Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : January 23 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs January 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs January 23 2017

  1. Which among the given banks started operating as a Small Finance Bank on January 23, 2017?
    A.Capital Local Area Bank (Jalandhar)
    B.Utkarsh Micro Finance (Varanasi)
    C.Disha Microfin (Ahmedabad)
    D.ESAF Microfinance (Chennai)
    Answer – B.Utkarsh Micro Finance (Varanasi)
    Explanation :
    Varanasi based Utkarsh Micro Finance started operating its banking business as Utkarsh Small Finance Bank on January 23, 2017 to cater to the needs of the poor mainly in the northern belt. UK’s Commonwealth Development Corporation (CDC) has infused Rs. 150 crore in the tier II capital in the company. This makes Utkarsh the third company to operate as small finance bank after Capital Small Finance Bank and Equitas Small Finance Bank all of which got final approval from RBI to operate banking business on November 28, 2016.

  2. Who is the winner of the Under-19 Cooch Behar Trophy for the session 2016-17?
    A.Jharkhand
    B.Bengal
    C.Delhi
    D.Kerala
    Answer – B.Bengal
    Explanation :
    Bengal won the Under-19 Cooch Behar Trophy 2016-17 season against Delhi in the final at the Feroz Shah Kotla Stadium in New Delhi on January 22, 2017. Bengal was declared winner in the drawn finals on the basis of a first innings lead with 79-run. Earlier Bengal won the U-19 Cooch Behar Cricket Trophy title in 1997-98 season.

  3. Which country has launched a 10-year-plan on January 22, 2017 to reduce its dependence on India for vegetable imports?
    A.Sri Lanka
    B.Myanmar
    C.Bangladesh
    D.Nepal
    Answer – D.Nepal
    Explanation :
    In a move to decrease dependence on vegetable imports from India, the Nepal Government has launched a 10-year plan on January 22, 2017 to boost domestic production. The 10-year scheme aims to adopt modern farm techniques to boost vegetable productivity in the country and make the country self-reliant in food. According to official data, Nepal is witnessing a continuous rise in the imports of vegetables from India to meet the demand of the citizens. It imports around 25,000 metric tonnes of vegetables worth 55 billion rupees every year from India.

  4. A special stamp cover titled “Golden girls of India – Pride of Nation” released by the Indian Postal Department on January 21, 2017 features which Indian sports players?
    A.Mary Kom
    B.Sania Mirza
    C.Dipa Karmakar
    D.Saina Nehwal
    Answer – C.Dipa Karmakar
    Explanation :
    The Indian postal department released a special stamp cover titled “Golden girls of India – Pride of Nation” on January 21, 2017 during a district-level philatelic exhibition in Agartala to honor the sporting personalities in the country. The special covers feature the 2016 Olympic medalist gymnast Dipa Karmakar, shuttler PV Sindu and wrestler Sakshi Malik. They were also awarded the nation’s highest sports award Rajiv Gandhi Khel Ratna in 2016. Besides the three, the cover also depicted the image of Dipa’s coach Bishweshwar Nandi who was awarded the 2016 Dronacharya award.

  5. The Jallikattu Bill passed by Tamil Nadu assembly on January 23, 2017 seeks to amend which law?
    A.Prevention of Cruelty to Animals Act, 1951
    B.Prevention of Cruelty to Animals Act, 1960
    C.Prevention of Cruelty to Animals Act, 1975
    D.Prevention of Cruelty to Animals Act, 1999
    Answer – B.Prevention of Cruelty to Animals Act, 1960
    Explanation :
    Tamil Nadu assembly under the chairmanship of Chief Minister O Panneerselvam unanimously passed the Jallikattu Bill on January 23, 2017 to replace the ordinance issued on January 21, 2017 to allow the states traditional sport. The bill amends the Prevention of Cruelty to Animals Act, 1960, making jallikattu a permanent sport in rural Tamil Nadu.

  6. Which airport has won the 2016 Golden Peacock Award on January 20, 2017 for Corporate Social Responsibility under the aviation category?
    A.Delhi International Airport
    B.Kolkata International Airport
    C.Hyderabad International Airport
    D.Chennai International Airport
    Answer – A.Delhi International Airport
    Explanation :
    Delhi International Airport Ltd. (DIAL) has bagged the prestigious Golden Peacock Award on January 20, 2017 for Corporate Social Responsibility in the transportation sector under the aviation category for the year 2016. The award was declared at a special presentation ceremony during the 11th International Conference on Corporate Social Responsibility held in Bengaluru from January 20-21, 2017 on the theme: Embedding CSR in Corporate Strategy for Responsible Growth.

  7. Which state has introduced the first of its kind initiative on January 22, 2017 to electronically transmit postal ballot to service voters for the assembly elections 2017?
    A.Himachal Pradesh
    B.Punjab
    C.Uttar Pradesh
    D.Goa
    Answer – D.Goa
    Explanation :
    The Chief Election Commissioner (CEC) of India, Syed Nasim Zaidi on January 22, 2017 informed that the state government of Goa has opted for an initiative involving electronic transmission of postal ballot to service voters in the upcoming assembly polls. This initiative will make Goa the first state in the country to do so. The returning officers will transfer the postal ballots to service voters by electronic means so that the service voters can download it, fill it and send it via e-mail to returning officer.

  8. The Fiscal Responsibility and Budget Management (FRBM) committee formed by the government to review FRBM Act submitted its report to Finance Minister on January 23, 2017. Who is the head of the committee?
    A.Dr. Urjit R. Patel
    B.Shri Sumit Bose
    C.Shri N.K. Singh
    D.Dr. Arvind Subramanian
    Answer –C.Shri N.K. Singh
    Explanation :
    The Fiscal Responsibility and Budget Management (FRBM) Committee under the chairmanship of Shri N.K. Singh, former Revenue and Expenditure Secretary and former Member of Parliament presented its Report to the Union Finance Minister Shri Arun Jaitley on January 23, 2017 in New Delhi. The Committee was constituted by the Union Cabinet in May 2016 to review the Fiscal Responsibility and Budget Management (FRBM) Act.

  9. Which cricket player has scored the fastest 1000 runs as ODI captain?
    A.AB de Villiers
    B.Ricky Ponting
    C.Saurav Ganguly
    D.Virat Kohli
    Answer – D.Virat Kohli
    Explanation :
    Virat Kohli became the fastest batsman in the world to score 1,000 runs as captain in One-Day Internationals (ODIs) on January 22, 2017 in the third ODI against England at the Eden Gardens. The 28-year-old batsman took 17 innings to reach the landmark, breaking the earlier record set by South Africa’s AB deVilliers which was achieved in 18 innings. Earlier only 4 batsman achieved the victory of scoring 1000 runs as ODI captain  including: AB deVilliers-18 innings, Kane Williamson-20 innings , Alastair Cook-21 innings  and Sourav Ganguly-22 innings .

  10. Universal Rail Mill has been inaugurated in which of the following steel plants on January 23, 2017?
    A.Bhilai Steel Plant, Chhattisgarh
    B.Rourkela Steel Plant, Odisha
    C.Durgapur Steel Plant, West Bengal
    D.Bokaro Steel Plant, Jharkhand
    Answer – A.Bhilai Steel Plant, Chhattisgarh
    Explanation :
    Moving towards the Make in India initiative, the Steel Minister Chaudhary Birender Singh inaugurated the new Universal Rail Mill at Bhilai Steel Plant (BSP) of Steel Authority of India Ltd (SAIL) on January 23, 2017 and flagged off the mills first and world’s longest single rail of 130 meters from the new Universal Rail Mill(URM). URM is established at a cost of about Rs 1200 crore. It will take BSP’s total capacity to produce rails at 2.0 million tonnes per annum (MTPA). This will be the largest rail production capacity in any single location for a plant world over.

  11. The Reserve bank of India has announced the restructuring of _________ loan will not be treated as Non Performing Asset.
    A.Auto Loan
    B.Home Loan
    C.Start-Up Loan
    D.Education Loan
    Answer – D.Education Loan
    Explanation :
    In a bid to encourage banks to provide loans for education, the Reserve Bank of India has declared that rescheduling the period of payment of education loans due to the inability of the borrower because of unemployment will not be treated as restructured accounts for computing NPAs. Banks can allow three rounds of extension periods, each not more than 6 months, during the entire lifecycle of the education loan, to be applicable only on unemployment/underemployment borrowers.

  12. Which country has approved a constitutional reform on January 21, 2017 to introduce presidential rule to strengthen the powers of the presidency paving way for referendum on the issue by the public ?
    A.Turkey
    B.Italy
    C.Greece
    D.Syria
    Answer – A.Turkey
    Explanation :
    The parliament of Turkey approved a constitutional reform on January 21, 2017 to strengthen the powers of the presidency by introducing presidential rule in the country and has led the way for a referendum on the issue by the public. If the bill will be passed then the President Tayyip Erdogan would serve the office until 2029. Erdogan was appointed the president in 2014 after over a decade as prime minister. Since then he used his powers to the limit that he dominated politics by dint of his personal popularity.

  13. What is the total outlay of the annual budget 2017-18 of the state Jharkhand as presented by the Jharkhand Chief Minister of Jharkhand Raghubar Das  on January 23, 2017?
    A.Rs 85,585.76 crore
    B.Rs 75,673.42 crore
    C.Rs 70,722.90 crore
    D Rs 65,892.55 crore
    Answer – B.Rs 75,673.42 crore 
    Explanation :
    The Chief Minister of Jharkhand Raghubar Das presented the state’s annual budget for 2017-18 on January 23, 2017 under the theme of “Garib Kalyan Varsh”. The main focus of the budget is on agriculture, education and skill development, rural development and eliminating poverty. The Minister has presented a budget worth Rs 75,673.42 crore out of which Rs 57,861.32 crore would be revenue expenditure and Rs 18,812.10 crore would be capital expenditure. The total allocated state budget for 2017-18  is 19.7 percent more than the current year. The total allocation in the capital expenditure has been increased by 21 percent while in revenue expenditure it has been increased by 18.66 percent.

  14. Which Indian actress has been named to be among the jury panel of the 65th Miss Universe Pageant to be held on January 30, 2017?
    A.Priyanka Chopra
    B.Deepika Padukone
    C.Aishwarya Rai
    D.Sushmita Sen
    Answer – D.Sushmita Sen
    Explanation :
    Former Miss Universe and Bollywood actress Sushmita Sen will be on the judges panel of the upcoming 65th edition of Miss Universe pageant, which will take place here on January 30. It’s special for her as she had won her crown in Manila itself in 1994. The Miss Universe Organization has yet to release the complete list of judges for the 65th Miss Universe pageant on January 30th at MOA Arena.

  15. How much amount has been allocated to the education sector in the annual budget 2017-18 of Jharkhand?
    A.Rs. 6900 crore
    B.Rs. 7000 crore
    C.Rs. 10,000 crore
    D.Rs. 4,500 crore
    Answer – C.Rs. 10,000 crore
    Explanation :
    Major share of the budget has been allocated to the education sector with Rs. 10,000 crore. In agriculture sector the state government has increased the allocation by 12 per cent to Rs 5,375.22 crore which stood at Rs 4,845.72 crore in the previous fiscal. The gender budget fund allocation has been hiked by 30.05 percent to 16,384.23 crore as against Rs 7,684 crore in the previous fiscal. The women welfare allocation has been increased by 30 percent while in skill development the total allocation has allotted to Rs. 704 crore from the previous Rs 145 crore.

  16. Name the express train that derailed on January 21, 2017 in Vizianagaram district of Andhra Pradesh?
    A.Dhanbad – Bhubaneswar Garib Rath Express
    B.Lokmanyatilak Terminus Bhubaneswar Superfast Express
    C.Howrah Junction Puducherry Express
    D.Jagdalpur-Bhubaneswar Hirakhand Express
    Answer – D.Jagdalpur-Bhubaneswar Hirakhand Express
    Explanation :
    On January 21, 2017, seven coaches and the engine of  Jagdalpur-Bhubaneswar Hirakhand Express derailed in Vizianagaram district of Andhra Pradesh which left 41 passengers dead and 50 injured. This is the third big rail accident in two months. The latest mishap marks a major worry for Rail Bhavan as authorities are already probing suspected ISI-Naxal involvement in the last two derailments — that of Indore-Patna Express on November 20 in which 151 people were killed and the Ajmer-Sealdah Express on December 28 in which 63 people were injured, both near Kanpur.

  17. Which telecom company has signed an MoU with the West Bengal government on January 23, 2017 to invest Rs 3,000 crore for capacity augmentation and new business initiatives over next three years?
    A.Vodafone India
    B.Airtel
    C.Reliance
    D.Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL)
    Answer – A.Vodafone India
    Explanation :
    UK-headquartered Vodafone India signed an MoU with the West Bengal government to invest Rs 3,000 crore for capacity augmentation and new business initiatives over next three years. The MoU signed on the sidelines of Bengal Global Business Summit 2017. Aim: To improve Vodafone’s leadership position in the state by offering customers a SuperNet experience through enhanced network.

  18. Who has been accredited as the Ambassador of India to the Republic of Burkina Faso, with residence in Accra?
    A.Birender Singh Yadav
    B.Ashok Warrier
    C.Navtej Sarna
    D.Virendra Bajaj
    Answer –A.Birender Singh Yadav
    Explanation :
    Shri Birender Singh Yadav, 1997 batch IFS officer, presently High Commissioner of lndia to Ghana, has been concurrently accredited as the Ambassador of lndia to the Republic of Burkina Faso, with residence in Accra. Shri Ashok Warrier, presently Ambassador of lndia to the Democratic Republic of Congo, has been concurrently accredited as the Ambassador of lndia to the Republic of Congo.

  19. Who has been appointed as the Chief Operating Officer (COO) of the transportation app Ola on January 23, 2017?
    A.Pranay Jivrajka
    B.Vishal Kaul
    C.Amit Jain
    D.Harish Manwani
    Answer – B.Vishal Kaul 
    Explanation :
    Transportation app Ola has appointed former PepsiCo executive Vishal Kaul as its Chief Operating Officer (COO). He succeeds Pranay Jivrajka, Ola’s first employee. Jivrajka has now been appointed as Founding Partner and will continue to work closely with Bhavish Aggarwal, Ola co-founder and CEO.

  20. India celebrated ______ birth anniversary of Netaji Subhash Chandra Bose on 23 January 2017.
    A.121
    B.119
    C.125
    D.120
    Answer – D.120
    Explanation :
    Nation pays homage to Netaji Subhash Chandra Bose on his 120th birth anniversary on 23 January 2017. It was on this day in 1897, Netaji was born in Cuttack, Odisha. Prime Minister Narendra Modi paid tribute to Netaji Subhas Chandra Bose on his birth anniversary. The files relating to Netaji Subhas Chandra Bose are available on netajipapers.gov.in