Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : March 18 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs March 18 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs March 18 2017

  1. The Ministry of Labour & Employment proposed a draft of Labour Code on March 16, 2017 to provide social security cover to the entire workforce in the country. Who is the Union Minister of Labour & Employment?
    A.Sis Ram Ola
    B.Bandaru Dattatreya
    C.Narendra Singh Tomar
    D.Mallikarjun Kharge
    Answer – B.Bandaru Dattatreya
    Explanation :
    The Union Ministry of Labour & Employment led by Bandaru Dattatreya has proposed a preliminary draft of Labour Code on March 16, 2017 to provide social security cover to the entire workforce in the country including self-employed and agricultural workers. The Code on Social Security & Welfare 2017 seeks to simplify, rationalize, consolidate, and amend the laws relating to social security of workforce so as to make them less complex for easier comprehension, implementation and enforcement. The Code shall apply to: Workers that are employed by any entity; Worker who may also be the owner or the proprietor of an entity or a self-employed unit; International workers; and Indian citizen, working outside the territory of India, who opts to become a member of social security schemes.

  2. The first edition of the three day Haryana Sahitya Sangam was held in which city of Haryana?
    A.Panipat
    B.rohtak
    C.Panchkula
    D.Kurukshetra
    Answer – C.Panchkula
    Explanation :
    The first edition of the Haryana Sahitya Sangam began on March 17, 2017 at Indradhanush Auditorium, Panchkula in Haryana. The three day event was inaugurated by the Chief Minister Manohar Lal Khattar and has been organized as a part of the Haryana Swarna Jayanti celebrations. The aim of the festival is to highlight the contribution of Haryana in the field of literature and culture and to provide a platform for young and budding writers to get genuine and wide range of guidance. Governor of Haryana Prof. Kaptan Singh Solanki will attend the closing ceremony of Haryana Sahitya Sangam on 19th March 2017.

  3. The two day 2017 Global Millennium Summit was organized in which country?
    A.Canberra, Australia
    B.Kathmandu,Nepal
    C.Moscow,Russia
    D.Dubai, UAE
    Answer – D.Dubai, UAE
    Explanation :
    The Minister of State (I/C) for Youth Affairs and Sports Shri Vijay Goel was invited as the Chief Guest at the two-day Global Millennium Summit in Dubai on March 18, 2017. The Summit has been organized by the Shri Ram College of Commerce (SRCC), University of Delhi in association with the Office of International Programmes, SRCC and IIM-Ahmedabad. The Global Millennium Summit is a first-of-its-kind initiative where an Indian institute has organized an International Summit. The theme of the summit is ‘Future of this Millennium’. The Summit aims to provide the youth across the world with a platform to discuss, act and interact.

  4. Accrording to data released by Finance Ministry,  in 2016, total 29 lakh debit cards were subjected to malware attack through ATMs that were connected with the switch made by __________? 
    A.Orpat
    B.Hitachi
    C.Anchor
    D.Havells
    Answer – B.Hitachi
    Explanation :
    As per a data presented by Minister of State for Finance Santosh Kumar Gangwar in the Parliament on March 17, 2017, in 2016 a total of 29 lakh debit cards were subjected to malware attack through ATMs that were connected with the switch of Hitachi. A report by Commercial bank stated that 2.9 million cards that were used at ATMs connected to switch of Hitachi were subjected to malware attack in 2016 but the data of only 3,291 cards faced unauthorized use.

  5. The RBI has got the approval of the government to conduct field trial of the Rs. 10 denomination plastic notes. Which country was the first to introduce the plastic note to safeguard against counterfeiting?
    A.United States
    B.China
    C.Australia
    D.Japan
    Answer – C.Australia
    Explanation :
    The Reserve Bank of India has got the approval from the Central Government to conduct the field trial of plastic banknotes of Rs. 10 denomination prior to introducing it as legal tender. RBI got the approval to go ahead with the procurement of the requisite plastic substrate material for printing of Rs. 10 denomination notes. Substrate refers to the underlying substance or layer on which currency is printed. Such notes were first introduced in Australia to safeguard against counterfeiting.

  6. How much amount has been infused by the government to the United Bank of India as preferential allotment on March 16, 2017 under its turnaround-linked capital infusion plan?
    A.Rs. 315 crore
    B.Rs. 450 crore
    C.Rs. 390 crore
    D.Rs 418 crore
    Answer – D.Rs 418 crore
    Explanation :
    State run United Bank of India on March 16, 2017 received a capital infusion of Rs 418 crore from the Centre as a part of its turnaround-linked capital infusion plan. The bank said that the proposal for allotment of equity shares of face value of Rs 10 each at a premium to the Central Government through preferential allotment will be placed before the board of directors at a meeting scheduled on March 27.

  7. Which online marketplace for financial products has tied up with India’s first loan giving app CASHe on March 16, 2017 to enhance the customer base of the app?
    A.LoanStreet
    B.BankBazaar
    C.Rubique
    D.Mywish
    Answer – C.Rubique
    Explanation :
    CASHe, a fin-tech product promoted by Aeries Financial Technologies has entered into a strategic partnership with Rubique, an online marketplace for financial products on March 16, 2017. Under the partnership, Rubique will enlist CASHe on its online platform for borrowers to avail viable short-term loan products from CASHe. CASHe disburses multiple loan products ranging from Rs 5,000-1 lakh payable over 15, 30 and 90 days.

  8. India and Russia has inked two pacts on March 17, 2017 for long-term maintenance support for Sukhoi-30MKI jets at an estimated cost of $ _______ million.
    A.$ 510 million
    B.$ 300 million
    C.$ 290 million
    D.$ 405 million
    Answer – B.$ 300 million
    Explanation :
    India and Russia have inked two pacts for long-term maintenance support for Sukhoi-30MKI jets on March 17, 2017 during the India-Russia Military Industrial Conference in New Delhi. The agreement was signed by UAC President Yuri Slyusar, UEC Director General Alexander Artyukhov and HAL Chairman Suvarna Raju in presence of Finance-Cum-Defence Minister Arun Jaitley and Russian Industry and Trade Minister Denis Manturov. The objective of having long-term supply agreements is to increase the efficiency of aircraft maintenance support and to ensure licensed production and strengthen the operational availability of the Sukhois. The agreement involves long-term supply of spares and rendering technical assistance for five years for Su-30 MKI aircraft at an expected cost of $300 million. ​The agreement will include the after-sales service of 200 Su-30MKI which may be extended to the full contracted 272.

  9. How many Indian Women have been honored with the 2017 ‘Women Icons’ Award among the 25 Asian Women on March 17, 2017 in Singapore for dedicating their lives to social work?
    A.20
    B.15
    C.10
    D.11
    Answer – D.11Explanation :
    Eleven Indian women were honored with the ‘Women Icons’ Award among 25 Asian Women on March 17, 2017 in Singapore for dedicating their lives to social work. The award was organised by Business Excellence & Research Group Pte Ltd and supported by Nanyang Technological University of Singapore. The winners include Vandana Sharma, Revathi Siddharthe Roy, Dr Srimathy Kesan, Dr Aparna Hegde of ARMMAN, Deepshikha Kumar of SpeakIn, Kanika Gupta Shori of Square Global, Minal D’Rozario of Ideosphere, Mini Dwivedi Gopinathan of PlayStreet Specially Abled Educare Trust, Saloni Mardia Kothari of Mtlexs Online, Sonia Kulkarni of Ketchum Sampark PR, and Swati Nathani of Team Pumpkin.

  10. Who has been sworn in as the New Chief Minister of Uttarakhand on March 18, 2017?
    A.Madan Kaushik
    B.Dhan Singh Rawat
    C.Trivendra Singh Rawat
    D.Harak Singh Rawat
    Answer – C.Trivendra Singh Rawat 
    Explanation :
    Former Uttarakhand BJP chief Trivendra Singh Rawat was sworn in as the new Chief Minister of the state on March 18, 2017 at the Parade Grounds in state capital Dehradun.Uttarakhand Governor K K Paul administered the oath of office and secrecy to 56-year-old Rawat and nine ministers at a ceremony.The other members who took oath includes Satpal Maharaj, Harak Singh Rawat, Madan Kaushik, Arvind Pandey, Subodh Uniyal, Yashpal Arya and Prakash Pant who have been made Cabinet ministers. Besides, Rekha Arya and Dhan Singh Rawat took oath as ministers of state. Rawat is the 8th Chief Minister of Uttarakhand and 5th BJP Chief Minister of the state.

  11. The US government has inked an agreement with Boeing Co worth USD _________ billion on March 16, 2017 to acquire AH-64E Apache helicopters.
    A.$ 3.4 billion
    B.$ 4.1 billion
    C.$ 2.9 billion
    D.$ 5.5 billion
    Answer – $3.4 billion 
    Explanation :
    Boeing Co and the U.S. government have signed a $3.4 billion contract on March 16, 2017 under which the US Army and an international customer outside US will acquire the latest Apache attack helicopter, the Apache ‘E’ variant. The contract to acquire AH-64E Apache will span over a period of five years. Under the agreement, the US Army will get 244 re-manufactured Apaches while the international customer will receive 24 new ones. This is the first multi-year agreement for the Apache “E” variant. Boeing did not name the international customer.

  12. Who has been appointed as the new Chairperson of the National Commission for Safai Karamcharis (NCSK) on March 16, 2017?
    A.Manhar ValjiBhai Zala
    B.Subodh Uniyal
    C.Dilip Kallu Haathived
    D.Manju Diler
    Answer – A.Manhar Valji Bhai Zala 
    Explanation :
    Manhar Valji Bhai Zala was appointed as the new Chairperson of the National Commission for Safai Karamcharis (NCSK) with effect from March 16, 2017 which was headless since past one year. Besides, Manju Diler from Uttar Pradesh and Dilip Kallu Haathived from Maharashtra have been appointed as the members of the NCSK. The NCSK did not had a member after the retirement of the chairperson and other members on March 31, 2016.

  13. A Parliamentary panel, Committee on Petitions , on March 16, 2017 suggested to merge state-run telecom firms BSNL and MTNL for their long-term survival and success. Who is the head of the committee?
    A.Ajay Tamta
    B.Bhagat Singh Koshyari
    C.Raj Kumar Singh
    D.Bishnu Pada Ray
    Answer – B.Bhagat Singh Koshyari
    Explanation :
    A Parliamentary panel on March 16, 2017 suggested merging state-run telecom firms BSNL and MTNL for their long-term survival and success. The decision regarding the merger was taken by the Committee on Petitions chaired by BJP MP Bhagat Singh Koshyari in Lok Sabha. The panel said that the merger would give both the entities a chance for competing against private sector players. The committee was formed to take necessary steps for the improvement in services provided by Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) and Mahanagar Telephone Nigam Limited (MTNL).

  14. Anang Tadar, a class XI student who recently developed a first of its kind, sensors based Goggle for Blind (G4B) belongs to which state?
    A.Manipur
    B.Assam
    C.Arunachal Pradesh
    D.Mizoram
    Answer – C.Arunachal Pradesh
    Explanation :
    Anang Tadar, a Class XI student of New Galaxy Academy, Nirjuli, Arunachal Pradesh has invented a unique pair of goggles that uses ultrasound and infrared sensors to help the visually impaired detect obstacles on their path. Tadar was awarded the Dinanath Pandey Smart Idea Innovation Award for inventing the gadget named Goggle for Blind (G4B). There are two ultrasound sensors on the left and right of the goggles to detect obstacles while there is an infrared sensor in the middle of the gadget to detect obstacles in case both the ultrasound sensors fail. The goggles could be used by visually impaired to detect any obstacles on all sides within a distance of two metres without using a stick.

  15. Name the national F4 car racing Champion who died in a car accident on March 18, 2017 in Tamil Nadu?
    A.Ayyasamy Dharun
    B.Mohan Kumar
    C.Narain Karthikeyan
    D.Ashwin Sundar
    Answer – D.Ashwin Sundar 
    Explanation :
    National car racer Ashwin Sundar and his wife Niveditha were burnt to death early morning on March 18, 2017 in an accident that took place at the Pattinapakkam area, on the Santhome High Road in Tamil Nadu. As per the Chennai Police, Sundar and Niveditha who lived in Alapakkam near Porur were returning home after meeting a friend and died on the spot after their BMW hit a tree and burst into flames around 3:30 a.m. Ashwin, 27, was the national champion in LGB Formula 4 category in 2012 and 2013. He had also won the MRF Formula 1600 International Challenge competition on two occasions.

  16. The ICAR and ICRISAT signed agreements on March 16, 2017 to jointly work for crop improvement and agronomy programmes for the benefit of the farmers. ICRISAT is headquartered in which state?
    A.Maharashtra
    B.Karnataka
    C.Gujarat
    D.Telangana
    Answer – D.Telangana
    Explanation :
    The Indian Council of Agricultural Research (ICAR) and the International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics (ICRISAT) have signed an agreement on March 16, 2017 in New Delhi to work together for crop improvement and agronomy programmes for grain legumes and dryland cereals. The aim of the agreement is to strengthen their partnership to benefit the Indian as well as the global farmers. The International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics (ICRISAT) is an international organisation which conducts agricultural research for rural development, headquartered in Patancheru, Hyderabad, Telangana with several regional centers and research stations.

  17. The US state Kansas has declared to observed the Indian American Appreciation Day on _________
    A.March 18
    B.March 12
    C.March 16
    D.March 11
    Answer – C.March 16
    Explanation :
    The US state of Kansas has declared to observe March 16 as “Indian American Appreciation Day” to honour Indian engineer Srinivas Kuchibhotla who was killed in an apparent hate crime on February 22, 2017. Srinivas Kuchibhotla (32) was killed when 51-year-old U.S. Navy veteran Adam W. Purinton opened fire at him and his friend Alok Madasani at the Austins Bar & Grill in Olathe. However, Mr. Madasani and an American national Ian Grillot were injured in the attack.

  18. Who will be the head of the National Social Security Council to be constituted under the Code on Social Security & Welfare 2017?
    A.Shri Narendra Modi
    B.Arun Jaitley
    C.Rajnath Singh
    D.Bandaru Dattatreya
    Answer – A.Shri Narendra Modi
    Explanation :
    Under the Code on Social Security & Welfare 2017, Labour Ministry has proposed to set up a National Social Security Council under the Chairmanship of Prime Minister Shri Narendra Modi for the smooth functioning and formulation of policy on social security schemes related to all the Ministries. Other members in the council will include Finance Minister, Labour Minister, Health and Family Welfare Minister along with employer and employees’ representatives. Role of NSCC:  To co-ordinate between central and State governments, Monitor the implementation of social security schemes, Regulate funds collected under various social security schemes, among others.

  19. Nobel laureate Derek Walcott who died on March 17, 2017 at the age of 87 was honored with the Nobel Prize in which field?
    A.Physics
    B.Literature
    C.Peace
    D.Mathematics
    Answer – B.Literature
    Explanation :
    Nobel laureate poet and playwright Derek Walcott died on March 17, 2017 at his home on the Caribbean island of St Lucia after a long illness. He was 87. He won the Nobel Prize for Literature in 1992 and the TS Eliot Prize for Poetry in 2011. Among his best known collections are, In A Green Night: Poems 1948 – 1960 and the epic Omeros, inspired by Homer’s Iliad and Odyssey. In his later life, Walcott acted as Professor of Poetry at the University of Essex from 2010 to 2013.

  20. Where is the United Bank of India headquartered?
    A.New Delhi
    B.Mumbai
    C.Mangaluru
    D.Kolkata
    Answer – D.Kolkata
    Explanation :
    United Bank of India is an Indian government-owned financial services company. The bank has three full-fledged overseas branches, one each at Kolkata, New Delhi and Mumbai. United Bank of India now aims to expand its international activities.  Headquarters: Kolkata, CEO: P. Srinivas, Founded: 1950, India.