Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : March 20 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online Current Affairs March 20 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs March 20 2017

  1. How many Indian has been named in the 2017 World Economic Forum’s 100 Young Global Leaders list?
    A.Four
    B.Six
    C.Seven
    D.Five
    Answer – D.Five
    Explanation :
    The annual World Economic Forum’s 100 Young Global Leaders list released for the year 2017 have given place to five Indians for their innovative approaches. The five Indians Include,  Vijay Shekhar Sharma: Founder & CEO PayTm, Shruti Shibulal: The Tamara Hospitality, Ambarish Mitra: Founder and CEO of Blippar, a mobile phone app, Hindol Sengupta: Editor-at-large, Fortune India,  Rwitwika Bhattacharya-Agarwal: Founder and CEO of Swaniti Initiative.

  2. When is the International Day of Happiness observed?
    A.March 19
    B.March 20
    C.March 18
    D.March 21
    Answer – B.March 20
    Explanation :
    The International Day of Happiness is celebrated worldwide on March 20 since 2013 to educate and increase public awareness of the benefits of happiness. The International Day of Happiness (“Happiness Day”) was founded by United Nations adviser Jayme Illien on June 28, 2012, when all 193 member states of the United Nations General Assembly unanimously adopted UN resolution 66/281. However, the day was celebrated for the first time in 2013. This year the United Nation is using the Smurfs through “Small Smurfs Big Goals” campaign to promote its 17 sustainable development goals on the International Day of Happiness.

  3. The Solar Energy Scheme approved by the government for small powerloom units on March 16, 2017 will come into effect from which date?
    A.April 30,2017
    B.March 31, 2017
    C.April 1, 2017
    D.May 1, 2017
    Answer – C.April 1, 2017
    Explanation :
    The Minister of State for Textiles, Shri Ajay Tamta informed the Lok Sabha on March 16, 2017 that the Government has approved a new scheme, Solar Energy Scheme, to provide financial assistance/capital subsidy to small powerloom units, for installation of Solar Photo Voltaic (SPV) plant. The Scheme is meant for Units having 04, 06 & 08 powerlooms and subsidies for different SPV plants will be given in the range of Rs 2,25,000 to Rs 8,55,000 depending upon the capacity of the SPV plant (4KWP, 6KWP, 8 KWP). The Scheme will come into force with effect from April 1, 2017.

  4. Which country has been ranked as the World’s most healthiest country according to the 2017 Bloomberg Global Health Index ?
    A.Iran
    B.Italy
    C.Iceland
    D.Germany
    Answer – B.Italy
    Explanation :
    According to the 2017 Bloomberg Global Health Index of 163 countrues released on March 20, 2017, Italy has been ranked as the healthiest country on Earth with a health score of 97.44 out of 100. The reason behind the healthy citizens of Italy is cited to lot of dependence on leafy diets drizzled with extra virgin olive oil. Besides, Italy also has excess of Doctors in the country. Italy was followed by Iceland, Switzerland, Singapore and Australia in the top 5 spots respectively. The least healthiest states comprised of Louisiana, Mississippi, Alabama and West Virginia and were considered that more than 35 percent of their populations faced obese. Each country in the index was graded based on variables such as life expectancy, causes of death and health risks ranging from high blood pressure and tobacco use to malnutrition and the availability of clean water.

  5. Which country has been ranked first in the 2017 World Happiness Report?
    A.Denmark
    B.Australia
    C.Norway
    D.Switzerland
    Answer – C.Norway
    Explanation :
    According to the 2017 World Happiness Report, released on March 20, 2017 by the Sustainable Development Solutions Network, Norway has been ranked as the most happiest country of the world among 155 nations. Sustainable Development Solutions Network is an international panel of social scientists formed by the United Nations. Norway surpassed Denmark to achieve the top most spot with a score of 7.53 out of 10. In 2016, Norway was placed at 4th position. India has been placed at 122nd position in the list. The Central African Republic was the least happy of 155 countries according to the report.

  6. Name the India’s longest road tunnel built in Jammu & Kashmir to reduce the travel time from Jammu to Srinagar.
    A.Awantipra-Bishnah Tunnel
    B.Chenani-Nashiri Tunnel
    C.Gulmarg-Leh Tunnel
    D.Kishtwar-Nashiri Tunnel
    Answer – B.Chenani-Nashiri Tunnel
    Explanation :
    The longest road tunnel of India built at Chenani in Jammu’s Udhampur district has successfully completed its trail run and is ready for public opening. The longest tunnel connecting Chenani and Nashiri town is likely to be inaugurated by Prime Minister Narendra Modi by the end of March. The trial run was successfully carried out between March 9-15 2017 during both peak and non peak hours. The 9-km-long tunnel passes through the Himalayas and is a part of the 286-km-long four-lane project on Jammu- Srinagar National Highway. It took nearly six years for the project’s completion, since the work started in May 2011. The twin-tube tunnel has been built at an elevation of 1,200 metres and at a cost of over Rs. 3,720 crore.

  7. How much amount has been approved by the government under the turnaround-linked capital infusion plan to support 10 PSBs?
    A.Rs. 8,500 crore
    B.Rs. 8000 crore
    C.Rs. 8,121 crore
    D.Rs. 8,586 crore
    Answer – D.Rs. 8,586 crore
    Explanation :
    The Union Ministry of Finance has given the green signal to the turnaround-linked Rs.8,586-crore capital infusion plan to support 10 weak and non-performing public sector banks (PSBs). The 10 Banks Include: Allahabad Bank (Rs.418 crore); Andhra Bank (Rs.1,100 crore); Bank of India (Rs.1,500 crore); Bank of Maharashtra (Rs.300 crore); Central Bank of India (Rs.100 crore); Dena Bank (Rs.600 crore); IDBI Bank (Rs.1,900 crore); Indian Overseas Bank (Rs.1,100 crore); UCO Bank (Rs.1,150 crore) and United Bank of India (Rs.418 crore). Further, to avail for the capital support, the identified PSBs needs to enter a tripartite Memorandum of Understanding (MoU) between the government, PSB management and employees of the PSB concerned.

  8. What is the rank of India in the 2017 World Happiness Report?
    A.115
    B.122
    C.145
    D.100
    Answer – B.122
    Explanation :
    India ranked at 122 out of 155 countries in the World Happiness Report 2017, released on March 20, 2017 at an event celebrating International Day of Happiness. It fell 4 places from 2016 ranking where it was placed at 118. The list has been topped by Norway which was placed at 4th spot in 2016. Denmark which was 1st in 2016 was dropped to second place, followed by Iceland, Switzerland, Finland, the Netherlands, Canada, New Zealand and Australia and Sweden (which tied for ninth place), according to the latest World Happiness Report.

  9. The European research organization CERN is headquartered at ____________
    A.Paris
    B.Geneva
    C.Washington DC
    D.London
    Answer – B.Geneva
    Explanation :
    CERN is a European research organization that operates the largest particle physics laboratory in the world. The organization is based in a northwest suburb of Geneva on the Franco–Swiss border and has 22 member states. Israel is the only non-European country granted full membership. CERN’s main function is to provide the particle accelerators and other infrastructure needed for high-energy physics research.
    Headquarters: Geneva, Switzerland
    Council President: Sijbrand de Jong

  10. Which Indian state has been has the highest number of arsenic-affected persons as on March 4, 2017, as per a report presented in the Parliament?
    A.Assam
    B.West Bengal
    C.Bihar
    D.Uttar Pradesh
    Answer – B.West Bengal
    Explanation :
    Explanation: According the report presented in Lok Sabha by Union Minister for Drinking Water and Sanitation Mahendra Singh Tomar, West Bengal was the top most state of India having highest number of arsenic-affected persons as on March 4, 2017. The total number of arsenic-affected persons in the state was more than 1.04 crore. The State Minister of Public Health Engineering (PHE) Subrata Mukherjee informed that the state has 83 blocks in eight districts where ground water is affected by arsenic contamination. These districts include, Bardhaman, Malda, Hooghly, Howrah, Murshidabad, Nadia, North and South 24 Paraganas. Besides, Bihar was second with 16.88 lakh persons affected by arsenic followed by Assam in third spot with 14.48 lakh victims.

  11. Who has won the 2017 BNP  Paribas Open Tennis Tournament?
    A.Rajeev Ram
    B.Rafael Nadar
    C.Roger Federer
    D.Stan Wawrinka
    Answer – C.Roger Federer
    Explanation :
    Swiss Professional Tennis Player Roger Federer won his fifth BNP Paribas Open Tennis Tournament crown on March 19, 2017 at the Indian Wells Tennis Garden, California by defeating his fellowmate Stan Wawrinka 6-4, 7-5. Earlier, Federer won the title in 2004, 2005, 2006 and 2012. He also finished runner-up in 2014-15. Federer won prize money of $1,175,505. With this win, the 35 years and seven months, Federer became the oldest champion in the desert tournament’s history, surpassing Connors, who was 31 years and five months when he won in 1981. The win also marks Federer’s 90th tour-level crown and his 25th ATP World Tour Masters 1000 title.

  12. Which High court has recognized the River Ganga as the first living entity of India?
    A.Allahabad High Court
    B.Kolkata High Court
    C.Uttarakhand High Court
    D.Delhi High Court
    Answer – C.Uttarakhand High Court
    Explanation :
    A trans-boundary river of Asia Ganga along with river Yauna has recognised as the ‘first living entity of India’ by the Uttarakhand High Court on March 20, 2017. Now, both the rivers will have same legal rights as a human being as per the constitution. If someone pollutes river Ganga, the law will see it equal to harming a human being. The court also instructed the Uttarakhand government to form a Ganga Administration Board for cleaning and better maintenance of the river. Recently New Zealand government had declared 145km long Whanganui River as a first living entity of the world

  13. The Reliance Communications has got the approval of the Competition Commission of India (CCI) to merge with which telecom company to create a combined entity.
    A.Tata Docomo
    B.Vodafone India
    C.Airtel
    D.Aircel
    Answer – D.Aircel
    Explanation :
    The Competition Commission of India (CCI) has approved the merger of wireless operations of Reliance Communications and Aircel to create a combined entity with assets worth Rs 65,000 crore.  Reliance and Aircel have announced its merger operation in September 2016. Both the companies will transfer Rs 14,000 crore of debt each to the joint venture, taking the total debt of the new company to Rs 28,000 crore. RCom and  Aircel Ltd will hold 50 per cent each in the merged entity, with equal representation on the board and committees.

  14. India’s Idea Cellular Ltd has signed a merger deal with which telecom company to create India’s largest telecom company?
    A.BSNL
    B.Bharti Airtel
    C.Vodafone India
    D.Tata Docomo
    Answer – C.Vodafone India
    Explanation :
    India’s Idea Cellular Ltd approved its merger operation with Vodafone India Limited (VIL) excluding Vodafone’s 42% stake in Indus Towers Ltd on March 20, 2017. It will create India’s largest telecom company with a total revenue of over Rs80,000 crore.. After merger, Vodafone will hold 45 percent in the combined entity while Idea promoters will hold 26 percent in the combined entity. Kumar Mangalam Birla, Aditya Birla group chairman, will be the chairman of the merged entity. The appointments of chief executive and chief operating officers will require approval of the boards of both the companies while Vodafone will have exclusive rights to appoint chief financial officer.

  15. Who has been appointed as the new MD & CEO of the Indian Bank on March 19, 2017?
    A.Ravindra Prabhakar Marathe
    B.Mahesh Kumar Jain
    C.P Srinivasan
    D.Kishore Piraji Kharat
    Answer – D.Kishore Piraji Kharat
    Explanation :
    For the first time, the central government has swapped the Chief Executive Officers (CEOs) of state-owned Indian Bank and IDBI Bank on March 19, 2017. It will be effective from the beginning of the next fiscal year. Mahesh Kumar Jain, MD & CEO of Indian Bank was shifted to IDBI Bank’s MD & CEO Kishore Piraji Kharat has been appointed as Managing Director and CEO of Indian Bank.

  16. Indian Wells Tennis Garden is located at _______
    A.Bangaluru
    B.California
    C.Geneva
    D.Paris
    Answer – B.California
    Explanation :
    The Indian Wells Tennis Garden is a tennis facility in Indian Wells, California, near Palm Springs, California, in the Coachella Valley. The 16,100 capacity Stadium 1 is the largest stadium at the tennis complex, and the second largest outdoor tennis stadium in the world (after the Arthur Ashe Stadium at the US Open). It is the home of the BNP Paribas Open (previously the Pacific Life Open), a joint event of both the men’s ATP World Tour and the women’s WTA Tour, and constitutes the fifth largest tournament in the world, held each year in March.

  17. Four GST legislations was approved by Union Cabinet on March 20, 2017. The 4 GST legislation would be introduced in the parliament for final approval as   _________________
    A.Ordinary Bill
    B.Financial Bills
    C.Money bills
    D.Constitutional Amendment bills
    Answer – C.Money bills
    Explanation :
    The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the four supporting GST legislations on March 20, 2017. The four supporting legislations are the Compensation Law, the Central-GST (C-GST), Integrated-GST (I-GST) and Union Territory-GST (UT-GST). These legislations would be introduced as Money Bills in Parliament this week. Once the Parliament approves the Bill, the states would start taking their SGST bill for discussion and passage in the respective state assemblies. Passage of all the legislations would pave the way for introduction of Goods and Services Tax (GST) from July 1.

  18. The 5 month long economic blockade which ended on March 19, 2017 was imposed by United Naga Council in which north eastern state?
    A.Manipur
    B.Mizoram
    C.Meghalaya
    D.Arunachal Pradesh
    Answer – A.Manipur
    Explanation :
    With the coming of the new BJP government in Manipur, the five-month-long economic blockade imposed by United Naga Council (UNC) on two National Highways of Manipur finally came to an end on March 19, 2017. The lifting of the blockade was successful after a tripartite talk among the Centre, Manipur government and United Naga Council were held at Senapati District Headquarters along with the Joint Secretary (NE), Ministry of Home Affairs earlier in February 2017. The Manipur government has agreed to release the arrested United Naga Council leaders as well as withdraw all cases related to the economic blockade against the Naga tribal and student leaders over past few months.

  19. The Nand Niketan township which became India’s first private sector township to go fully cashless is located in which state?
    A.Bihar
    B.Gujarat
    C.Rajasthan
    D.Madhya Pradesh
    Answer – B.Gujarat
    Explanation :
    Essar Steel’s Nand Niketan township at Hazira, Gujarat has become the first private township to go cashless with the help of Mumbai-based financial technology company, The Mobile Wallet (TMW). TMW will provide smartphone based application for mastercard-enabled mobile wallets and the wallet is powered by RBL Bank Ltd. All Essar employees got a nominal part of their salary as a credit into their TMW wallets. Essar employees and their families residing, merchants and shop owners in this township now using mobile wallet for their daily needs. Rs 2 lakh digital transactions are being executed every day through TMW

  20. Which bank has launched the ‘Mera iMobile’ mobile App to provide agricultural information in 11 Indian languages for rural people without internet connection?
    A.Axis Bank
    B.Yes Bank
    C.ICICI Bank
    D.HDFC Bank
    Answer – C.ICICI Bank
    Explanation :
    Mumbai based ICICI Bank launched first banking mobile application ‘Mera iMobile’ to provide agricultural information in 11 Indian languages for rural people without internet connection. Purpose: To access banking services and get information on agricultural services. Mera iMobile app provide services include Kisan Credit Card, Gold Loan, Farm Equipment Loan and loans to Self-Help Groups (SHGs). It will provide agriculture related information like crop-wise mandi prices of nearly 230 crop varieties across 460 mandis. It also displays taluka-wise weather update for close to 3700 talukas across and over 300 districts. ICICI bank planned to introduce Wifi hostpots at its 700 rural and semi urban branches.

  21. Who has been appointed as the new CEO of Freecharge on March 20, 2017?
    A.Govind Rajan
    B.Jason Kothari
    C.R. Sridhar
    D.Harli Jordean
    Answer – B.Jason Kothari 
    Explanation :
    Jason Kothari was appointed as Chief Executive Officer of Freecharge by Indian e-commerce company Snapdeal CEO, Kunal Bahl on March 20, 2017. Kothari is succeedor of Govind Rajan who resign his job last month. He is currently working as the Chief Strategy Officer of snapdeal since January 2017. Prior to this he has worked in Housing.com.

  22. Pyari Mohan Mohapatra who died on March 19, 2017 was an MP representing which state in the Rajya Sabha?
    A.Odisha
    B.Kerala
    C.Uttar Pradesh
    D.Haryana
    Answer – A.Odisha
    Explanation :
    Former Rajya Sabha MP and president of Odisha Janamorcha party Pyari Mohan Mohapatra passed away in Mumbai on March 19, 2017.He was 77.  Mohapatra is known as ‘Chankya of Odisha politics’. He played a key role in deciding the shape and contours of the Biju Janata Dal (BJD) after the regional party was formed in 1997. He was the Principal Secretary to the Chief Minister during Biju Patnaik’s period. He was Rajya Sabha member from 2010 to 2012.

  23. When is the World Sparrow Day Observed?
    A.March 18
    B.March 19
    C.March 20
    D.March 21
    Answer – C.March 20 
    Explanation :
    World Sparrow Day is celebrated every year on March 20 across the world since 2010 to raise awareness about the importance of birds dwelling in urban areas. Aim:  To educate the public about the threat of polluted urban environments and non-caring humans to the house sparrow population, as well as to other common bird species. It is an international day initiated by the Nature Forever Society of India in collaboration with the Eco-Sys Action Foundation (France).

  24. Chinu Modi was a renowned Poet of which language?
    A.Hindi
    B.Bengali
    C.Marathi
    D.Gujarati
    Answer – D.Gujarati
    Explanation :
    Noted Gujarati poet, novelist, story-writer and critic, Chinu Modi  passed away in Ahmedabad,Gujarat on March 20, 2017. He was 78. Chinu is also known by his pen name ‘Irshad’. He started hotel poetry club where he used to encourage young friends to read, write and to critique. He also the chairman of Kriti Film Cooperative Society since 1979. He has written both metrical and non-metrical form of poetry. His main contribution towards ghazal poetry. Along with ghazal, he has written geet, sonnet, free verse and Khandakavya (long narrative poem). His works have been translated into English, Hindi and other Indian languages and his plays have been staged several times. He was awarded Writer Fellowship from Department of Culture, New Delhi in 1979.