Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : February 9 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online Current Affairs February 9 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs February 9 2017

  1. What is the rank of India in the 2017 International Intellectual Property Index released by US Chambers of Commerce’s Global Intellectual Property Center (GIPC) on February 8, 2017?
    A.37
    B.43
    C.41
    D.45
    Answer – B.43
    Explanation :
    In the 5th Annual International Intellectual Property Index released by US Chambers of Commerce’s Global Intellectual Property Center (GIPC) on February 8, 2017, India has been ranked very poor at 43rd position out of 45 countries. The 2017 International Intellectual Property Index titled ‘The Roots of Innovation’ revealed that though India showed slight improvement its performance, still it continued to lag behind the rest of the world in IP protections. Out of a total of 35 points, India could score only 8.75, even below the average score of 15.39. The Index has been topped by United States with a score of 32.6.

  2. What is the total outlay of the ‘Pradhan Mantri Gramin Digital Saksharta Abhiyan’ (PMGDISHA) approved by Prime Minister Modi on February 8, 2017?
    A.Rs. 2,351.38 crore
    B.Rs. 2,250.12 crore
    C.Rs. 2,935.05 crore
    D.Rs. 2,525.25 crore
    Answer – A.Rs. 2,351.38 crore
    Explanation :
    The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi approved the ‘Pradhan Mantri Gramin Digital Saksharta Abhiyan’ (PMGDISHA) on February 8, 2017 to make 6 crore rural households digitally literate by March 2019. The outlay for PMGDISHA is Rs.2,351.38 crore. The project will be carried out in a phased manner. In the FY 2016-17, 25 lakh candidates will be trained under the programme. Further 275 lakh in the FY 2017-18 and 300 lakh in the FY 2018-19 would be trained.

  3. With which country, the Union Cabinet on February 8, 2017 approved signing an MoU for cooperation in the field of health and medicine?
    A.United States
    B.France
    C.Senegal
    D.Vietnam
    Answer – C.Senegal
    Explanation :
    The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi on February 8, 2017 approved signing a Memorandum of Understanding (MoU) between India and Senegal in the field of Health and Medicine. As per the decision of the Union cabinet, a working group will be set up to further elaborate the details of cooperation and to oversee the implementation of the pact. The main areas of cooperation between the two nations include Integrated Disease Surveillance, medical research, Emergency Relief, hospital management, drugs and pharmaceutical products and hospital equipments, traditional medicine, AIDS Control and other areas of mutual interest.

  4. The annual Desert Festival is a popular art and cultural festival celebrated in which part of Rajasthan?
    A.Jaipur
    B.Jodhpur
    C.Ajmer
    D.Jaisalmer
    Answer – D.Jaisalmer
    Explanation :
    The three day long International Desert Festival 2017 started with great enthusiasm on 8 February 2017 in Jaisalmer, Rajasthan. The festival was inaugurated by Jaisalmer MLA Chhotu Singh Bhati and district collector Matadin Sharma by flagging-off the shobha yatra. The procession traveled from Gadisar Lake to Shaheed Poonam Singh Stadium. Famous folk artists coming from different parts of the country performed as the procession moved further. A cavalcade of 48 camels of Border Security Force (BSF) was the major attraction on first day of the festival.

  5. Indian-origin woman _____________ will become the third women after Kalpana Chawla and Sunita Williams to go into space in 2018.
    A.Ritu Karidhal
    B.Shawna Pandya
    C.Nandini Harinath
    D.Minal Rohit
    Answer – B.Shawna Pandya
    Explanation :
    Shawna Pandya an Indian-origin woman will become the third woman after Kalpana Chawla and Sunita Williams to go into space in 2018. A neurosurgeon by profession, 32-year-old Shawna Pandya is one of the only two candidates selected from 3200 brilliant people to fly into space through the Citizen Science Astronaut programme in Canada. She will fly with eight other astronauts in space missions slated to take off by 2018.

  6. Genzebe Dibaba is related to which sports?
    A.Gymnastics
    B.Badminton
    C.Tennis
    D.Athletics
    Answer – D.Athletics
    Explanation :
    Ethiopia’s Genzebe Dibaba created the world’s record by becoming the fastest athlete to complete the women’s indoor 2,000 metres at the indoor Miting Internacional de Catalunya meeting in Sabadell, Spain on February 7, 2017. The 25-year-old Dibaba completed the race in 5:23:75 seconds. With this she not only broke the previous indoor world record of 5:30.53 set by Romania’s Gabriela Szabo in 1998 but also surpassed the outdoor record of 5:25.36 set by Ireland’s Sonia O’Sullivan in 1994.

  7. Name the veteran scriptwriter famous for the British comedy series “Hancock’s Half Hour” and “Steptoe and Son” who died on February 8, 2017 at the age of 87?
    A.Alan Simpson
    B.Ray Galton
    C.Norman Lear
    D.Paul Reiser
    Answer – A.Alan Simpson
    Explanation :
    Veteran screenwriter Alan Simpson, who co-wrote the landmark British comedy series “Hancock’s Half Hour” and “Steptoe and Son”, with writing partner Ray has died at the age of 87. He was famous for his writing partnership with Ray Galton. The duo has written several scripts for TV, films and stage stars such as Peter Sellers, Leonard Rossiter and Frankie Howerd.

  8. Who has been elected as the new President of Somalia?
    A.Hussein Kulmiye Afrah
    B.Mohamud Ibrihim Adan
    C.Omar Abdirashid Ali
    D.Mohamed Abdullahi Farmaajo
    Answer – D.Mohamed Abdullahi Farmaajo
    Explanation :
    Former Prime Minister Mohamed Abdullahi Farmaajo was declared the new President of Somalia on February 8, 2017. He won the seat after two rounds of voting and quickly took the oath of office. The dual Somali-US citizenship holder Farmaajo defeated the incumbent President Hassan Sheikh Mohamud with 184 to 97 vote in the second round.

  9. Who among the given have been appointed as the part-time Non-Official Directors on the Central Board of the Reserve Bank of India on February 9, 2017?
    A.Ashok Gulati, Manish Sabharwal, Rajiv Kumar
    B.Kishore Sansi, Sharad Sharma, Rajeev Sharma
    C.Jatinderbir Singh, M.R. Rao, Umesh Revankar
    D.Jyoti Ghosh, Arun Tiwari, Kapil Wadhwan
    Answer – A.Ashok Gulati, Manish Sabharwal, Rajiv Kumar
    Explanation :
    The central government appointed three part-time Non-Official Directors on the Central Board of the Reserve Bank of India for a four-year term on February 9, 2017 after an approval from the Appointments Committee of the Cabinet. The Cabinet has appointed economist Ashok Gulati, Manish Sabharwal, chairman of services provider Teamlease and Rajiv Kumar, economist and former FICCI secretary general  as part-time Non-Official Directors on the Central Board. Earlier, government had appointed former Gujarat chief secretary Sudhir Mankad, current Tata chairman Natarajan Chandrasekaran and Mahindra & Mahindra non executive chairman Bharat Doshi as non official directors in March 2016.

  10. Which Indian cricketer broke the long standing record to score the highest run in the Indian first class season by scoring 1605 in 21 innings?
    A.Ravindra Jadeja
    B.Cheteshwar Pujara
    C.Karun Nair
    D.Hardik Pandya
    Answer – B.Cheteshwar Pujara
    Explanation :
    Cheteshwar Pujara broke the long-standing record on the first day of the Hyderabad Test match against Bangladesh on February 9, 2017 at the Rajiv Gandhi International Stadium, Hyderabad, by taking his season tally to 1,605 in just 21 innings. Earlier the record was made by Chandu Borde in 1964-65 by scoring 1604 in 28 innings. Besides, Pujara also features twice in the top three on the list for most runs in an Indian season. He had made 1585 runs in 23 innings in 2012-13. He also has had a terrific average of 89.16 this season, and has scored 6 hundreds.

  11. The committee constituted by the Union Ministry of Water Resources on February 8, 2017 to expedite the Namami Gange programme will comprise of members from how many ministries?
    A.8
    B.6
    C.3
    D.5
    Answer – C.3
    Explanation :
    A committee has been formed by the government to accelerate the process of the implementation of Namami Gange programme under which it plans to make the River Ganga free from waste by 2018. The announcement regarding the committee was made by the Union Minister of Water Resources Uma Bharti on February 8, 2017 in New Delhi while chairing the first meeting of the empowered task force on Ganga. The committee would comprise of Ministers of Water Resources, Environment and Forest, and Drinking Water and Sanitation as its members and will be responsible to meet at least once every fortnight.

  12. The Uranium Corporation of India Ltd. (UCIL) has planned to develop the mineral resources in which state under the Uranium Mining Project?
    A.Manipur
    B.Nagaland
    C.Meghalaya
    D.Assam
    Answer – C.Meghalaya
    Explanation :
    Reserves of Uranium have been found in Meghalaya  over a large area around Domiasiat, Wahkyn, Lostoin among others. The information was provided by Dr Jitendra Singh, the Union Minister of State (Independent Charge) Development of North-Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances & Pensions, Atomic Energy and Space on February 8, 2017. The Uranium Corporation of India Ltd. (UCIL) under Department of Atomic Energy (DAE) has already made a plan to develop the mineral resources at Domiasiat under the name of “Kylleng Phendengsohiong Mawthabah (KPM) Uranium Mining Project”.

  13. Who has been sworn-in as the new President of Haiti?
    A.Henri Christophe
    B.Michel Martelly
    C.Fritz Jean
    D.Jovenel Moïse
    Answer – D.Jovenel Moïse
    Explanation :
    Jovenel Moise has been sworn in as Haiti’s new president on February 7, 2017. The 48-year-old banana exporter, who has never held political office, took the oath of office in a ceremony in the capital, Port-au-Prince. His name was recommended by the former president, Michel Martelly.

  14. Who has been appointed as the ambassador for the 2017 State Bank of India PO recruitment advertisement?
    A.Rajnish Kumar
    B.Arundhati Bhattacharya
    C.B. Sriram
    D.P.K. Gupta
    Answer – B.Arundhati Bhattacharya
    Explanation :
    State Bank of India (SBI) Chairman, Arundhati Bhattacharya has been selected as the ambassador for the advertisement seeking probationary officers for SBI bank. Half the advertisement has a smiling picture of Arundhati Bhattacharya, who herself was part of the 1977 batch of probationary officers.

  15. Who is the author of the book ‘Veerappan, Chasing the Brigand’?
    A.Shri R Natrajan
    B.Shri Vipin Kumar
    C.Shri Vijay Kumar
    D.Shri Pranay Sahay
    Answer – C.Shri Vijay Kumar
    Explanation :
    The book titled “Veerappan, Chasing the Brigand”, authored by Shri K. Vijay Kumar, Senior Security Adviser, Ministry of Home Affairs, was released by the Union Home Minister Shri Rajnath Singh in New Delhi on February 8, 2017. The book is a source of inspiration to understand the tactics used for wiping out the most dreaded forest brigand Veerappan on whom a prize money of Rupees 5 crores had been declared.

  16. Which among the given banks has opened three completely automated branches wherein customers can use ATMs and have video conferences with employees at other branches?
    A.Credit Suisse Group
    B.Royal Bank of Scotland
    C.DNB Bank
    D.Bank of America
    Answer – D.Bank of America
    Explanation :
    Bank of America Corp has opened three completely automated branches over the past month with no working employee wherein customers can use ATMs and have video conferences with employees at other branches. Many US banks are making efforts to reduce its overall branches number to cut costs even as it opens new branches in select markets. New branches are typically smaller, employ more technology with less labour work and are aimed at selling mortgages, credit cards and auto loans rather than simple transactions such as cashing checks.

  17. When is the National Deworming Day observed across India?
    A.February 10
    B.February 11
    C.February 9
    D.February 7
    Answer – A.February 10
    Explanation :
    The Natonal Deworming Day (NDD), a School and Anganwadi based Mass Deworming Programme was observed in all the states and Union Territories of India on February 10, 2017. The day is celebrated annually on February 10 since 2015 in all the schools across India to stop the infections due to Soil Transmitted Helminths (STH) or worms infections among the children.

  18. The Indian Institutes of Management (IIM) Bill, 2017 will provide a group of _____ prestigious institutes of management studies the power to grant degrees.
    A.25
    B.20
    C.22
    D.19
    Answer – B.20
    Explanation :
    The Union HRD Minister Prakash Javadekar introduced the Indian Institutes of Management (IIM) Bill, 2017 in the Lok Sabha on February 9, 2017 to provide 20 prestigious Management Institutes powers to grant degrees. As per the Bill, IIMs would be declared “institutions of national importance” and the Board of Governors will be the principal executive body of each IIM. Till now IIM had been registered as societies and were unable to grant degrees, including PhD, to their students. As per the Bill, the Director of each institute will be appointed by the Board of Governors out of a panel of names recommended by a search-cum-selection committee, which too would be constituted by the Board.