Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : March 14 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online Current Affairs March 14 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs March 14 2017

  1. The union government has launched the Blue Revolution programme at a total expenditure of Rs _________ lakh for holistic development and management of fisheries in the country.
    A.Rs. 50000 lakh
    B.Rs. 52000 lakh
    C.Rs. 55000 lakh
    D.Rs. 60000 lakh
    Answer – B.Rs. 52000 lakh
    Explanation :
    The Union government has launched Mission Fingerling on March 11, 2017 to achieve Blue Revolution with the holistic development and management of fisheries in the country.. The Blue Revolution programme focuses on creating an environment that envisages integrated and holistic development and management of fisheries for the socio economic development of the fishers and fish farmers. The main motive behind this programme is to enhance the fisheries production from 10.79 mmt (2014-15) to 15 mmt by 2020-21. Total expenditure of about Rs. 52000 lakh has been identified by the government for the programme to establish hatcheries and Fingerling rearing pond to ensure the fish production of 426 crores fish fingerling, 25.50 crores Post Larvae of shrimp and crab in the country.

  2. In which of the given states, government has laid the foundation stone of Banana Research Centre on March 11, 2017 to cater to the needs of banana growers?
    A.Bihar
    B.Madhya Pradesh
    C.Maharashtra
    D.Tamil Nadu
    Answer – A.Bihar
    Explanation :
    The Union Agriculture and Farmer’s Welfare Minister Shri Radha Mohan Singh laid the foundation stone of the Banana Research Centre at Gorole, Vaishali, Bihar Centre on March 11, 2017 to fulfill the aspirations of the local banana growers. Bihar and particularly the Vaishali district is very suitable for the cultivation of bananas at large scale because of its ecological conditions which can change the fate of farmers. The new centre will work to find reasons behind less production in banana, enhancement in acreage for cultivation, suitable utilization of the various parts of the plants, different products, marketing and value addition.

  3. Which city has ranked as the world’s top most city offering the highest quality of life as per the Mercer’s Quality of Living Survey 2017?
    A.Zurich
    B.Auckland
    C.Vienna
    D.London
    Answer – C.Vienna
    Explanation :
    According to the Mercer’s 19th annual Quality of Living survey released on March 14, 2017, Vienna, the capital of Austria has topped the list of cities offering the highest quality of life for the eighth year in a row. Baghdad was ranked the worst place at 230 to live due to continuous violence in the city. In India, Hyderabad emerged as the best city in terms of living standards among Indian cities for the third year in a row.

  4. Which financial institution is set to provide loan for the upcoming Rewa Ultra Mega Solar (RUMS) project in Madhya Pradesh?
    A.Asian Development Bank (ADB)
    B.Reserve Bank of India (RBI)
    C.World Bank
    D.International Monetary Fund (IMF)
    Answer – C.World Bank
    Explanation :
    An international financial institution, World Bank has agreed to provide loan to develop internal transmission arrangements of the upcoming Rewa Ultra Mega Solar (RUMS) project in Madhya Pradesh. This was officially announced by Public Relations Department official in New Delhi on March 14, 2017. RUMS become India’s first solar power project of the country to receive a loan under CTF. It will provide 75% of the loan amount with an interest rate of only 0.25% and remaining 25 % of the loan amount under its Clean Technology Fund (CTF), money will be provided at an interest rate of only 0.25 per cent,” a state Public Relations Department official said

  5. Who has been sworn in as the new Chief Minister of Goa on March 14, 2017?
    A.Manohar Parrikar
    B.Amit Shah
    C.Laxmikant Parsekar
    D.M. Venkaiah Naidu
    Answer – A.Manohar Parrikar
    Explanation :
    Former Defence Minister Manohar Parrikar was sworn in as Goa Chief Minister for fourth time at the Raj Bhavan in Panaji, Goa on March 14, 2017.Goa Governor Mridula Sinha administered the oath of office and secrecy to the Chief Minister and eight other ministers who also took the oath. Supreme Court has given Mr. Parrikar 48 hours to prove his majority on the floor of the house on March 16, 2017. Portfolio allocation would be taken up after the trust vote.

  6. 51 year old Amy Krouse Rosenthal who died on March 13, 2017 was a renowned ______________
    A.Actor
    B.Author
    C.Singer
    D.Journalist
    Answer – B.Author
    Explanation :
    Popular American author, filmmaker and public speaker, Amy Krouse Rosenthal died on March 13, 2017 due to ovarian cancer. She was 51. Her writings included both adult and children’s books. She has written more than 30 books that include journals, memoirs and the bestselling children’s picture stories Uni the Unicorn and Duck! Rabbit! A Chicago native, Rosenthal became well known due to her heart-wrenching column in The New York Times on March 5, 2017 titled “You May Want to Marry My Husband”.

  7. The incumbent Chief Minister of Manipur ____________ resigned from the post on March 13, 2017 to pave way for formation of new government under BJP.
    A.Ramkrishna B. Jalmi
    B.Pratapsingh R Rane
    C.Okram Ibobi Singh
    D.Ravi Sitaram Naik
    Answer – C.Okram Ibobi Singh
    Explanation :
    The incumbent Chief Minister of Manipur Okram Ibobi Singh resigned from the post on March 13, 2017 giving way for formation of a new ministry under the BJP. The Congress leader Okram Ibobi announced to resign after BJP named Nongthombam Biren Singh as the party’s leader to form the government with majority win. In 60-member assembly of Manipur, BJP won 21 seats that was 10 seats shorts to prove majority, while Congress won 28 seats.

  8. Name the Russian Doping Doctor on whom the Court of Arbitration for Sport (CAS) has upheld a lifetime ban on March 13, 2017.
    A.Grigory Rodchenkov
    B.Sergei Portugalov
    C.Dick Pound
    D.Vitaly Mutko
    Answer – B.Sergei Portugalov 
    Explanation :
    The Court of Arbitration for Sport (CAS) on March 13, 2017 confirmed a lifetime ban on Sergei Portugalov from sports for his role in providing illicit substances to Russian athletes. Sergei Portugalov is a former chief of the Russian Athletics Federation’s Medical Commission (Swimming). The Lausanne-based CAS upheld the ban as part of an arbitration involving the International Association of Athletics Federation (IAAF) and the Russian Athletics Federation.

  9. Scientists have discovered world’s first fluorescent frog in which country that glows in dark emitting blue and green light?
    A.Argentina
    B.Brazil
    C.Venezuela
    D.Chile
    Answer – A.Argentina 
    Explanation :
    A team of scientists have discovered the world’s first fluorescent frog in Argentina that emits soft green, yellow and red light under normal light, but gives off a bright blue and green glow in the dark. The study was published in the journal Proceedings of the National Academy of Sciences on March 13, 2017. Fluorescence is a physical-chemical phenomenon in which short-wavelength electromagnetic radiation (light) is absorbed and then reemitted at longer wavelengths. For an organism to be fluorescent, it must have fluorophores, the chemical compounds that can re-emit light.

  10. According to the Quality of Living Survey 2017 by Mercer, which Indian city has been ranked as the best city in terms of living standards?
    A.Pune
    B.Mumbai
    C.Chennai
    D.Hyderabad
    Answer – D.Hyderabad
    Explanation :
    In India, Hyderabad emerged as the best city in terms of living standards among Indian cities for the third year in a row. Hyderabad fell by five places to 144 in this year’s rankings from 139th rank last year due to decreased power supply and water availability. As per the report, both Hyderabad (144) and Pune ranked higher for quality of living than the country’s traditional business centres Mumbai (154) and New Delhi (161).The National Capital Delhi was for the second straight year hit the lowest score among Indian cities for living standards. Among other Indian cities, Kolkata (149) and Pune (151), while Bangalore was rated the lowest (177).

  11. Who has been appointed as the new Chief Executive officer of Reliance Commercial Finance Ltd on March 14, 2017?
    A.Pawan Kumar
    B.Ashok Mishra
    C.Devang Mody
    D.Deepak Jain
    Answer – C.Devang Mody 
    Explanation :
    Devang Mody was appointed as CEO of Reliance Commercial Finance Ltd (RCFL),a subsidiary of Reliance Capital on March 14, 2017. Prior to this, Mody served as president of consumer business at Bajaj Finance. He has over 20 years of experience in the financial sector. He has worked at Mahajan & Aibara and GE Money Financial Services.

  12. Who has been named to take oath as the new Chief Minister of Manipur on March 15, 2017?
    A.Indra Jeet Singh
    B.Mohindro Singh
    C.Susindro Meitei
    D.Biren Singh
    Answer – D. Biren Singh
    Explanation :
    The BJP’s Nongthombam Biren Singh will take oath as Manipur’s next chief minister on March 15, 2017 along with his council of ministers in the presence of BJP president Amit Shah and Union Minister Jitendra Singh. Governor Najma Heptullah has asked Biren Singh to prove majority on the floor of the house as soon as possible, maybe May 22 or 23.

  13. The Court of Arbitration for Sport (CAS) is headquartered at ______
    A.Vienna, Austria
    B.Paris, France
    C.New York, USA
    D.Lausanne, Switzerland
    Answer – D.Lausanne, Switzerland
    Explanation :
    The Court of Arbitration for Sport (CAS) is an international quasi-judicial body established to settle disputes related to sport through arbitration. Founded: 1984, Headquarter: Lausanne (Switzerland), President: John Coates

  14. What was the theme of the 2017 Commonwealth Day?
    A.Team Commonwealth
    B.Building a Commonwealth of Freedom
    C.A peace-building Commonwealth
    D.An Inclusive Commonwealth
    Answer – C.A peace-building Commonwealth
    Explanation :
    Commonwealth Day is celebrated annually across the Commonwealth of Nations on the second Monday in March(March 13, 2017). Objective: To come together and celebrate its values and diversity. 2017 Theme:  A peace-building Commonwealth. It is marked by a multi-faith service in Westminster Abbey, normally attended by Queen Elizabeth II as Head of the Commonwealth along with the Commonwealth Secretary-General and Commonwealth High Commissioners in London.

  15. Name the committee constituted by the center for strengthening border protection on Indo-Pakistan Border. 
    A.Madhukar Gupta Committee
    B.Yogesh Mohan Committee
    C.Susheel Kumar Committee
    D.Rajiv Mehrishi Committee
    Answer – A.Madhukar Gupta Committee
    Explanation :
    The Ministry of Home Affairs had constituted a Committee under the Chairmanship of Shri Madhukar Gupta, Retd Home Secretary in April, 2016, for strengthening border protection and addressing the issue of gaps and vulnerability in border fencing along Indo-Pakistan Border. The Committee has made a detailed study through discussions on threat perception, field visits and detailed discussion with stakeholders. The Committee has made a detailed recommendations pertaining to strengthening of border protection on Indo-Pakistan Border. The mandate of the Committee was to study all types of gaps in fencing & all other vulnerabilities in the International Border on Indo-Pakistan Border and to suggest comprehensive approach to fix these gaps in fencing and other vulnerabilities on interim and permanent basis.

  16. The 22nd edition of the Asian Athletics Championship will be held in which city?
    A.Ranchi
    B.Pune
    C.New Delhi
    D.Bhubaneswar
    Answer – D.Bhubaneswar
    Explanation :
    Kalinga Stadium in Bhubaneswar will host the 22nd Asian Athletics Championship to be held in July this year as Ranchi pulled out from hosting the international event. With this, Bhubaneswar will be the third city in India to host the athletics championship after New Delhi (1989) and Pune (2013). A team of officials from Athletics Federation of India (AFI) on March 12, 2017 visited the stadium and expressed their satisfaction over the sports infrastructure at the sporting complex.

  17. The Reserve Bank of India has planned to open the Unified Payment Interface platform for which of the following under digitization campaign?
    A.Online Classified Ads Firms
    B.Online Transport Firms
    C.E-Commerce Firms
    D.Digital Wallets
    Answer – D.Digital Wallets
    Explanation :
    The Reserve Bank of India (RBI) is set to open up the Unified Payment Interface (UPI) platform for digital wallets firms as part of the government’s digitisation campaign. Presently, the digital wallets can access the UPI network through partner banks to facilitate bank-to-bank money transfers. The initiative will enable the digital wallets such as Paytm and MobiKwik to become inter-operable and also help them to expand their business model.

  18. Blue Revolution is associated with _______
    A.Fish Production
    B.Petroleum
    C.Horticulture
    D.Oil Seeds
    Answer – A.Fish Production
    Explanation :
    Black Revolution – Petroleum Production, Blue Revolution – Fish Production, Brown Revolution – Leather/non-conventional(India)/Cocoa production, Golden Fibre Revolution – Jute Production, Golden Revolution – Fruits/Overall Horticulture development/Honey Production, Green Revolution – Food grains, Grey Revolution – Fertilizer, Pink Revolution – Onion production/Pharmaceutical (India) /Prawn production, Red Revolution – Meat & Tomato Production, Round Revolution  Potato, Silver Fiber Revolution – Cotton, Silver Revolution – Egg/Poultry Production, White Revolution (In India: Operation Flood) – Milk/Dairy production, Yellow Revolution – Oil Seeds production, Evergreen Revolution – Overall development of Agriculture

  19. The Inter-State River Water Disputes (Amendment) Bill, 2017 was introduced in the Lok Sabha on March 14, 2017 by _____________ 
    A.Uma Bharti
    B.Radha Mohan Singh
    C.J.P. Nadda
    D.Ram Vilas Paswan
    Answer – A.Uma Bharti
    Explanation :
    The Union Minister of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation Sushri Uma Bharti introduced Inter-State River Water Disputes (Amendment) Bill, 2017 in Lok Sabha on March 14, 2017 to set up a single permanent tribunal to effectively resolve inter-state river water sharing disputes. Once the proposed legislation is enacted, the single permanent tribunal known as Inter-State River Water Disputes Tribunal will do away with all the existing tribunals including those on Cauvery, Mahadayi/ Mandovi, Krishna, Vansadhara and Ravi and Beas rivers.

  20. The Commerce and Industry Minister _____________ introduced the Footwear Design and Development Institute (FDDI) Bill, 2017 in the Lok Sabha on March 14, 2017 to declare the FDDI as an Institution of National Importance (INI).
    A.Dharmendra Pradhan
    B.Nirmala Sitharaman
    C.Jayant Sinha
    D.Mahesh Sharma
    Answer – B.Nirmala Sitharaman
    Explanation :
    The Commerce & Industry Minister Nirmala Sitharaman introduced the Footwear Design and Development Institute (FDDI) Bill, 2017 in the Lok Sabha on March 14, 2017 in order to declare the FDDI as an Institution of National Importance (INI). Objective: To enable FDDI emerge as Centre of Excellence to meet with the international standards and address the shortage of trained human resource in the sector.

  21. Which state has launched KCR Kit scheme for the welfare of pregnant women and new born babies in the state?
    A.Telangana
    B.Kerala
    C.Haryana
    D.Assam
    Answer – A.Telangana
    Explanation :
    The state government of Telangana has proposed a new scheme named as KCR Kit focusing on women welfare and new born. The chief minister K Chandrasekhar Rao has come out with a Rs. 605 Crore innovative scheme “KCR Kit” for the pregnant women and new born. The scheme will help manage the complications during the time of pregnancy and help reduce infant mortality rate. KCR Kit scheme is aimed at providing all essentials for a pregnant women and new born baby thus helping to manage the pregnancy complications. The main objective of the KCR Kit scheme is to reduce the infant mortality rate and encourage institutional deliveries in the state. The KCR Kit consists of 16 essential things needed for a new-born and will be useful for up to three months.