Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : March 24 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online Current Affairs March 24 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs March 24 2017

  1. Which ministry has issued an advisory on March 22, 2017 for strict compliance of the provisions in the Flag Code of India, 2002 and The Prevention of Insults to National Honour Act, 1971?
    A.Ministry of Human Resource Developement
    B.Ministry of Home Affairs
    C.Ministry of Economic Affairs
    D.Ministry of Social Justice & Empowerment
    Answer – B.Ministry of Home Affairs
    Explanation :
    The Ministry of Home Affairs (MHA) issued an advisory on March 22, 2017 to the chief secretaries, administrators of all state governments, UT administrations and secretaries of all ministries to ensure strict compliance of the provisions contained in the ‘Flag Code of India, 2002’ and ‘The Prevention of Insults to National Honour Act, 1971’.  The advisory directs to carry out mass awareness programmes and also wide publicity through advertisements in both the electronic and print media for compliance.

  2. What was the theme of the 18th edition of Asia’s largest convention on the business of media and entertainment “FICCI Frames-2017”?
    A.Media and Entertainment: Transforming Lives
    B.Making India the Global Entertainment Superpower
    C.Change or Perish
    D.Digital: Divide or Dividend
    Answer – D.Digital: Divide or Dividend
    Explanation :
    The three day 18th edition of FICCI Frames was inaugurated by Bollywood actor Jacqueline Fernandez in the presence of Union Information and Broadcasting Secretary Ajay Mittal on March 21, 2017 in Mumbai. Theme: ‘Digital: Divide or dividend’. The annual Conference of Media and Entertainment Industry is one of the largest conference in Asia

  3. The Meghalaya state government passed Rs ________ crore annual budget for the year 2017-18 on March 24, 2017.
    A.Rs. 12,510 crore
    B.Rs. 15,122 crore
    C.Rs. 12,873 crore
    D.Rs. 13,048 crore
    Answer – D.Rs. 13,048 crore
    Explanation :
    The Chief Minister of Meghalaya Mukul Sangma, who also holds the finance portfolio, presented Rs 13,048 crore annual budget for the year 2017-18 in the state Assembly on March 24, 2017. The key estimates includes:Total Expenditure: Rs 12,873 crore (including repayment of loans for Rs. 335 crore), Capital Expenditure: Rs 2,225 crore, Revenue Expenditure: Rs 10,648 crore, Fiscal Deficit: Rs 1,236 crore (3.8 per cent of the states Gross State Domestic Product (GSDP), Revenue Receipt: Rs 2,072 crore.

  4. How many member committee has been constituted by the Central Board of Direct Taxes to check on the IRS and other junior rank officers of IT Department who are on unauthorized leave or are absconding?
    A.Five
    B.Two
    C.Three
    D.Four
    Answer – C.Three
    Explanation :
    The Central Board of Direct Taxes (CBDT) has constituted a 3 member committee on March 20, 2017 to identify those Indian Revenue Service (IRS) officers and other junior-rank officers of the Income Tax department who are on unauthorised leave or are absconding, so that strict disciplinary action could be initiated against them. The committee is headed by an officer of the rank of Additional Director General (ADG). The committee has been directed to submit the report within 2 months to the CBDT Board.

  5. What is the rank of SBI Chairman Arundhati Bhattacharya in the 2017 World’s 50 Greatest Leaders report by Fortune Magazine?
    A.28
    B.30
    C.22
    D.26
    Answer – D.26
    Explanation :
    Fortune Magazine released their fourth annual ranking of the World’s 50 Greatest Leaders 2017 on March 23, 2017. State Bank of India’s Chairman Arundhati Bhattacharya has been ranked 26 among 50 leaders while Indian-origin physician Raj Panjabi, founder and CEO of Last Mile Health, have been placed at 28th position.

  6. Which of the following city of Afghanistan was captured by the Taliban militant group after a year-long battle with the Afghanistan Force?
    A.Zaranj
    B.Hera
    C.Sangin
    D.Sar-e Pol City
    Answer – C.Sangin 
    Explanation :
    Sangin town in Helmand province of Afghanistan has been captured by the Taliban group after a year-long battle with the Afghanistan Force. The officials have confirmed that the forces have been withdrawn from the area and Sangin is now in militant hands. The Taliban insurgents were given way into the district by a guard at a security checkpoint located on the Kunduz-Kabul highway. Using this route the insurgents took weapons and ammunition with them.

  7. The 23rd Conference of Auditors General (CAG) of Commonwealth Countries and British Overseas Territories was held in which country?
    A.India
    B.China
    C.United States
    D.Germany
    Answer – A.India
    Explanation :
    For the first time India host the three day Conference of Auditors General(CAG) of Commonwealth Countries and British Overseas Territories from March 21-23, 2017 in New Delhi. Theme: “Fostering Partnerships for Capacity Development in Public Audit”. An Auditors General of Tanzania and Canada held discussion with two sub-themes -Leveraging Technology in Public Audit, and Environment Audit: A Commonwealth Perspective.

  8. How much amount of credit agreement has been signed by the World Bank with the state government of Uttarakhand and Government of India on March 23, 2017 to improve health services in the state?
    A.USD 200 million
    B.USD 100 million
    C.USD 150 million
    D.USD 250 million
    Answer –
    B.USD 100 million
    Explanation :
    The World Bank signed US dollar 100 million credit agreement with the Centre and the state government of Uttarakhand on March 23, 2017 in New Delhi to improve quality of health care services in all 13 districts of the state. The aim of the agreement is to make available affordable, quality health care to all citizens and also reduce the financial risk for its citizens.

  9. Which financial services company has launched the mobile application “myLoan” on March 23, 2017 to offer personal loans to young and mobile savvy audience?
    A.Tata Capital Limited
    B.Birla Global Finance Limited
    C.Bajaj Capital Limited
    D.SBI Capital Markets Limited
    Answer – A.Tata Capital Limited
    Explanation :
    The Financial services company Tata Capital has launched a mobile application ‘myLoan’ to offer personal loans to young and mobile savvy audience. The maximum limit of the loan is Rs.13 lakh. The app is a social profile like Facebook and Linkedin based personal loan mobile application.

  10. Which of the given Office of the Insurance Ombudsman became the first to receive the ISO 9001:2015 certification for Quality Management on March 24, 2017?
    A.Office of the Insurance Ombudsman, Delhi
    B.Office of the Insurance Ombudsman, Chennai
    C.Office of the Insurance Ombudsman, Kolkata
    D.Office of the Insurance Ombudsman, Hyderabad
    Answer – A.Office of the Insurance Ombudsman, Delhi 
    Explanation :
    The Office of the Insurance Ombudsman, Delhi was awarded ISO 9001:2015 certification by Standardisation, Testing and Quality Certification (STOC), under Ministry of Electronics and Information Technology, for Quality Management Standard (QMS) on March 24, 2017 in New Delhi. The Delhi office of Insurance Ombudsman is the first office to get the distinction of being certified as ISO 9001: 2015 office.

  11. How many Indian-American have been named for the highest US civilian award for immigrants, Ellis Island Medal of Honour 2017?
    A.Six
    B.Ten
    C.One
    D.Five
    Answer – A.Six
    Explanation :
    Six Indian-Americans individuals have been nominated among a total of 88 recipients for the prestigious Ellis Island Medal of Honour 2017, the highest civilin award in the US for immigrants. Besides, a Pakistani-American Dr Adil Haider has also been named for the prestigious award. The 2017 recipients will be honored on May 13, 2017 at an event on Ellis Island in New York.

  12. Who has been appointed as the part time Chairman of the Catholic Syrian Bank by RBI on March 23, 2017?
    A.Suresh Patel
    B.Salim Gangadharan
    C.V.G Mathew
    D.T S Anantharaman
    Answer – D.T S Anantharaman 
    Explanation :
    T S Anantharaman can hold the position of part-time Chairman of Catholic Syrian Bank said by Reserve Bank of India(RBI)on March 23, 2017. Anantharaman has been working as the position of Non-Executive Director of Catholic Syrian Bank since August, 2009. Currently he was the President of Chamber of Commerce, Thrissur, Thrissur Management Association and a number of other institutions.

  13. The scientists of which country have set up the World’s Largest Artificial Sun called Synlight to produce hydrogen fuel in carbon neutral way?
    A.Norway
    B.Germany
    C.Switzerland
    D.China
    Answer – B.Germany
    Explanation :
    Scientists at the German Aerospace Center (DLR) have designed Synlight which they call as the “world’s largest artificial sun” at Julich, a town located 30 kilometers (19 miles) west of Cologne in Germany  to produce hydrogen in a carbon-neutral way so as to use them as fuel in cars and airplanes. Synlight is a system composed of a huge collection of 149 individual film projector spotlights with honeycomb-like setup, assembled at a single place to produce about 10,000 times the intensity of the natural solar radiation on Earth’s surface.

  14. Who has been conferred with the Lifetime Achievement Award at 6th National Photography Awards on March 22, 2017?
    A.Dipayan Bhar
    B.Ravinder Kumar
    C.Raghu Rai
    D.Atul Choubey
    Answer – C.Raghu Rai
    Explanation :
    Indian photographer and photojournalist Raghu Rai has conferred with a Lifetime Achievement Award by the Union Minister of Information and Broadcasting  M. Venkaiah Naidu at 6th National Photography Awards for his remarkable contribution in the field of photography. Rai has been a photographer for over 50 years. He also served on the jury of World Press Photo and UNESCO’s International Photo Contest.

  15. The Ministry of Petroleum and Natural Gas has launched MoPNG e-Seva on March 24, 2017 for which purpose?
    A.Redress the Grievance of Oil and Gas Sector Through Social Media
    B.Register Oil and Gas Connection Application
    C.Online Gas Bookings
    D.Linking of LPG Consumer for Direct Benefit Transfer
    Answer – A.Redress the Grievance of Oil and Gas Sector Through Social Media
    Explanation :
    The Minister of State (I/C) for Petroleum and Natural Gas, Shri Dharmendra Pradhan launched MoPNG e-Seva, a dedicated grievances redressal platform across Social Media on March 24, 2017. The MOPNG e-Seva is an integrated grievances redressal platform to address all queries and grievances relating to Oil and Gas Sector via social media (Facebook, Twitter). It will also deliver 24 x 7 support for consumers and will aim at addressing complaints within 48 hours.

  16. The first Vertical garden of India has been set up in which city?
    A.Shimla
    B.Bhopal
    C.New Delhi
    D.Bengaluru
    Answer – D.Bengaluru
    Explanation :
    First vertical garden of India has setup at the Hosur Road Electronics City Flyover in Bengaluru to control the pollution level of the city.It will also act as a sound proofing barrier. The garden is an initiative of SayTrees which is an NGO having ordinary citizens as its members who are determined to protect nature. The world’s first vertical gardens were setup in China .

  17. Who is the Chief Executive Officer (CEO) of the World Bank?
    A.Takehiko Nakao
    B.Christine Lagarde
    C.Kristalina Georgieva
    D.Jim Yong Kim
    Answer – C.Kristalina Georgieva
    Explanation :
    The World Bank is an international financial institution that provides loans to countries of the world for capital programs. Headquarters: Washington, D.C., United States, CEO: Kristalina Georgieva, Founded: 1944.

  18. Bakshi Stadium is located in which state?
    A.Chennai, Tamil Nadu
    B.Srinagar, Jammu & Kashmir
    C.New Delhi
    D.Pune, Maharashtra
    Answer – B.Srinagar, Jammu & Kashmir
    Explanation :
    The Bakshi Stadium in Srinagar will soon be transformed into modern football stadium as per the norms of the Federation Internationale de Football Association (FIFA) within 12 months. The estimated cost for developing of the stadium is Rs 48 crore. The Bakshi Stadium in Srinagar will soon be transformed into modern football stadium as per the norms of the Federation Internationale de Football Association (FIFA). The estimated cost for developing of the stadium is Rs 48 crore.

  19. How many Office of the Insurance Ombudsman are operating in India?
    A.20
    B.17
    C.15
    D.18
    Answer – B.17
    Explanation :
    The Insurance Ombudsman institution was created by Government of India for individual policyholders for settlement of their complaints against Insurance Companies in a cost-effective, efficient and impartial manner. There are total 17 offices of the Insurance Ombudsman across the country. The office of Insurance Ombudsman, Delhi was the first Ombudsman Office established on November 11, 1999 under Redressal of Public Grievances, 1998.

  20. Jagadisa Thyagarajan, who died on March 23, 2017 was a famous ________
    A.Litterateur
    B.Politician
    C.Actor
    D.Singer
    Answer – A.Litterateur
    Explanation :
    Noted Tamil litterateur and Sahitya Akademi winner Jagadisa Thyagarajan passed away in Chennai on March 23, 2017. He was 85. He is known by his pen name, Asokamitran. He penned nearly eight novels, 20 novellas, hundreds of short stories, commentaries on a wide range of issues, and profiles of personalities.

  21. When is the World Tuberculosis Day observed?
    A.March 25
    B.March 23
    C.March 24
    D.March 22
    Answer – C.March 24
    Explanation :
    Every year World Tuberculosis Day is observed on March 24 across the world to commemorates the day in 1882 when Dr Robert Koch astounded the scientific community by announcing that he had discovered the cause of tuberculosis, the TB bacillus. The aim of the day is to create awareness and support world-wide efforts to eliminate tuberculosis (TB).2017. Theme: Unite to End TB

  22. Name the book launched by Radha Mohan Singh on 23 March 2017 to commemorate the  Golden Jubilee year of National Dairy Development Board’s (NDDB)?
    A.50 Years – The Great Indian Milk Revolution
    B.50 Years of Success of NDDB
    C.Glorious 50 Years in Milk Industry
    D.Celebrating 50 Years of Revolutionary Success in Dairy Industry
    Answer – A.50 Years – The Great Indian Milk Revolution
    Explanation :
    The Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare, Shri Radha Mohan Singh has launched the book titled “50 Years – The Great Indian Milk Revolution” to commemorate National Dairy Development Board’s (NDDB) Golden Jubilee year on March 23, 2017.  This book suumarize NDDB’s remarkable 50-year journey and the value it has created for millions of dairy farmers in this country.

  23. Coal based Bongaigaon Thermal Power Station is located in which state?
    A.Manipur
    B.Arunachal Pradesh
    C.Assam
    D.Meghalaya
    Answer – C.Assam
    Explanation :
    New Delhi based Bharat Heavy Electricals Ltd (BHEL) has commissioned a 250 MW coal-based thermal power unit at North East’s largest coal based power plant Bongaigaon Thermal Power Station (TPS) in Assam on March 23, 2017. BHEL is the contractor of main plant of Bongaigaon Thermal Power Station which. This power station has been set up after demolishing an old power station of Assam State Electricity Board.