Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : January 10 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs January 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs January 10 2017

  1. Which state has recently launched India’s first Student Startup and Innovation Policy?
    A.Goa
    B.Gujarat
    C.Himachal Pradesh
    D.Kerala
    Answer  –  B.Gujarat
    Explanation:
    The Gujarat government has introduced India’s first Student Startup and Innovation Policy. The policy will support student-led startups & innovations and create an Innovation and Pre-incubation Ecosystem Support (IPIES) across all universities of the state. The Gujarat government would provide Rs 200 crore as State Innovation Fund for the next five years, of which Rs 100 crore will be allocated by the state government and the remaining amount will be created by internal sources, like university funds and CSR funds.

  2. India’s largest public wi-fi service has been launched recently in which Indian state?
    A.Karnataka
    B.Haryana
    C.New Delhi
    D.Maharashtra
    Answer  – D.Maharashtra
    Explanation:
    Maharashtra Government led by Chief Minister Devandra Fednavis launched India’s largest Public wifi service, “MumbaiWifi” on January 9, 2017 to digitally empower the residents of the state. Initially 500 wifi hotspots have been launched for the service including office of the Commissioner of Police, Vidhan Bhawan, Kalanagar in Bandra, Bombay High Court among others. From May 1, 2017, 1200 wifi hotspots will be active.

  3. Where was the 20th National Conference on e-Governance organized from January 9-10, 2017 ?
    A.Telangana
    B.West Bengal
    C.Andhra Pradesh
    D.Tamil nadu
    Answer  –  C.Andhra Pradesh
    Explanation:
    The 20th National Conference on e-Governance (NCeG) was held from January 9-10, 2017 in Visakhapatnam, Andhra Pradesh. The theme for the conference was Internet of Things and e-Governance. The main areas discussed during the conference included cyber security policy for future, technology led-monetary transaction leading to financial inclusion and digital economy through last mile connectivity among others.

  4. In which state is the first edition of the Nobel Prize Series Exhibition organized on January 9, 2017 ?
    A.Gujarat
    B.Uttar Pradesh
    C.Rajasthan
    D.Haryana
    Answer  – A.Gujarat
    Explanation:
    PM Modi inaugurated the Nobel Prize exhibition ‘Ideas Changing the World’ at Science City in Gandhinagar, Gujarat on January 9, 2017 as a part of the 8th edition of the Vibrant Gujarat Global Summit (VGGS). PM also met 9 Nobel laureates from across the globe. The Noble Prize Series 2017 is being conducted by Nobel Media for the first time in India and is coordinated by the Department of Biotechnology in Delhi.

  5. Recently Axis Bank introduced the block chain service and became the third bank to do so. Which bank used the block chain technology for the first time?
    A.DBL Bank
    B.ICICI Bank
    C.Yes Bank
    D.HDFC Bank
    Answer  – B.ICICI Bank
    Explanation:
    The private sector lender Axis Bank has become the third bank to use block chain solutions in its operations. Third largest Private sector bank led by Shikha Sharma has tied up with fintech firm Ripple to offer the solution. The Block-Chain technology would be used for cross border remittances which is a key area of concern for the banks. Use of the new technology would enable instant transfer of money as against the current system that takes about a week for the same. It was first introduced by ICICI Bank followed by Yes bank.

  6. Who has won the FIFA World’s Best Player of the Year 2016 on January 9, 2017 in Zurich, Switzerland ?
    A.Lionel Messi
    B.Antoine Griezmann
    C.Neymar
    D.Cristiano Ronaldo
    Answer  – D.Cristiano Ronaldo 
    Explanation:
    Portugal’s Cristiano Ronaldo was named the world’s best player at the inaugural Best FIFA Football Awards 2016 on January 9, 2017 in Zurich, Switzerland.The Real Madrid player beat great rival Barcelona’s Lionel Messi and Argentina’s Antoine Griezmann to win the top award of FIFA.

  7. How many Indian-American scientists have been named by the US President Barach Obama for the Presidential Early Career Award for Scientists and Engineers (PECASE) on January 10, 2017?
    A.Two
    B.Seven
    C.Four
    D.Three
    Answer  – C.Four
    Explanation:
    Four Indian–American scientists have been selected by the US President Barack Obama on January 10, 2017 for the Presidential Early Career Award for Scientists and Engineers (PECASE). Of the total 102 recipient of the PECASE, the four Indian origin scientists are Pankaj Lal from Montclair State University, Kaushik Chowdhury from Northeastern University, Manish Arora from Icahn School of Medicine at Mount Sinai and Aradhna Tripati from University of California, Los Angeles.

  8. Who has been appointed as the new Chief Executive Officer of Flipkart on January 9, 2017?
    A.Sanjeev Mohanty
    B.Kalyan Krishnamurthy
    C.Kunal Bahl
    D.Sanjeev Agarwal
    Answer  –  B.Kalyan Krishnamurthy 
    Explanation:
    Kalyan Krishnamurthy has been named the new Chief Executive Officer(CEO) of Flipkart on January 9, 2017. He will replace Sachin Bansal who will retain his position and work closely with Binny Bansal to drive businesses in areas such as fintech, private brands, business-to-business services, and logistics.

  9. Name the advanced towed artillery gun system that was successfully test-tried by the Indian Army recently in the Himalayas.
    A.Dhanush
    B.Dragon
    C.Bhisma
    D.Godzilla
    Answer  –  A.Dhanush
    Explanation:
    The Indian Army is successfully conducted the user-validation trials of indigenous artillery gun Dhanush in the Himalayas so that they are ready to be inducted into the Army. The exercise is being conducted under the aegis of the Srinagar-based 15 Corps and the Leh-based 14 Corps. The 15 Corps is tasked to face Pakistan while the 14 Corps is tasked to face Pakistan as well as China.  A total of six guns are being tested-fired in snow and in conditions where temperatures are at minus 10 degrees. With the successful test-firing the Ordnance Factory Board will start its bulk production.

  10. The Indian space agency ISRO has signed a partnership pact with which country’s space agency for satellite launch technology?
    A.NASA, USA
    B.JAXA, Japan
    C.CNES, France
    D.CNSA, China
    Answer  – C.CNES, France
    Explanation:
    ISRO Chairman Kiran Kumar and CNES President Jean-Yves Le Gall signed a partnership agreement in satellite launch technology in the presence of visiting French Minister of Foreign Affairs Jean-Marc Ayrault in Bengaluru. Space cooperation between France and India spans over 50 years, this partnership will enable France to benefit from the Indian model of streamlining the costs of space programmes.

  11. Name the Chinese rocket that successfully launched three satellites into space on January 9, 2017.
    A.Kuaizhou-1
    B.Long March 3B
    C.Long March 3C
    D.Kuaizhou-1A
    Answer  – D.Kuaizhou-1A
    Explanation:
    A Chinese rocket Kuaizhou-1A (KZ-1A) successfully launched three satellites into space in its first commercial mission on January 9, 2017 from China’s Jiuquan Satellite Launch Center in Gansu. The KZ-1A is an advanced version of the Kuaizhou-1 rocket with improvements in adaptability. It is a low-cost solid-fuelled carrier rocket with high reliability and short preparation period and was designed to launch low-orbit satellites weighing less than 300 kg.

  12. The Ministry of Health is soon to introduce a new vaccine in the Universal Immunisation Programme (UIP) from February 2017. Name that vaccine.
    A.Malaria-Typhiod Vaccine
    B.Ebola Vaccine
    C.Measles-Rubella Vaccine
    D.Chikungunya Vaccine
    Answer  – C.Measles-Rubella Vaccine
    Explanation:
    The Union Health Minister J P Nadda is all set to introduce the measles-rubella vaccine (MR) from February 2017 in five states and Union territories in the Universal Immunisation Programme (UIP) to provide preventive medications to every child born in India. Pneumococcal conjugate (pneumococcal pneumonia) vaccine will also become a part of the UIP basket from March 2017 in three other states. The MR vaccine will be introduced in Goa, Karnataka, Lakshadweep, Puducherry and Tamil Nadu between February 3 and 4 while the pneumonia vaccine will be introduced in Himachal Pradesh and parts of Uttar Pradesh and Bihar from March 17.

  13. Recently Botanical Survey of India scientists discovered a new species of ginger named, Zingiber pseudosquarrosum, having medicinal properties. In which region was it discovered?
    A.Andaman and Nicobar Islands
    B.Indian Ocean
    C.Bay of Bengal
    D.Lakshadweep Sea
    Answer  –  A.Andaman and Nicobar Islands
    Explanation:
    Scientists from the Botanical Survey of India (BSI) have discovered a new species of ginger in the Andaman and Nicobar Islands. The new species named as Zingiber pseudosquarrosum belongs to genus Zingiber. It was already used by the local Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTGs) of the Andamans for its medicinal values.

  14. Who has clinched the men’s single title in the 2017 Chennai Open Championship ?
    A.Yuki Bhambri
    B.Roberto Bautista Agut
    C.Daniil Medvedev
    D.Radu Albot
    Answer  – B.Roberto Bautista Agut 
    Explanation:
    Roberto Bautista Agut of Spain clinched the men’s singles title of the 2017 Chennai Open on January 8, 2017 defeating Daniil Medvedev 6-3 and 6-4 to claim the first ATP tournament of the season. The 20-year-old has won five ATP singles titles till date and has achieved a career-high singles ranking of world No. 13 in October 2016. This is the second time Bautista played a final at the Chennai Open. Earlier in 2013, he was the runner-up to Janko Tipsarevic.

  15. Who won the gold medal in the Thai Boxing Championship at national level ?
    A.Ayush Menon
    B.Ryan Murray
    C.Rohan Iyer
    D.Abbu Ammaz
    Answer  – D.Abbu Ammaz
    Explanation:
    Abbu Ammaz (8), a class 2 student from Jammu and Kashmir has bagged the gold medal in Thai Boxing Championship at the national level. He was felicitated by the civil administration, district authorities and police.

  16. Name the winner of the 2017 Scottish Junior Open Squash championship ?
    A.Salim Khan
    B.Shreyas Mehta
    C.Arjun Gupta
    D.Max Martin
    Answer  –  B.Shreyas Mehta
    Explanation:
    Mumbai youngster, Shreyas Mehta, won the Scottish Junior Open Squash championship at Edinburgh on January 9, 2017. The Indian U-13 top squash player Shreyas Mehta defeated Colombia’s Juan Jose Torres Lara 9/12. Earlier he has won US Junior open.

  17. Roman Herzog who died on January 10, 2017 was the former President of which country?
    A.Germany
    B.France
    C.Portugal
    D.Britain
    Answer  –  A.Germany
    Explanation:
    Former German president Roman Herzog passed away in Berlin, Germany on January 10, 2017. He was 82. Roman was a former conservative regional politician and chief judge of Germany’s constitutional court, served as head of state from 1994-99.

  18. The Biography “Akhada” is based on the life of which Indian Wrestler?
    A.Mohammad Ali Qamar
    B.Hawa Singh
    C.Dara Singh
    D.Mahavir Singh Phogat
    Answer  – D.Mahavir Singh Phogat
    Explanation:
    Akhada is the authorized biography of Mahavir Singh Phogat, a former wrestler and a coach. The book is written by sports journalist Sourabh Duggal and was released on 21 December 2016 at the Chandigarh Press Club. This book tells the story of a man of tremendous fortitude, of a father who fought against all odds to give his daughters Olympians Geeta Phogat and Babita Kumari.

  19. When is the World Hindi day celebrated?
    A.January 7
    B.January 11
    C.January 10
    D.January 9
    Answer  – C.January 10
    Explanation:
    The 12th World Hindi Day was celebrated on 10 January 2017 across the world to honour our Indo-Aryan language. World Hindi Day was first observed on 10 January 2006 while Hindi Divas (Hindi Day ) is being observed every year on September 14. According to the recent report, Hindi is the fourth most-spoken first language in the world

  20. The Polish military officer and renowned socialist, mostly known for coining the term Liquid Modernity, who died on January 9 at the age of 91. Who is he ?
    A.Mikhail Tukhachevsky
    B.Zygmunt Bauman
    C.Stanislaw Zolkiewski
    D.Leszek Chyła
    Answer  –  B.Zygmunt Bauman
    Explanation:
    The most prominent and prolific European sociologists, Zygmunt Bauman has died at the age of 91.He was a strong moral voice for the poor and dispossessed in a world upended by globalisation. He wrote more than 50 books, notably “Modernity and the Holocaust,” a 1989 release in which he differed with many other thinkers who saw the barbarism of the Holocaust as a breakdown in modernity.