Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : May 30 2016

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs May 2016 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs May 30 2016

  1. What is the name of the high speed Train initiated the experimental Run In India route between Bareilly and Moradabad in Uttar Pradesh?
    A.Ralgo
    B.Shinkansen
    C.Talgo
    D.Inter City Express
    Ans: C.Talgo
    Explanation:
    Spanish train Talgo put to the test in India for the first time. The speed of the train is 115 km/hr. Rajdhani Express travelling via Delhi – Mumbai train runs at the speed of 85 Km/hr while Talgo overcomes the speed of Rajdhani Express by 80-115 km/hr.

  2. Which assembly workshop is inaugurated by Union Defence Minister Manohar Parrikar in Mazagaon, Mumbai?
    A.Nuclear Weapons
    B.Launching Vehicle
    C.Missile
    D.Submarine
    Ans: D.Submarine
    Explanation:
    The Workshop is a pre-engineered building structure to handle construction of multiple submarines simultaneously. It is built to assemble five submarines in the workshop at the same time. It is second submarine assembly workshop which is erected in Mazgaon (Mazagon Dock Limited).

  3. Which Bollywood Actor appointed as the goodwill ambassador for the the LEPRA Indian organisation that fights against diseases?
    A.Varun Dhawan
    B.Rahul Bose
    C.R Madhavan
    D.Aamir Khan
    Ans: C.R Madhavan
    Explanation:
    Telangana based non-government organisation LEPRA India is working in the fields of leprosy, tuberculosis, malaria, HIV or AIDS and community health. Earlier in 2015, online market place Snapdeal signed on Aamir Khan and Madhavan to be the company’s ambassadors.

  4. Who is re-appointed as Managing Director for five years by the firm Ashok Leyland?
    A.A.M. Naik
    B.Shikha Sharma
    C.Vishal Sikka
    D.Vinod K Dasari
    Ans: D.Vinod K Dasari
    Explanation:
    The second largest manufacturer of commercial vehicles maker came to this decision as the Board of Directors has approved the re-appointment of Dasari as Managing Director for a term of five years. The re-appointment will be valid after the approval of shareholders at the forthcoming annual general meeting.

  5. Which team beated Royal Challengers Bangalore succeeded Vivo-Indian Premier League title held at Chinnaswamy Stadium in Bangalore?
    A.Mumbai Indians
    B.Sunrisers Hyderabad
    C.Gujarat Lions
    D.Kolkata Knight Riders
    Ans: B.Sunrisers Hyderabad
    Explanation:
    Being won the toss the Sunrises skipper David Warner elected to bat and accumulated 208 by losing 7 wickets and in the second half of the match RCB has lost by 8 runs. The Australian All-rounder Ben Cutting was adjudged as the Player of the match for his all-round display in the high octane game taking 2/35 in the limited four overs.

  6. An actor who is famous in TV show FIR and a film Munna Bhai MBBS died recently due to prolonged illnes in Mumbai?
    A.Sabareesh Harane
    B.Suresh Natwal
    C.Hareesh Irani
    D.Suresh Chatwal
    Ans: D.Suresh Chatwal
    Explanation:
    The actor was known for his popular show FIR on Television who also played many roles in films and he was last seen on the big screen in Nakshatra in 2010. He started his acting career in the year 1969 with Rakhi Rakhi and was seen in films like Karan Arjun, Koyla and Munna Bhai MBBS

  7. Who has been elected as the Lieutenant Governor of newly framed Legislative Assembly in the Puducherry Union Territory?
    A.Kiran Bedi
    B.P Sathasivam
    C.A.K.Singh
    D.Khataria
    Ans: A.Kiran Bedi
    Explanation: Congress Legislature Party’s V. Narayanasamy called on the Lieutenant Governor Kiran Bedi on and betted claim to proceed to form the government in the Union Territory.

  8. How many seats won by the Congress – DMK alliance in the recently held Legislative Assembly elections in UT Puducherry?
    A.15
    B.16
    C.17
    D.20
    Ans: C.17
    Explanation: In the recently concluded assembly elections Congress – DMK alliance has 17 members in the 30 member Territorial Assembly. PCC President Namassivayam will accompany Narayanasamy.

  9. Who has been assumed office of Mumbai Headquarters Western Naval Command as Flag Officer Commanding in Chief?
    A.Sunil Lanba
    B.Girish Luthra
    C.Girish Lanba
    D.Sunil Luthra
    Ans: B.Girish Luthra
    Explanation: Vice Admiral Girish Luthra assumed office of Mumbai based Western Naval Command as Flag Officer Commanding-in-Chief from Vice Admiral Sunil Lanba at a ceremonial parade held at INS Shikra.

  10. Prime Minister Narendra Modi’s Mother Heeraben was presented with which award by the Nari Jagran Magazine in Varanasi?
    A.Nari Josh Samman
    B.Nari Jarg Samman
    C.Nari Jagran Samman
    D.Nara Josh Samman
    Ans: C.Nari Jagran Samman
    Explanation: Prime Minister Narendra Modi’s mother Heeraben was presented with the Nari Jagran Samman – 2016 award by the Nari Jagran magazine in Varanasi.

  11. Credit Suisse report stated that Indian economy is expected a growth of ______________ per cent in the current fiscal year due to improvement in agriculture and private consumption.
    A.7.5
    B.7.7
    C.7.1
    D.7.8
    Ans: D.7.8
    Explanation: First Six months of 2016-17, growth will be increasing at current levels, the improvement is take place in the second half of year. Credit Suisse expected that growth to improve to 7.8% in current fiscal from 7.5%.

  12. Who has crowned with Orange Cap Award for most Runs scored during IPL 2016?
    A.Chris Gayle
    B.Virat Kohli
    C.AB De Villiers
    D.None of the Above
    Ans: B.Virat Kohli
    Explanation:
    Orange Cap Award -Most Runs Scored: Virat Kohli (RCB)
    Most Valuable Player: Virat Kohli (RCB)

  13. Who took a superb victory in a Monaco Grand Prix to re-ignite his title campaign as he has his first win of the season?
    A.Lewis Hamilton
    B.Daniel Ricciardo
    C.Sergio Perez
    D.Narein Karthikeyan
    Ans: A.Lewis Hamilton
    Explanation: Hamilton’s first win this year cut his deficit to Mercedes team-mate Nico Rosberg, who finished seventh, to 24 points.