Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : January 9 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs January 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs January 9 2017

  1. What was the theme of the 14th Pravasi Bhartiya Divas (PBD) Convention 2017?
    A.Connecting For a Shared Future
    B.Know India, Understand India
    C.Engaging Diaspora: Connecting Across Generations
    D.Redefining Engagement with the Indian Diaspora
    Answer  –  D.Redefining Engagement with the Indian Diaspora
    Explanation:  The 14th edition of the Pravasi Bhartiya Divas (PBD) Convention 2017 kick started at Jacaranda Hall, BIEC, in Bengaluru, Karnataka on January 7 and would conclude on January 9, 2017. The theme of the three day PBD 2017 was Redefining Engagement with the Indian Diaspora. The main event of the PBD was inaugurated by Prime Minster Narendra Modi on January 8, 2017. Prime Minister of Portugal, Dr Antonio Costa was the Chief Guest of the Convention.

  2. Where is the World’s Largest Street Light Replacement Programme been launched by the Power Ministry?
    A.Uttar Pradesh
    B.Haryana
    C.New Delhi
    D.Chandigarh
    Answer  –  C.New Delhi
    Explanation:
    Shri Piyush Goyal, Union Minister of Power, Coal, New & Renewable Energy and Mines, dedicated the World’s Largest Street Light Replacement Programme in New Delhi to the nation on January 9, 2017. The Street Lighting National Programme (SLNP) in the South Delhi Municipal Corporation (SDMC) area is a joint venture between the Ministry of Power, Government of India and the Energy Efficiency Services Limited (EESL). Under the SLNP, over 2 lakh street lights have been replaced alone in SDMC area which is the largest amount till date in the world.

  3. Who has been named for the Life Time Achievement award at the 9th Jaipur International Film Festival?
    A.Narges Abyar
    B.Ramesh Prasad
    C.Sadegh Daghighi
    D.Abbas Rafei
    Answer  – B.Ramesh Prasad
    Explanation:
    The 9th edition of the world’s fastest growing film festival, Jaipur International Film Festival (JIFF) began on 7 January 2017 and will conclude on January 11, 2017 at the Golcha Cinema in Jaipur, Rajasthan. The two other venue were the festival would take place are the Manipal University, Jaipur and the Rajasthan Praudh Shikshan Samiti (Rajasthan Adult Education Association). A Committee headed by noted film director Shaji N Karun, has selected internationally acclaimed cine-visionary Ramesh Prasad for the Life Time Achievement award at the JIFF.

  4. In which city of Andhra Pradesh was the first Digi Dham Mela of the state organized?
    A.Vijaywada
    B.Tirupati
    C.Nellore
    D.Amaravati
    Answer  –  A.Vijaywada
    Explanation:
    The first Digi Dhan Mela in the state of Andhra Pradesh was launched by the Urban Development and Information Broadcasting M. Venkaiah Naidu along with Andhra Pradesh Chief Minister N. Chandrababu Naidu in Vijayawada on January 9, 2017 at the Indira Gandhi Municipal Stadium.

  5. In which district of Andhra Pradesh is the new campus for the National Disaster Response Force’s (NDRFs) 10th Battalion being built?
    A.Guntur
    B.Vizianagaram
    C.Krishna
    D.Visakhapatnam
    Answer  –  C.Krishna
    Explanation:
    Union Home Minister Rajnath Singh laid the foundation stone for the construction of a new campus of the National Disaster Response Force (NDRF) at Kondapavuluru village of Gannavaram mandal in Krishna district, Andhra Pradesh on January 9, 2017. The government has allocated Rs. 200 Crore for the new campus. The construction works has been assigned to the Central Public Works Department (CPWD). The campus is being built on 50 acres of land that will accommodate the NDRF’s 10th battalion which is presently located at Mangalagiri in Guntur district.

  6. Which state has recently launched its own e-wallet Tokapoisa.in to enable the residents perform digital transaction?
    A.Arunachal Pradesh
    B.West Bengal
    C.Sikkim
    D.Assam
    Answer  –  D.Assam
    Explanation:
    The Assam government will be shortly launching its indigenously-developed e-Wallet, Tokapoisa.in. Aim: To enable the people of the state for hassle-free online transactions in local language. The mobile application Tokapoisa.in has been developed by the Assam Electronics Development Corp. Ltd.Besides being an e-Wallet, it will be a virtual payment terminal.

  7. Which bank has recently introduced a humanoid robot IRA for easy service to customers?
    A.Citi Bank
    B.HDFC Bank
    C.ICICI Bank
    D.Andhra Bank
    Answer  – .HDFC Bank
    Explanation:
    India’s second largest private sector lender HDFC Bank has launched a human shaped robot named IRA at its Mumbai branch to help the assist the customers in banking activities. Initially the role of the robot will be limited to that of receptionist that will greet the customers entering the bank and display the services and banking facilities like withdrawal, deposit, forex, fixed deposits and demat. The robot would also be installed with the map of the bank branch with a button “Take me there” to help the customers in easy service.

  8. Which bank has recently waived off the Merchant Discount Rate (MDR) for one year on debit card transaction for small merchants with annual turnover of Rs. 20 lakh?
    A.State Bank of India
    B.Union Bank of India
    C.Punjab national Bank
    D.ICICI Bank
    Answer  – A.State Bank of India
    Explanation:
    SBI has waived Merchant Discount Rate (MDR) on debit card transactions for all small merchants with annual turnover of up to Rs 20 lakh for one year. The bank has decided to waive completely, the MDR charges on debit card transactions for all small merchants for a period of one year upto December 31, 2017.

  9. Pakistan successfully test fired its first Submarine-Launched Cruise Missile (SLCM) on January 9. Name the missile.
    A.Aurangzeb-2
    B.Abdali-I
    C.Babur-3
    D.Babur-2
    Answer  –  C.Babur-3
    Explanation:
    Pakistan successfully test-fired its first Submarine-Launched Cruise Missile (SLCM), Babur-3, on January 9, 2017 from Indian Ocean. The missile Babur-3 which was fired from an underwater, mobile platform, hit the target with precise accuracy. It is capable of carrying a nuclear warhead up to 450km. Babur-3 is a sea-based variant of Ground Launched Cruise Missile (GLCM) Babur-2, which was successfully tested earlier in December 2016.

  10. The Rajasthan Government has collaborated with which firm to develop Jaipur as the next start-up destination after Bengaluru?
    A.Wipro
    B.Infosys
    C.TCS
    D.Cisco
    Answer  –  D.Cisco
    Explanation:
    The state government of Rajasthan led by Chief Minister Vasundhara Raje has collaborated with the American MNC Cisco to develop the state capital Jaipur as the second startup destination after Bengaluru. The joint programme, Jaipur Lighthouse City programme, would comprise of series of initiatives for the digial transformation of the state.

  11. The General Anti-Avoidance Rule (GAAR) has been scheduled to come into effect from ____________
    A.March 31, 2017
    B.April 1, 2017
    C.February 1, 2017
    D.March 1, 2017
    Answer  – B.April 1, 2017
    Explanation:
    The General Anti-Avoidance Rule (GAAR) which was scheduled to be implemented from April 1, 2014, will now come into effect from April 1, 2017 (Assessment Year 2018-19). GAAR contains provision that allows the government to prospectively tax overseas deals involving local assets. In 2012-2013 budget speech, the then Finance Minister Pranab Mukherjee introduced the concept of GAAR to check tax evasion and avoidance.

  12. Who has been conferred with the 2017 Scientific & Technical Awards for the facial-performance-capture technology at Sony Pictures Imageworks by the Academy of Motion Pictures and Sciences?
    A.Joshua Barratt
    B.Nicholas Apostoloff
    C.Kiran Bhat
    D.Parag Havaldar
    Answer  –  D.Parag Havaldar
    Explanation:
    An IIT Kharagpur alumnus, Parag Havaldar, has won the prestigious Scientific & Technical Awards popularly called the `Technical Oscar’ by the Academy of Motion Pictures and Sciences for the development of expression-based facial performance-capture technology at Sony Pictures Imageworks. He will be awarded a certificate from the Academy at Beverly Hills, California on February 11, 2017.

  13. Name the movie that won record breaking each category award it was nominated for at the 74th Golden Globes Award.
    A.La La Land
    B.Midnight Express
    C.A Star is Born
    D.The Godfather
    Answer  – A.La La Land
    Explanation:
    La La Land, an American romantic musical comedy-drama film, broke the record at the 74th Golden Globe Awards on January 8, 2017 by winning in every category of award it was nominated. The movie won all seven awards it was nominated in including best musical or comedy film, best director, screenplay, score and song along with the actors of the film. The actors of the film Ryan Gosling and Emma Stone were honored as best actor and actress while Damien Chazelle was awarded best director and City of star was given the best original song.

  14. Who has been appointed as the Managing Director and Chief Executive of the SBI Pension Funds Pvt Ltd?
    A.Navnet Munot
    B.Praveen Gupta
    C.Arijit Basu
    D.Kumar Sharadindu
    Answer  – D.Kumar Sharadindu 
    Explanation:
    SBI Pension Funds Pvt Ltd(SBIPFPL), a subsidiary of State Bank of India, has appointed Kumar Sharadindu as its Managing Director and Chief Executive. Before this, Sharadindu was a general manager at SBI Corporate Centre, Mumbai. SBI Pension Funds had an Asset under Management (AUM) of Rs 46,019 crore on March 2016, representing a growth of 47 per cent over the previous fiscal, and is the seventh largest pension fund manager in terms of market share and 35 per cent its AUM comes from the government sector.

  15. Who has been named as the new brand ambassador of Smartphone brand Gionee?
    A.MS Dhoni
    B.Ranbir Kapoor
    C.Virat Kohli
    D.Kapil Sharma
    Answer  – C.Virat Kohli
    Explanation:
    Smartphone brand Gionee has named Virat Kohli, captain of the Indian cricket team, as their new brand ambassador. Earlier Gionee had roped in actor Alia Bhatt as its brand ambassador. Kohli will be joining her in helping the brand to amplify its presence in India.

  16. Name the eminent personality honoured by the US Embassy for contribution towards the India-US Partnership on Tuberculosis.
    A.Vidya Balan
    B.Irfan Khan
    C.Amir Khan
    D.Amitabh Bachchan
    Answer  – D.Amitabh Bachchan 
    Explanation:
    The Bollywood Actor Amitabh Bachchan was honoured by the US Embassy on January 8, 2017 for his immense contribution to the India-US partnership on tuberculosis (TB). The award was presented by US Ambassador to India Richard R Verma to the 74-year-old actor, who himself was diagnosed TB in 2000. After which he stood in support to combat the disease and became the brand ambassador for the cause. The US and Indian government has been working for over 20 years on tuberculosis.

  17. Name the winners of the Men’s Double title at the 2017 Chennai Open.
    A.Divij Sharan and Purav Raja
    B.Rohan Bopanna & Jeevan Nedunchezhiyan
    C.Nicholas Monroe & Artem Sitak
    D.Leander Paes  & Andre Sa
    Answer  – B.Rohan Bopanna & Jeevan Nedunchezhiyan 
    Explanation:
    Indian pair of Rohan Bopanna and Jeevan Nedunchezhiyan captured men’s doubles title defeating India’s Divij Sharan and Purav Raja in Chennai Open. They defeated compatriots Purav Raja and Divij Sharan 6-3, 6-4 in the summit clash. It was the first time in the ATP event’s 22-year existence that four Indians featured in the finals.

  18. Akbar Hashemi Rafsanjani who passed away on January 8 was the former President of which country?
    A.Afghanistan
    B.Saudi Arabia
    C.Iran
    D.Israel
    Answer  – C.Iran
    Explanation:
    Iran’s ex-President Akbar Hashemi Rafsanjani, a dominant figure in the country’s politics since the 1980s, has died at the age of 82. Mr Rafsanjani, president from 1989 to 1997, suffered a heart attack. He played a pivotal role in the 1979 revolution but later in life became a counterpoint to hardline conservatives.

  19. Which scheme was launched by PM Modi on 14th Pravasi Bharatiya Divas for the for the Indian Youths seeking employment Overseas?
    A.Pravasi Kaushal Vikas Yojana (PKVY)
    B.Pravasi Nayi Manzil Yojana (PNMY)
    C.Pravasi Surakshit Vikas Yojana (PSVY)
    D.Pravasi Kaushal Vidya Yojana (PKVY)
    Answer  –  A.Pravasi Kaushal Vikas Yojana (PKVY)
    Explanation:
    At the 14th edition of the Pravasi Bharatiya Divas, PM Modi launched a Pravasi Kaushal Vikas Yojana (PKVY). Pravasi Kaushal Vikas Yojana PKVY aims to train and certify the Indians youths who are interested in overseas employment to enable them fit with the international standards and boost their confidence. The government would provide the skill development training irrespective of the vocation seleted by the youth. It will be implemented by the National Skill Development Corporation through its training partners and in consultation with the Ministry of External Affairs and the Skill Development Ministry.

  20. The deadline for the conversion of the Persons of Indian Origin (PIOs) card into OCI (Overseas citizen of India) Cards has been extended from December 31, 2016 to  _________ .
    A.April 30, 2017
    B.June 30, 2017
    C.March 31, 2017
    D.February 1, 2017
    Answer  – B.June 30, 2017
    Explanation:
    The Government has set up programmes to address the OCIs facing difficulty in getting the OCI (Overseas citizen of India) Cards. For this special counters have been created at immigration points to help in making OCI cards among which first such counters are been set up in Delhi and Bengaluru from January 1, 2017. The deadline for Persons of Indian Origin (PIO) card conversions to OCI has also been extended from December 31, 2016, to June 30, 2017, without any penalty.