Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : March 2 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online Current Affairs March 2 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs March 2 2017

  1. Which Indian city has been ranked as the Best city in the fourth edition of the Annual Survey of India’s City Systems 2016 by Janaagraha Centre for Citizenship and Democracy
    A.New Delhi
    B.Mumbai
    C.Thiruvananthapuram
    D.Pune
    Answe- C.Thiruvananthapuram
    Explanation :
    According to the fourth edition of the Annual Survey of India’s City Systems 2016 by Bengaluru-based advocacy group Janaagraha Centre for Citizenship and Democracy, Thiruvananthapuram, Kerala has been ranked as the top Indian city to manage urban governance. Thiruvananthapuram which also ranked No. 1 in 2015 was evaluated against 21 major cities across 18 states of India and scored 4.4. Pune and Kolkata was ranked the second and third best cities respectively that were tested on various urban governance parameters with a score of 4.2 and 4.1 respectively.

  2. As per the data by Union Ministry of Drinking Water and Sanitation, over ______ districts in India have become Open Defecation Free till date under Swachh Bharat Mission.
    A.100
    B.250
    C.150
    D.210
    Answer – A.100
    Explanation :
    The Union Minister of Drinking Water and Sanitation, Shri Narendra Singh Tomar has informed that the number of ODF (Open Defecation Free) districts in India has crossed 100, making it a milestone achievement under the Swachh Bharat Mission. Besides, over 1.7 lakh villages across the country have also become ODF. Shri O.P Dhankar, Haryana Minister for Development & Panchayats, and Agriculture declared that Haryana will become an ODF State by November 2017.  The announcement was made during the launch of the week-long Swachh Shakti Saptah in Gurugram, Haryana on March 1, 2017 by Shri Tomar to highlight the role of women in Swachh Bharat Mission and to recognize their leadership.

  3. The nationwide Swachhta Pakhwada has been organized by which ministry from March 1, 2017 to March 15, 2017 to raise awareness about Swachh Bharat Abhiyan?
    A.Ministry of Women & Child Development
    B.Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
    C.Ministry of Water Resources, River Development and Ganga
    D.Ministry of Environment, Forest and Climate Change
    Answer – A.Ministry of Women & Child Development 
    Explanation :
    The Ministry of Women & Child Development is observing the Swachhta Pakhwada from March 1, 2017 to March 15, 2017 and raise awareness about Swachh Bharat Abhiyan among women and children. Aim: The Swachhta Pakhwada is observed by various Ministries of Government of India to achieve the goal of universal sanitation, hygiene and ‘open defecation free’ India by 2019. During the course of the progamme, various activities would be conducted throughout the country through the wide network of Anganwadi Centres (AWCs).

  4. The Madhya Pradesh government presented a total budget of Rs. ____________ for the fiscal 2017-18 on March 1, 2017.
    A.Rs.1,72,276.54 crore
    B.Rs.1,62,281.69 crore
    C.Rs.1,59,836.56 crore
    D.Rs.1,85,564.27 crore
    Answer – D.Rs.1,85,564.27 crore 
    Explanation :
    The Madhya Pradesh Finance Minister Jayant Malaiya presented Rs.1,85,564.27 crore Budget for 2017-2018 in the state Assembly on March 1, 2017. The minister estimated the net expenditure to be Rs 1,69,954.46 crore with a revenue surplus of Rs 4596.40 crore for 2017-18. Education: Rs 19,872.89 crore. Energy Sector: Rs 16801.62 crore, Rural Development: Rs 14387.50 crore, Urban Development: Rs 11489.03 crore, Public Works Department: Rs 8576.17 crore, Pension to unemployed widows: Rs 1,501 crore, Swachh Bharat Abhiyan; Rs. 600 crore.

  5. Which country has decided to use the Russian ruble as its official currency along with its own existing official currency?
    A.Belarus
    B.Poland
    C.Ukraine
    D.Hungary
    Answer – C.Ukraine
    Explanation :
    Ukraine’s self-proclaimed Luhansk People’s Republic, state in eastern Ukraine, will use the Russian ruble as its official currency, along with the Ukrainian Hryvnia. The Russian ruble is already being used in pro-Russian territory which serves to stabilise the volatile economic situation in the region. The Luhansk’s central bank will announce the value of the ruble against the US dollar, euro, and hryvnia in the near future.

  6. The week long 29th International Yoga Festival has been organized in which state?
    A.Karnataka
    B.West Bengal
    C.Uttarakhand
    D.Himachal Pradesh
    Answer – C.Uttarakhand
    Explanation :
    Prime Minister Narendra Modi addressed the 29th International Yoga Festival in Rishikesh, Uttarakhand via Video Conferencing and voiced that there is ample substantiation that practicing ancient yoga to keep the fight against stress and life-style related issues. The PM asserted that Yuga instils togetherness & harmony through Yoga and termed perfect way to achieve not only a healthy body, as well as produces disciplines among people and has the strength to combat climate change. The PM also went on to emphasize that Indian tradition not only puts on cleanliness of individuals but also on his surroundings.

  7. The National Mission for Clean Ganga (NMCG) has signed an MoU with which organization on March 1, 2017 for the speedy implementation and success of Namami Gange?
    A.Sankat Mochan Foundation
    B.Rotary India
    C.Ganga Action Parivar
    D.Shuddhi
    Answer – B.Rotary India
    Explanation :
    The National Mission for Clean Ganga (NMCG) under Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation has signed an MoU with Rotary India in New Delhi on March 1, 2017. Aim: To make Namami Gange programme a mass movement through the involvement of more and more voluntary organizations. The MoU was signed by Director General, National Mission for Clean Ganga Shri UP Singh and Vice Chairman of Rotary India Shri PT Prabhakar. The MoU shall remain in force for two years. Rotary India will support clean Ganga mission through their ‘WASH in Schools’ program in various schools.

  8. How much amount has been sanctioned by the government for the treatment of the cataract patients over the next five years?
    A.Rs. 825 crore
    B.Rs. 421 crore
    C.Rs. 579 crore
    D.Rs. 756 crore
    Answer – D.Rs. 756 crore 
    Explanation :
    The Union Health Minister J P Nadda has announced that an amount of Rs. 756 crore has been approved by the government under a scheme for the treatment of 786 lakh cataract patients over the period of 5 years. The aim of the scheme is to eradicate the blindness among people due to cataract by 2022. The scheme is a part of the National Blindness Control Programme. Under the scheme the government would provide Rs. 2000 financial assistance for each cataract operation which would include the cost of lenses as well. Besides, a mobile application will also be developed to bring the government, private doctors, clinics and NGOs together for monitoring the move.

  9. How much amount has been allocated by the Madhya Pradesh government under the Deendayal Rasoi Yojna for the year 2017-18 to provide food at subsided rate to the poor in urban areas?
    A.Rs. 10 crore
    B.Rs. 15 crore
    C.Rs. 19 crore
    D.Rs. 21 crore
    Answer – A.Rs. 10 crore
    Explanation :
    The Minister announced Deendayal Rasoi Yojna and allocated a sum of Rs 10 crore for creating necessary infrastructure to implement the scheme in order to provide food at subsided rate to the poor in urban areas. The Year 2017 is the birth centenary year of Pandit Deendayal Upadhyaya and will be celebrated as ‘Garib Kalyan Varsh’. To mark the occasion, ‘Deendayal Rasoi Yojna’ is being launched in selected urban areas of the state. The state Chief Minister Shivraj Singh Chouhan has announced to provide the meal to the poor for Rs 5 initially in four major listed cities. The funds for the scheme will be arranged through the donations received from corporate sector under Corporate Social Responsibility.

  10. A minimum of Rs. _______ would be charged by the HDFC Bank, ICICI, and Axis Bank after four free transactions in a month.
    A.Rs.100
    B.Rs.150
    C.Rs.120
    D.Rs.110
    Answer – B.Rs.150
    Explanation :
    India’s leading private banks including HDFC Bank, ICICI, and Axis they will charge a minimum of Rs 150 per transaction for cash deposits and withdrawals at bank branches beyond four free transactions in a month. The new charges aimed at reducing cash transactions at banks at the rate of Rs 5 for every Rs 1,000 transacted or Rs 150, whichever is higher. However there is no change in the transaction fee at ATMs and the charge changes would apply to savings as well as salary accounts with immediate effect.

  11. Which state has emerged as the top most state to achieve maximum registration under the Goods and Services Tax (GST) regime when compared to other states of India?
    A.Uttar Pradesh
    B.Tamil Nadu
    C.Kerala
    D.Assam
    Answer – C.Kerala
    Explanation :
    Kerala has achieved the maximum number of enrollment and registrations under the Goods and Services Tax (GST) regime when compared to other states of India.The state has recorded nearly 60 percent registration of an estimated 2.5 lakh traders in Kerala migrating to the new platform. As per the statistics by the taxation department of the state, the outstanding performance by the state is even more significant since the these registrations are complete in all respects, including the crucial provision of digital signatures

  12. The HDFC Life insurance has partnered with which personal finance app on February 27, 2017 to launch an exclusive Data-Led Group Term Insurance Plan?
    A.Mint
    B.Level Money
    C.GoodBudget
    D.ET Money
    Answer – D.ET Money
    Explanation :
    Long-term life insurance provider HDFC Life has launched of an exclusive Data-Led Group Term Insurance Plan in partnership with personal finance app“ET Money” of Times Internet on February 27, 2017. The plan offered as ET Money benefit is first such term insurance plan which is based on the spend pattern of the users and can be exclusively availed by 1 million users of the ET MONEY app. The plan has been developed keeping in mind the first-time insurance buyers. The partnership will simplify the policy buying process by eliminating all paperwork, medical tests, income requirements and manual intervention.

  13. Which medical hospital has been awarded the Raksha Mantri’s Trophy for the best Service Hospital in the Armed Forces Medical Services (AFMS) for the year 2016 on March 2, 2017?
    A.INHS Kalyani, Visakhapatnam
    B.INHS Asvini, Mumbai
    C.Command Hospital (Southern Command) Pune
    D.Command Hospital (Northern Command) Udhampur
    Answer – B.INHS Asvini, Mumbai 
    Explanation :
    INHS Asvini, Mumbai was conferred with the Raksha Mantri’s Trophy and Citation for the best Service Hospital in the Armed Forces Medical Services (AFMS) for the year 2016 on March 2, 2017 by Defence Minister Shri Manohar Parrikar. The minister presented the award to Surgeon Rear Admiral Ravi Kalra, Commandant of INHS Asvini Mumbai on behalf of the Hospital. Besides, the Command Hospital (Southern Command) Pune and Command Hospital (Northern Command) Udhampur were jointly adjudged the second best Service Hospitals.

  14. Which Indian University has won the annual Visitor’s Award for the ‘Best University’, 2017?
    A.Jawaharlal Nehru University, Delhi
    B.Banaras Hindu University
    C.Indian Institute of Technology Kharagpur
    D.Jamia Millia Islamia
    Answer – A.Jawaharlal Nehru University, Delhi
    Explanation :
    New Delhi based Jawaharlal Nehru University (JNU) has bagged the annual ‘Visitor’s Award’ for the best University in the country amid the string of controversies. The winners of Visitor’s Award for ‘Innovation’ and ‘Research’ will receive a  citation and cash award of Rs one lakh on March 6 2017 by the President of India during a function as part of the Festival of Innovations. Besides Deepak Pant from Central University of Himachal Pradesh has won the Visitor’s Award for ‘Innovation’ while the Visitor’s Award for ‘Research’ has been jointly won by Shyam Sunder from Banaras Hindu University and Niranjan Karak from Tezpur University.

  15. Who has been appointed as India’s next Ambassador to World Trade Organization with effect from June 2017?
    A.Arun Kumar Singh
    B.Navtej Sarna
    C.JS Deepak
    D.Nirupama Rao
    Answer – C.JS Deepak 
    Explanation :
    Union Telecom Secretary JS Deepak has been appointed as India’s next Ambassador to the Geneva based World Trade Organization. The new stint will be effective from this June. Deepak is IAS Officer of Uttar Pradesh Cadre 1982 batch, presently is on official visitor to the World Mobile Congress at Barcelona. The appointment comes as change over from the telecom ministry and has been made Officer on Special Duty in the commerce department.

  16. Which Indian software development firm has acquired Japanese digital firm Brilliant Service Co on March 1, 2017 for an undisclosed amount?
    A.Tata Consultancy Services
    B.Cognizant
    C.Accenture
    D.HCL Technologies
    Answer – B.Cognizant
    Explanation :
    American multinational corporation Cognizant has pocketed a deal to acquire Japanese digital firm Brilliant Service Co for an undisclosed amount. Japan based Brilliant Service is specialized in intelligent products and solutions, digital strategy, product design and engineering, the Internet of Things, and enterprise mobility. Subsequently this acquisition will help cognizant to foster its digital transformation portfolio and capabilities to enable clients to build connected and collaborative businesses.

  17. The former Indian wrestler Kripa Shankar Bishnoi who has been appointed as an international match referee by United World Wrestling (UWW) belongs to which state?
    A.Bihar
    B.Himachal Pradesh
    C.Assam
    D.Madhya Pradesh
    Answer – D.Madhya Pradesh
    Explanation :
    Kripa Shankar Bishnoi, a former Indian wrestler has been appointed as an international match referee by United World Wrestling (UWW), the sport’s global governing body. Bishnoi joined the long list of Indian referees at the international panel after clearing the examination for the Referees’ Courses, which was held in 2016 by UWW at Dortmund, Germany. Bishnoi was selected by the Wrestling Federation of India (WFI) for the annual training course for match referees conducted by the UWW. The Arjuna awardee Bishnoi is the first international match referee from Madhya Pradesh.

  18. Who has been appointed as the head coach of the India U-17 World Cup team on March 1, 2017 by All India Football Federation?
    A.Luis Norton de Matos
    B.Xavier Hernández Creus
    C.Edwin van der Sar
    D.Steve Coppell
    Answer – A.Luis Norton de Matos 
    Explanation :
    The All India Football Federation (AIFF) appointed Portugal’s Luis Norton de Matos as the head coach of the India U-17 World Cup team on March 1, 2017 for the forthcoming FIFA U-17 World Cup India 2017. The 63 year old De Matos will replace Nicolai Adam who was forced to resign under controversial circumstances after a revolt from the players. Portuguese De Matos had earlier coached the Portuguese sports club Benfica.

  19. Where is the World Trade Organization headquartered?
    A.Washington DC
    B.New York
    C.Geneva
    D.Paris
    Answer –C.Geneva
    Explanation :
    The World Trade Organization is an intergovernmental organization which regulates international trade. Headquarters: Geneva, Switzerland, Founded: 1 January 1995, Head: Roberto Azevêdo

  20. Who has been appointed as the new secretary general of SAARC with effect from March 1, 2017?
    A.Runa Lalia
    B.Sheel Kant Sharma
    C.Arjun Bahadur Thapa
    D.Amjad Hussain B Sial
    Answer – D.Amjad Hussain B Sial
    Explanation :
    South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) has named Amjad Hussain B Sial, as secretary general with immediate effect from March 1, 2017. Sial from Pakistan succeeds Nepal’s Arjun Bahadur Thapa as the Saarc secretary general who was appointed the Secretary-General in 2014. Prior to this appointment sial was Special Secretary at the Ministry of Foreign Affairs in Islamabad, from Pakistan Foreign Service with over 33 years of career in the diplomatic field.

  21. Sarah Coyte who announced her retirement from all forms of cricket recently, belongs to which country?
    A.New ZeaLand
    B.Australia
    C.West Indies
    D.South Africa
    Answer – B.Australia
    Explanation :
    Australian women cricketer Sarah Coyte has announced her retirement from all forms of cricket with immediate effect to combat mental health issues. The Former Southern Stars pace bowler pocketed whooping 100 wickets in all forms of cricket for Australia since her debut in 2010, playing 81 matches in the Test, ODI and T20I matches. The 25 year old right-armer was a member of Australia’s 2014 World T20-winning squad, getting figures of 3-16 in the final against England to be player of the match.