Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : March 1 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online Current Affairs March 1 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs March 1 2017

  1. The latest National Family Health Survey-4 (NFHS-4) for year 2015-16 reports that the sex ratio at birth (number of females per 1,000 males) improved from 914 to ______ at the national level over the last decade.
    A.920
    B.925
    C.919
    D.917
    Answer – C.919
    Explanation :
    As per the latest health survey by the government, India’s health index has shown a notable improvement over the last decade including an improvement in sex ratio at birth and a decline in infant mortality rate. The latest National Family Health Survey-4 (NFHS-4) conducted for year 2015-16 was unveiled by Health Ministry in New Delhi. As per the survey report, the Infant Mortality Rate (IMR) saw a decline from 57 to 41 per 1,000 live births between NFHS-3 (2005-06) and NFHS-4. As per the survey, the sex ratio at birth (number of females per 1,000 males) improved from 914 to 919 at the national level over the last decade with the highest in Kerala (1,047), followed by Meghalaya (1,009) and Chhattisgarh (977).

  2. The week long Swachh Shakti Saptah has been inaugurated in which state on March 1, 2017?
    A.Haryana
    B.Gujarat
    C.West Bengal
    D.Assam
    Answer – A.Haryana
    Explanation :
    The Union Minister of Drinking Water and Sanitation, Shri Narendra Singh Tomar launched the week long Swachh Shakti Saptah at national level on March 1, 2017 in Gurugram, Haryana to highlight the role of women in Swachh Bharat Mission and to recognize their leadership. The week-long programme would be held from March 1-March 8, 2017. The programmme would have nationwide events including honouring women champions, women sarpanches, ASHA workers, school teachers, young students and senior citizens. PM Narendra Modi will take part in closing ceremony of the week long programme on 8th of March at Gandhinagar in Gujarat.

  3. The United Nation Security Council (UNSC) is headquartered at _________
    A.Washington DC
    B.New York
    C.Geneva
    D.Paris
    Answer –B.New York
    Explanation :
    The United Nations Security Council (UNSC) is one of the six principal organs of the United Nations, charged with the maintenance of international peace and security as well as accepting new members to the United Nations and approving any changes to its United Nations Charter. Formation: 1945, Council President: Matthew Rycroft, Headquarter: New York, United States.

  4. How much amount of Financing Agreement has been signed between India and World bank for the project Tejaswini on February 23, 2017?
    A.USD 76 million
    B.USD 45 million
    C.USD 63 million
    D.USD 52 million
    Answer – C.USD 63 million
    Explanation :
    India has signed a financing agreement of USD 63 million(equivalent) with World Bank on 23rd February, 2017 in Jharkhand for its Socio-Economic Empowerment of Adolescent Girls and Young Women Project named “Tejaswini”. The World Bank will finance the project through its arm International Development Association (IDA). The project will be valid till June 30, 2021.

  5. The government has further extended the time limit to deposit the scrapped notes by persons who were abroad during the demonetisation period till ___________
    A.May 31
    B.June 1
    C.April 30
    D.March 31
    Answer – D.March 31
    Explanation :
    The Government of India has officially notified the law that makes holding of more than 10 scrapped notes punishable with a minimum fine of Rs 10,000. The law was signed by President Pranab Mukherjee on February 27, 2017. It also provides for a minimum fine Rs 50,000 for false declaration by persons who were abroad during the demonetisation period (November 9-December 30, 2016). Besides, a further time limit has been given to deposit such scrapped notes with RBI till March 31. The law makes possession of more than 10 pieces of the old notes by individuals and more than 25 pieces for study, research or numismatics purpose as criminal offence, attracting fine of Rs 10,000 or five times the cash held, whichever is higher.

  6. Which bank has entered into a bancassurance tie-up  with the Reliance General Insurance on March 1, 2017 to offer insurance products to bank customers.
    A.Catholic Syrian Bank
    B.Karur Vysya Bank
    C.IndusInd Bank
    D.South Indian Bank
    Answer – A.Catholic Syrian BankExplanation :
    Reliance General Insurance is one of the leading private general insurance companies of India has announced a bancassurance tie-up with Catholic Syrian Bank on March 1, 2017. Now RGI will offer its insurance products to Catholic Syrian Bank’s customers across its branches in Kerala, Tamil Nadu and Maharashtra. This tie-up will enable RGI to leverage Catholic Syrian Bank’s retail and SME customer base, robust distribution network, strong technology platform and brand name and offer them innovative and a comprehensive range of insurance products from RGI

  7. How many Advance Pricing Agreements (APAs) have been entered into by CBDT till date since its incorporation in 2012?
    A.150
    B.140
    C.200
    D.170
    Answer – B.140
    Explanation :
    The Central Board of Direct Taxes (CBDT) has signed 10 unilateral Advance Pricing Agreements (APAs) in past one week with Indian taxpayers to provide certainty in transfer pricing. The different sectors in which these 10 APAs have been signed includes telecom, pharma, banking and finance, steel, retail and information technology. Out of these 10 agreements, 2 are Bilateral APAs with the United Kingdom and Japan while 7 agreements have rollback provisions in them. In 2016-17 till date a total of 76 APAs (7 Bilateral APAs and 61 Unilateral APAs) have already been entered into. With this, the total number of APAs entered into by the CBDT has reached 140 (10 Bilateral APAs and 130 Unilateral APAs).

  8. According to the data by Commerce and Industry Ministry , the growth rate of India’s 8 core sector contracted to ________ percent in January 2017 when compared to 5.7 percent in January 2016.
    A.1.3 percent
    B.4.7 percent
    C.3.4 percent
    D.2.9 percent
    Answer – C.3.4 percent
    Explanation :
    According to data released by the Commerce and Industry Ministry on February 28, 2017, the growth of eight core sectors slowed down to a five-month low of 3.4% in January 2017 due to contraction in output of refinery products, fertiliser and cement. The eight core sectors which contribute 38% to the total industrial production includes coal, crude oil, natural gas, refinery products, fertilizers, steel, cement and electricity. As per the ministry, the growth rate of the core sector was 5.7% in January 2016. Besides, it expanded to 4.8 percent in April-January of 2016-17, compared to 2.9% growth in the same period of 2015-16.

  9. Which movie won the Audience Award at the Glasgow Film Festival 2017 on March 1, 2017?
    A.City of Joy
    B.Bhakta Vidur
    C.Santa Banta Pvt Ltd
    D.Lipstick Under My Burkha
    Answer –D.Lipstick Under My Burkha 
    Explanation :
    Restricted for release by the Central Board of Film Certification (CBFC), Indian movie, Lipstick Under My Burkha was awarded the third annual Audience Award at the Glasgow Film Festival 2017 on March 1, 2017. Indian filmmaker Alankrita Shrivastava directed Lipstick Under My Burkha was denied a release certificate by the censor board on February 23, 2017 for its too bold references and use of abusive words among other reasons. The award was presented by Scottish actor David Tennant to Shrivastava. The movie was voted for by the festival’s audience. The Prakash Jha production starring Konkona Sen Sharma and Ratna Pathak Shah, revolves around the secret lives of four women of different ages in a small town in India as they search for different kinds of freedom.

  10. Who has been appointed as the Chairman of the National Commission for Scheduled Tribes (NCST) on February 28, 2017?
    A.Nand Kumar Sai
    B.Bari Krishna Damor
    C.Ravi Thakur
    D.Anusuiya Uikey
    Answer – A.Nand Kumar Sai
    Explanation :
    Nand Kumar Sai, a senior tribal leader from Chhattisgarh and ex-parliamentarian took over as the new Chairman of the National Commission for Scheduled Tribes (NCST) on February 28, 2017 in New Delhi. The 71-year-old Sai succeeds Rameshwar Oraon, whose tenure ended on October 31 2016. Sai would be responsible to protect the rights of the tribal people living in far-flung areas of the country. Shri Sai has been actively involved in spread of education in tribal areas. Nand Kumar Sai has been appointed for a term of three years from the date of assumption of charge.

  11. The Government of India has banned which global news agency from shooting in any of its 50 tiger reserves for a period of five years?
    A.Australian Broadcasting Corporation
    B.Canadian Broadcasting Corporation
    C.British Broadcasting Corporation
    D.Mauritius Broadcasting Corporation
    Answer – C.British Broadcasting Corporation
    Explanation :
    The global news agency, British Broadcasting Corporation (BBC) has been barred by the Indian Government from shooting in any of its 50 tiger reserves for a period of five years. The ban was imposed by the National Tiger Conservation Authority (NTCA) on February 27, 2017. The ban was imposed for allegedly misrepresenting facts in a documentary film “One World: Killing for Conservation” made by BBC about poaching in the Kaziranga National Park in Assam. Besides, NTCA’s parent body, the Ministry of Environment and Forests (MoEF), is also considering a similar action against the British channel and could prohibit it from its sanctuaries and national parks as well.

  12. Who has been conferred with additional charge as Director General (DG) of Central Reserve Police Force (CRPF) on February 28, 2017?
    A.Sudeep Lakhtakia
    B.K. Durga Prasad
    C.Anjali Nirmal
    D.Mohinder Kumar
    Answer – A.Sudeep Lakhtakia 
    Explanation :
    IPS officer Sudeep Lakhtakia from Telangana to take additional charge as Director General (DG) of Central Reserve Police Force(CRPF).This was announced by the Home Ministry. Sudeep will take charge from K. Durga Prasad. He is a 1984-batch IPS officer, joined the CRPF in June 2016. He was earlier an Inspector General of the elite Special Protection Group for about eight years

  13. Who is the winner of the Men’s Single title of the 2017 Rio Open?
    A.Juan Sebastián
    B.Robert Farah
    C.Pablo Carreno Busta
    D.Dominic Thiem
    Answer – D.Dominic Thiem 
    Explanation :
    The 2017 Rio Open was a professional men’s tennis tournament played on outdoor clay courts at the Jockey Club Brasileiro in Rio de Janeiro, Brazil between  February 20 and February 26, 2017.  The women’s tournament was discontinued starting from 2017. Dominic Thiem (Austria) defeated Pablo Carreno Busta (Spain) 7–5, 6–4 to win the Men’s Single at Ril Open. Besides, (Spain) Pablo Carreno Busta/Pablo Cuevas (Uruguay) defeated Juan Sebastián Cabal / Robert Farah (Colombia) 6–4, 5–7, 10–8 to win Men’s double title.

  14. Who is the Chairman of the Central Board of Direct Taxes (CBDT)?
    A.Kaushal Srivastava
    B.Bobby Parikh
    C.Rajesh Kumar Chaturvedi
    D.Sushil Chandra
    Answer – D.Sushil Chandra
    Explanation :
    The Central Board of Direct Taxes (CBDT) is a statutory authority under the Department of Revenue in the Ministry of Finance formed under Central Board of Revenue Act, 1963. The CBDT provides inputs for policy and planning of direct taxes in India, and is also responsible for administration of direct tax laws through the IT Department. Chairman: Sushil Chandra

  15. Who has been appointed as the spokesperson of the Ministry of External Affairs on February 27, 2017? 
    A.Vikas Swarup
    B.Gopal Baglay
    C.Manoj Sinha
    D.Y. S. Chowdary
    Answer – B.Gopal Baglay 
    Explanation :
    Joint secretary Gopal Baglay has been appointed as the spokesperson of the Ministry of External Affairs .He is replaced by Vikas Swarup . Baglay would also take charge of joint secretary of external publicity. He  joined the Indian Foreign Service in 1992 and has served as the deputy high commissioner to Islamabad from 2011 to 2014. He has also served as joint secretary (States) from October 2014 to December 2015.

  16. Which country will host the 2017 World Women’s Youth Boxing Championship?
    A.China
    B.Russia
    C.India
    D.Brazil
    Answer – C.India
    Explanation :
    2017 World Women’s Youth Boxing Championship will be hosted by India in November for the first time since 2010.This was announced during the AIBA commissions meeting held in New Delhi on March 1, 2017. This was the first time that the AIBA commissions meeting was held in India and the chairpersons from 11 commissions of AIBA attended the event to discuss the future of world boxing. AIBA signed Memorandum of Understanding with the Sports Ministry to set up the International Boxing Academy could be set up at the IG Stadium in New Delhi

  17. Name the noted Indian columnist and writer known for his play Duniya Ne Undha Chasma, who died on March 1, 2017 at the age of 87.
    A.Taarak Mehta
    B.Ved Pratap Vaidik
    C.TVR Shenoy
    D.Ravindra Kumar
    Answer – A.Taarak Mehta
    Explanation :
    Noted Indian columnist, humorist, writer and playwright, Taarak Mehta, died on March 1, 2017 at the age of 87. He was mostly known for the popular column ‘Duniya Ne Undha Chasma’ in Gujarati magazine. He started writing this column for Chitralekha in 1971. The popular Hindi TV show, Tarak Mehta Ka Ooltah Chashma, is based on this column. He had been well-known figure in the Gujarati theatre and his work had been translated and adapted in several Gujarati plays

  18. When is the Zero Discrimination Day observed?
    A.March 2
    B.March 1
    C.February 28
    D.February 27
    Answer – B.March 1
    Explanation :
    The Zero Discrimination Day is observed on March, 01 2017 across the world to combat all forms of discrimination since 2014. This year, UNAIDS is calling on everyone to make some noise for #zerodiscrimination. 2017 Theme : “Make Some Noise For Zero Discrimination” This day is an opportunity to highlight how everyone can be part of the transformation and take a stand for a fair and just society. UNAIDS is urging people to make some noise around zero discrimination, to speak up and prevent discrimination from standing in the way of achieving ambitions, goals and dreams.

  19. Who has been given the additional charge of the post of Managing Director and Chief Executive Officer (CEO) of Indian Overseas Bank for three more months on February 28, 2017?
    A.Arun Shrivastava
    B.K Venkataraman
    C.R Subramania Kumar
    D.V.G. Mathew 
    Answer – C.R Subramania Kumar
    Explanation :
    The Appointments Committee of Cabinet has approved the proposal for extending the additional charge of the post of MD and CEO, IOB for a period of another three months. R Subramania Kumar has given additional charge of the post of Managing Director and Chief Executive Officer (CEO) of Indian Overseas Bank in November 2017. Prior to this he is working as the Executive Director in the IOB.

  20. Haji Abdul Salam who died on March 1, 2017 was a Rajya Sabha member from which state?
    A.Assam
    B.Meghalaya
    C.Arunachal Pradesh
    D.Manipur
    Answer – D.Manipur
    Explanation :
    Rajya Sabha member from Manipur , Haji Abdul Salam passed away on March 1, 2017. He was 69. Salam is the first Manipuri Muslim to be a member of RS from Manipur. He has been representing the state in the upper house since 2014. He was elected to the 3rd, 6th and 8th Manipur Legislative Assembly from Wabagai assembly constituency.

  21. What is the theme of the 2017 World Civil Defence Day?
    A.Disaster Medicine
    B.Civil Defence And The New Information Technologies
    C.Together With Civil Defence Against Disasters
    D.Civil Defence, Disaster Reduction And Sustainable Development
    Answer – C.Together with Civil Defence Against Disasters
    Explanation :
    World Civil Defence Day is celebrated on 1st March every year across the world to commemorates the entry into force of the ICDO Constitution as an intergovernmental organisation in 1972. The day was created by decision of the International Civil Defence Organisation (ICDO) General Assembly in 1990. 2017 Theme: “Together with civil defence against disasters”.

  22. The Securities and Exchange Board of India has announce to further tighten the regulations for which type of trading to prevent its misuse?
    A.Spot Trading
    B.Investor Trading
    C.Algorithmic Trading
    D.All the Above
    Answer – C.Algorithmic Trading
    Explanation :
    The Securities and Exchange Board of India (SEBI) has planned to further tighten the regulations for algorithmic trading to minimise instances of misuse of such systems. The market watchdog aims to minimize the instances of flash crashes that have happened overseas and also in India a few times. India is one of the very few countries in the world which regulate algorithmic trading popularly called algo trading and have some mechanism for controlling the misuse of algo. Algorithmic trading refers to the use of software programmes to execute complex trading strategies at a much faster speed.

  23. The newly appointed senior IAS officer __________ took charge as the Chairman of SEBI on March 1, 2017.
    A.Vinod Rai
    B.Ajay Tyagi
    C.Subir Dutta
    D.Vikram Limaye
    Answer – B.Ajay Tyagi
    Explanation :
    Senior Indian Administrative Service (IAS) officer Ajay Tyagi on March 1, 2017 took charge as the chairman of markets regulator Securities and Exchange Board of India (Sebi). He is the ninth chairman of the Sebi and has taken over from U.K. Sinha, who completed his six-year tenure. The appointment of 58-year-old Tyagi is for a period of three years. A 1984 batch IAS officer of Himachal Pradesh cadre, he has handled capital markets division in the finance ministry. Tyagi has diverse experience at the Centre. He was joint secretary in ministry of environment, forest and climate change before joining finance ministry in November 2014 as additional secretary.