Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : January 25 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs January 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs January 25 2017

  1. At which of the following international border the foundation stone of the Integrated Check-Post (ICP) was laid by Kiren Rijiju on January 24, 2017?
    A.India-Nepal International Borders, Uttarakhand
    B.India – China International Borders, Ladakh
    C.India-Bangladesh International Borders, Meghalaya
    D.India-Bhutan International Borders, Sikkim
    Answer – C.India-Bangladesh International Borders, Meghalaya
    Explanation :
    The Minister of State for Home Kiren Rijiju laid the foundation stone for an Integrated Check-Post (ICP) on January 24, 2017 at the Indo-Bangladesh border in Meghalaya. Land Ports Authority of India is the nodal agency while RITES Limited is the project management consultant. Work for constructing the checkpost has been awarded to M/s T.K. Engineering Consortium Private Limited. The project is targeted to be completed by August 2018. The project worth Rs. 92.34 crore spans over an area of 22 acres. The ICP project includes a two-floor cargo terminal building of 2,456 square metres, two-floor passenger terminal building of 4,625 sq metres, warehouse 1,420 sq m and parking 60,000 sq metres.

  2. Russia, Turkey and _______ have signed an accord on January 24, 2017 to jointly monitor the fragile cease-fire between the Syrian regime and rebels and find solution to end up 6 year old conflict.
    A.Afghanistan
    B.Iran
    C.Pakistan
    D.Iraq
    Answer – B.Iran
    Explanation :
    Russia, Turkey and Iran have agreed to jointly monitor the fragile cease-fire between the Syrian regime and rebels to find a political solution of ending the six-year conflict. The accord was signed by Moscow and Ankara and Tehran on January 24, 2017 in Kazakhstan on behalf of the Syrian government and armed rebel groups. A trilateral mechanism would be established by the group to observe and ensure full compliance with the ceasefire and prevent any provocations. However the arrangements for monitoring the cease-fire and enforcing it would be decided at next meeting in February 2017 in Geneva.

  3. With which country, India signed a White Shipping Agreement on January 19, 2017 in New Delhi on sharing maritime information in Indian Ocean Region (IOR)?
    A.Bangladesh
    B.United Kingdom
    C.Italy
    D.France
    Answer – D.France
    Explanation :
    India and France signed White Shipping Agreement on January 19, 2017 in New Delhi to enable information sharing on maritime traffic and maritime domain awareness in the Indian Ocean Region (IOR). The agreement was signed at the second dialogue on maritime cooperation for the Indian Ocean Region between India and France. The agreement aims to enhance the Indo-French maritime security cooperation in the region. The Indo-French dialogue also emphasized on freedom of navigation in IOR and Pacific.

  4. The Union Cabinet on January 24, 2017 gave ex post facto approval permitting NABARD to raise approx how much amount from the market for on-lending to Cooperative Banks.
    A.Rs.15000
    B.Rs.22000
    C.Rs.20000
    D.Rs.17000
    Answer – C.Rs.20000
    Explanation :
    The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi gave its post-facto approval on January 24, 2017 allowing National Bank for Agriculture & Rural Development (NABARD) to raise approx. Rs. 20,000 crore from the market for on-lending to Cooperative Banks. It permitted the bank to make the short term borrowing at the prevailing market rate and lend to Co-op Banks at 4.5 Percent rate of interest. The move will support the famers by providing them loans to boost agricultural production.

  5. Which country issued its first Green Bonds with a record sale of USD 7.5 billion on January 24, 2017?
    A.Britain
    B.France
    C.Germany
    D.Mauritius
    Answer – B.France
    Explanation :
    France on January 24, 2017 issued its first “Green Bonds” with a record sale of worth seven billion euro (USD 7.5 billion) thus leading a significant way towards establishment of a genuine market in renewable energy bonds. The proceeds from the bonds will be used by France to finance projects to address climate change. The 22-year bonds’ coupon has been set at 1.75 percent which is same as the interest rate on conventional borrowing for the same time frame. This will enable France to finance expenditure on green projects at the same price as traditional borrowing.

  6. The Boeing India Engineering & Technology Center (BIETC) has been inaugurated in which Indian city on January 24, 2017
    A.Mumbai
    B.Amritsar
    C.Gandhinagar
    D.Bengaluru
    Answer – D.Bengaluru
    Explanation :
    American aerospace major Boeing Corporation launched the “Boeing India Engineering & Technology Center” (BIETC) on January 24, 2017 in Bengaluru in a bid to enhance its aerospace innovation in global emerging market like India. The engineering and technology centre will employ hundreds of talent of pool employees from within the nation to support its information technology & data analytics, engineering, research and technology and tests to increase productivity and long-term competitiveness in Indian Market.

  7. Padma Shri award winner Sakshi Malik belongs to which sports category?
    A.Wrestling
    B.Athletics
    C.Discuss Throw
    D.Gymnasts
    Answer – A.Wrestling
    Explanation :
    Sakshi Malik (born 3 September 1992) is an Indian freestyle wrestler. She has been honored with Padma Shri award for her immense performance at the 2016 Olympics in 58 kg category, winning bronze medal. She has become the first Indian female wrestler to win a medal at the Olympics and the fourth female Olympic medalist from the country.

  8. Who has been sworn in as the Chairman of Federal Communications Commission (FCC) by United States President Donald Trump on January 23, 2017?
    A.Reince Priebus
    B.Tom Louis
    C.Ajit Pai
    D.Robert Synder
    Answer – C.Ajit Pai
    Explanation :
    US President Donald Trump has appointed Indian-American Ajit Pai, chairman of FCC, US communications regulatory agency. He becomes the third Indian American picked for key positions in his administration. The federal authority regulating cellphone spectrum and services, radio, television, phone, internet and satellite and cable.

  9. Who has been named for the 2017 Padma Vibhushan award in the field of Art and Music?
    A.Sadhguru Jaggi Vasudev
    B.Shri K J Yesudas
    C.Shri Sharad Pawar
    D.Shri Murli Manohar Joshi
    Answer – B.Shri K J Yesudas
    Explanation :
    Shri K J Yesudas of Kerala has been named for the Padma Vibhushan award in the field of Art-Music.

  10. Who has been appointed as the new Prime Minister of Mauritius on January 23, 2017?
    A.Pravind Jugnauth
    B.Monique Bellepeau
    C.Navin Ramgoolam
    D.Vishnu Lutchmeenaraidoo
    Answer – A.Pravind Jugnauth
    Explanation :
    The 86-year-old Indian-origin Anerood Jugnauth resigned and handed over the post to his son. Pravind Jugnauth, 50, leader of the main political party Militant Socialist Movement (MSM), has already formed his ministerial cabinet after receiving an appointment letter from President Ameenah Gurib-Fakim. According to the Mauritius’s Constitution, the President appoints a member of the National Assembly as Prime Minister who has the support of the majority of members. Pravind Jugnauth’s party has the majority in the National Assembly with 32 members.

  11. Name the Indian women business leader who has been felicitated by the New York based Metropolitan Museum of Art on January 24, 2017 for her philanthropic work.
    A.Shahnaz Husain
    B.Shikha Sharma
    C.Nita Ambani
    D.Indra Nooyi
    Answer – C.Nita Ambani 
    Explanation :
    The Reliance Foundation Founder and Chairperson Nita Ambani has been honored by the Metropolitan Museum of Art (The Met) in New York on January 24, 2017 for her philanthropic work in the areas of education, sports, healthcare, rural transformation, urban renewal, disaster response, women empowerment and promotion of the arts. Nita Ambani has become the first South Asian to receive the honour for the impressive diversity and scale of the work carried out by Reliance Foundation.

  12. Who has been named as the U.S. Ambassador to the United Nations on January 24, 2017?
    A.Richard Verma
    B.Nikki Haley
    C.Matthew Barzun
    D.Barbara Leaf
    Answer – B.Nikki Haley 
    Explanation :
    Senate Committee Confirms Nikki Haley to Become U.S. Ambassador to the United Nations. The Senate Foreign Relations Committee cleared by voice vote Haley’s bid to be U.S. ambassador to the United Nations. During her confirmation hearing, Haley declared her support for moving the U.S. Embassy in Israel from Tel Aviv to Jerusalem

  13. The NTPC award 2015-16 has been awarded to which organisation?
    A.Darlipali Super Thermal Power Station
    B.Durgapur Power Corporation
    C.Damodar Valley Corporation
    D.Singrauli Power Corporation
    Answer – C.Damodar Valley Corporation 
    Explanation :
    Damodar Valley Corporation received NTPC award 2015-16 from Union Power Minister, Piyush Goyal. DVC chairman Andrew WK Langstieh, received the prize by Goyal amongst the power sectors under for implementation of Official Language.

  14. Japan successfully launched the Military Satellite _________ on January 24, 2017 to provide high speed network to country’s defence forces.
    A.Shenyang-3
    B.Avenger-2
    C.Mikoyan-1
    D.Kirameki-2
    Answer – D.Kirameki-2 
    Explanation :
    Japan successfully launched its first military communications satellite on January 24, 2017 from Tanegashima Space Centre, Japan on an H-2A rocket, to boost the broadband capacity of its Self Defence Forces. The Kirameki-2 is an X-band communications satellite with a 15-year lifespan built by DSN Corporation for the Japanese Ministry of Defense.It is the first of three satellites that will replace three civilian satellites currently used by Japan’s military. The new satellites will allow military units to communicate on a high-speed and high-capacity network.

  15. What is the name of the nuclear capable radar evading missile that was successfully test fired by Pakistan on January 24, 2017?
    A.Qaher
    B.Ababeel
    C.Babur
    D.Qiam
    Answer – B.Ababeel
    Explanation :
    Pakistan successfully conducted the first test flight of the surface-to-surface ballistic missile (SSM), ‘Ababeel’ on January 24, 2017. The radar-evading Ababeel has the capablility of carrying a nuclear warhead up to 2,200 kms and deliver multiple warheads using Multiple Independent Re-entry Vehicle (MIRV) technology.

  16. The Beat Marshall Monitoring Mobile App has been launched by the police department of which city to monitor the location of the patrolling team?
    A.Pune
    B.Lucknow
    C.Bangalore
    D.Ahmedabad
    Answer – A.Pune
    Explanation :
    The Police Department of Pune has launched a Mobile App “Beat Marshall Monitoring Mobile App” to trace the location of the patrolling teams from police stations. The App has been developed by Pune based IT firm “Sapience” and is being used by Pune City Police on experimental basis. The mobile phone based app will record the time, route and number of stoppages during the course of patrolling. The application will be installed on the cell phones of Beat Marshals or patrolling cops so that their movements can be mapped on real-time by the control room staffers.

  17. Scientists from which organization has discovered that cooking starchy food for longer duration at high temperature develops chemical Acrylamide leading to Cancer?
    A.Food and Drug Administration (FDA)
    B.World Food Safety Organisation (WFSO)
    C.Food Standards Agency(FSA)
    D.World Health Organisation(WHO)
    Answer –
    C.Food Standards Agency(FSA)
    Explanation :
    According to the Experts from Food Standards Agency’s (FSA) based in United Kingdom, Bread, chips and potatoes should be cooked to a golden yellow colour, rather than brown, to reduce our intake of a chemical called Acrylamide which could cause cancer. For this the Food Standards Agency’s (FSA) has started a new campaign under the theme “Go for Gold” on January 23, 2017 to raise awareness among the people that starchy food when cooked at high temperature for long time leads to generation of Acrylamide.

  18. The first edition of the Indian Women’s League (IWL) would be held in which stadium from January 28 to February 14 2017?
    A.International Cricket Stadium, Lucknow
    B.Ambedkar Stadium, New Delhi
    C.Sardar Vallabhbhai Patel Stadium, Mumbai
    D.MA Chidambaram Stadium, Chennai
    Answer – B.Ambedkar Stadium, New Delhi < strong>Explanation :
    The All India Football Federation (AIFF) launched its first ever Indian Women’s League (IWL) on January 24, 2017 in order to make football a professional sport for women in the country. The first edition of the league will be played from January 28 to February 14 at the Ambedkar Stadium in New Delhi. The match would be contested between 6 teams in a round robin format. The top 4 teams would enter the semi-finals.

  19. What was the theme of the 2017 National Voters Day?
    A.Inclusion of All for Future of All
    B.Ethical Voting
    C.Inclusive and qualitative participation
    D.Empowering Young & Future Voters
    Answer – D.Empowering Young & Future Voters
    Explanation :
    Election Commission of India celebrates 7th National Voters’ Day with theme Empowering Young & Future Voters. National Voters Day Celebration started from January 25, 2011 to mark Election Commission’s foundation day. The Chief Election Commissioner released the book “ Unfolding Indian Elections- Journey of living democracy” and presented the first copy to the President. The President also presented Election Photo Identity Cards to select newly registered young voters. The President also conferred National Awards for Best electoral practices for the year 2016 to the twelve officers

  20. How many female umpires have been inducted in the group of nine umpires that would conduct the ICC Women’s World Cup Qualifier 2017 in February 2017 in Colombo?
    A.Four
    B.Three
    C.Five
    D.Two
    Answer – A.Four
    Explanation :
    The International Cricket Council (ICC) on January 25, 2017 named four women to be inducted in the strong group of umpires to conduct the ICC Women’s World Cup Qualifier 2017 in February 2017 in Colombo. The four women umpires include, Kathleen Cross of New Zealand who would also be the head of the women umpires, Sue Redfern of England, Claire Polosak of Australia and Jacqueline Williams of the West Indies. The ICC Women’s World Cup 2017 will be held in England and Wales from 24 June to 23 July 2017.