Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : March 5 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online Current Affairs March 2017 5 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs March 5 2017

  1. The Tirupati Airport in Andhra Pradesh has been renamed as ___________
    A.Amaravati Airport
    B.Sri Lakshmi Narasimha Swamy Airport
    C.Sri Venkateswara Airport
    D.Sri Mukhalingam Airport
    Answer – C.Sri Venkateswara Airport
    Explanation :
    The Andhra Pradesh State Cabinet during a meeting chaired by Chief Minister N Chandrababu Naidu on March 2, 2017 approved proposals to rename the Vijayawada Airport and the Tirupati Airport. The cabinet proposed to rename the Vijayawada Airport in Gannavaram as ‘Nandamuri Taraka Rama Rao (NTR) Amaravati Airport’ after the legendary actor and founder of the ruling Telugu Desam Party and the new capital of Andhra Pradesh. The Tirupati Airport at Renigunta has been renamed as ‘Sri Venkateswara Airport’ after Lord Venkateswara of the temple town. The state government will send the renaming proposal to the Union Government for final approval.

  2. Which north eastern state in India has agreed to supply additional 60 MW of power to Bangladesh to solve its power crisis?
    A.Assam
    B.Meghalaya
    C.Mizoram
    D.Tripura
    Answer – D.Tripura
    Explanation :
    North Eastern state Tripura has agreed to supply an additional 60 MW to Bangladesh over the 100 MW of power the north-eastern state is supplying to the neighbouring country. This development comes after Bangladesh sought 100 MW electricity from India to solve its power crisis in the eastern part of the nation. They have no transmission facility to receive their entire request of 100 MW now. The Country has been receiving 100 MW since March 23, 2016, besides it has also been provided 500 MW by the West Bengal government.

  3. Which Indian state has decided to implement the City Taxi Regulation 2017 to regulate the web-based taxi services in the state?
    A.Haryana
    B.Maharashtra
    C.Karnataka
    D.Andhra Pradesh
    Answer – B.Maharashtra
    Explanation :
    The Maharashtra government led by Chief Minister Devendra Fadnavis has decided to implement the Maharashtra City Taxi Regulations 2017 to regulate the web-based taxi services in the state. The aim of the move is to ensure affordable travel for passengers and commuters and bring transparency. The decision was based on the complaints that web-based taxis like Ola, Uber, Taxi for Sure charged fares as per the supply of the taxi services and demand by the commuters.

  4. Which state has launched the Tirtha Darshan Scheme on March 3, 2017 to enable the senior citizens belonging to BPL to go on pilgrimage at government expenses?
    A.Uttar Pradesh
    B.Bihar
    C.Haryana
    D.Sikkim
    Answer – C.Haryana
    Explanation :
    Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar announced Tirtha Darshan Scheme on March 3, 2017 during the ongoing budget session of the Haryana Assembly.Under the scheme, senior citizens of Haryana domicile above the age of 60 years will be able to go on a Pilgrimage within the country at government expense. The government would bear the entire cost of the tour of senior citizens belonging to Below Poverty Line (BPL) families. In case of a couple, the expenses of the spouse belonging to BPL family would also be borne by the government. They would also be allowed to take an assistant along with them.In case of senior citizens of non-BPL families, the government would bear only 70 percent of the cost.

  5. According to the GSMA Association Report, which country will lead the world in Smartphone adoption in 2016-2020?
    A.India
    B.China
    C.South Africa
    D.Pakistan
    Answer – A.India
    Explanation :
    According to the GSM Association report released in Barcelona, India will lead the world in Smartphone adoption with a net addition of 350 million connections in 2016-20. The report was based on the estimates of the GSMA Intelligence Consumer Survey 2016 conducted across 56 countries on the mobile usage trend. As per the report, the developing world is set to add 1.6 billion smartphone connections between 2016 and 2020. It also stated that the Smartphone adoption across developing markets will increase from an average of 47 percent in 2016 to 62 percent in 2020 which would be led by India, China and Indonesia.

  6. The International Monetary Fund has reached a preliminary agreement with Ukraine on march 4, 2017 to provide a fresh disbursement of USD ____ billion in the first half of the March 2017.
    A.USD 1.2 billion
    B.USD 1.5 billion
    C.USD 1 billion
    D.USD 1.9 billion
    Answer –C.USD 1 billion
    Explanation :
    The International Monetary Fund reached a preliminary agreement with Ukraine on an updated Memorandum of Economic and Financial Policies on March 4, 2017. The agreement will pave way for the IMF’s Executive Board to consider the third review of the arrangement under the Extended Fund Facility (EFF) and disburse fresh aid of $1 billion (0.9 billion euros) to Ukraine in the first half of March 2017. The International Monetary Fund approved a $17.5 billion loan program for 4 years for Ukraine in 2015 to help the former Soviet republic financially amid a conflict with pro-Russia rebels.

  7. China has set its GDP growth target at ______ percent for the year 2017 compared with the target range of 6.5-7 percent in 2016.
    A.4.7 percent
    B.7.1 percent
    C.5.9 percent
    D.6.5 percent
    Answer – D.6.5 percent
    Explanation :
    National People’s Congress, (NPC) of China has set its GDP growth target at around 6.5 per cent for 2017, compared with a target range of 6.5 to 7 per cent last year. The Downward target reflects the market situation globally that forces the world’s second largest economy to set this target. The GDP last year reached 74.4 trillion yuan (over USD 11 trillion) clocking 6.7 per cent. The GDP target is in consistent with both economic principles and realities and will help to stabilise market expectations and facilitate the country’s structural adjustments. The NPC in its target report mentioned that it is targeting over 11 million for urban job creation this year emphasizing the greater importance China attaches to employment.

  8. She Leads Tech initiative has been launched by which company to support women founded or co-founded startups access to year-long program that provides tools, mentorship and resources?
    A.Google
    B.LinkedIn
    C.Youtube
    D.Facebook
    Answer – D.Facebook
    Explanation :
    Social networking giant Facebook has launched a new initiative named SheLeadsTech to support startups which are founded or co-founded by women population. The aim of the program is to encourage more women founders who wish to have their own startup or business. The year long program will give the startups access to “FBStart” which will provide tools, resources and mentorship to help overcome some of the barriers they face.Under the mentorship programme the women founders will get support and advice from an all-women mentor panel.

  9. Cab aggregator Ola has signed an MoU with which state government on March 4, 2017 to impart training to 25,000 youths in the state?
    A.Andhra Pradesh
    B.Madhya Pradesh
    C.Kerala
    D.Gujarat
    Answer – B.Madhya Pradesh
    Explanation :
    Online cab aggregator Ola has signed MoU with Government of Madhya Pradesh on March 4, 2017 to impart training to 25,000 youths in the state. The MoU was signed between Madhya Pradesh State Skill Development Mission (MPSSDM) and Directorate of Skill Development (Technical Education & Skill Development Dept). The aim of the MOU is to provide training, skill development and empowerment of 25,000 driver partners in the next two years. Besides, the company has also set a goal of nurturing micro entrepreneurship and skilling 50 lakh drivers by 2020.

  10. IRDAI has proposed to increase the insurance premium for cars, motor cycles as well as commercial vehicles to 50 percent. The new charges would be effective from which date? 
    A.March 31
    B.April 1
    C.June 1
    D.April 30
    Answer – B.April 1
    Explanation :
    The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) has proposed to increase the insurance premium to 50 percent for cars, motor cycles as well as commercial vehicles from April 1. The proposed hike would be applicable for mid-segment cars (1,000 – 1,500 cc) as well as bigger cars and SUVs. The insurance premium would be raise to Rs 3,355 for cars up to 1,000 cc and Rs 9,246 for bigger ones.  However, the third party motor insurance premium for small cars (up to 1,000 cc) would remain same at Rs 2,055.

  11. Where is the International Monetary Fund (IMF) headquartered?
    A.Geneva
    B.Washington D.C
    C.Paris
    D.Vienna
    Answer – B.Washington D.C
    Explanation :
    The International Monetary Fund (IMF) is an international organization of 189 countries working to foster global monetary cooperation, secure financial stability, facilitate international trade, promote high employment and sustainable economic growth, and reduce poverty around the world. Headquarters: Washington, D.C., United States, CEO: Christine Lagarde, Founded: 27 December 1945

  12. Who has won the 50-metre free pistol event in the 2017 ISSF World Cup in New Delhi on March 1, 2017?
    A.Jitu Rai
    B.Amanpreet Singh
    C.Vahid Golkhandan
    D.Vijay Kumar
    Answer – A.Jitu Rai
    Explanation :
    Jitu Rai won gold medal in the 50-metre free pistol event on March 1, 2017 in the ISSF World Cup at the Dr. Karni Singh Range, Tughlakabad, New Delhi. Jitu created a new world record with 230.1 points. This was his second medal in two days after he won the bronze medal in the 10m pistol event on February 28, 2017. The silver medal went to India’s Amanpreet Singh who scored a total of 226.9 points. This was his first World Cup final appearance. The bronze medal was won by Vahid Golkhandan of Iran who shot a total score of 208 points. This was his first World Cup medal in international competition.

  13. Name the winner of the 2017 Dubai Tennis Championships in men’s single event.
    A.Andy Murray
    B.Jean-Julien Rojer
    C.Fernando Verdasco
    D.Romania Horia Tecău
    Answer – A.Andy Murray
    Explanation :
    Men’s Single: Andy Murray (Winner), Fernando Verdasco (Runner); Women’s Single: Elina Svitolina(Winner), Caroline Wozniacki (Runner). The Dubai Tennis Championships (also known as the 2017 Dubai Duty Free Tennis Championships for sponsorship reasons) were held at the Aviation Club Tennis Centre in Dubai, United Arab Emirates. Britain’s Andy Murray claimed his first title of the year with a straight-sets victory over Fernando Verdasco despite a soggy start in the high octane game.

  14. Biju Patnaik whose 101st birth anniversary was observed on March 5, 2017 was a former Chief Minister of which state?
    A.Kerala
    B.Assam
    C.Odisha
    D.West Bengal
    Answer – C.Odisha
    Explanation :
    Odisha observed the 101st birth anniversary of former Chief Minister Biju Patnaik on March 5, 2017. As a part of the occasion, the mini-marathon was flagged off by Odisha Chief Minister Naveen Patnaik from Biju Patnaik Park in Bhubaneswar which ended at the Kalinga Stadium. Prime Minister Narendra Modi paid tributes to Biju Patnaik and acknowledged his diligence with which he served the society. Biju Patnaik was born on March 5 in 1916. He had serve as the Chief Minister of Odisha for two times, in 1961 and 1990. Patnaik who is also known as ‘Sher-e-Utkal’ (Lion of Odisha) died in 1997. Odisha has made considerable development under his leadership in infrastructure, job creation, attracting investment and women empowerment.

  15. Who won the gold medal in the 10 m pistol mixed double event at the 2017 ISSF Shooting World Cup in New Delhi?
    A.Lao Jiajie and Eva Roeksen
    B.Naphaswan Yangpaiboon and Kevin Venta
    C.Jitu Rai and Heena Sidhu
    D.Yukari Konishi and Tomoyuki Matsud
    Answer –C.Jitu Rai and Heena Sidhu
    Explanation :
    Jitu Rai and Heena Sidhu bagged the first ever gold medal in the newly included 10m pistol mixed event at the ISSF Shooting World Cup. The Indian pair beat Japan’s Yukari Konishi and Tomoyuki Matsuda 5-3 in the final. Slovenia’s Naphaswan Yangpaiboon and Kevin Venta were placed third. This is the first time that mixed event has been included at a World Cup. The recommendations to include mixed gender event was given by the Abhinav Bindra-led ISSF Athletes Committee and the world governing body soon approved the proposal.

  16. As per the scientists of United States, the mantle of the Earth is about _____ degree Celsius hotter than scientists previously thought.
    A.45 Degree
    B.50 Degree
    C.65 Degree
    D.60 Degree
    Answer – D.60 Degree
    Explanation :
    According to the findings by United States based Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI), the Earth’s mantle is about 60 degree Celsius hotter than as previously thought by the scientists. The new study could change the thinking of the scientists regarding the issues in Earth science including how ocean basins form. The result is significant as a hotter mantle would be more fluid and thus help to better explain the movement of rigid tectonic plates. Since it is not possible to measure the mantles temperature directly, geologists have to estimate it through laboratory experiments that simulate the high pressures and temperatures inside the Earth. The finding was published in the journal Science

  17. Who has been awarded the 30th Moortidevi Award on March 4, 2017 by Bharatiya Jnanpith organization?
    A.M P Veerendra
    B.C. Radhakrishnan
    C.Vishwanath Tripathi
    D.Kolakaluri Enoch
    Answer – A.M P Veerendra
    Explanation :
    Eminent Malayalam author and journalist M P Veerendra Kumar was presented the 30th Moortidevi award by Bharatiya Jnanpith organisation in Kozhikode Kerala. The Sahitya Akademi award winning writer was chosen for the prominent award for his Malayalam travelogue Hymavathabhoovil, which dwells upon ancient trails of Indian culture, myth, literature and people strewn in the plains, valleys and mountains of India”. The book also portraits environmental concerns over “fragile mountain ecosystem” and calls for action over lack of water resources and waste disposal systems.

  18. The All India Football Federation (AIFF) advisor __________ was removed from the post in December 2016 due to differences of opinion.
    A.Sunil Chhetri
    B.Bhaichung Bhutia
    C.Subrata Pal
    D.Gurpreet Singh Sandhu
    Answer – B.Bhaichung Bhutia 
    Explanation :
    Former India Football captain Bhaichung Bhutia was removed from the post advisor to both the AIFF and President Praful Patel. The decorated footballer was removed from the post last December after AGM, It is learnt that out of favour with the All India Football Federation (AIFF) due to differences in opinion this development occurred. The Sikkim based Bhutia was roped in as advisor two years back and has since then been involved in bringing India coach Stephen Constantine back till February 2018.

  19. Moortidevi Award is presented for contribution to _____
    A.Arts
    B.Literature
    C.Science
    D.Peace
    Answer – B.Literature
    Explanation :
    The Moortidevi Award is an annual literary award in India presented by the Bharatiya Jnanpith organization for a work which emphasizes Indian philosophy and culture. In 2003, the prize included an amount of Rs. 1 lakh (US$1,500), a plaque, a statue of Saraswati, and a shawl. The cash prize was raised to Rs. 2 lakh (US$3,000) in the year 2011 and to Rs.4 lakh (US$5,900) in the year 2013.

  20. Who is the Chairman of IRDAI?
    A.T.S. Vijayan
    B.V.K Sharma
    C.Rajiv Mehrishi
    D.Anil Sinha
    Answer – A.T.S. Vijayan
    Explanation :
    The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) is an autonomous, statutory agency tasked with regulating and promoting the insurance and re-insurance industries in India. Chairman: T.S. Vijayan, Headquarters: Hyderabad, Telangana