Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs March 16 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs March 16 2017

  1. India and other South East Asian Region signed a WHO’s Call for Action on March 16, 2017 to end tuberculosis (TB) by which year?
    A.2030
    B.2020
    C.2019
    D.2023
    Answer – A.2030
    Explanation :
    India along with other South East Asian Region countries signed a ‘Call for Action’ on March 16, 2017 to end tuberculosis (TB) and pledged to take efforts to end the disease by 2030. The  ‘call for action’ was signed by the Health ministers of the WHO’s South-East Asia Region countries and the World Health Organization (WHO) on the concluding day of the two day ministerial meeting towards ending TB in the region that began on March 15, 2017. The initiative envisages scale-up efforts and implementing adequately funded, innovative, multi-sectoral and comprehensive measures to achieve the global target to end the disease by 2030.

  2. What is the total worth of the MoU signed between China and Saudi Arabia on March 16, 2017 in the field of investment, energy, space and other sectors?
    A.$50 billion
    B.$72 billion
    C.$65 billion
    D.$45 billion
    Answer – C.$65 billion
    Explanation :
    China and Saudi Arabia officials on March 17, 2017 have signed Memorandums of Understanding(MoU) and Letters of Intent(LoI) potentially worth about $65 billion during Saudi King Salman’s visit to China. This was announced by Zhang Ming, Deputy Chinese Foreign Minister. Aim : To promote investment opportunities in the kingdom. The agreements seeks co-operations in the field of investment, energy, space and other areas.

  3. The Union Cabinet on March 15, 2017 approved to increase the Dearness Allowance/ Dearness Relief to Central Government Employees/Pensioners from 2 percent to ___________ percent.
    A.3 percent
    B.4 percent
    C.5 percent
    D.6 percent
    Answer – B.4 percent
    Explanation :
    The Centre on March 15, 2017 approved to increase the Dearness Allowance (DA) to Central Government employees and Dearness Relief (DR) to pensioners to 4 percent from the existing rate of 2 percent with effect from January 1, 2017. The 2 percent increase in the DA/DR over the existing rate of 2 percent of the basic pay/pension is to compensate for price rise and it is in accordance with the accepted formula based on the recommendation of 7th Central Pay Commission.

  4. According to the THE’s Asia University Rankings 2017 released on March 16, 2017, which Indian University has emerged as the top ranked among other Indian Universities?
    A.Indian Institute of Technology (IIT), Delhi
    B.Veltech University, Tamil Nadu
    C.Indian Institute of Technology (IIT), Bombay
    D.Indian Institute of Science (IISc), Bengaluru
    Answer – D.Indian Institute of Science (IISc), Bengaluru 
    Explanation :
    The Times Higher Education (THE) released its Asia University Rankings 2017 on March 16, 2017.The top rank in the Asia University Rankings was attained by the National University of Singapore (NUS) for the second consecutive year. According to the 2017 ranking, Indian Institute of Science (IISc) in Bengaluru has been ranked best Indian University and has been placed at 27th position among the universities in Asia. Besides, Indian Institute of Technology (IIT) Bombay was another Indian university among top 50 placed at 42 position followed by Chennai-based private institute Veltech University at 43.

  5. Which bank has launched India’s first digital Loan against Securities services on March 15, 2017?
    A.ICICI Bank
    B.Axis Bank
    C.Yes Bank
    D.HDFC Bank
    Answer – D.HDFC Bank
    Explanation :
    HDFC Bank in collaboration with National Securities Depository Limited (NSDL) has launched an instant Digital Loan against Securities (LAS) product on March 15, 2017. LAS will reduced the time to disburse the overdraft facility in just 3 minutes rather than several days previously. This is a first-of-its-kind initiative in India and probably the first in the world as well. Under the facility, customers can pledge shares directly through their demat accounts and give necessary approvals while applying for the loan. Shares dematerialised by NSDL and executed through HDFC Bank demat account could be used for pledging.

  6. The Indian Institutes of Information Technology Public Private Partnership (IIIT PPP) Bill, 2017 seeks to grant Institute of National Importance status to how many IIITs?
    A.20
    B.25
    C.10
    D.15
    Answer – D.15
    Explanation :
    The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved. Introduction of the Indian Institutes of Information Technology Public Private Partnership (IIIT PPP) Bill, 2017; Grant statutory status to the 15 Indian Institutes of Information Technology set up under Public Private Partnership and declare them as Institutions of National Importance; To enable these institutions to grant degrees to their students in the academic courses conducted by them. The proposed IIIT PPP Bill, 2017 will declare the existing Indian Institutes of Information Technology in Public Private Partnership as Institutions of National Importance with powers to award degrees.

  7. The Future Generali India Insurance Company has tied up with which bank on March 15, 2017 for marketing its product through bank branches?
    A.Corporation Bank
    B.UCO Bank
    C.Bank of Baroda
    D.Canara Bank
    Answer – B.UCO Bank
    Explanation :
    Private insurer Future Generali India Insurance Company (FGII) has announced tie-up with Kolkata based UCO Bank for its products on March 15, 2017. Target : To achieve a growth of 80 per cent by FY18. According to the agreement, UCO bank will provide a window at its bank branches for marketing FGII’s offerings.

  8. Which Bank has signed an MoU with the real estate developers’ body CREDAI on March 15, 2017 for the development of the realty sector?
    A.State Bank of India
    B.Reserve Bank of India
    C.ICICI Bank
    D.Bank of Baroda
    Answer – A.State Bank of India
    Explanation :
    India’s public sector banking and financial services company State Bank of India(SBI) and real estate developers’ body CREDAI have signed a memorandum of understanding (MoU) which is valid for a period of 3 years to jointly conduct various initiatives towards development of the realty sector and promote housing for all. SBI will be a national partner for all CREDAI activities and both will jointly work together for various marketing activities like conclaves, seminars, exhibitions, campaigns and CSR activities as well.

  9. State owned ONGC has planned to invest Rs ___________ crore to develop India’s deepest gas discovery in UD-1 find by 2022-23.
    A.Rs. 20000 crore
    B.Rs. 21528 crore
    C.Rs. 25100 crore
    D.Rs. 27,250 crore
    Answer –B.Rs 21528 crore 
    Explanation :
    Dehradun based Indian multinational oil and gas company, Oil and Natural Gas Corporation Limited (ONGC) has planned to invest Rs 21528 crore to develop India’s deepest gas discovery in UD-1 find by 2022-23. The company has submitted a declaration of commerciality (DoC) to the Directorate General of Hydrocarbons for the UD-1 find. It will submit a final investment plan called the field development plan by end-2017 and hope to bring the discovery to production by 2022-23. Under the project to explore oil and gas, ONGC plans to drill nine wells on the discovery that lies in water depths of 2,400-3,200 metres and aims to produce a peak output of 19 million standard cubic metres per day.

  10. The Union Cabinet on March 15, 2017 approved to set up 50 new Kendriya Vidyalayas under Civil / Defence Sector in India. What is the total cost of the proposed project?
    A.Rs. 1000 crore
    B.Rs. 1500 crore
    C.Rs. 1160 crore
    D.Rs. 1220 crore
    Answer –C.Rs. 1160 crore
    Explanation :
    Besides, the Cabinet Committee on Economic Affairs approved the proposal for opening of 50 new Kendriya Vidyalayas (KVs) under Civil / Defence Sector in India. The total project cost based on Kendriya Vidyalaya Sangathan (KVS) norms for the proposed 50 new KVs is Rs.1160 crore. The approval was made keeping in view the high demand for KV schools for their high quality of education and excellent results and will address the educational needs of eligible students with high quality standards.

  11. Which apex organization has issued new advertisement guidelines on March 15, 2017 for Celebrities to Endorse mutual funds products?
    A.National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD)
    B.National Housing Bank (NHB)
    C.Reserve Bank of India (RBI)
    D.Securities and Exchange Board of India (SEBI)
    Answer – D.Securities and Exchange Board of India
    Explanation :
    The market regulator Securities and Exchange Board of India (SEBI) reviewed advertisement guidelines for mutual funds on March 15, 2017, with regard to disclosing performance-related information about such products. SEBI also issued new advertising code that will require fund houses to communicate simply and effectively with the public. As per the new guidelines, SEBI has permitted celebrities to endorse mutual fund products at the industry level for the purpose of increasing awareness of mutual funds as a financial product category.

  12. Which Airport has won the 2017 Skytrax World Airport Awards on March 14, 2017?
    A.Hong Kong International Airport
    B.Incheon International Airport
    C.Changi Airport, Singapore
    D.Tokyo International Airport
    Answer – C.Changi Airport, Singapore
    Explanation :
    Singapore based Changi Airport was named as the World’s Best Airport for the fifth consecutive year at the 2017 Skytrax World Airport Awards on March 14, 2017 held at the Passenger Terminal EXPO in Amsterdam, The Netherlands. The award was received by Mr Lee Seow Hiang, CEO of Changi Airport Group from Mr Edward Plaisted, CEO of Skytrax. Besides, this is the eighth time that Changi Airport has been awarded the top international title at the World Airport Awards since it was introduced in 2000. Changi Airport was also named the Best Airport in Asia and the Best Airport for Leisure Amenities which it has held since the award category was introduced in 2009.

  13. Which University has topped the Asia University Rankings 2017 list released by Times Higher Education on March 16, 2017?
    A.Nanyang Technological University, Singapore
    B.Peking University of China
    C.University of Hong Kong
    D.National University of Singapore
    Answer – D.National University of Singapore
    Explanation :
    The Times Higher Education (THE) released its Asia University Rankings 2017 on March 16, 2017.The top rank in the Asia University Rankings was attained by the National University of Singapore (NUS) for the second consecutive year. Singapore’s National University was followed by China’s Peking University, Tsinghua University (China), Nanyang Technological University, Singapore, University of Hong Kong respectively.

  14. The Revised National Building Code introduced by the Consumer Affairs Minister Ram Vilas Paswan on March 16, 2017 has been developed by which organization?
    A.Bureau of Indian Standards (BIS)
    B.Advertising Standards Council of India (ASCI)
    C.International Organization for Standardization (ISO)
    D.Ministry of Commerce and Industry
    Answer – A.Bureau of Indian Standards (BIS)
    Explanation :
    The Consumer Affairs Minister Ram Vilas Paswan unveiled the new National Building Code on March 16, 2017 in New Delhi. The revised code has been prepared by the Bureau of Indian Standards (BIS) under the aegis of the Consumer Affairs Ministry. The code contains provisions on use of new/innovative materials and technologies and on prefabricated construction techniques that can give boost to speedier construction to meet the objectives of Housing for All by 2022. As per the revised code, in addition to planners, structure designers and supervisors, the builders will also be made responsible for the safety of the structure. Earlier, geo-technical engineers and builders were not responsible

  15. Who has been sworn in as the new Chief Minister of Punjab on March 16, 2017?
    A.Aruna Chaudhary
    B.Amarinder Singh
    C.Rana Gurjit Singh
    D.Manpreet Singh Badal
    Answer – B.Amarinder Singh 
    Explanation :
    Captain Amarinder Singh took oath as the 26th chief minister of Punjab on March 16, 2017 at the Raj Bhawan in Chandigarh thus paving way for the return of the Congress to power in the state after a gap of ten years. The oath of office was administered by Punjab governor VP Singh Badnore. This is the second time that Punjab Pradesh Congress Committee (PPCC) chief Amarinder Singh takes oath as chief minister. Earlier he served in that capacity in
    2002-2007.

  16. Who has been appointed as the new Deputy Governor in Reserve Bank of India (RBI) to replace R Gandhi?
    A.Bibhu Prasad Kanungo
    B.Sandeep Ghosh
    C.N.S. Vishwanathan
    D.Deepali Pant Joshi
    Answer – A.Bibhu Prasad Kanungo
    Explanation :
    Bibhu Prasad Kanungo from Odisha has been appointed as Deputy Governor in Reserve Bank of India (RBI) for three years by the Appointments Committee of Cabinet (ACC). Prasad is the succeedor of R Gandhi.He will take charge on or after April 3, 2017. Presently, he is working executive director of the central bank. Prior to that, he has been earlier the RBI’s regional director in Jaipur and Kolkata and the banking intermediary for Madhya Pradesh and Chhattisgarh.

  17. Which country successfully test launched a land-based anti-ship missile on March 16, 2017 to srtrengthen its defence capabilities?
    A.China
    B.Iran
    C.Pakistan
    D.Russia
    Answer – C.Pakistan
    Explanation :
    Pakistan Navy has successfully test-fired ground-to-sea missile from the coastal region on March 16, 2017. The trial was witnessed by Vice Chief of Naval Staff Admiral Khan Hisham Bin Siddique. The missile is equipped with modern technology avionics,  secured a hit on a target placed at sea with a high degree of accuracy. would strengthen Pakistan’s defence and operational capabilities . Hence officials didn’t give any detail about the missile include it’s name.

  18. The SpaceX’s Falcon 9 Rocket successfully launched a communications satellite _____________ on March 16, 2017.
    A.AsiaSat 8
    B.EchoStar 23
    C.Orbcomm OG1
    D.Iridium-1
    Answer – B.EchoStar 23
    Explanation :
    SpaceX’s Falcon 9 rocket conducted its third flight of the year on March 16, 2017 to launch a commercial communications satellite in the geosynchronous transfer orbit. The launch took off from NASA’s Launch Complex 39A at Kennedy Space Center in Florida and carried the EchoStar 23 communications satellite into orbit. Having a mass of around 5,500 kilograms (12,000 lb), EchoStar XXIII was the heaviest geosynchronous payload yet launched by the Falcon 9 and will operate at 45 degrees west in geostationary orbit.

  19. Which bank has won the Official Language Policy award for the year 2015-16?
    A.Andhra Bank
    B.Union Bank of India
    C.Central Bank of India
    D.Allahabad Bank
    Answer – C.Central Bank of India 
    Explanation :
    Mumbai based Central Bank of India won the first prize in the implementation of Official Language Policy in the western region for the year 2015-2016  at the Official Language Conference of Central and Western Regions in Udaipur. Rajasthan governor , Kalyan Singh has presented the trophy and certificate to Sudhir Pathak, Chief Manager, Central Bank of India

  20. Who has been honored with the first prize for Regeneron Science Talent Search Award by United States on March 16, 2017?
    A.Vrinda Madan
    B.Arjun Ramani
    C.Archana Verma
    D.Indrani Das
    Answer – D.Indrani Das
    Explanation :
    An Indian-American teen Indrani Das(17) won the US’s oldest and most prestigious science and math competition Regeneron Science Talent Search Awards Gala on March 16, 2017. Das has received USD 250,000 award for her research on preventing death of neurons due to brain injuries or neurodegenerative diseases. Four other Indian-origin students were among the top ten finalists to be honoured at the annual Award for their research projects demonstrating exceptional scientific and mathematical ability

  21. Tamil Nadu State government presented a tax free budget for 2017-18 on March 16, 2017. What is the proposed Total Revenue Receipt estimated in the budget?
    A.Rs 1,59,363 crore
    B.Rs.1,75,293 crore
    C.Rs.1,89,320 crore
    D.Rs.1,41,977 crore
    Answer – A.Rs 1,59,363 crore
    Explanation :
    The Tamil Nadu Finance Minister D Jayakumar presented a tax free and revenue deficit budget for the fiscal 2017-18 on March 16, 2017 in the state Legislative Assembly.It is the first Budget presented by the state Finance Minister as well as the first budget of the AIADMK government headed by E. Palaniswami. Total Revenue Receipts (TRR): Rs 1,59,363 crore, Total Expenditure: Rs 1,75,293 crore, Revenue Deficit: Rs 15,930 crore, Fiscal Deficit: Rs 41,977 core (2.79 percent of GDP).

  22. The Union Cabinet has approved signing of an MoU on Aids to Navigation (AtoNs) with which country on March 15, 2017?
    A.Bangladesh
    B.Namibia
    C.Brazil
    D.Indonesia
    Answer – A.Bangladesh
    Explanation :
    The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi approved signing of a Memorandum of Understanding (MoU) between the Directorate General of Lighthouses & Lightships (DGLL), Ministry of Shipping (GOI) and the Department of Shipping, Government of Bangladesh on Aids to Navigation (AtoNs). The aim of the MoU is to extend advice on lighthouses and beacons and Extend advice on Vessel Traffic Service and chain of Automatic Identification System (AIS) and impart training as per International Association of Marine Aids to Navigation and Lighthouse Authorities (IALA) training module to AtoN Managers and Technicians for Bangladesh

  23. The Cabinet Committee has given its approval on March 15, 2017 to provide special assistance to which state by way of funding its Externally Aided Projects (EAPs)?
    A.Kerala
    B.Bihar
    C.Andhra Pradesh
    D.Himachal Pradesh
    Answer – C.Andhra Pradesh
    Explanation :
    During the meeting, the Cabinet Committee gave its approval for the special assistance measure for the successor state of Andhra Pradesh by way of dispensation in funding of Externally Aided Projects (EAPs) signed during 2015-2016 to 2019-20.. The Cabinet also approved funding of irrigation component of Polavaram project. The Central Government will provide special assistance measure to Government of Andhra Pradesh if the funding of Centrally Sponsored Schemes (CSS) would have been shared at the ratio of 90:10 between the Centre and the State.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here