Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : July 27 2016

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs July 2016 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs July 27 2016

  1. Former India’s Ambassador to the United Nations has been passed away due to cancer illness at the age of 76 years in New Delhi. Who is she?
    A.Arundhati Radje
    B.Arundhati Ghose
    C.Arundhati Dhakur
    D.Arundhati Mehta
    Answer –  B.Arundhati Ghose
    Explanation :
    Former India’s ambassador to the UN Arundhati Ghose was passed away following a battle with cancer at her residence in Palam in New Delhi. She was 76 year old.

  2. Who has been officially inducted into the ICC Hall of Fame along with three other cricketing inducted into the ICC hall of Fame?
    A.Muttiah Muralitharan
    B.Arthur Morris
    C.Karen Rolton
    D.All of these
    Answer –  D.All of these
    Explanation :
    Sri Lankan spin legend Muttiah Muralitharan has been officially inducted into the ICC Hall of fame.  The Sri Lankan was named by ICC along with three other cricketing legends viz two from Australia and one from England.

  3. Who has been represented India in the Rio Olympics in place of Narsingh Yadav in the 74kg freestyle category after the Wrestling Federation of India?
    A.Praveen Sona
    B.Parveen Rana
    C.Parveen Sanjay
    D.Previjan Rana
    Answer –  B.Parveen Rana
    Explanation :
    Parveen Rana will represent India in the Rio Olympics in place of Narsingh Yadav in the 74kg freestyle category after the Wrestling Federation of India (WFI) has sent an official request to United World Wrestling (UWW).

  4. Which state government announced Rs. 60 Lakh special incentive for Rio Olympic Qualifiers from the state?
    A.Haryana
    B.Punjab
    C.Odisha
    D.Gujarat
    Answer –  C.Odisha
    Explanation :
    Odisha announces Rs 60 lakh special incentive for Rio Olympic qualifiers. Six women from Odisha have qualified for the Rio Olympics.
    Sprinters Srabani Nanda (200-m) and Dutee Chand (100-m run,), Women Hockey players, Deep Grace Ekka, Namita Toppo, Lilima Minz and Sunita Lakra.

  5. Which space agency is set to launch a new spacecraft in the month of September that will travel to a near – Earth asteroid known as Bennu?
    A.JAXA
    B.ESA
    C.NASA
    D.ISRO
    Answer –  C.NASA
    Explanation :
    NASA is set to launch a new spacecraft in the month of September that will travel to a near-Earth asteroid known as Bennu and bring back a sample of surface material which may contain building blocks of life.

  6. Who will be conferred with 2016 Bharat Gaurav Award by city football giants East Bengal for his contributions on sports?
    A.Phalke Singh
    B.Milka Singh
    C.Dalbir Singh
    D.Harbajan Singh
    Answer –  B.Milka Singh
    Explanation :
    City football giants East Bengal announced that this year’s Bharat Gaurav award (Pride of India) will be conferred on legendary athlete Milkha Singh. Veteran sports reporter Debashish Dutta and photo journalist Rony Roy will be receiving awards too for their contribution over the years.

  7. Which of the following persons received Prestigious Ramon Magsaysay Award for the year 2016 from Chennai?
    A.Bezwada Wilson
    B.T.M. Krishna
    C.Conchita Carpio
    D.S.K. Kannan
    Answer –  B.T.M. Krishna
    Explanation :
    Bezwada Wilson, a renowned campaigner against manual scavenging, and Carnaticsinger T.M. Krishna from Chennai were named for the prestigious Ramon Magsaysay Award 2016.

  8. Union Government cleared amendments in the GST constitutional Amendment Bill, dropping how many percent manufacturing tax and providing guarantee to compensate states for any revenue loss?
    A.2%
    B.1%
    C.3%
    D.4%
    Answer –  B.1%
    Explanation :
    Cabinet cleared changes in the GST Constitutional Amendment Bill, dropping 1 per cent manufacturing tax and providing guarantee to compensate states for any revenue loss in the first five years of roll out of the proposed indirect tax regime.

  9. Which country planned to install Sixteen Statues of Thiruvalluvar to foster greater understanding between India and the country is being donated by VGP?
    A.Malaysia
    B.Pakistan
    C.Bhutan
    D.Sri Lanka
    Answer –  D.Sri Lanka
    Explanation :
    Sixteen statues of Thiruvalluvar, the author of ‘Thirukkural’, will be installed across Sri Lanka. V. G. Santhosam, president of VGP International Tamil Association gifted 8ft long Thriuvalluvar statues to foster greater understanding between India and Sri Lanka.

  10. World Health Organisation declared which country is free from measles with zero cases?
    A.Serbia
    B.Brazil
    C.Norway
    D.Sweden
    Answer – B.Brazil
    Explanation :
    Brazil is free of measles after no new cases of the disease the World Health Organisation announced. WHO is set to issue a certification for the same.

  11. On commemorating the first death anniversary of the former president Dr APJ Abdul Kalam, the Ministry of Defence has unveiled a life-size statue at which place in Rameswaram?
    A.Dhanushkodi
    B.Mandapam
    C.Peikarumbu
    D.Kalam House
    Answer –  C.Peikarumbu
    Explanation :
    On commemorating the first death anniversary of the former president Dr APJ Abdul Kalam, the Ministry of Defence has unveiled a life-size statue of Dr APJ Abdul Kalam at his burial site in Peikarumbu, Rameswaram Island.

  12. Lok Sabha passed which bills allows extension of the time given to public servants, trustees and board members of NGOs receiving government funds of more than Rs. 1 crore or foreign funding of more than Rs 10 lakh to declare their assets and those of their spouses?
    A.Lokpal and Lokayukta (Amendment) Bill, 2016
    B.Lokpal and Lokayukta (Amendment) Bill, 2015
    C.Lokpal and Lokayukta (Amendment) Bill, 2014
    D.Lokpal and Lokayukta (Amendment) Bill, 2013
    Answer – A.Lokpal and Lokayukta (Amendment) Bill, 2016
    Explanation :
    Lok Sabha passed the Lokpal and Lokayukta (Amendment) Bill, 2016 which allows extension of the time given to public servants, trustees and board members of NGOs receiving government funds of more than Rs. 1 crore or foreign funding of more than Rs 10 lakh to declare their assets and those of their spouses.

  13. Lok Sabha passed the amendments to the Child Labour Act, there by laying a complete framework for the absolute prohibition of employment of children below the age of _______________but allowing minors to work in family enterprises.
    A.11
    B.12
    C.13
    D.14
    Answer –  D.14
    Explanation :
    Lok Sabha passed the amendments to the Child Labour Act, there by laying a complete framework for the absolute prohibition of employment of children below the age of 14 but allowing minors to work in family enterprises.

  14. Union government has approved a sum of Rs. 1601 crore for the skill development initiative named Himayat Programme in which state?
    A.Uttarkhand
    B.Himachal Pradesh
    C.Punjab
    D.Jammu & Kashmir
    Answer – D.Jammu & Kashmir
    Explanation :
    Centre approves Rs 1,601 crore for Himayat programme in J&K. Union government has approved a sum of Rs. 1601 crore for the skill development initiative named Himayat Programme.

  15. Which state has joined the Ujwal DISCOM Assurance Yojana (UDAY) scheme? It is the 14th state to join the UDAY?
    A.Nagaland
    B.Manipur
    C.West Bengal
    D.Chattisgarh
    Answer – B.ManipurExplanation :
    North Eastern state Manipur has joined the Ujwal DISCOM Assurance Yojana (UDAY) scheme. It is the 14th state to join the UDAY.