and daughter-in-law Rani Mukerjee.

  15. ___________ appointed Chief of Bureau of Civil Aviation Security.
    A.Manoj Sinha
    B.Mahesh Sharma
    C.Kumar Rajesh Chandra
    D.Jayant Sinha
    Answer – C.Kumar Rajesh Chandra
    Explanation :
    Explanation:The Appointments Committee of the Cabinet has approved the appointment of Senior IPS Officer Kumar Rajesh Chandra as chief of Bureau of Civil Aviation Security (BCAS). Bihar cadre 1985 batch IPS officer Chandra is currently working as Additional Director General (Modernization), Bihar Police.

  16. A driverless ________ rocket launched from Florida to put a communications satellite into orbit, then made a swift return landing on an ocean platform.
    A.GSAT-15
    B.Ariane 5 VA-227
    C.SpaceX Falcon 9
    D.IRNSS-1F
    Answer – C.SpaceX Falcon 9
    Explanation :
    Entrepreneur Elon Musk’s Space Exploration Technologies which aims to offer cut-rate launch services by re-using its rockets.The rocket was traveling twice as fast as the one that landed last month so it could deliver a hefty television broadcast satellite into an orbit more than 20,000 miles (32,200 km) beyond that of the International Space Station, which is about 250 miles (400 km) above air.

  17. 18000-year-old paddy discovered in
    A.China
    B.Korea
    C.Russia
    D.Japan
    Answer –  A.China
    Explanation :
    Chinese archaeologists discovered 8,000 years old paddy who believe that it could be the earliest wet rice farming site in the world. It has been also found carbonised rice that was confirmed to have grown more than 8,000 years ago based on carbon dating.The finding field, sprawling less than 100 square metres, was discovered at the Neolithic ruins of Hanjing in Sihong County in east China’s Jiangsu province in November last year.

  18. Badminton World Federation rankings: Srikanth slips to World No.___, Jwala-Ashwini rises to World No.____.
    A.11,14
    B.10,13
    C.12,14
    D.14,12
    Answer –  C.12,14
    Explanation :
    Men’s singles shuttler K Srikanth slipped a place to be ranked World No. 12 in the latest BWF rankings which is topped by China’s Chen Long. Commonwealth Games champion duo of Jwala Gutta and Ashwini Ponappa, who qualified for their second Olympics, rose one rung to be World No. 14 in women’s doubles.

  19. Indian shooters won bronze medal in the women’s 25m Pistol event on the ISSF Junior World Cup held in Suhl,
    A.Dubai
    B.Japan
    C.Australia
    D.Germany.
    Answer –  D.Germany.
    Explanation :
    Indian shooters won bronze medal in the women’s 25m Pistol event on the ISSF Junior World Cup held in Suhl, Germany. The women’s team of Sanjana Sehrawat, Chinki Yadav and Gauri Sheoran shot a total of 1695 to walk away with the bronze medal in the contest.

  20. Biography of ________ released.
    A.Madhubala
    B.Yash Chopra
    C.Shashi Kapoor
    D.Dev Anand
    Answer –  C.Shashi Kapoor
    Explanation :
    The biography titled Shashi Kapoor – the Householder, the Star, has been authored by film journalist Aseem Chhabra of veteran actor Shashi Kapoor. The unveiling the chapters of his personal and professional life of the legendary actor who has appeared in a large number of Hindi language films as well as in English-language films.