Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : March 7 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online Current Affairs March 7 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs March 7 2017

  1. Who has won the men’s single title in the Brasil Open 2017?
    A.Marcus Daniell
    B.Rogério Dutra
    C.Pablo Cuevas
    D.Albert Ramos
    Answer – C.Pablo Cuevas
    Explanation :
    The 2017 Brasil Open was a tennis tournament was the 17th edition of the Brasil Open, and part of the ATP World Tour 250 series of the 2017 ATP World Tour. The Sao Paulo ATP World Tour is played on outdoor clay-court has been won by the top players on the ATP World Tour in São Paulo, Brazil. Pablo Cuevas (Uruguay) won the 2017 Brasil Open in men’s single event by defeating Albert Ramos Viñolas (Spain). Rogério Dutra Silva (Brazil) / André (Brazil) beat New Zealand’s Marcus Daniell / Marcelo Demoliner (Brazil) to win the doubles title.

  2. According to the Great Backyard Bird Count (GBBC)2017 report, nearly 45 percent of India’s total bird species have been found in which state?
    A.Himachal Pradesh
    B.Uttarakhand
    C.Gujarat
    D.Punjab
    Answer – A. Himachal Pradesh
    Explanation :
    According to the Great Backyard Bird Count (GBBC)-2017 report about 45 percent of country’s total bird spices were reported in Himachal Pradesh. The report says around 564 bird species, nearly 45 percent of the 1,263 Indian bird species, were reported during the 4-day bird count from February 17 to 20. During the survey a total of 2,833 bird check lists have been uploaded to eBird and over 16000 birds were counted from all districts of Himachal, with highest number 453 bird species reported from Kangra district.

  3. The National Conference on Jal Kranti Abhiyan was held in which city on March 7, 2017?
    A.Mumbai
    B.Bangaluru
    C.New Delhi
    D.Kolkata
    Answer – C.New Delhi
    Explanation :
    A day long National conference on Jal Kranti Abhiyan was inaugurated by Sushri Uma Bharti, Union Minister for Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation in New Delhi on March 7, 2017. The conference was organized by Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation. Jal Kranti Abhiyan was launched on June 05,2015 by Uma Bharti. Objective: To strengthening grass root involvement of all stakeholders including Panchayati Raj institutions and local bodies for Participatory Irrigation Management.

  4. The Chhattisgarh cabinet presented a total budget of Rs. _________ crore for the fiscal 2017-18 on March 6, 2017 in state assembly.
    A.Rs. 89,110 crore
    B.Rs. 76,032 crore
    C.Rs. 95,650 crore
    D.Rs. 110,653 crore
    Answer – B.Rs 76,032crore 
    Explanation :
    The Chhattisgarh Chief Minister Raman Singh presented the annual budget of Rs 76,032 crore for 2017-18 in the state legislative assembly on March 6, 2017. The main focus of the budget is on digital inclusion and infrastructure development and on welfare of poorest of poor and inclusive growth. The estimated expenditure is 7.58 percent higher than the revised estimate of 2016-17. The revenue surplus is estimated at Rs 4,781 crore, the Gross fiscal deficit is estimated at Rs 9,647 crore, which is 3.49 percent of the GSDP. The budget allocates 36 percent of expenditure for the development of scheduled tribe sector and 12 percent for the scheduled caste sector.

  5. The Surya Kiran Xi is a joint military exercise of Indian Army with the Army troops of which country?
    A.China
    B.Japan
    C.Nepal
    D.Bangladesh
    Answer – C.Nepal
    Explanation :
    The two-week long India-Nepal joint military exercise ‘Surya Kiran-Xi‘ begins  in Pithoragarh, Uttarakhand on March 7, 2017. Aim: To train both the troops in the area of various counter insurgency operations over a prolonged period. It will also focus on other important aspects such as humanitarian assistance and disaster relief operations and environmental conservation. The Surya Kiran series of exercises are being conducted biannually, alternatively in India and Nepal. Surya Kiran-X was held in Nepal in December 2016.

  6. The Union Cabinet on March 6, 2017 approved the proposal for revival of _______ un-served/under-served airports by the year 2020.
    A.70
    B.45
    C.60
    D.50
    Answer – D.50
    Explanation :
    The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi approved the proposal for revival of 50 un-served/under-served airports/airstrips of the State Governments, Airports Authority of India (AAI) and Civil enclaves on March 6, 2017.The total cost of the project is estimated to be Rs. 4500 crore and will be completed by the financial year 2020. Under the project, 15 airports/airstrips each would be revived during 2017-18 and 2018-19. During 2019-20, 20 airports/airstrips would be revived.

  7. The new Open Acreage Licensing Policy (OALP) has been announced by the government of India to boost the output of which of the following?
    A.Cotton
    B.Oil & Gas
    C.Solar Energy
    D.Distilled Water
    Answer – B.Oil & Gas
    Explanation :
    India has announced an Open Acreage Licensing Policy (OALP) on March 7, 2017 for conducting oil and gas exploration in India. The new OALP policy will allow the bidder to select the exploration areas on their own and carve out areas where they want to drill. This will allow pricing and marketing freedom to operators and shifts to a revenue sharing model. The auction of oil and gas blocks under the Open Acreage Licensing Policy (OALP) will be conducted twice a year with the first round being held in July 2017.

  8. The Trade Mark Rules 2017 which came into effect on March 6, 2017 has replaced which rule to simply the processing of Trade Mark applications?
    A.Trade Mark Rules 2000
    B.Trade Mark Rules 2012
    C.Trade Mark Rules 1999
    D.Trade Mark Rules 2002
    Answer – D.Trade Mark Rules 2002 
    Explanation :
    The government notified the Trade Mark Rules, 2017 that came into force from March 6, 2017. The Rules 2017 will replace the former Trade Mark Rules 2002 and will streamline and simplify the processing of Trade Mark applications. Number of Trade Mark (TM) Forms have been reduced from 74 to 8. The fee for online filing of TM applications has been kept at 10% lower than that for physical filing to promote e-filing. Also, based on stakeholder feedback, the fee for individuals, start-ups and small enterprises has been reduced to Rs. 4,500 against Rs. 8,000 proposed by the draft rules.

  9. Tech Mahindra Ltd has signed a definitive agreement on March 6, 2017 to acquire CJS Solutions Group LLC for how much amount?
    A.$150 million
    B.$110 million
    C.$95 million
    D.$120 million
    Answer – B.$110 million
    Explanation :
    Mumbai based Software services firm Tech Mahindra Ltd  has signed a definitive agreement to acquire US-based healthcare information technology consulting company CJS Solutions Group LLC for $110 million on March 6, 2017. Tech Mahindra will make an upfront payment of $89.5 million for purchase of an 84.7% stake in the firm. The balance stake of 15.3% will be acquired over a period of three years. The transaction is expected to close by April 2017, subject to regulatory approvals. Previous year Tech Mahindra acquired UK-based Target Group in a deal worth around £120 million and UK-based digital transformation firm BIO Agency Ltd for an undisclosed amount.

  10. The image of an incredibly massive galaxy UGC 12591, which has hundred billions times the mass of the Sun has been captured by which telescope?
    A.Hubble Space Telescope
    B.Chandra X-Ray Observatory
    C.Spitzer Space Telescope
    D.Compton Gamma Ray Observatory
    Answer – A.Hubble Space Telescope 
    Explanation :
    The Hubble Space Telescope has captured an image of an incredible massive galaxy named as UGC 12591 which is located under 400 million light-years away from the Earth. According to NASA report, the galaxy and its halo together contain several hundred billion times the mass of the Sun and four times the mass of the Milky Way. Besides, the galaxy rotates extremely quickly at speeds of up to 1.8 million kilometers per hour.

  11. The 14 days Surya Kiran-Xi joint military exercise has been started in which Indian state on March 7, 2017?
    A.Karnataka
    B.Jammu & Kashmir
    C.Uttarakhand
    D.Haryana
    Answer – C.Uttarakhand
    Explanation :
    The two-week long India-Nepal joint military exercise ‘Surya Kiran-Xi‘ begins  in Pithoragarh, Uttarakhand on March 7, 2017. Aim: To train both the troops in the area of various counter insurgency operations over a prolonged period. It will also focus on other important aspects such as humanitarian assistance and disaster relief operations and environmental conservation. The Surya Kiran series of exercises are being conducted biannually, alternatively in India and Nepal. Surya Kiran-X was held in Nepal in December 2016.

  12. India’s first smart tribal village has been inaugurated in which state on March 6, 2017?
    A.Jammu & Kashmir
    B.West Bengal
    C.Madhya Prdaesh
    D.Gujarat
    Answer – A.Jammu & Kashmir
    Explanation :
    Jammu and Kashmir’s first smart tribal village Habbi has inaugurated by Ch ZulfkarAli, J & K  Minister for food, Civil Supplies and Consumer Affairs Ch ZulfkarAli on March 6 2017 in J & K. Habbi village is located in Kotranka in Rajouri District of Jammu and Kashmir. The smart village is developed by the rural development department. The village has been introduced with smart classes in the schools, better roads, electricity and water facility.

  13. As per the latest analysis of the Financial Times, which country’s banking system has surpassed that of the Eurozone to become the world’s largest banking system by assets?
    A.Russia
    B.China
    C.United Arab Emirates
    D.Germany
    Answer – B.China
    Explanation :
    According to the Financial Times shows latest analysis, China’s banking system has overtaken the b to become the world’s biggest by assets. China’s GDP surpassed the EU’s in 2011 at market exchange rates, but its banking system did not take over the top spot until 2016. The value of China’s banking system is more than 3.1 times the size of the country’s annual economic output, compared with 2.8 times for the eurozone and its banks

  14. In collaboration with which chatbot platform, HDFC Life has launched India’s first life insurance chatbot on March 7, 2017?
    A.Haptik
    B.Bots for Messengers
    C.Imperson
    D.Rebot.me
    Answer – A.Haptik
    Explanation :
    Mumbai based HDFC Life has launched India’s first life insurance chatbot to help users choose the most suitable life insurance plans and solutions on March 7, 2017 The chatbot was launched in collaboration with India’s largest chatbot platform Haptik, India’s largest chatbot platform. Recently HDFC Bank launched an artificial intelligence-driven chatbot Electronic Virtual Assistant (EVA).

  15. As per the latest estimation of global rating agency Fitch, India’s GDP is projected to grow at ___________ percent for the fiscal 2016-17.
    A.7.9 percent
    B.7.1 percent
    C.7.6 percent
    D.7.5 percent
    Answer – B.7.1 percent
    Explanation :
    The US based global rating agency Fitch on March 7, 2017 estimated India’s GDP to grow by 7.1 percent in the fiscal 2016-17. However, the rating agency also projected the growth to see upward trend at 7.7 percent in both 2017-18 and 2018-19. Fitch said that gradual implementation of the structural reform agenda is expected to contribute to higher growth.

  16. Kalika Prasad Bhattacharya who died on March 7, 2017 in a road accident was a noted ________
    A.Writer
    B.Journalist
    C.Singer
    D.Politician
    Answer – C.Singer
    Explanation :
    Popular Bengali folk music singer Kalika Prasad Bhattacharya has died in a road accident at Palsit in West Bengal. He was 47. The accident took place at Gurap on Durgapur Expressway (NH2) in West Bengal’s Burdwan district. The folk singer voiced in films like Jaatishwar (2014), Moner Manush (2010) and Bhuban Majhi (2017). The Bengal man co-founded the band Dohar in 1999 aimed to revive the folk music tradition of Northern and Eastern Bengal.

  17. Which Indian Institute has become the only institute to feature among the top 10 Best Small Universities in the World 2017 ranking by the Times Higher Education?
    A.Indian Institute of Technology Kharagpur
    B.Delhi University
    C.Banaras  Hindu University
    D.Indian Institute of Science, Bangalore
    Answer – D.Indian Institute of Science, Bangalore 
    Explanation :
    The Indian Institute of Science (IISc), Bangalore is the only Indian University to be placed among the top 10 global universities by Times Higher Education (THE). As per the THE ‘Best Small Universities in the World 2017’ ranking released on March 7, 2017, IISc has been placed at 8th position among the list of top 10 global universities. However, besides IISc, no other Indian University could find any position under the top 20 ranking.

  18. Which Indian airport has won the first position in the Airports Council International-ASQ survey in the 5-15 million passengers per annum (MPPA) category for the year 2016?
    A.Netaji Subhas Chandra Bose International Airport
    B.Hyderabad International Airport Limited
    C.Chhatrapati Shivaji International Airport
    D.Indira Gandhi International Airport
    Answer – B.Hyderabad International Airport Limited
    Explanation :
    GMR led Hyderabad International Airport Limited (GHIAL) has secured first position in the world in the prestigious Airports Council International (ACI)-Airport Service Quality (ASQ) survey in the 5-15 million passengers per annum (MPPA) category for the year 2016. Hyderabad Airport has steadily improved its score from 4.4 in 2009 to 4.9 in 2016 measured on scale of 1 to 5. Besides, the Indira Gandhi International Airport (IGIA) in Delhi has been ranked world’s second best airport in the category of passenger handling capacity of more than 40 million passengers annually.

  19. Which Indian actress has won the best actress award at the 2017 International Film Festival and Awards of Australia (IFFAA)?
    A.Aishwarya Rai Bachchan
    B.Priyanka Chopra
    C.Deepika Padukone
    D.Alia Bhatt
    Answer – A.Aishwarya Rai Bachchan 
    Explanation :
    Bollywood Actress Aishwarya Rai Bachchan has won the best actress award at the International Film Festival and Awards of Australia (IFFAA) for her movie Sarabjit. Directed by Omung Kumar, Sarabjit was the biopic on Sarabjit Singh who was an Indian farmer who was convicted of terrorism and spying in Pakistan and was sentenced to death. He was attacked by inmates at a prison in Lahore in April 2013 and died a few days later.

  20. Who has been selected for the ‘Distinguished Fellow’ honour by the Science and Engineering Research Board (SERB) for contribution towards research work?
    A.Sivananda Pai
    B.Pradyut Ghosh
    C.Lalji Singh
    D.Shiraz Naval Minwalla
    Answer – C.Lalji Singh 
    Explanation :
    Former director of Centre for Cellular and Molecular Biology (CCMB) Lalji Singh has been selected for ‘SERB Distinguished Fellow’ award by the Science and Engineering Research Board (SERB) to support his research. The award has been given in recognition of the former vice-chancellor, Banaras Hindu University (BHU), for his continued outstanding performance and also for mentorship to young researchers. The award carries an amount of Rs.60,000 per month and a research grant of Rs.5 lakh a year for three years extendable by two years.

  21. With which country India signed an MoU in the field of Information Technology and Electronics (IT&E) on January 6, 2017 which was given the ex-post facto approval by the Union Cabinet on March 6, 2017?
    A.Spain
    B.Uganada
    C.Portugal
    D.United Arab Emirates
    Answer – C.Portugal
    Explanation :
    The Union Cabinet gave its ex-post facto approval for the Memorandum of Understanding (MoU) between India and Portugal on cooperation in the field of IT&E which was signed on January 6, 2017 in New Delhi. Aim: Develop a long term and sustainable cooperation based on equality and mutual interest in the areas of Information Technology and Electronics (IT&E) in line with each country’s laws and regulations.

  22. The High Court of Manipur on March 3, 2017 has declared illegal the economic blockade created in the state by which political group?
    A.National Democratic Front of Bodoland
    B.Revolutionary People’s Front (RPF)
    C.People’s Liberation Army of Manipur
    D.United Naga Council
    Answer – D.United Naga Council 
    Explanation :
    The High Court of Manipur on March 3, 2017 declared the economic blockade in Manipur called by United Naga Council (UNC) as illegal. The order was passed by a bench of three judges Chief Justice R R Prasad, Justice N Kotiswar Singh and Justice Kh Nobin Singh on public interest litigation. Besides, the court has also directed the authorities to deal with those supporting the blockade according to the law. The high court ruled out that the persons and organisation imposing the economic blockade is violating the fundamental rights of the citizens.

  23. To mark the 100 years of Yogoda Satsang Math, Prime Minster Narendra Modi released which of the following on March 7, 2017?
    A.Commemorative of Rs.100
    B.Commemorative postage stamp
    C.Circulatory coin of Rs. 10
    D.Commemorative coin of Rs 10
    Answer – B.Commemorative postage stamp
    Explanation :
    Prime Minister Narendra Modi released a special commemorative postage stamp on 100 years of Yogoda Satsang Math on March 7, 2017. Aim : To reveal the complete harmony, basic oneness, and common foundations of all true religions. Dakshineswar based Yogoda Satsanga Society is a non-profit religious organization founded by Paramahansa Yogananda in 1917.

  24. The Union Cabinet has approved signing an MoU  with which organization on march 6, 2017 for strengthening gender equality in India?
    A.The American Association of University Women
    B.The Association of Women’s Rights in Development (AWID)
    C.United Nations Entity of Gender Equality and the Empowerment of Women (UN-Women)
    D.National Organization for Women (NOW)
    Answer – C.United Nations Entity of Gender Equality and the Empowerment of Women (UN-Women)
    Explanation :
    The Union Cabinet led by PM Modi approved signing of Memorandum of Understanding (MoU) between India and the United Nations Entity of Gender Equality and the Empowerment of Women (UN-Women). Aim: UN-Women will provide technical support to the Ministry of Panchayati Raj in strengthening capacities of governance institutions like Panchayati Raj Institutions (PRIs) for strengthening gender equality through legislation, policies and programmes. Under the MoU, the two parties will work together to develop participatory design of governance processes and effective implementation of laws, policies and programmes to promote gender responsive governance.

  25. Rabi Ray who died on March 6, 2017 was a Lok Sabha member from which state?
    A.Odisha
    B.Kerala
    C.Andhra Pradesh
    D.Tamil Nadu
    Answer – A.Odisha
    Explanation :
    Eminent socialist politician and former Union Minister and former Speaker of Lok Sabha Rabi Ray passed away after a prolonged illness in Cuttack. He was 91. The leader’s body was taken to his alma maters Ravenshaw University and M.S. Law College for last respects. Rabi before fraying into active politics Shri Rabi Ray was a freedom fighter in early 1947, when he was studying history in Ravenshaw College. His political career began soon after when he was first elected to the Lok Sabha in 1967, from the Puri parliamentary constituency, and was the leader of the Samyukta Socialist Party in the Lok Sabha.

  26. The Union Cabinet gave its ex-post facto approval on March 6, 2017 to the MoU signed between India with which country in the field of providing energy efficiency services?
    A.Portugal
    B.UAE
    C.Netherland
    D.Rwanda
    Answer – B.UAE
    Explanation :
    Besides, the government also gave its ex-post facto approval to the Memorandum of Understanding (MoU) between the India’s National Productivity Council and Al Etihad Energy Services, UAE to provide various services in the field of energy management and conservation like Energy Assessment Services, Training & Certification of Energy Auditors, Demand Side Management. The benfits of the MoU will be to provide opportunity to NPC for energy building and develop institutional mechanism in area of energy efficiency in Dubai and other Gulf Cooperation Council (GCC) member countries, provide recognition and exposure to further build NPC’s capacities and competencies in Dubai, promote NPC for engagements with other International collaboration partners.