Current Affairs Quiz : January 4 2017

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs January 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs January 4 2017

  1. On January 4, 2017, the Union Cabinet has given its approval to sign an agreement for cooperation in the field of Agriculture and allied sectors with which country?
    A.Kenya
    B.Uruguay
    C.Portugal
    D.Both A & B
    Answer & Explanation
    Answer  –  D.Both A & B
    Explanation: The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, on January 4, 2017, approved signing of an agreement for cooperation in the field of Agriculture and allied sectors with two countries, Kenya and Portugal. Under the Agreement a Joint Working Group would be constituted comprising of representatives from both countries. The group would be responsible to monitor the implementation of the MoU and make concrete proposals for agriculture cooperation and develop guidelines and priorities for future cooperation in the field of agriculture and allied sectors.
  2. With which country Union Cabinet on January 4, 2017, approved singing an agreement for cooperation and mutual assistance in Customs Matters?
    A.Brazil
    B.Uruguay
    C.South America
    D.Argentina
    Answer & Explanation
    Answer  – B.Uruguay
    Explanation: The Union Cabinet under PM Modi approved signing of an agreement between India and Uruguay for cooperation and mutual assistance in Customs Matters. The draft text of the proposed Agreement was finalized with the consent of the two Customs Administrations. The Agreement will make available relevant information for the prevention and investigation of Customs offences and facilitate trade and ensure efficient clearance of goods traded between the countries.
  3. Government has recently approved new Ganga Cleaning Projects. As per the approval, new Sewage Treatment Plant would be set up in which cities?
    i.Rishikesh
    ii.Haridwar
    iii.Varanasi
    iv.Mathura
    A.Only i & ii
    B.Only iii & iv
    C.Only ii & iii
    D.All of the above
    Answer & Explanation
    Answer  -C.Only ii & iii
    Explanation:
    The National Mission for Clean Ganga (NMCG)  has approved many new projects at an estimated cost of over Rs 370 crore for its ongoing Ganga rejuvenation programme in Haridwar and Varanasi and also decided to include six more cities\towns under surface cleaning exercise of the river using trash skimmers. In Haridwar, 68 MLD sewage treatment plant (STP) in Jagjeetpur and 14 MLD STP in Sarai have been approved. In-principle approval for the implementation of 50 MLD sewage treatment plant at Ramana in Varanasi.
  4. The Union Ministry of Urban Development has started the Swachh Survekshan 2017 from January 4, 2017 to encourage competition for improving sanitation standards. How many cities would be covered under the Survey?
    A.450 Cities
    B.300 Cities
    C.250 Cities
    D.500 Cities
    Answer & Explanation
    Answer  -D.500 Cities
    Explanation:
    To rank 500 cities/towns across the country on cleanliness with a population of 1 lakh and above. In order to encourage competition for improving sanitation standards in the respective area, the government started, Swachh Survekshan 2017 from January 4, 2017. The survey will be conducted by Quality Council of India to rank 500 cities across the country on cleanliness. The cities will be judged on the basis of data provided by Municipal bodies which will caryy 900 marks, direct observations and independent assessment would carry 500 marks and citizen feedbacks with 600 marks.
  5. Which among the given states has signed an agreement with the Power Ministry to join the UDAY Scheme on January 4, 2017?
    A.Gujarat
    B.Assam
    C.Punjab
    D.Manipur
    Answer & Explanation
    Answer  –B.Assam
    Explanation:
    \Assam and Telangana signed a pact with the Power Minister, Piyush Goyal to join the UDAY scheme on January 4, 2017 in New Delhi in a bid to improve the performance of state run power distribution companies (DISCOM).Since the launch of the UDAY Scheme, the Power Ministry has signed Agreements with 18 states to join the Scheme. With the joining of Assam and Telangana, the total states covered under the scheme rose to 20.
  6. Name the country which has announced first-of-its-kind initiative to offer some basic pay to unemployed citizens every month selected on random basis.
    A.Norway
    B.Russia
    C.Finland
    D.Sweden
    Answer & Explanation
    Answer  – C.Finland
    Explanation:
    Finland has become the first country in the world to give some basic income to unemployed citizens  to ensure a universal income offering greater security, especially as technological advances reduce the need for human labour.
  7. The year 2017 will see Assembly Election polls in how many states?
    A.5 States
    B.3 States
    C.7 States
    D.4 States
    Answer & Explanation
    Answer  –A.5 States
    Explanation:
    The Chief Election Commissioner, Dr Nasim Zaidi on January 4, 2017, announced the schedule of upcoming Assembly elections in five states including Goa, Uttarakhand, Manipur, Punjab and Uttar Pradesh. The Union Government’s demonetisation decision and the fight against black money would have great impact on the Assembly elections.
  8. Consumer electrical goods manufacturer Bajaj Electricals has tied up with which bank to provide digitized payment to its vendor using blockchain technology?
    A.HDFC Bank
    B.ICICI Bank
    C.Yes Bank
    D.Andhra Bank
    Answer & Explanation
    Answer  – C.Yes Bank
    Explanation:
    Yes Bank has entered into a tie-up with Bajaj Electricals for vendor financing using blockchain solution. There is an over 70 per cent cost reduction because of blockchain and the payback for our investments is 6-8 months. Blockchain solutions is a distributed database that maintains a continuously-growing list of ordered records called blocks. ICICI Bank is the India’s first bank to execute its first transaction on blockchain.
  9. As per the decision of the leading Indian Oil Firms how much discount would be provided to the people who make payment online for their liquefied petroleum gas cylinders?
    A.Rs.4.5
    B.Rs.3
    C.Rs.2.5
    D.Rs.5
    Answer & Explanation
    Answer  – D.Rs.5 
    Explanation:
    Cooking gas customers can now avail an upfront discount of Rs 5 on every refill booked and paid for online. Indian Oil, Bharat Petroleum and Hindustan Petroleum have begun offering the price discount to cooking gas customers. The discounted amount will be seen on customers’ screens as well as the cash memo accompanying the cylinder.
  10. When is the World Braille Day observed?
    A.January 4
    B.January 3
    C.January 5
    D.January 2
    Answer & Explanation
    Answer  –A.January 4
    Explanation:
    Every year World Braille Day is observed on 4th January across the world to commemorate the birthday of Louis Braille who is credited with inventing the Braille language which helps blind people to read as well as write. Objective : To raise awareness about issues facing the blind and the importance of continuing to produce works in Braille, providing the blind with access to the same reading and learning opportunities as the sighted
  11. Name the Ministry that has launched a Web Portal and the Mobile App for Ujwal DISCOM Assurance Yojana (UDAY) scheme on January 4, 2017.
    A.Ministry of Commerce & Industry
    B.Ministry of Power
    C.Ministry of Communications
    D.Ministry of Petroleum and Natural Gas
    Answer & Explanation
    Answer  –B.Ministry of Power
    Explanation:
    Minister of State (Independent Charge) for Power, Coal & New and Renewable Energy and Mines, Piyush Goyal launched the Web Portal and the Mobile App for Ujwal DISCOM Assurance Yojana (UDAY) scheme on January 4, 2017. Aim: The main objective of the Portal and App would be to protect the state power distribution companies suffering financial losses and to boost their operational revenues
  12. On January 3, 2017, Google dedicated its Doodle to a social reformer and renowned poet to pay tribute on her 186th birth anniversary. Name the social reformer.
    A.Vijay Lakshmi Pandit
    B.Savitribai Phule
    C.Annie Besant
    D.Mary Harris
    Answer & Explanation
    Answer  –B.Savitribai Phule
    Explanation:
    Technology Giant Google dedicated its doodle to renowened social reformer, a poet, Savitribai Phule’s 186th birth anniversary on January 3, 2017. She was born on 3 January 1831. Savitribai was married to 12-year-old Jyotirao at a tender age of nine years. She was taught to read and write by him. She played an important role along with her husband in the social reform movement during British Raj. Phule and her husband founded the first all women’s school at Bhide Wada, Pune in 1848 and later she went on to become India’s first woman teacher and headmistress. The University of Pune was renamed as Savitribai Phule University in 2014 as a mark of tribute to her.
  13. Who has been inducted as the 82nd player into the International Cricket Council’s Hall of Fame on January 3, 2017?
    A.Wasim Akram
    B.Shane Warne
    C.Arthur Morris
    D.Steve Waugh
    Answer & Explanation
    Answer  – C.Arthur Morris 
    Explanation: Former Australian cricketer Arthur Morris was inducted into the International Cricket Council’s Hall of Fame on January 3, 2017, by Steve Waugh during the tea break on the opening day of the third Test between Australia and Pakistan in Sydney. Morris, who became the 82nd player to be inducted into the ICC Cricket Hall of Fame, was given the honour posthumously. The opening batsman passed away at the age of 93 on August 22 in 2015.
  14. The United Nation has recognized the year 2017 as ___________?
    A.Year for Rejuvenation of Tourism & Agriculture
    B.International Year of Climate Change
    C.Global Sustainable Development Year
    D.International Year of Sustainable Tourism for Development
    Answer & Explanation
    Answer  – D.International Year of Sustainable Tourism for Development
    Explanation:
    The United Nations 70th General Assembly has recognized the year 2017 as the International Year of Sustainable Tourism for Development. The declaration by the UN of 2017 as the International Year of Sustainable Tourism for Development is a unique opportunity to raise awareness among decision-makers and the public about the contribution of sustainable tourism towards development along with mobilizing all stakeholders to work together in making tourism a catalyst for positive change.
  15. A Mobile App has been developed by the District Administration of Ludhiana to conduct fair and transparent election in the district. Name the App.
    A.ECILUD
    B.ECI360
    C.ECIPUN
    D.ECI180
    Answer & Explanation
    Answer  –B.ECI360
    Explanation:
    The District Administration of Ludhiana has developed a mobile application named “ECI360” for the benefit of voters, candidates, election staff as well as the Election Commission of India(ECI). The App has been developed by Harpreet Singh Chandoke on behalf of the district administration and deputy commissioner Ravi Bhagat. The ECI360 will help bring transparency and accountability regarding the elections and voting.
  16. Name the United Kingdom diplomat who has resigned as Britain’s Ambassador to EU?
    A.Sir Robert Markaryan
    B.Alexander Belonogov
    C.Andrei Karlov
    D.Sir Ivan Rogers
    Answer & Explanation
    Answer  – D.Sir Ivan Rogers
    Explanation:
    The UK’s ambassador to the EU, Sir Ivan Rogers, has resigned. The diplomat was appointed by David Cameron in 2013 and was due to stay in office until November.
  17. Who has been appointed as the new Executive Director (ED) of Reserve Bank of India replacing U S Paliwal?
    A.Deepak singhal
    B.Meena hemchandra
    C.Surekha Marandi
    D.Sudarshan sen
    Answer & Explanation
    Answer  –C.Surekha Marandi 
    Explanation:
    India’s central banking institution Reserve Bank of India(RBI)  was appointed Surekha Marandi as its Executive Director (ED). She replaced U S Paliwal. Prior to this, Marandi was working as the Principal Chief General Manager and Chief Vigilance Officer in the Reserve Bank. She has worked in Consumer Education and Protection Department, Financial Inclusion and Development Department, and Secretary’s Department. She has also served on the Boards of United Bank and Bank of Baroda.
  18. Who has been elected as the new president of Haiti?
    A.Jovenel Moise
    B.Jean-Bertrand
    C.Jacques Rousseau
    D.Robert Labrousse
    Answer & Explanation
    Answer  –A.Jovenel Moise 
    Explanation:
    Jovenel Moise has been elected as the President of Haiti. The electoral tribunal officially declared the winner on 3 January 2017. Jovenel Moise is a businessman from Haiti capital city of Port-au-Prince and is related to banana export business.  Mr. Moise who is from Bald Heads Party (PHTK) has won 55.6% of the total votes casted. Jude Celestin remained at the second spot in the race of Presidential election with only 19.5% votes.
  19. Name the initiative launched by technology giant Google to enable the small businesses to set up website from their smart phones.
    A.My Website
    B.My Business
    C.Business Online
    D.Digital Business
    Answer & Explanation
    Answer  – B.My Business
    Explanation:
    Google India on 4 January 2017 has launched two new initiatives named My Business and Digital Unlocked for the small and medium businesses in India. Using My Business tool small businesses would be able to set up website from their mobile devices i.e smart phones. This toll has been first launched in India and from here it will taken to other countries.Digital Unlocked programme will impart mobile and online courses to help small businesses. Google in association with FICCI and Indian School of Business has launched this programme.
  20. What was the growth rate of India’s core sector for November 2016 as per the data of Commerce and Industry Ministry?
    A.3.5 Percent
    B.6.0 Percent
    C.4.9 Percent
    D.5.3 Percent
    Answer & Explanation
    Answer  –C.4.9 Percent
    Explanation:
    India’s core sectors including coal, steel and electricity, register a growth of 4.9% in November 2016. However the rate of growth was smaller in comparison to the growth in October 2016 mainly due to the crash crunch caused by demonetization. As per the data released by the Commerce and Industry Ministry on January 2, 2017, the growth rate of eight infrastructure sectors comprising coal, crude oil, natural gas, refinery products, fertilisers, steel, cement and electricity was 6.6% in October 2016.
  21. Which solar power producing firm has recently commissioned 150 MW solar project in Punjab?
    A.Azure Power
    B.Varroc Engineering Private Limited
    C.Mahindra & Mahindra Solar Plant
    D.Sivaganga Photovoltaic Plant
    Answer & Explanation
    Answer  –A.Azure Power 
    Explanation:
    Solar power producer Azure Power commissioned 150 MW solar power project in Punjab, which is its largest in North India. Azure Power had signed a solar power implementation agreement with Punjab Energy Development Agency (PEDA) under its Solar Policy Phase III. The 150 MW solar power plant represents a portfolio of three projects of 50 MW each.The weighted average tariff on these projects is Rs 5.63 per kWh or unit and the company will supply power to Punjab State Power Corp for 25 years.
  22. Name the Mobile commerce and payments firm that’s has received the final approval from RBI to operate as Payment Bank.
    A.MobiKwik
    B.Paytm
    C.Oxigen
    D.Freecharge
    Answer & Explanation
    Answer  –B.Paytm
    Explanation:
    Mobile commerce and payments company, Paytm received the final approval from the Reserve Bank of India on January 3, 2017 to launch Paytm Payment Bank. Paytm Payments Bank Ltd is expected to start its operation in next 30-60 days with its first branch in Noida, Uttar Pradesh. Paytm Payments Bank is held 51% by Sharma and 49% by One97 Communications Pvt.  Ltd. It has already received investments of Rs 220 crore from One97 Communication and its Vijay Shekhar Sharma.