Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : March 11 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs March 11 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs March 11 2017

  1. The National Archives of India celebrated its __________ Foundation Day on March 11, 2017 in New Delhi.
    A.130
    B.127
    C.111
    D.125
    Answer – B.127
    Explanation :
    The National Archives of India celebrated its 127th Foundation Day on March 11, 2017 at Janpath, New Delhi. An exhibition was organized on revolutionary patriots ‘Revolutionary Patriots (1905-1947)‘ which display original documents and literature as a part of celebrations. Vindhyasharan Shukla presented patriotic poems in folk Alha format at the end of function. National Archives of India is an Attached Office under the Ministry of Culture and established on 11 March 1891 at Calcutta. Professor G.W.Forrest was the first officer in charge of the department.

  2. The Arunachal Pradesh Finance Minister presented Rs. _______ crore deficit budget estimate for the fiscal 2017-18 on March 10, 2017.
    A.Rs. 285 crore
    B.Rs. 210 crore
    C.Rs. 320 crore
    D.Rs. 275 crore
    Answer – A.Rs 285 crore
    Explanation :
    The Arunachal Pradesh Finance Minister Chowna Mein  presented a Rs 285 crore deficit budget for the 2017-18 fiscal in the state Assembly on March 10, 2017 with focus on women empowerment, infrastructure development and law & order. The budget mainly focuses on infrastructure development particularly road, health and education sectors, employment and skill development, law and order, rural economy, women empowerment.

  3. The Bhartiya Janta Party (BJP) won the 2017 Assembly election with majority win in which states?
    A.Punjab & Uttar Pradesh
    B.Uttar Pradesh & Manipur
    C.Uttarakhand & Goa
    D.Uttar Pradesh & Uttarakhand
    Answer – D.Uttar Pradesh & Uttarakhand
    Explanation :
    The Assembly Elections in the five states- Uttar Pradesh, Uttarakhand, Punjab, Goa and Manipur were considered the first big test for the BJP after Prime Minister Narendra Modi’s demonetisation drive, which wiped out 86 per cent of currency from the nation’s economy. While the Narendra Modi led BJP got a majority win in Uttar Pradesh which is considered as one of India’s most electorally crucial states, and snatched Uttarakhand from Congress, it suffered a loss in Punjab where its alliance with SAD was voted out of power. Though none of the political parties managed to reach the majority mark of 31 for securing majority win in Manipur assembly polls, Congress and BJP were racing neck and neck. Congress emerged as the single largest party in Goa. It won 17 seats in 40 member Goa assembly. Though less than the majority vote to make government.

  4. The Rajya Sabha passed the Enemy Property (Amendment and Validation) Bill, 2016 on March 10, 2017. The bill relates to transfer of properties left by people who migrated to which country in the 1960s or later?
    A.Pakistan & Bangladesh
    B.China & Japan
    C.Nepal & China
    D.Pakistan & China
    Answer – D.Pakistan & China
    Explanation :
    Rajya Sabha passed a bill on March 10, 2017 by voice vote to amend a 49-year-old law regarding claims of succession or transfer of properties left by people who migrated to Pakistan and China in the 1960s or later .The Enemy Property (Amendment and Validation) Bill, 2016, which amends the Enemy Property Act, 1968, was passed in the Rajya Sabha to vest all rights, titles and interests over enemy property in the Custodian. The bill was passed by the Lok Sabha in March 2016 after which the Rajya Sabha had sent it to a select committee, upon whose recommendations the government had moved a number of amendments to it.

  5. India’s largest floating Solar Photovoltaic (PV) Plant has been installed in which state on March 10, 2017?
    A.Karnataka
    B.Tamil Nadu
    C.Kerala
    D.Andhra Pradesh
    Answer – C.Kerala
    Explanation :
    State-run National Thermal Power Corporation Limited (NTPC) has installed India’s largest floating Solar Photovoltaic (PV) Plant at Rajiv Gandhi Combined Cycle Power Plant (RGCCPP) at Kayamkulam in Kerala on March 10, 2017. The 100 kWp floating solar generation plant has been indigenously developed as a part of ‘Make in India’ initiative.. The Solar panels are mounted on floating boards that hold them in place. Installing solar panels in water bodies saves land as well as are more efficient than the ones installed on land.

  6. George Olah who died on March 8, 2017 was a 1994 Nobel prize winner in which field?
    A.Peace
    B.Literature
    C.Chemistry
    D.Mathematics
    Answer – C.Chemistry
    Explanation :
    Hungarian–American chemist George Olah was passed away in in Beverly Hills, USA. He is 89. Olah received the chemistry Nobel prize for his work on carbocations in 1994. He also won the Széchenyi Grand Prize of Hungary and the American Chemical Society’s Priestley Medal. A carbocation is molecule in which a carbon atom bears three bonds and a positive charge

  7. How many subjects have been made mandatory by the Central Board of Secondary Education (CBSE) for class 10th standard board exams from 2017-18?
    A.Six
    B.Four
    C.Five
    D.Three
    Answer – A.Six
    Explanation :
    The Central Board of Secondary Education (CBSE) has made six subjects mandatory for class 10th standard board exams from 2017-18 instead of five subjects which includes two languages, social science, mathematics and science. The CBSE also make vocational subject as an additional course for class 10th students under the National Skills Qualifications Framework (NSQF). 13 vocational subjects are Dynamics of Retailing, Information Technology, Security, Automobile Technology, Introduction to Financial Market, Introduction to Tourism, Beauty and Wellness, Basic Agriculture, Food Production, Front Office Operations, Banking and Insurance, Marketing and Sales, and Health Care Services. The marks obtained in the vocational subject will be considered when the student failed in any one of the three elective subjects

  8. Pakistan has introduced the 28th Amendment Bill-2017 and the Pakistan Army Amendment Bill-2017 on March 10, 2017 to revive the military courts to carry out trials of militant suspects for a period of _______ years.
    A.One Year
    B.Two Years
    C.Three Years
    D.Four Years
    Answer – B.Two Years
    Explanation :
    The Pakistan’s Law Minister Zahid Hamid introduced two constitutional amendment bills in the National Assembly (lower house) on March 10, 2017 for the revival of the military courts that had ceased to function on January 7, 2017 after the expiry of their two-year term. The two bills introduced includes, the 28th Amendment Bill-2017 and the Pakistan Army Amendment Bill-2017.  The first bill seeks to restore military courts, while the second is aimed at enabling trial of terrorism-related cases under the Pakistan Army Act 1952.

  9. A Loan agreement worth USD _____ million was signed between the German Development Bank (KfW) and State Bank of India on March 10, 2017 to finance affordable housing segment in India.
    A.USD 274 million
    B.USD 200 million
    C.USD 212 million
    D.USD 295 million
    Answer – A.USD 274 million
    Explanation :
    The German Development Bank (KfW) and Uttar Pradesh based Energy Efficiency Services Limited (EESL) has signed a loan agreement for €200 million with a four year moratorium and a 12-year repayment period. This funds will be utilised for the planned expansion across all its portfolios of energy efficient products and services. Mumbai based State Bank of India (SBI) also signed an agreement with German KfW Development Bank for USD 274 million loan facility a maturity of 15 years to finance affordable housing segment in India.

  10. The Karnataka Bank has signed an MoU with which insurance company on March 10, 2017 to boost general insurance business.
    A.Bharti AXA Life Insurance
    B.Birla Sun Life Insurance Company Limited
    C.Bajaj Allianz General Insurance Company
    D.ICICI Prudential Life Insurance
    Answer – C.Bajaj Allianz General Insurance Company
    Explanation :
    Mangalore based Karnataka Bank has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Pune based Bajaj Allianz General Insurance Company for General Insurance business on March 10, 2017. With this, Karnataka bank would be able to provide vast choice of non-life insurance products to its customers. This partnership will boost the growth of both organizations.

  11. What is the objective of the Letter of Intent (LOI) signed between the Indian Railway Ministry and United Nations Environment Programme on March 9, 2017?
    A.Waste Management
    B.Reduction in Water Consumption
    C.Sustainable Public Procurement
    D.All the Above
    Answer – D.All the Above
    Explanation :
    Railway Minister Suresh Prabhu and Executive Director of the UNEP, Erik Solheim have signed a Letter of Intent (LOI) with Nairobi based United Nations Environment Programme (UNEP) to formalise  joint cooperation in the area of environmental conservation in Indian Railways.
    1.Waste management
    2.Reduction in water consumption and
    3.Sustainable public procurement.

  12. Which power generation company has developed the India’s largest 100kWp floating Solar Photovoltaic (PV) Plant installed at Kayamkulam in Kerala on March 10, 2017?
    A.National Thermal Power Corporation Limited (NTPC)
    B.Power Grid Corporation of India
    C.Reliance Power Limited
    D.Nuclear Power Corporation of India Limited
    Answer – A.National Thermal Power Corporation Limited (NTPC)
    Explanation :
    State-run National Thermal Power Corporation Limited (NTPC) has installed India’s largest floating Solar Photovoltaic (PV) Plant at Rajiv Gandhi Combined Cycle Power Plant (RGCCPP) at Kayamkulam in Kerala on March 10, 2017.  The Solar panels are mounted on floating boards that hold them in place. Installing solar panels in water bodies saves land as well as are more efficient than the ones installed on land. These floating platform were indigenously developed by NTPC Energy Technology Research Alliance, the R&D arm of NTPC in collaboration with Central Institute of Plastic Engineering & Technology (CIPET), Chennai and a patent has been applied for. The system was installed by Swelect Energy Systems Ltd, Chennai with support from NETRA & NTPC Kayamkulam station in a short span of 22 days.

  13. Who has been appointed as the new deputy governor of the Reserve Bank of India to take charge on or after April 3, 2017?
    A.Sadhna Verma
    B.B P Kanungo
    C.Neeraj Nigam
    D.B M Mishra
    Answer – B.B P Kanungo 
    Explanation :
    B P Kanungo was appointed as deputy governor of Reserve Bank of India (RBI) for three years. He will take charge on or after April 3, 2017. He will replace R Gandhi.  Kanungo’s appointment was approved by the Appointments Committee of Cabinet (ACC). He is currently working as Executive Director of RBI since March 2016.

  14. Who is the Executive Director of the Nairobi based United Nations Environment Programme (UNEP)?
    A.Anthony Lake
    B.Irina Bokova
    C.Erik Solheim
    D.Phumzile Mlambo
    Answer – C.Erik Solheim
    Explanation :
    The United Nations Environment Programme is an agency of United Nations and coordinates its environmental activities, assisting developing countries in implementing environmentally sound policies and practices.  Headquarters: Nairobi, Executive Director: Erik Solheim, Founded: 1972

  15. Who has been appointed as the new Indian Envoy to Nepal on March 10, 2017?
    A.Vijay Gokhale
    B.Ranjit Rae
    C.Manjeev Singh Puri
    D.Gautam Bambawale
    Answer – C.Manjeev Singh Puri 
    Explanation :
    Manjeev Singh Puri was appointed as the new Indian envoy to Nepal on March 10, 2017. He is the succeedor of Ranjit Rae. Presently Puri is working as the Ambassador of India to Belgium. He is a member of the Indian Foreign Service since 1982 and also a senior member of India’s Security Council team during 2011-2012. He has served as the Deputy Permanent Representative of India to the United Nations in New York from 2009 to 2013.

  16. The largest municipal waste-to-power plant of India has been inaugurated in which city on March 10, 2017?
    A.Bangaluru
    B.Chennai
    C.New Delhi
    D.Indore
    Answer – C.New Delhi
    Explanation :
    The North Delhi Municipal Corporation launched India’s largest municipal waste-to-power plant at Narela-Bawana in New Delhi on March 10, 2017. The Narela-Bawana waste-to-energy plant was inaugurated by the Union Urban Development Minister M Venkaiah Naidu at the Civic Centre. The project has been developed on public private partnership model by Ramky Group, a Hyderabad-based waste management company, in collaboration with the North Corporation. It has been built at a cost of Rs 650 crore and over 100 acres of land.

  17. India Successfully tested the extended version of supersonic cruise missile BrahMos on March 11, 2017. The strike range of the missile has been extended from 290 km to _____ km.
    A.550 KM
    B.450 KM
    C.300 KM
    D.800 KM
    Answer – B.450 KM
    Explanation :
    India successfully test-fired an extended range version of supersonic cruise missile BrahMos from a test range off the Odisha coast on March 11, 2017. The land attack version of the cruise missile was test fired from a mobile launcher from the Integrated Test Range (ITR) at Chandipur near Balasore by Defence Research and Development Organisation (DRDO). The strike range of the missile has been enhanced from 290 km to 450 km and is capable of carrying a warhead of 300 kg.

  18. Name the mission to be launched by NASA to explore the mysterious moon of Jupiter in 2020.
    A.Sinope Clipper
    B.Elara Clipper
    C.Europa Clipper
    D.Himalia Clipper
    Answer – C.Europa Clipper
    Explanation :
    The National Aeronautics and Space Administration (NASA) on March 9, 2017 officially announced the name of its upcoming mission to explore the Jupiter mysterious moon. The mission to explore the habitability of Jupiter’s icy moon Europa will be called as Europa Clipper. The mission is being planned for launch in the 2020s. Europa mission is a high priority for exploration for NASA because it holds a salty liquid water ocean beneath its icy crust.

  19. Which among the given states is not included among the 4 states that have decided to jointly conduct a synchronised Elephant census from May 9-12, 2017?
    A.West Bengal
    B.Madhya Pradesh
    C.Odisha
    D.Jharkhand
    Answer – B.Madhya Pradesh
    Explanation :
    The States of Odisha, West Bengal, Chhattisgarh and Jharkhand have decided to jointly conduct a synchronised Elephant census from May 9-12, 2017. A decision regarding the same was taken by senior Forest Department officials of the four States during a regional workshop on March 10, 2017.The dates have been selected as it is expected that sighting of elephants would be easier on the night of May 10 which is a full moon night..The four States together have the maximum number of human-elephant conflict-prone regions in India. The census will be conducted based on an identical set of rules by all the 4 states and using the direct and indirect counting methods.

  20. How many new Canyons have been discovered by the scientists at CSIR-NIO on March 10, 2017 in the depths of Bay of Bengal?
    A.Five
    B.Two
    C.Three
    D.One
    Answer – C.Three
    Explanation :
    A team of scientists at CSIR-National Institute of Oceanography (NIO) in Visakhapatnam have discovered 3 new canyons in the depths of Bay of Bengal close to Kovvada in Srikakulam district, Andhra Pradesh on March 10, 2017. The 3 canyons forming a major canyon system was founded by the geologists with the help of state-of-the-art facilities on board RV Sindhu Sankalp research vessel. The ocean floor between Visakhapatnam and Srikakulam was clearly mapped for the first time by the researchers by sending over 32 high density beams to the depths of the sea.

  21. South African surfer Chris Bertish became the world’s first man to cross the _____ ocean on paddleboard alone in just three months.
    A.Pacific Ocean
    B.Atlantic Ocean
    C.Arctic Ocean
    D.Indian Ocean
    Answer – B.Atlantic Ocean
    Explanation :
    Chris Bertish, a South African surfer and a sailor became the first person in the world on March 9, 2017 to cross the Atlantic Ocean on a stand-up paddleboard after completing an epic 4,050-mile voyage alone at sea. 42 year old Bertish began his journey from Agadir, Morocco 93 days ago on December 6 and arrived at English Harbour, Antigua in the Leeward Islands of the Caribbean on March 9, 2017. During his adventurous journey, Bertish had contended with sharks, storms and loneliness. Bertish travelled an average 44 miles a day and mostly at night to avoid exposure to the sun and alternated between resting and paddling every two or three hours.

  22. The new Canyon system discovered by CSIR scientist were founded on board which research vessel?
    A.ORV Sagar Sukhthi
    B.ORV Sindhu Sadhana
    C.ORV Samudra Ratnakar
    D.ORV Sindhu Sankalp
    Answer – D.ORV Sindhu Sankalp
    Explanation :
    A team of scientists at CSIR-National Institute of Oceanography (NIO) in Visakhapatnam have discovered 3 new canyons in the depths of Bay of Bengal close to Kovvada in Srikakulam district, Andhra Pradesh on March 10, 2017. The 3 canyons forming a major canyon system was founded by the geologists with the help of state-of-the-art facilities on board RV Sindhu Sankalp research vessel. The ocean floor between Visakhapatnam and Srikakulam was clearly mapped for the first time by the researchers by sending over 32 high density beams to the depths of the sea. Canyon: A canyon refers to a deep and narrow valley that has steep sides. They are formed by the movement of the rivers, tectonic activity, weathering and erosion.

  23. What is the total power generation capacity of the newly inaugurated waste-to-power plant in New Delhi on March 10, 2017?
    A.25 MW
    B.20 MW
    C.24 MW
    D.15 MW
    Answer – C.24 MW
    Explanation :
    The North Delhi Municipal Corporation launched India’s largest municipal waste-to-power plant at Narela-Bawana in New Delhi on March 10, 2017. The 24 megawatt (MW) Narela-Bawana waste-to-energy plant was inaugurated by the Union Urban Development Minister M Venkaiah Naidu at the Civic Centre. The project has been developed on public private partnership model by Ramky Group, a Hyderabad-based waste management company, in collaboration with the North Corporation. It has been built at a cost of Rs 650 crore and over 100 acres of land.The plant will use 2,000 metric tonnes of solid waste every day to generate 24 MW of energy. The capacity would be expanded further to process about 4000 metric tonnes of waste.