Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : January 13 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs January 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs January 13 2017

  1. How many MoUs were signed between India and Portugal on January 7, 2017 during the seven day visit of Portuguese Prime Minister Antonio Costa?
    A.Six
    B.Two
    C.Seven
    D.Eight
    Answer  –  C.Seven
    Explanation:
    The Prime Minister of Portugal, Antonio Costa was on a seven-day long official visit to India from January 6 to January 12, 2017. India and Portugal signed 7 MoUs on January 7, 2017 in New Delhi to deepen bilateral ties between the two economies. The MoUs signed included cooperation in areas of defence & security, counter-terrorism, information technology and electronics, agricultural trade including market access for agricultural products, deeper engagement in renewable energy and marine research and boost start-ups.

  2. Russia has recently amended its law to allow long-term agreements for spares and support for military equipment supply to which country? 
    A.France
    B.India
    C.Pakistan
    D.Japan
    Answer  –  B.India
    Explanation:
    Russia has amended its laws permitting lot of their Original Equipment Manufacturers (OEMs) to enter into long-term agreements for spares and support for military equipment supplied to India. This will address long-standing concerns regarding import of equipment. Currently, procurement of spares is a long process as India cannot deal directly with the OEMs but with designated intermediaries like Rosoboronexport.

  3. With which country India has signed an MoU on January 11, 2017 to provide Line of Credit for USD 100 million for agricultural mechanism?
    A.Kenya
    B.Portugal
    C.Russia
    D.Vietnam
    Answer  –  A.Kenya
    Explanation:
    The President of Kenya, Uhuru Kenyatta paid a state visit to India from January 10-12, 2017. During the meeting the two leaders discussed issues of bilateral, regional and international interest. After delegation level talks between Prime Minister Narendra Modi and Kenyian President Uhuru Kenyatta in New Delhi on January 11, 2017, MoU was signed for cooperation in the agriculture sector and allied sector. India also signed an agreement with Kenya on January 11, 2017 announcing to contribute $100 million Line of Credit to Kenya for agricultural mechanization.

  4. In which city was the 2017 International Conference on Disability Communication (ICDC) held?
    A.New Delhi
    B.Indore
    C.Chennai
    D.Mumbai
    Answer  –  D.Mumbai
    Explanation:
    The 3 day international conference on Disability Communication ICDC-2017 held at Rambhau Mhalgi Prabodhini in Mumbai, Maharashtra from January 9-11, 2017 with curriculum outline of disability communication for the University of Mumbai. The aim of the conference was to build a foundation for the master’s degree in Disability communication and the main area of interest is accessibility for those who want to deal with disability communication and explore in this field.

  5. Which state has introduced electoral roll printed in Urdu for the upcoming elections in February 2017 in its constituencies for the benefit of the Muslim community?
    A.Goa
    B.Uttarakhand
    C.Uttar Pradesh
    D.Punjab
    Answer  –  C.Uttar Pradesh
    Explanation:
    The State Election Commission (SEC) of Uttar Pradesh has decided to include, for the first time, voter’s list printed in Urdu which was so far only printed in Hindi and English. In Uttar Pradesh about 46 constituencies in 22 districts will have voters’ list printed in Urdu as well as Hindi & English, where Assembly elections will be held in February 2017. But in case of a dispute, the Hindi version of the rolls will be held as valid. The state has at least 30 percent of Muslim voters mostly in Western UP who will be benefitted from this move. Well versed staff in Urdu would also be deployed at voting centres so that they could guide the voters and help them get the required information.

  6. The Union Government on January 12, 2017 has announced to increase the minimum pension for the central government employees to Rs.________ per person.
    A.Rs. 10,500
    B.Rs. 9000
    C.Rs. 7000
    D.Rs. 9500
    Answer  –  B.Rs. 9000
    Explanation:
    The Union Minister of state for Personnel, Public Grievances and Pensions, Jitendra Singh while addressing the 29th meeting of the Standing Committee of Voluntary Agencies (Scova) in New Delhi on January 12, 2017 informed that the minimum pension for central government employees has been increased to Rs. 9,000 per person and ex-gratia amount has been increased from Rs. 10-15 lakh to Rs. 25-35 lakh. The Scova meeting was organised by the Department of Pensions and Pensioners’ Welfare (DoP&PW). There are about 50-55 lakh pensioners in the country and almost 88% of pension accounts have been seeded to Aadhaar.

  7. Kerala has launched its first solar-powered boat on January 12, 2017. What is the name of that boat?
    A.Dhruv
    B.Bhim
    C.Arjun
    D.Aditya
    Answer  –  D.Aditya
    Explanation:
    The Chief Minister of Kerala, Pinarayi Vijayan inaugurated the first solar-powered boat of the state water transport department, “Aditya” on January 12, 2017 at a function held in Vaikom boat Jetty in Kerala. The 75 seating capacity boat has been built by Kochi-based NavAlt Pvt Ltd. The construction of the Rs 1.50-crore boat took nearly two years and will do service between Vaikom and Thavanakkadavu. The boat is 20 metre long and 7 metre wide. It can travel at a speed of 14 km per hour and is less expensive while do not cause pollution.

  8. Who is the Union Minister of Minority Affairs?
    A.Mukhtar Abbas Naqvi
    B.Chaudhary Birendra Singh
    C.Jual Oram
    D.Anant Geete
    Answer  –  A.Mukhtar Abbas Naqvi
    Explanation:
    Mukhtar Abbas Naqvi is the Union Minister of Minority Affairs. The ministry is also responsible to look into the management of Haj Pilgrim. It has formed a high-powered six-member committee on January 12, 2017 to look into whether giving subsidy has benefits to Haj pilgrims. The decision has been taken in light of a 2012 Supreme Court order on gradually reducing and abolishing subsidy given to pilgrims by 2022.

  9. With which country Japan has signed an agreement on January 13, 2017 to provide an aid package of 1 Trillion Yen for the next five years to strengthen the bilateral relation?
    A.Malaysia
    B.Philippines
    C.Vietnam
    D.Cambodia
    Answer  –  B.Philippines 
    Explanation:
    Japan’s Prime Minister Shinzo Abe on January 13, 2017 signed a 1-trillion yen (8.7 billion dollars) aid package to the Philippines for the next five years to improve economic and political relations between the two island nations. The package is focused on infrastructure and energy. The move aims to utilize the Japanese technology and know-how to the fullest extent to positively cooperate for the improvement of infrastructure in Metro Manila and the whole of the Philippines

  10. Where is the Katasraj Hindu Temple situated?
    A.Malaysia
    B.Bangladesh
    C.Pakistan
    D.Nepal
    Answer  – C.Pakistan
    Explanation:
    Katasraj Mandir is a Hindu temple complex situated in Katas village near Choa Saidanshah in the Chakwal district of Punjab Province in Pakistan. Pakistani Prime Minister Nawaz Sharif inaugurated the renovation of the Katas Raj Hindu temple on January 11, 2017 as a part of the policy to establish Pakistan’s identity as a minority-friendly country. The work includes installation of a water filtration plant in the Amrat Jal area. The Katas Raj temple is admired by Hindus across the globe as very sacred since it is believed that the foundation of the sacred site was laid by Lord Shiva. The temple was over 5,000 years old and had been the focal point of four civilisations. Al-Biruni, Persian scholar and polymath, had computed the earth’s circumference from here.

  11. Which country is set to ban the sale of cigarette to people born after 2015 in an effort to completely phase out tobacco from the country?
    A.Russia
    B.Turkey
    C.Norway
    D.Singapore
    Answer  –  A.Russia
    Explanation:
    The Russian health ministry has announced plans to ban the sale of cigarettes to anyone born after 2015 as a part of its effort to combat smoking from 2017 to 2022. With this move, Russia will become the first country in the world to completely phase out tobacco. The decision would go into effect in 2033, when the affected Russian citizens who are currently now babies, turn 18 years old. Russia’s legal smoking age is eighteen, so the law would ensure that those born in 2015 and later could never legally purchase cigarettes. The goal is to lower the country’s smoking rate to 25 percent by 2025, and to drive it down even further later.

  12. According to the 2017 World Employment and Social Outlook report of International Labor Organisation released on January 12, 2017, the global unemployment in India is expected to increase by ____________ for the year 2017.
    A.3.6 million
    B.3.4 million
    C.4.1 million
    D.3.1 million
    Answer  – B.3.4 million
    Explanation:
    According to the ILO report ‘World Employment Social Outlook: Trends 2017‘, Global unemployment is expected to rise by 3.4 million in 2017 and economic growth at 3.4 per cent this year and 3.6 per cent in 2018. Economic growth trends lagging behind employment needs and predicts both rising unemployment and worsening social inequality throughout 2017

  13. Who has been appointed as the new Chairman of Tata Sons on January 12, 2017?
    A.Rajeev Suri
    B.Rekha M. Menon
    C.Avinash Vashistha
    D.Natarajan Chandrasekaran
    Answer  –  D.Natarajan Chandrasekaran
    Explanation:
    Tata Consultancy Services (TCSs) CEO, Natarajan Chandrasekaran has been appointed as new chairman of Tata Son. He will take charge from February 21, 2017. He is succeeded by Ratan Tata who was appointed as interim chairman of the company after removal of Cyrus Mistry from the board of director.

  14. Name the guided rocket system that was successfully test-fired by India on January 12, 2017 off Odisha coast?
    A.Dhruv II
    B.Shiva I
    C.Pinaka II
    D.Pinaka I
    Answer  –  C. Pinaka II
    Explanation:
    India successfully test-fired the Guided Pinaka Rocket from Launch Complex-III of the Integrated Test Range (ITR) launch pad at Chandipur off coast Odisha. The Guided Pinaka or Pinaka rocket mark-II has evolved from Pinaka Mark-I.  Pinaka rocket mark-I is equipped with a navigation, guidance and control kit. The modified version has considerably enhanced the strike range and accuracy of Pinaka.

  15. According to data released by the Central Statistics Office on January 12, 2017, the Industrial production in November 2016 grew by ______ compared 3.4 per cent in November 2015.
    A.3.5 percent
    B.5.7 percent
    C.4.9 percent
    D.6.1 percent
    Answer  – B.5.7 percent
    Explanation:
    According to the latest factory output and inflation data Index of Industrial Production (IIP) released by the statistics office showed Industrial production in November grew by 5.7 per cent compared to a contraction of 3.4 per cent in the same month a year ago. Consumer inflation fell in December 2016 to 3.41% and CPI inflation was marginally higher at 3.63% in November 2016.

  16. Which Power Sector Enterprise has signed a Memorandum of Understanding on January 12, 2017 to acquire Rajasthan based Chhabra Thermal Power Plant?
    A.NTPC
    B.Adani Powers
    C.Essar Power
    D.Tata Power
    Answer  – A.NTPC
    Explanation:
    NTPC Ltd signed a non-binding Memorandum of Understanding on January 12, 2017 with Rajasthan Rajya Vidyut Utpadan Nigam Ltd and Rajasthan Urja Vikas Nigam Ltd in the presence of chief minister Vasundhara Raje in Jaipur to takeover of Chhabra Thermal Power Plant under asset-for-equity deal. As per the Memorandum of Understanding (MoU), NTPC would take four operational units of 250-MW capacity each and two other under-construction units of 660 MW capacity each at Chhabara Thermal Power Plant.

  17. Who has been conferred with the highest US civilian honour, Presidential Medal of Freedom, on January 12, 2017 by President Barak Obama?
    A.Paul Ryan
    B.Joe Biden
    C.Jacob Lew
    D.John Kerry
    Answer  –  B.Joe Biden
    Explanation:
    President Barack Obama on January 12, 2017 presented the Presidential Medal of Freedom (the highest US civilian honour) to the Vice President of US Joe Biden. The vice-president had no idea that he will be getting the award and the award came as a surprise to him. The medal was awarded with distinction. This is an additional honour that has been given to only 4 people, including Pope John Paul II (4 including Biden.) Both Obama and Biden will leave the Office together on 20 January 2017, when the new elected President Donald Trump will become the official President of The US.

  18. Who has been appointed as the Chief Executive Officer of Tata Consultancy Services (TCS) on January 12, 2017?
    A.Kunal Shah
    B.Vijay Shekhar Sharma
    C.Rajesh Gopinathan
    D.Binny Bansal
    Answer  – C.Rajesh Gopinathan 
    Explanation:
    International multinational information technology service, consulting and business solutions company Tata Consultancy Services(TCS) has been appointed Rajesh Gopinathan as Chief Executive Officer. He will replace N Chandrasekaran. TCS also appointed NG Subramaniam as Chief Operating Officer. Prior to this , Gopinathan served as CFO of the firm while Subramaniam was President of TCS Financial Solutions. Gopinathan joined TCS in 2001 from Tata Industries taking charging of TCS’ newly established e-business unit in the USA.

  19. Which city has been declared free from Bird Flu by the state government on January 13, 2017?
    A.Mumbai
    B.Chennai
    C.New Delhi
    D.Bangalore
    Answer  – C.New Delhi
    Explanation:
    Delhi has been declared free from H5N8 avian influenza commonly known as Bird Flu by the Animal Husbandry Department of the Delhi government on January 13, 2017. This is declared after 2 consecutive samples collected at 15 days intervals as per the guidelines issued by the Department of Animal Husbandry, Dairying and Fisheries, Ministry of Agriculture and Farmers Welfare. After this, The Delhi zoo opened for the public after 3 months.

  20. Which Indian boxer has become the first female boxer to enter into professional boxing?
    A.Pinki Rani
    B.Kavita Goyat
    C.Mary Kom
    D.Sarita Devi
    Answer  – D.Sarita Devi
    Explanation:
    Asian games Bronze-Medallist boxer, Sarita Devi is set to become the first ever female boxer from India to step into the world of professional boxing. Former world champion Laishram Sarita Devi will make her professional debut against Zsofia Bedo of Hungary on January 29, 2017 fight night organized by the Indian Boxing Council at Khuman Lampak Sports Complex in Imphal.

  21. Hope Island which has become graveyard for Olive Ridleys turtles after 54 carcasses of this species were spotted on the shores of island is located in which state?
    A.Andhra Pradesh
    B.Karnataka
    C.Maharashtra
    D.Gujarat
    Answer  – A.Andhra Pradesh
    Explanation:
    Hope Island located in Andhra Pradesh has become graveyard for Olive Ridleys turtles after the wildlife wing of the Forest department have spotted 54 carcasses on the shores of Hope Island in just one month. So far 152 carcasses are spotted in Hope Island. This indicates that the breeding cycle of the endangered species has been dealt a severe blow this year by mechanised fishing boats. The Fisheries Department tried to encouage the mechanised boat owners to fit a Turtle Excluder Device (TED) to their trawl nets to allow the animals to pass.

  22. Which is the currency of Portugal ?
    A.Euro
    B.Dollar
    C.Peso
    D.Shilling
    Answer –
    Explanation :
    Capital: Lisbon, Currency: Euro & Prime minister: António Costa

  23. The Capital city of Kenya is ___________
    A.Nakuru
    B.Mombasa
    C.Nairobi
    D.Kitale
    Answer –
    Explanation :
    Capital: Nairobi, Currency: Kenyan shilling & President: Uhuru Kenyatta