Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : June 6 2016

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs June 2016 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs June 6 2016

  1. Who has been directly entry into the men’s doubles event of the Rio Olympic Games by returning to Top-10 in the ATP ranking Men’s doubles chart?
    A.Mahesh Bhupathi
    B.Rohan Bopanna
    C.Leander Paes
    D.Somdev Devarman
    Ans: B.Rohan Bopanna
    Explanation: Bangalore hailed Tennis star Rohan Bopanna officially secured a direct entry into the men’s doubles event of the Rio Olympic Games by returning to top-10 in the ATP ranking Men’s doubles chart.

  2. Indian Railways planned to fit bio toilets on how many coaches with two years ahead of scheduled by 2019 under Swachh Rail – Swachh Bharat Programme?
    A.54,000
    B.53,000
    C.55,000
    D.50,000
    Ans: C.55,000
    Explanation: Indian Railways will fit bio-toilets on all its 55,000 coaches with two years ahead of schedule by 2019, all of coaches would be fitted with 1,40,000 bio-toilets.

  3. Bharat Heavy Electricals has commissioned all the 3 supercritical units of 660 MW each at the 1980 MW coal-based Lalitpur Super Thermal Power Project (STPP) in which state?
    A.Madhya Pradesh
    B.Uttarakhand
    C.West Bengal
    D.Uttar Pradesh
    Ans: D.Uttar Pradesh
    Explanation: State run Bharat Heavy Electricals has commissioned all the 3 supercritical units of 660 MW each at the 1980 MW coal-based Lalitpur Super Thermal Power Project (STPP), in Uttar Pradesh.

  4. Chennai based Everstone Capital and Solmark owned Servion Global Solutions Ltd appointed new CEO to replace Balakrishnan K. Who is he?
    A.Samiti Gupte
    B.Samiti Gupta
    C.Sameet Gupte
    D.Sameet Guptil
    Ans: C.Sameet Gupte
    Explanation: Chennai based Everstone Capital and Solmark owned Servion Global Solutions Ltd appointed Sameet Gupte as its new CEO and Member of Board. Sameet replaces Balakrishnan K who has been elevated to Executive Vice-Chairman of Servions Board.

  5. Who took charge as the Deputy Chief of Naval Staff after served in Indian Naval Ships and INS Kulish and Ranvir?
    A.G Ashok Kumar
    B.K Santha Kumar
    C.D Manpreet Singh
    D.J Krishna Kumar
    Ans: A.G Ashok Kumar
    Explanation: Vice Admiral G Ashok Kumar took charge as the Deputy Chief of Naval Staff. He is an alumnus of Pune National Defence Academy, he was commissioned into the Executive Branch in 1982.

  6. Eminent Sand artist Sudarsan Pattnaik has won gold medal in which prize at world championship festival in Bulgaria?
    A.Sand Choice
    B.Choice of life
    C.People’s Award
    D.People’s choice
    Ans: D.People’s choice
    Explanation: Eminent sand artist Sudarsan Pattnaik has won gold medal in people’s choice prize at world championship festival in Bulgaria. The theme of the championship was Sport World and Olympic Symbols and the height of the sculpture was two meters. He has received highest number of votes.

  7. India ranked which position among 30 developing countries in 2016 on ease of doing business index?
    A.3rd
    B.2nd
    C.4th
    D.5th
    Ans: B.2nd
    Explanation: India has moved 13 positions to rank 2nd among 30 developing countries in 2016 on ease of doing business and China is topped in the list.

  8. Vice President visited to ___________ and __________ to build on diplomatic gains from the India-Africa Summit.
    A.Qatar, Morocco
    B.Morocco, Turkey
    C.Morocco, Tunisia
    D.Switzerlnad, Tunisia
    Ans: C.Morocco, Tunisia
    Explanation: Vice-President Hamid Ansari boarded on a five-day visit to Morocco and Tunisia to build on diplomatic gains from the India-Africa Summit and place platform for a future partnership.

  9. Which Government launched the Public Grievance Redressal Act enabling people to get their grievances redressed within a specific time period in the state?
    A.Odisha
    B.Gujarat
    C.Bihar
    D.Uttar Pradesh
    Ans: C.Bihar
    Explanation: Chief Minister launched the Bihar Public Grievance Redressal Act enabling people to get their grievances redressed within a specific time period in the State.

  10. Who was sworn in as the chief Minister of Puducherry Legislative assembly after the successful victory in recent election?
    A.Namassivayam
    B.Malladi Krishna Rao
    C.Vaithilingam
    D.V Narayanasamy
    Ans: D.V Narayanasamy
    Explanation: Former Union Minister and Congress party leader V Narayanasamy was sworn in as Puducherry along with five Congress legislators will be sworn-in as ministers.

  11. Who has been appointed as the Ambassador for Swachh Bharat Mission’s Swachh Saathi programme that for youth-based student internship?
    A.Sia Mirza Sangha
    B.Mir Sania Sangha
    C.Dia Mirza Sangha
    D.Sia Sania Sangha
    Ans: C.Dia Mirza Sangha
    Explanation: Bollywood actress Dia Mirza Sangha has been appointed as the ambassador for Swachh Bharat Mission’s Swachh Saathi programme that for youth-based student internship.

  12. Lalitpur Power Generation Company developed plant has been promoted by which group located in Lalitpur in Bundelkhand district of Uttar Pradesh?
    A.Bajaj Hindusthan
    B.NTPC
    C.BHEL
    D.None of these
    Ans: A.Bajaj Hindusthan
    Explanation: Lalitpur Power Generation Company developed plant which has been promoted by the Bajaj Hindusthan group located in Lalitpur in Bundelkhand district of Uttar Pradesh. The main plant package contract of this 1980 MW power plant is being executed by the power major BHEL.

  13. Which country holds the first position among 30 developing countries in 2016 on ease of doing business index?
    A.Malaysia
    B.United States
    C.China
    D.United Kingdom
    Ans: C.China
    Explanation: India has moved 13 positions to rank 2nd among 30 developing countries in 2016 on ease of doing business and China is topped in the list. Announced by Debashish Mukherjee, a partner with A T Kearney and co-head of the Consumer Industries & Retail Products Practice for India and South East Asia

  14. Who took oath of office and secrecy to the chief minister and other ministers at Puducherry?
    A.A.K.Singh
    B.Kiran Bedi
    C.Khataria
    D.Sadhasivam
    Ans: B.Kiran Bedi
    Explanation: Newly appointed Lt Governor Kiran Bedi administrated the oath of office and secrecy to the team of ministers at Puducherry.

  15. Vice President Hamid Ansari signed Memorandum of Understanding with which country in the fields like education, IT and communication technology?
    A.Morocco
    B.Iraq
    C.Qatar
    D.Switzerland
    Ans: A.Morocco
    Explanation: Vice-President Hamid Ansari boarded on a five-day visit to Morocco and Tunisia to build on diplomatic gains from the India-Africa Summit and place platform for a future partnership.