Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : February 6 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online Current Affairs 6 February 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs February 6 2017

  1. What is the total outlay of the Chief Minister Samagra Gramya Unnayan Yojana (CMSGUY) launched by Assam government on February 5, 2017?
    A.Rs. 30000 crore
    B.Rs. 25000 crore
    C.Rs. 35000 crore
    D.Rs. 40000 crore
    Answer – A.Rs. 30000 crore
    Explanation :
    Chief Minister of Assam, Sarbananda Sonowal, launched Chief Minister Samagra Gramya Unnayan Yojana (CMSGUY) in a function held at Sri Sri Madhavdev International Auditorium of Srimanta Sankardev Kalakshetra in Guwahati on February 5, 2017 with an aim to develop all the villages to Assam in the next five years. Aim: The CMSGUY scheme aims to bring a revolutionary change in the state by doubling the farm income by 2022 which also marks the 75 anniversary of India’s Independence. The total financial outlay of the CMSGUY scheme is Rs. 30,000 crore. It will be implemented in phased manner in the villages of Assam till 2021-22.

  2. Who has been appointed as the MD and CEO of the Ujjivan Small Finance Bank?
    A.R Baskar Babu
    B.Manish Khera
    C.Samit Ghosh
    D.Shinjini Kumar
    Answer – C.Samit Ghosh 
    Explanation :
    The Ujjivan Small Finance Bank officially started its operation on February 6, 2017 with 5 pilot branches in Bengaluru. Samit Ghosh is the MD and CEO of the Ujjivan Small Finance Bank.

  3. The first smart police station of Andhra Pradesh has been launched in which city on February 6, 2017?
    A.Visakhapatnam
    B.Tirupati
    C.Vijayawada
    D.Guntur
    Answer – D.Guntur
    Explanation :
    Andhra Pradesh Chief Minister N Chandrababu Naidu inaugurates the State’s first Smart Police Station at Nagarampalem in Guntur city in Amaravati on February 6, 2017. The Smart station has been built within two months at a cost of Rs 91 lakh as a pilot project. The Andhra Police administration has formulated plans to build another 100 Smart Police Stations across the state.

  4. Railway Ministry is set to lay the first railway line in Andaman and Nicobar Island that will connect Port Blair to which city?
    A.Govinda Nagar
    B.Rangat
    C.Diglipur
    D.Chingen
    Answer – C.Diglipur
    Explanation :
    The Railway Ministry is set to develop the first ever railway line in Andaman and Nicobar Island that currently has no rail network.The Ministry of Railway is set to approve the project that will construct 240-km broad gauge railway line connecting Port Blair with Diglipur, the largest town on Andaman Island. It will connect the two islands with bridges and stations along the coast.

  5. The Supreme court has directed the central government to link all mobile numbers with Aadhaar Number within a duration of ________ year.
    A.Two Years
    B.One Year
    C.Three Year
    D.Five Year
    Answer – B.One Year
    Explanation :
    The Supreme Court has directed the central government on February 6, 2017 to link the phone numbers of the entire mobile users, with their Aadhaar Number within a period of one year. The verification decision by bench of Judges including Chief Justice Jagdish Singh Khehar and Justice NV Ramana was needed as mobile phones are being used for banking purposes. The court has proposed the government to frame rules and regulations so that SIM cards, including pre-paid, are not misused.

  6.  Which bank has signed an agreement with the insurance company Cigna TTK Health to market the insurer’s products in the its branches across India?
    A.Bank of Maharashtra
    B.Dena Bank
    C.Andhra Bank
    D.Bank of Baroda
    Answer – A.Bank of Maharashtra
    Explanation :
    Public sector lender Bank of Maharashtra has partnered with insurance company Cigna TTK Health to market the insurer’s products in the bank’s branches across the entire country. Under the agreement, the bank will offer the all of Cigna TTK’s superior health insurance products to its 2 crore customers through its network of over 1,896 branches, its 14,000 bank employees across the country as well as through its digital platforms.

  7. Which bank has signed an agreement with Earthport Plc to enable faster outbound cross-border payments for its customers?
    A.HDFC Bank
    B.Yes Bank
    C.ICICI Bank
    D.Axis Bank
    Answer – D.Axis Bank
    Explanation :
    India’s third largest private bank, Axis Bank has tied up with Earthport Plc, a cross-border payment network, to enable faster outbound cross-border payments for its customers through Earthport’s state-of-the-art global payments network. Axis Bank has become the first bank in India to connect with Earthport’s global payments network, which spans over 60 countries. The Bank joins a growing number of major banks across the globe that can, through a single connection with Earthport, send payments seamlessly to almost any bank account in the world on behalf of their clients, while delivering a faster, more efficient and cost-effective service.

  8. Ujjivan Small Finance Bank has launched its 5 pilot branches in which Indian city on February 6, 2017?
    A.Bengaluru
    B.Chennai
    C.Mysuru
    D.Kochi
    Answer – A.Bengaluru
    Explanation :
    The Ujjivan Small Finance Bank officially started its operation on February 6, 2017 with 5 pilot branches in Bengaluru.  The five pilot branches of the Ujjivan SFB would offer full services to its customers. The Small Finance Bank will test its technology, channels, people and processes for a period of one month as a part of its pilot launch.

  9. The Human Resource Ministry is set to launch which agency to conduct entrance examinations for all higher and secondary education?
    A.National Test Centre
    B.National Testing Agency
    C.All India Entrance Exam Agency
    D.Indian Agency for Higher and Secondary Test
    Answer – B.National Testing Agency
    Explanation :
    The Union Human Resource Development Ministry led by ‎under Prakash Javadekar is set to constitute a National Testing Agency (NTA) which will be responsible for conducting examinations for higher and secondary education. The announcement was made in the Union Budget 2017-18  by the Finance Minister who proposed to set up NTA as an autonomous and self-sustained premier testing agency to conduct all entrance exams to higher education.

  10. What is the name of the taxi hiring service launched by ride hailing company Uber on February 6, 2017?
    A.UberTAXI
    B.UberHIRE
    C.UberAllDay
    D.YourUBER
    Answer – B.UberHIRE
    Explanation :
    San Francisco-based taxi-hailing platform Uber has launched a new service under the name UberHIRE on February 6, 2017 that will enable the customers to hire the taxi for the day on hourly basis. The pilot service was launched in Kochi after which it was made available in New Delhi, Bangalore, Chennai, Mumbai, Pune, Ahmedabad, Vizag and Nagpur.  Users can make use of the service for a maximum of 12 hours a day between 6 am and 10 pm. Initially the service will accept only cash payment.

  11. Who has been honored with the 2017 Genesis Prize worth $ 1 million by Israel government for exceptional contribution towards Jewish community?
    A.Abraham Salem
    B.Aditya Kapoor
    C.Karen David
    D.Anish Kapoor
    Answer – D.Anish Kapoor 
    Explanation :
    Renowned Indian-origin British sculptor Anish Kapoor was honored with the prestigious $1 million 2017 Genesis Prize on February 6, 2017 by Israel for his utmost contribution for Jewish community. However, the money received by the innovative artist would be contributed by him to help the Syrian refugees and expand Jewish engagement in the global effort to reduce the refugee crisis.

  12. Qatar recorded the lowest ever temperature at ______ degree Celsius in its history on February 5, 2017.
    A.2.5 degree Celsius
    B.1degree Celsius
    C.1.5 degree Celsius
    D.3.2 degree Celsius
    Answer – C.1.5 degree Celsius
    Explanation :
    Qatar recorded the lowest ever temperature in the history of the country on February 5, 2017 with a temperature of 1.5 degree Celsius (35 degree Fahrenheit). The Qatar Meteorology Department informed that the Gulf state was facing low temperature for the past several days due to an area of high pressure. The lowest temperature was recorded at the weather station in Abu Samra in the southwest of the country.

  13.  Which medicinal plant has been recently discovered by the scientists to have multiple healing properties?
    A.Berberis vulgaris
    B.Neurocalyx calycinus
    C.Vernonia amygdalina
    D.Arctium lappa
    Answer – B.Neurocalyx calycinus
    Explanation :
    Scientists from Jawaharlal Nehru Tropical Botanic Garden and Research Institute (JNTBGRI) confirmed through clinical testing that Neurocalyx calycinus, a medicinal plant has multiple curative properties. Based on the knowledge of the tribal group, Cholanaickan tribe, in Kerala, who used the plant to treat inflammations and wounds, scientists discovered the healing properties of the plant. The scientists are therefore trying to develop an anti-cancer drug using the plant. It also has immuno-enhancing, platelet augmentation, and anti-oxidant potential.

  14. Which England cricketer resigned as the Test Captain on February 5, 2017?
    A.Alastair Cook
    B.Stuart Broad
    C.Eoin Morgan
    D.James Anderson
    Answer – A.Alastair Cook
    Explanation :
    Alastair Cook has resigned as England Test captain after a record 59 matches in the role, the England and Wales Cricket Board (ECB) said on 05-02-2017. Cook, England’s leading scorer in Tests with 11,057 runs, became the captain in August 2012 and led his country to Ashes glory on home soil in 2013 and 2015 as well as series wins in India and South Africa.

  15. Iran has lifted the ban on which countries wrestler allowing them to take part in the Freestyle World Cup to be held in Iran in February 2017?
    A.Korea
    B.United States
    C.Kuwait
    D.United Kingdom
    Answer – B.United States
    Explanation :
    On February 5, 2017, Iran lifted up the ban it had imposed on United States Wrestlers, thus allowing them to participate in the Freestyle World Cup to be held in Iran in February 2017. Iran had banned the American team on February 3, 2017 after the decision of US President Donald Trump to temporarily suspend Visas to seven Muslim majority countries including Iran.

  16. Which country will host the World Billiards Championship for a period of continuous four years?
    A.Pakistan
    B.Iran
    C.India
    D.Thailand
    Answer – C.India
    Explanation :
    The Billiards and Snoooker Federation of India (BSFI) on February 6, 2017 informed that India will host the World Billiards Championship for the next four years. In 2016, the World Billiards Championship was held in Bengaluru. .In the prestigious tournament, Pankaj Advani won in the 150-UP format beating Peter Gilchrist of Singapore.

  17. When is the International Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation observed?
    A.February 5
    B.February 4
    C.February 7
    D.February 6
    Answer – D.February 6
    Explanation :
    The International Day of Zero Tolerance to Female Genital Mutilation is a United Nations (UN) campaign held on February 6 to stop genital mutilation to girls and women. Various activities and events are held on February 6 each year to promote the UN’s campaign to raise awareness and educate people about the dangers of Female Genital Mutilation (FGM). Public conferences and forums often feature FGM survivors who are invited to share their personal experiences. Other activities include photo essays and round-table discussions on making policies and laws to end FGM. 2017 Theme: “Building a solid and interactive bridge between Africa and the world to accelerate ending FGM by 2030.”

  18. The Indian Coast Guard conducted a joint exercise with which countries counter-part on February 6, 2017 to enhance co-operation and exchange of operational expertise?
    A.United Arab Emirates (UAE)
    B.Russia
    C.France
    D.United States
    Answer – A.United Arab Emirates (UAE)
    Explanation :
    In an effort to strengthen the bilateral relations between India and UAE, the Indian Coast Guard Ship (ICGS) Samudra Pavak made a goodwill visit at the Mina Al Rashid (Dubai Port) from February 4 to 7, 2017. The Indian Ambassador in UAE Navdeep Suri visited the Indian Navy ship on February 5, 2017. During the stay at port Rashid, a series of activities is scheduled to take place between Indian and UAE coast guard. As a part of the visit, a joint exercise is scheduled to take place between Indian coast guard and UAE coast guard to enhance co-operation and exchange of operational expertise.

  19. Where is Food and Agriculture Organization headquartered?
    A.Paris
    B.Washinton DC
    C.Geneva
    D.Rome
    Answer – D.Rome
    Explanation :
    The Food and Agriculture Organization of the United Nations is an agency of the United Nations that leads international efforts to defeat hunger.
    Headquarters: Rome, Italy
    Head: José Graziano da Silva
    Founded: 16 October 1945

  20. Which state has signed a tripartite MoU with the Ministry of Tourism and project construction companies on February 6, 2017 for the implementation of the Tourism project in the state?
    A.Goa
    B.Uttarakhand
    C.Jammu & Kashmir
    D.Himachal Pradesh
    Answer – C.Jammu & Kashmir
    Explanation :
    A Tripartite Memorandum of Understanding (MoU) was signed among the Ministry of Tourism, M/s NPCC & NBCC and Government of J&K on February 6, 2017 for the implementation of Tourism projects in Jammu and Kashmir. As a part of the new initiative, Development of Tourism in the State– New Projects, the Ministry of Tourism has sanctioned two projects, one each to NPCC and NBCC in the J&K which will be implemented by September 2017.