Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : March 21 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online Current Affairs March 21 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs March 21 2017

  1. Name the first Indian batsman to face 500 balls in Test Innings.
    A.Karun Nair
    B.Cheteshwar Pujara
    C.Ajinkya Rahane
    D.Shikhar Dhawan
    Answer – B.Cheteshwar Pujara
    Explanation :
    Indian Cricketer Cheteshwar Pujara(29) became the first Indian batsman to face 500 balls in the second innings of the 3rd Test against Australia at Ranchi. Pujara has played 525 balls in his 202 run innings. With this he breaks Rahul Dravid’s record who faces 494 balls in 2004. He bats for a long period of time with high conversion rate from 100 to 150

  2. The 2017 Asian Race Walking Championships has been won by __________
    A.Chen Ruolin
    B.Georgiy Sheiko
    C.Kim Hyun-Sub
    D.KT Irfan
    Answer – C.Kim Hyun-Sub 
    Explanation :
    Korea’s Kim Hyun-Sub took the gold medal in 1:19:50 in men’s 20km race walk event at the Asian Race Walking Championships in Nomi, Japan on March 19, 2017 while Georgiy Sheiko of Kazakhstan bagged the silver medal in 1:20:47. It was Kim’s third consecutive gold in the event. India’s KT Irfan won the bronze medal. The 27 year old Army athlete clocked an impressive 01:20:59 to clinch the title. Besides, the national champion has won the National Race Walking Championships in February 2017 to be qualified for the World Championships in London in August 2017.

  3. At which of the given space centers, ISRO commissioned Hypersonic Wind Tunnel and Shock Tunnel facilities on March 20, 2017?
    A.Vikram Sarabhai Space Centre (VSSC)
    B.Liquid Propulsion Systems Centre (LPSC)
    C.Satish Dhawan Space Centre (SDSC-SHAR)
    D.ISRO Propulsion Complex (IPRC)
    Answer –A.Vikram Sarabhai Space Centre (VSSC)
    Explanation :
    The Indian Space Research Organization (ISRO) commissioned two major facilities, a Hypersonic Wind Tunnel and Shock Tunnel at the Vikram Sarabhai Space Centre at Thiruvananthapuram on March 20, 2017. The facilities were dedicated to the nation by the ISRO Chairman A.S. Kiran Kumar and are a part of ISRO’s continuous and concerted efforts to minimise cost of access to space. Such facilities would provide adequate data for design and development of current and future space transportation systems in the country. The facilities are dedicated in the memory of Satish Dhawan, a pioneer in the field and have been named as the Satish Dhawan Wind tunnel Complex.

  4. When is the World Poetry Day observed?
    A.March 20
    B.March 21
    C.March 22
    D.March 19
    Answer – B.March 21
    Explanation :
    UNESCO designated World Poetry Day is observed on 21st March to encourage a return to the oral tradition of poetry recitals, to promote the teaching of poetry.  Aim :  To support linguistic diversity through poetic expression and to offer endangered languages the opportunity to be heard within their communities. The day was recognised by UNSECO, specialized agency of the UN. It was adopted during UNESCO’s 30th session held in Paris in 1999.

  5. Who among the given has become the first women belonging  to private sector to be appointed as the Full-Time Member of Securities and Exchange Board of India (SEBI) on March 21, 2017?
    A.Sara Blakely
    B.Kalpana Morparia
    C.Madhabi Puri Buch
    D.Kiran Mazumdar Shaw
    Answer – C. Madhabi Puri Buch 
    Explanation :
    Madhabi Puri Buch has been appointed as a Full-Time Member of Mumbai based Securities and Exchange Board of India (SEBI) for a period of three years by the Personnel Ministry on March 21, 2017. Puri currently working at the New Development Bank, China. She is founder-director of Agora Advisory Pvt Ltd. She will get a consolidated salary of Rs 3.75 lakh per month.

  6. The second India-UAE conference on globalization was held in which city on March 20, 2017?
    A.New Delhi
    B.Abu Dhabi
    C.Dubai
    D.Bangaluru
    Answer – C.Dubai
    Explanation :
    The second India-UAE conference on globalisation, organised by All India Management Association (AIMA)was held in Dubai to promote cooperation between the two countries. Theme:  “Resetting Globalisation: Collaborating in a Fast Changing World.” The conference held various sessions includes healthcare, technologies to encourage competitiveness, the banking and financial sector’s financial technologies transformation, and the growing role of technology and innovation in the retail sector.

  7. According to the Forbes 2017 World Billionaire Report, the youngest billionaire of the world is ______________
    A.Diane Kemper
    B.Jane Goldman
    C.Amy Goldman Fowler
    D.Alexandra Andresen
    Answer – D.Alexandra Andresen
    Explanation :
    According to the World Billionaire Report 2017 by Forbes, the youngest billionaire in the world for the second consecutive year is 20-year-old Alexandra Andresen. She and her sister Katharina Andresen, 21, joined the World’s Billionaires List in 2016 when their father transferred control of their family’s investment company to the sisters, who each have a $1.2 billion fortune.

  8. Who has been honored with the Kirti Chakra  by President Pranab Mukherjee on March 20, 2017?
    A.Major Rohit Suri
    B.Vijay Kumar
    C.Gursevak Singh
    D.Ramesh Pratap Singh
    Answer – A.Major Rohit Suri
    Explanation :
    Major Rohit Suri, the leader of the army team that carried out surgical strike in PoK in 2016, was presented the Kirti Chakra by President Pranab Mukherjee during the military investiture ceremony held in the Durbar Hall of the Rashtrapati Bhavan on March 20, 2017. Major Rohit Suri belongs to the Parachute Regiment. Besides, another member of the surgical strikes team Naib Subedar Vijay Kumar was conferred the Shaurya Chakra for his daredevilry in killing two terrorists in the operation despite coming under fire. Mr. Mukherjee conferred a total of 13 Shaurya Chakras on military personnel, who were also involved in operations against terrorists in the Pathankot Air Force station and the government institute near Srinagar in Jammu and Kashmir. Six of the 13 Shaurya Chakras were conferred posthumously.

  9. When is the International Day of Forests observed?
    A.March 21
    B.March 22
    C.March 20
    D.March 23
    Answer – A.March 21
    Explanation :
    Every year on 21st March is observed as International Day of Forests proclaimed by United Nations(UN) across the world to promotes the importance of forests and trees in our lives. 2017 Theme: Forests and energy. This year theme highlight the importance of wood energy in improving people’s lives, powering sustainable development and mitigating climate change. A resolution was passed by the United Nations (UN) General Assembly on November 28, 2012, to declare March 21 as International Day of Forests. The first International Day of Forests was celebrated on March 21, 2013

  10. Vidya Pillai is associated to which sports?
    A.Tennis
    B.Billiards
    C.Basketball
    D.Shooting
    Answer – B.Billiards
    Explanation :
    India’s Billiards Champion Vidya Pillai settled for silver medal in the 2017 World Women Snooker Championship held in Safra Toa Payoh, Singapore on March 20, 2017. The 39 year old lost to Hong Kong’s Ng On Yee, who won the gold with 5-4 lead. This was the second win for Ng who earlier won the Championship in 2015. This is Vidya’s first international medal for India in 2017. Vidya Pillai, an eight-time women’s national snooker champion, previously won gold at the IBSF World Team Snooker Championship in 2013.

  11. Soumya Swaminathan, who has been inducted into the ad hoc Interagency Coordination Group on Antimicrobial Resistance set up by UN, serves as the director of ___________
    A.Indian Council of Philosophical Research
    B.Indian Council of Medical Research
    C.National Institute of Cancer Prevention and Research
    D.All India Institutes of Medical Sciences
    Answer – B.Indian Council of Medical Research
    Explanation :
    Indian Council of Medical Research director Soumya Swaminathan (57) has been inducted to the ad hoc Interagency Coordination Group on Antimicrobial Resistance. The high level group is set up by UN head Antonio Guterres to provide expertise on and coordinate the global fight against antimicrobial resistance.  The group will lead by Deputy Secretary-General Amina Mohammed and World Health Organisation Director-General Margaret Chan

  12. The Indian Sign Language (ISL) Dictionary soon to be launched by the government is being developed by which organization?
    A.Association of Visual Language Interpreters of Canada
    B.World Federation of the Deaf
    C.Indian Sign Language Research and Training Centre
    D.Sign Language Interpreters Association of New Zealand
    Answer – C.Indian Sign Language Research and Training Centre
    Explanation :
    The government has planned to soon launch India’s state of the art dictionary depicting the sign languages used by hearing and speech impaired people across the nation to bring uniformity and bridge the communication gap. The Indian Sign Language (ISL) dictionary is being developed by the Indian Sign Language Research and Training Centre (ISLRTC) in both print and video format. It will promote the use of sign language for hearing impaired students at schools and colleges. It will also enable government officials, teachers, professionals, community leaders and the public at large to learn and use sign language to communicate with the respective class of the people.

  13. What is the theme of the 2017 International Day of Forests?
    A.My Forest, Our  Future
    B.Forests and Water
    C.Forests | Climate | Change
    D.Forests and Energy
    Answer – D.Forests and Energy
    Explanation :
    The 2017 Theme for International Day of Forests is: Forests and energy. This year theme highlight the importance of wood energy in improving people’s lives, powering sustainable development and mitigating climate change. A resolution was passed by the United Nations (UN) General Assembly on November 28, 2012, to declare March 21 as International Day of Forests. The first International Day of Forests was celebrated on  March 21, 2013

  14. The Biotechnology Industry Research Assistance Council (BIRAC) celebrated its ______ foundation day on March 20-21, 2017.
    A.Seventh
    B.Fifth
    C.Sixth
    D.Ninth
    Answer – B.Fifth
    Explanation :
    The Biotechnology Industry Research Assistance Council (BIRAC) has celebrated it’s fifth foundation day on March 20-21, 2017 with the theme “[email protected]: Impacting the Biotech Ecosystem”. Dr. Harsh Vardhan, Minister for Science & Technology and Earth Sciences was the Chief Guest of 2017 foundation day while Y S Chowdary Minister of State for Science & Technology and Earth Sciences was the Guest of Honour. The foundation day celebration was followed by  Grand Challenges India Meeting 2017 which was organized by the BIRAC – PMU of DBT – BMGF and Wellcome Trust.

  15. The 2017 Worldwide Cost of Living Index includes 4 Indian cities among the cheapest global cities to live in. Which among the given cities is not among them?
    A.Mumbai
    B.Kolkata
    C.New Delhi
    D.Banagluru
    Answer –
    B.Kolkata
    Explanation :
    According to the 2017 Worldwide Cost of Living Index released by the Economist Intelligence Unit (EIU) on March 21, 2017, four Indian cities are among the cheapest cities to live in globally. As per the report Almaty in Kazakhstan was the cheapest city in the world. Among Indian Cities, Bangaluru(3), Chennai(5), Mumbai(5) and New Delhi (8)were named as the cheapest cities to live in globally.

  16. The Reserve Bank of India (RBI) has proposed to fix the upper limit for the for Pre-paid Payment Instruments at Rs. __________
    A.Rs.50,000
    B.Rs.1,00,000
    C.Rs.1,50,000
    D.Rs.2,00,00
    Answer – B.Rs.1,00,000
    Explanation :
    The Reserve Bank of India (RBI) has proposed to cap the upper limit for Pre-paid Payment Instruments at Rs 1 lakh on March 20, 2017 due to the growing usage of PPIs for purchase of goods and services as well as funds transfer. The decision was taken by RBI after receiving requests from stakeholders and other entities for relaxations in certain areas while strengthening the norms for safety and security, risk mitigation and customer protection aspects related to usage of PPIs. The RBI sought comment of stakeholders on draft circular on Master Directions on Issuance and Operation of Pre-paid Payment Instruments (PPIs) in India till March 31.

  17. In which city of Jharkhand, was the first Post Office Passport Seva Kendra (POPSK) inaugurated on March 19, 2017?
    A.Hazaribagh
    B.Dhanbad
    C.Ranchi
    D.Jamshedpur
    Answer – D.Jamshedpur
    Explanation :
    State’s first Post Office Passport Seva Kendra (POPSK) under Jharkhand postal circle was inaugurated at Jamshedpur head post office in Bistupur on March 19, 2017. The new facility was inaugurated in the presence of State food and civil supplies minister Saryu Roy and MP Bidhyut Baran Mahto. As per the new initiative the post office can issue fresh passports as well as renew expired ones. This is the first time that the postal department has been given the key responsibility of issuing passports. Earlier, its role was limited up to distributing and collecting passport application forms.

  18.  Tamil Nadu beat which team to clinch the 2017 Vijay Hazare Trophy?
    A.Railways
    B.Uttar Pradesh
    C.Punjab
    D.Bengal
    Answer – D.BengalExplanation :
    Tamil Nadu won the Vijay Hazare Trophy 2017 at the Feroz Shah Kotla, Delhi on March 16, 2017 by beating Bengal by 37 runs in the finals. With this win, they become the only team to win the tournament five times out of which one was shared with Uttar Pradesh in 2004-05. Tamil Nadu’s Wicket keeper Dinesh Karthik was adjudged as the Man of the Match. He recorded his fifth 50+ score in the tournament and took his aggregate to 495. The average is 82.5.  Besides, Aswin Crist, Mohammed Mohammed and Rahil Shah picked up 2 wickets each to help Tamil Nadu win..Batting first, Tamil Nadu put a modest total of 218 runs for Bengal to chase, however, despite Sudip Chatterjee and Anustup Majumdar’s effort with the bat, Bengal could not chase a modest total of 218 and were dismissed at 180/6 in 36 overs.

  19. India and and Mauritius have signed a Memorandum of Understanding (MoU) on March 20, 2017 to execute social housing project worth Rs. _____ crore.
    A.Rs. 150 crore
    B.Rs. 100 crore
    C.Rs. 220 crore
    D.Rs. 130 crore
    Answer – D.Rs. 130 crore
    Explanation :
    India and Mauritius have signed a Memorandum of Understanding (MoU) to execute a US $ 20 million (Rs.130 cr) social housing project in Mauritius during Vice-Prime Minister and Minister of Housing and Lands Showkutally Soodhun’s visit to India on March 20, 2017. The housing project will be implemented by NBCC which is a Navratna organisation under the Ministry of Urban Development. According to the agreement NBCC will construct 700 duplex type houses with 50 sq.mt net floor area with two bedrooms, living and dining rooms, kitchen, bathrooms and toilets each in 18 months in Dagotiere and Mare Tabac.

  20. According to the Forbes World Billionaire Report 2017, who has been ranked as the wealthiest Indian?
    A.Lakshmi Mittal
    B.Azim Premji
    C.Anil Ambani
    D.Mukesh Ambani
    Answer – D.Mukesh Ambani
    Explanation :
    According to the report released by Forbes, India has fourth highest number of billionaires in the World and the Indian group is led by Reliance Industries chief Mukesh Ambani. He was ranked 33 in the Forbes list of ‘World’s Billionaires’ 2017. His net worth for 2017 is $23.2 billion. He was followd by Lakshmi Mittal, Chairman of Arcelor Mittal at 56 position with net worth of $ 16.4 billion and Wipro’s Azim Premji at 72 with an asset of $14.9 billion.

  21. Which city has been rated as the most expensive global city as per the 2017 Worldwide Cost of Living Index?
    A.Zurich
    B.Hong Kong
    C.Singapore
    D.Tokyo
    Answer – C.Singapore
    Explanation :
    According to the 2017 Worldwide Cost of Living Index released by the Economist Intelligence Unit (EIU) on March 21, 2017, Singapore was the most expensive city to live among 133 for the fourth consecutive year while Hong Kong remained second, followed by Zurich at the 3rd place. Singapore remains the most expensive place in the world even to buy and run a car, as well as the second-priciest destination in which to buy clothes.

  22. Who has won the 2017 Global Teacher Prize?
    A.Ben Glickman
    B.Eoin Bolger
    C.Maggie MacDonnell
    D.Amy Woodbridge
    Answer – C.Maggie MacDonnell
    Explanation :
    Maggie MacDonnell, a Canadian school teacher was awarded the 2017 Global Teacher Prize worth $1 million on March 19, 2017 in Dubai, United Arab Emirates. The award was given away by His Highness Shaikh Mohammad Bin Rashid Al Maktoum, Vice-President and Prime Minister of the UAE and Ruler of Dubai. Maggie beat was among 10 finalists chosen from 20,000 nominations and applications from 179 countries. The other finalists belonged to Pakistan, the U.K., Jamaica, Spain, Germany, China,  Kenya, Australia and Brazil.

  23. Who has been ranked as the wealthiest person of the world by the Forbes World Billionaire 2017 Report?
    A.Mark Zuckerberg
    B.Bill Gates
    C.Warren Buffet
    D.Jeff Bezos
    Answer – B.Bill Gates
    Explanation :
    The Forbes list of the ‘World’s Billionaires’ 2017 consists of 2,043 of the richest people in the world who have a combined net worth of $7.67 trillion which is 18 percent increase compared to 2016. The list has been topped by Microsoft co-founder Bill Gates for the fourth consecutive year. He has been the richest person in the world for 18 out of the past 23 years. Gates has a fortune of $86 billion up from $75 billion in 2016. Berkshire Hathaway chief Warren Buffet was placed second most world’s billionaire with a new worth of $75.6 billion. Amazon’s Jeff Bezos with a total worth $72.8 billion was moved into the top three in the world for the first time as compared to 5th position in 2016.

  24. In which city of Rajasthan was the Post Office Passport Seva Kendra inaugurated on March 19, 2017?
    A.Jaisalmer
    B.Bikaner
    C.Kota
    D.Jhunjhunu
    Answer – B.Bikaner
    Explanation :
    The Union Minister of State for Finance and Corporate Affairs, Arjun Ram Meghwal  inaugurated a passport seva kendra at a post office in Bikaner on March 19, 2017. He said similar kendras will be inaugurated in Jhunjhunu, Kota, Jhalana and Jaisalmer by March 31, which will benefit the people. He said that government has announced setting up of a crude oil reservoir in Bikaner at the cost of Rs 4,200 crore. It will provide direct employment to 4,000-5,000 people and will create indirect employment for 10,000-12,000 people.

  25. The International Day for the Elimination of Racial Discrimination is celebrated on ______________.
    A.March 17
    B.March 19
    C.March 21
    D.March 20
    Answer – C.March 21
    Explanation :
    The International Day for the Elimination of Racial Discrimination is celebrated every year on 21st March to encourages people to remember their obligation and determination to combat racial discrimination.  Aim:  To remind people of racial discrimination’s negative consequences. 2017 Theme: Racial profiling and incitement to hatred, including in the context of migration. This day was established after an event, Sharpeville tragedy or Sharpeville massacre in 1960