Current Affairs Quiz : January 3 2017

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs January 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs January 3 2017

  1. What is the rank of India among the countries offering the highest average annual salary to expatriates on the basis of HSBC Expat survey 2016?
    A.Fourth
    B.First
    C.Second
    D.Third
    Answer & Explanation
    Answer  –  D.Third
    Explanation:
    According to HSBC Expat survey 2016, India ranks third among the countries offering the highest average annual salary to expatriates. Expatriates living in India are the third-highest paid in the world.Out of almost 27,000 expats polled, the average salary of foreigners living in India was $145,057 while the highest paid were foreign workers in Switzerland who got an average salary of $188,275, followed by Hong Kong at $169,756.
  2. Sports Ministry constituted a committee on January 2, 2017 to suggest improvements in the National Sports Development Code. Who will be the head of the Committee?
    A.Mani Shankar Aiyar
    B.Ajay Maken
    C.Injeti Srinivas
    D.Mr Vijay Goel
    Answer & Explanation
    Answer  –  C.Injeti Srinivas
    Explanation:
    The Minister of State (I/C) for Youth Affairs and Sports Mr Vijay Goel constituted a committee on January 2, 2017, to suggest improvements in the National Sports Development Code functioning of sports federations. The committee, which will be chaired by Sports Secretary, Injeti Srinivas, will submit its report within one month on the basis of suggestions and feedback given in these meetings so that sports bodies act according to the public expectations for the promotion of sports in the country.
  3. Which country on December 25 supplied 4 Sukhoi Su-35 Fighter Jets to China after a delay of two years?
    A.USA
    B.Russia
    C.United Knigdom
    D.France
    Answer & Explanation
    Answer  – B.Russia
    Explanation:
    Russia finally delivered 4 Sukhoi Su-35 Fighter Jets to China on December 25, 2016, after a delay of two years. The Su-35 is an advanced version of the Su-30s operated by the Indian Airforce. Moscow cited the reason for delay to the fear that its fifth generation jet will lose value in Chinese Market once Chinese military commissioned its J-20 stealth fighter. However Russia did not change its stance on the export of the Su-35 until the J-20 fighter was unveiled.
  4. Name the Grand Slam Champion who announced her retirement from Professional Tennis on January 1, 2017.
    A.Li Xiaoxia
    B.Doris Hart
    C.Steffi Graf
    D.Margaret Court
    Answer & Explanation
    Answer  – A.Li Xiaoxia
    Explanation:
    China’s table tennis Grand Slam Champion Li Xiaoxia announced her retirement on January 1, 2017, ending her 22 years career on the court. She helped China to win gold medal in doubles at the Rio Olympic Games in 2016 besides finishing runner-up in the singles event and also won 53rd Table Tennis Team Championships 2016. The 28-year-old holds multiple doubles and Teams World titles in Olympics Games, World Championships, World Cups, Asian Cups, Asian Championships etc.
  5. Which country has signed an agreement with India to release the fishermen in each other’s custody and find permanent solution to the fishermen issues?
    A.Nepal
    B.Sri Lanka
    C.Malaysia
    D.Bangladesh
    Answer & Explanation
    Answer  – B.Sri Lanka
    Explanation:
    A ministerial level talks between Indian Minister of Agriculture and Farmers Welfare of India Radha Mohan Singh and Minister for Fisheries and Aquatic Resources Development of Sri Lanka Mahinda Amaraweera was held in Colombo on January 2, 2016. Under the agreement reached after a meeting of JWG, both the countries agreed to release all Indian and Sri Lankan fishermen in each other’s custody. During the discussion, the ministers exchanged views on possible mechanisms to help find a permanent solution to the fishermen issues.
  6. Where is the 104th Indian Science Congress organized?
    A.Uttar Pradesh
    B.Tamil Nadu
    C.Andhra Pradesh
    D.Maharashtra
    Answer & Explanation
    Answer  –  C.Andhra Pradesh 
    Explanation:
    Prime Minister Narendra Modi inaugurated the 104th Indian Science Congress at Tarakarama Stadium of Sri Venkateswara University in Tirupati in Andhra Pradesh on January 3, 2017. The Congress would conclude on January 7, 2017. The basic aim of the 104th Congress was to focus on strengthening the scientific research in the country to make India among top three countries in the world in the field of Science and Technology by 2030.
  7. What is the theme of the 5-Day Indian Science Congress 2017?
    A.Science and National Welfare
    B.Science in the Service of Nation
    C.Scientific Institutions and Scientists
    D.Science and Technology for National Development
    Answer & Explanation
    Answer  – D.Science and Technology for National Development
    Explanation:
    The theme for the five-day event is ‘Science and Technology for National Development’. The Congress will be held from January 3 to January 7, 2017 at Tarakarama Stadium of Sri Venkateswara University in Tirupati in Andhra Pradesh. This is the second time that the city of Tirupati is hosting the event, first time being in 1983.
  8. India’s first 700 MW Pressurized Heavy Water Reactor (PHWR) will have its trial run in which state?
    A.Haryana
    B.Gujarat
    C.Punjab
    D.Rajasthan
    Answer & Explanation
    Answer  –  B.Gujarat
    Explanation:
    The trial run of India’s first 700 MW Pressurized Heavy Water Reactor (PHWR) at Kakrapar, Gujarat, is expected to take place in middle of 2017. India’s atomic power plant operator NPCIL is building four 700 MW PHWRs, two each at Kakrapar Atomic Power Station (KAPS) in Gujarat and Rajasthan Atomic Power Station (RAPS) in Rajasthan. The construction of two 700 MW PHWRs at KAPS is at an advanced stage. The commissioning activities of the first unit have begun and the trial run of the first unit is expected to happen during the middle of 2017.
  9. The Maharashtra Government unveiled the portrait of which social reformer in the general assembly hall of the Brihanmumbai Municipal Corporation (BMC) on January 2, 2017?
    A.Prabodhankar Thackeray
    B.Baburao Govindrao Shirke
    C.Haribhau Jawale
    D.Balasaheb Thackeray
    Answer & Explanation
    Answer  – A.Prabodhankar Thackeray
    Explanation:
    The Maharashtra Chief Minister Devendra Fadnavis unveiled the portrait of social reformer ‘Prabodhankar Thackeray’ in the general assembly hall of the Brihanmumbai Municipal Corporation (BMC) on January 2, 2017 and paid rich tributes to him. Besides, a revamped portal was also launched of the civic body by the Civic Commissioner Ajoy Mehta along with several other initiatives to facilitate Ease of Doing Business while an Automatic Napkin Vending Machines was also launched.
  10. Which country has passed a Hindu Marriages Bill on January 2, 2017?
    A.Afghanistan
    B.Pakistan
    C.Saudi Arabia
    D.Bangladesh
    Answer & Explanation
    Answer  –  B.Pakistan
    Explanation:
    Pakistan’s Senate Functional Committee on Human Rights chaired by Nasreen Jalil approved the much-awaited Hindu Marriages Bill on January 2, 2017 while the Natio­nal Assembly passed the Hindu Marriage Bill in September 2016. Hindu Marriages Bill will enable the Hindu community members to get their marriages registered and to appeal in courts of law in cases of separation
  11. Which country has recently launched its first freight train to London?
    A.Singapore
    B.Brazil
    C.China
    D.United States
    Answer & Explanation
    Answer  – C.China
    Explanation:
    China has launched its first freight train to London. The train will travel for about 18 days and more than 12,000 km before reaching its destination in Britain. It will pass through Kazakhstan, Russia, Belarus, Poland, Germany, Belgium and France before arriving in London.
  12. Which bank has tied with the artificial intelligence firm Niki.ai to launch OnChat Chatbot on Facebook’s Messenger platform?
    A.Yes Bank
    B.Axis Bank
    C.ICICI Bank
    D.HDFC Bank
    Answer & Explanation
    Answer  – D.HDFC Bank
    Explanation:
    HDFC has tied-up with artificial intelligence firm Niki.ai to launch a chatbot called OnChat on Facebook’s Messenger platform, that will allow users to recharge phones, pay utility bills, book cabs from Ola or Uber etc., through a chat. The chatbot is available for non-HDFC bank users as well. The chat opens a payment gateway through which transactions can be made using any bank account.
  13. Coca-Cola India has partnered with which bank to educate the retailers on digital transaction?
    A.Oriental Bank of Commerce
    B.State Bank of India
    C.Punjab National Bank
    D.Bank of Baroda
    Answer & Explanation
    Answer  –  B.State Bank of India
    Explanation:
    Coca-Cola India and its largest bottling partner Hindustan Coca-Cola beverages have partnered the SBI to enable over 2.6 million retailers and 5000 distributors in conducting business transactions digitally. SBI will educate retailers on digital transactions and will be developed a customized payment solution for retailers and distributors.
  14. Who has recently been appointed as the Ambassador of India to the Oriental Republic of Uruguay?
    A.Navtej Sarna
    B.Yashvardhan Sinha
    C.Ruben Azar
    D.Sanjiv Ranjan
    Answer & Explanation
    Answer  – D.Sanjiv Ranjan
    Explanation:
    Shri Sanjiv Ranjan, 1993 batch IFS officer has been concurrently accredited as the Ambassador of India to the Oriental Republic of Uruguay. Mr. Ranjan, presently serving Ambassador of India to Argentina and he will take up his assignment shortly.
  15. Name the famous French Olympic skiing Gold Medalist of 1960s who died on January 2, 2017 at the age of 83?
    A.Shelby Wilson
    B.Bob Webster
    C.Jean Vuarnet
    D.Cassius Clay
    Answer & Explanation
    Answer  – C.Jean Vuarnet
    Explanation:
    Former French Olympic skiing Gold Medallist, Jean Vuarnet, died on January 2, 2017, of stroke. He was 83. The Frenchman won Olympic gold in the downhill at the 1960 Winter Games in Squaw Valley, California.
  16. Many PSUs and private banks reduced their benchmark lending rate, MCLR, by up to 1.48 percent on January 3, 2017 enabling cheaper loans to publiC.What does MCLR stands for?
    A.Marginal Cost of Funds based Lending Rate
    B.Minimal Cost of Funds based Lending Rate
    C.Marginal Cost of Finance Lending Ratio
    D.Minimal Cost of Financial Lending Rate
    Answer & Explanation
    Answer  –  A.Marginal Cost of Funds based Lending Rate
    Explanation:
    A day after Prime Minister Narendra Modi announced an interest subvention for home loans of up to Rs. 12 lakh and asked banks to keep the poor and middle class at the focus of their activities many PSUs and private banks reduced their benchmark lending rate, MCLR  by up to 1.48 percent on January 3, 2017. The reduction in lending rates may lead to an increase in credit taking frequency which has moderated substantially putting burden on balance sheet of banks. Housing, auto and corporate loans are all set to become cheaper. Marginal Cost of Funds based Lending Rate (MCLR) is a new concept based upon which interest rate for different types of customers is fixed in accordance with their riskiness.
  17. Name the Booker Prize Winning Art Critic who died died on January 2, 2017 at the age of 90.
    A.Nicholas Mosley
    B.John Berger
    C.P.H. Newby
    D.G.M. Williams
    Answer & Explanation
    Answer  –  B.John Berger
    Explanation:
    John Berger, the Booker-prize-winning novelist and visionary writer died of illness on January 2, 2017 in Paris at the age of 90. Berger won the Booker Prizein 1972 for his novel ‘G’ and pledged to give half the prize money to the radical African-American movement.
  18. Which among the given Departments on January 2, 2017 directed that Consumers Can Waive Off Service Charge in Restaurants if Dissatisfied with Services?
    A.Department of Public Enterprises
    B.Department of Commerce
    C.Department of Consumer Affairs
    D.Department of Industrial Policy and Promotion
    Answer & Explanation
    Answer  – C.Department of Consumer Affairs
    Explanation:
    The Department of Consumer Affairs (DCA) on January 2, 2017 directed that Service charges billed by restaurants are optional and it is up to the customers to pay it. The decision comes after the department cited complaints that hotels and restaurants are levying an additional 5 to 20% in bills in name of tips, regardless of the kind of service provided
  19. H S Mahadev Prasad who died of a massive heart attack on January 3, 2017 was the Minister of which state?
    A.Karnataka
    B.Madhya Pradesh
    C.Haryana
    D.Andhra Pradesh
    Answer & Explanation
    Answer  –  A.Karnataka
    Explanation:
    Karnataka Cooperation and Sugar Minister H S Mahadev Prasad died of a massive heart attack at a private resort in Koppa in Chikkamagaluru district on January 3, 2017. He was 58. He represented Gundlupete constituency in Chamarajanagar district.
  20. The Union Government has kept interest rates on Small Savings Schemes unchanged for the fourth quarter of 2016-17. What is the interest rate on Kisan Vikas Patra?
    A.8 Percent
    B.7.7 Percent
    C.6.5 Percent
    D.4 Percent
    Answer & Explanation
    Answer  – B.7.7 Percent
    Explanation:
    The Union Government has kept interest rates on Small Savings Schemes like PPF and Kisan Vikas Patra, Sukanya Samriddhi Account and Senior Citizens Savings Scheme unchanged from the rates prescribed for the fourth quarter of 2016-17 starting from January 1, 2017, and ending on March 31. Kisan Vikas Patra (KVP):7.7 percent with maturity in 112 months, Public Provident Fund (PPF): 8 percent annual interest rate.
  21. Name the android app recently launched by Government of India that has topped the chart of Google Play Store to become the most famous app in the country.
    A.BHAV
    B.BHAGYA
    C.BHIM
    D.BHARAT
    Answer & Explanation
    Answer  –  C.BHIM
    Explanation:
    Union Government’s online payments app Bharat Interface for Mobile (BHIM) has become the most popular Android app in the country days after it was launch. The Aadhaar-based payments app has topped the charts on Google’s Play Store in India.The app is inter-operable with Unified Payments Interface (UPI) and it connects directly to your bank account. The application is developed by the National Payment Corporation of India (NPCI). It is named after Dr B R Ambedkar and will empower small traders, tribals and farmers.
  22. Who has been appointed as the 9th UN Secretary General?
    A.Antonio Guterres
    B.Kurt Waldheim
    C.Javier Perez de Cuellar
    D.Boutros Boutros-Ghali
    Answer & Explanation
    Answer  –  A.Antonio Guterres
    Explanation: 
    Portuguese politician and diplomat Antonio Guterres (67) took charge as the UN Secretary Genera, world’s top diplomat. He succeeded Ban Ki-moon and shall have five-year term. Antonio Guterres was Prime Minister of Portugal from 1995 to 2002. He was the UN High Commissioner for Refugees (UNHCR) from June 2005 to December 2015. He led the UNHCR through during one of the world’s worst present refugee crises, including those in Syria, Afghanistan, and Iraq.