Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : February 28 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online Current Affairs February 28 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs February 28 2017

  1. What was the theme of the 2017 National Science Day?
    A.Encouraging Scientific Awareness in Community
    B.Science and Technology for Specially Abled Persons
    C.Scientific Issues for Development of the Nation
    D.Science for Nation Building
    Answer – B.Science and Technology for Specially Abled Persons
    Explanation :
    National Science Day is celebrated every year on 28th February to mark the discovery of the Raman effect by Sir Chandrashekhara Venkata Raman on 28 February 1928. Objective:  To widely spread a message about the most Importance of science used in the daily life of the people. 2017 Theme: “Science and Technology for Specially Abled Persons”. National Science Day was designated by government of India by the National Council for Science and Technology Communication (NCSTC) in 1986.

  2. India’s first integrated Heliport has been inaugurated at Rohini in North Delhi on February 28, 2017 at an investment of Rs. _____________
    A.Rs. 120 crore
    B.Rs. 100 crore
    C.Rs. 200 crore
    D.Rs. 75 crore
    Answer – B.Rs. 100 crore
    Explanation :
    India’s first integrated Heliport was inaugurated by the Civil Aviation Minister Ashok Gajapathi Raju on February 28, 2017 at Rohini in North Delhi. The Heliport has been built by state-owned Pawan Hans Ltd. Minister of State for Civil Aviation Jayant Sinha, Delhi Lieutenant Governor Anil Baijal and Pawan Hans CMD B P Sharma among others were present at the ceremony. The newly developed heliport has been built over an area of 25 acres with a total investment of Rs. 100 crore. The heliport consists of a terminal building having a capacity of 150 passengers, 4 hangars with the parking capacity of 16 helicopters and 9 parking bays.

  3. Who has won the 2017 Uganda International Series in Men’s Double category?
    A.George Julien Paul and Edwin Ekiring
    B.Aatish Lubah and Georges Julien Paul
    C.Tarun Kona and Alwin Francis
    D.Bahaedeen Ahmad Alshannik and Ahmed Salah
    Answer – C.Tarun Kona and Alwin Francis 
    Explanation :
    Top seeded Indian shuttler duo Tarun Kona and Alwin Francis won the Men’s Double title at the 2017 Uganda International Series by defeating Aatish Lubah and Georges Julien Paul of Mauritius, 21-8, 21-14 on February 26, 2017 at MTN Arena Lugogo, Kampala. The Uganda International Badminton Tournament 2017, sanctioned by the Badminton World Federation, was held from 23rd to 26th of February 2017. The duo teamed up at the end of 2015 and since then have won three International Series events in Guatemala, Peru and Botswana.

  4. February 27, 2017 was observed as the 86th Martyrdom Day of which freedom fighter?
    A.Sardar Vallabhai Patel
    B.Bhagat Singh
    C.Chandra Shekhar Azad
    D.Mangal Pandey
    Answer – C.Chandra Shekhar Azad
    Explanation :
    Chandra Shekhar Azad‘s 86th death anniversary or Martyrdom Day was observed on 27th February, 2017. Azad was an Indian revolutionary who reorganised the Hindustan Republican Association under its new name of Hindustan Socialist Republican Association (HSRA) after the death of its founder, Ram Prasad Bismil. Azad died on February 27, 1931 at Alfred Park in Allahabad. The park has been renamed as Chandrashekhar Azad Park.

  5. The Bihar government presented over Rs.___________ lakh crore state Budget for the fiscal 2017-18 on February 27, 2017.
    A.Rs 1.21 lakh crore
    B.Rs 1.75 lakh crore
    C.Rs 1.60 lakh crore
    D.Rs 1.92 lakh crore
    Answer – D.Rs 1.60 lakh crore 
    Explanation :
    The Bihar State finance minister Abdul Bari Siddiqui presented the Rs 1.60 lakh crore budget for 2017-18 with no proposals of any fresh tax on February 27, 2017. A Rs 14,555 crore revenue surplus budget of Rs 1,60,085.69 crore is Rs 15389.42 crore more than 2016-17 budget estimate of Rs 1,44,696.27 crore. The state’s fiscal deficit has been estimated at Rs 18,112 crore which is 2.87 percent of the Gross State Domestic Product (GSDP) estimated at Rs 6.32 lakh crore. Of an estimated revenue receipt of Rs 1,37,158.41 crore of the state government in 2017-18, state’s own tax revenue is estimated at Rs 32,001.12 crore which is Rs 2,270.85 crore more than Rs 29,730.27 crore in 2016-17.

  6. The government has shifted the responsibility of promoting digital transactions in India from the NITI Aayog to which ministry?
    A.Ministry of Women and Child Development
    B.Ministry of IT and Electronics (MEITY)
    C.Ministry of Information and Broadcasting
    D.Ministry of Science and Technology
    Answer – B.Ministry of IT and Electronics (MEITY)
    Explanation :
    The Ministry of IT and Electronics (MEITY) has taken the the responsibility NITI Aayog to promote the digital transactions in India. MEITY is responsible for promotion of e-governance for empowering citizens as well as promoting inclusive and sustainable growth of electronics and IT in the country. It is also responsible for encouraging the growth of IT-enabled services industries. Now NITI Aayog will focus on monitoring and suggesting ways to improve various government schemes rather than getting involved with implementation.

  7. The Madras High Court has directed Tamil Nadu government on February 27, 2017 to enact a Law for the eradication of which tree from the state?
    A.Borassus flabellifer
    B.Tamarindus indica
    C.Prosopis Juliflora
    D.Delonix elata
    Answer – C.Prosopis Juliflora
    Explanation :
    The Madurai bench of the Madras High Court comprising Justices A.Selvam and P.Kalaiarasan directed the Tamil Nadu government on February 27, 2017 to enact a Law with prohibitory and penal clauses within two months to remove prosopis juliflora (Seemai Karuvelam) trees in the state. The bench also directed the State government to release perennial funds to all the district collectors for removing of the seemai karuvelam trees. The Judges would make surprise inspection throughout the State and if any lapse is found on removing these trees, stringent actions would be undertaken.

  8. ICFRE, Dehradun approved release of 20 high-yielding varieties of plant species developed by three different institutes under it. Which among the given institute is not involved in the development?
    A.Institute of Forest Genetic and Tree Breeding, Coimbatore,
    B.Himalayan Forest Research Institute, Shimla
    C.Tropical Forest Research Institute, Jabalpur,
    D.Forest Research Institute, Dehradun 
    Answer – B.Himalayan Forest Research Institute, Shimla
    Explanation :
    The Variety Releasing Committee (VRC) of ICFRE under the chairmanship of Director General, Forest and Special Secretary, Dr SS Negi, granted approval for the release of 20 high-yielding varieties of plant species developed by three different institutes under the Indian Council of Forestry Research and Education (ICFRE) Dehradun on February 27, 2017.  The Forest Research Institute, Dehradun, has developed ten improved varieties of Melia dubia or Malabar Neem and three clones of Eucalyptus. The Institute of Forest Genetic and Tree Breeding, Coimbatore, has developed five inter-specific hybrids of Casuarina equisetifolia X Casuarina junghuhniana. Tropical Forest Research Institute, Jabalpur, developed two varieties of medicinal plant Rauvolfia serpentine.

  9. Which space agency has planned to send its first robotic spacecraft to the Sun in 2018?
    A.Indian Space Research Organisation (ISRO)
    B.National Aeronautics and Space Administration (NASA)
    C.Rosmoscos
    D.Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA)
    Answer – B.National Aeronautics and Space Administration (NASA) 
    Explanation :
    The National Aeronautics and Space Administration (NASA) has planned to send its first robotic spacecraft to the Sun in 2018 which will get as close as within six million kilometers to investigate its atmosphere. With this mission, NASA aims to answer three important questions. First, the mission will unveil why the surface of the Sun, called the photosphere, is not as hot as its atmosphere, called the corona. How solar wind gets its speed. Why the Sun occasionally emits high-energy particles that are a danger to unprotected astronauts and spacecraft. For the mission, NASA has designed a 11.4 centimeter carbon-composite shield which can withstand temperatures of 1,370 degrees Celsius outside the spacecraft.

  10. What is the total Budget outlay presented by the Odisha government for the year 2017-18 on February 27, 2017?
    A.Rs. 1,06,911 crore
    B.Rs. 1,90,4,32 crore
    C.Rs. 2,15,110 crore
    D.Rs. 1,11,121 crore
    Answer – A.Rs. 1,06,911 crore 
    Explanation :
    The state Finance Minister of Odisha Pradeep Kumar Amat presented the State Budget for 2017-18 fiscal in the session of Orissa Legislative Assembly on February 27, 2017. Total Budget Outlay: the state presented a total budgetary outlay of Rs. 1,06,911 crore while merging non-plan and plan expenditure. Merging planned and non-planned expenditures, the new allocations have been made for the schemes and programmes. Of the total outlay, the largest outlay of Rs. 18,404 crore was allocated for education and skill developments while an outlay of Rs. 14,930 crore for agriculture.

  11. With which country India celebrated 25 years of establishment of their diplomatic relations on February 28, 2017 in New Delhi?
    A.Israel
    B.Japan
    C.France
    D.Saudi Arabia
    Answer – A.Israel
    Explanation :
    India and Israel celebrated 25 years of establishment of their diplomatic relations on February 28, 2017. Marking the occasion, a logo was unveiled jointly by Amar Sinha, Secretary (Economic Relation) and Daniel Carmon, lsraeli Ambassador to India, at the lndira Gandhi National Centre for the Arts in New Delhi. A series of events took place on a variety of subjects to celebrate the silver jubilee of their diplomatic relations. These include exchange of high-level political visits and visits by business delegations.

  12. Which country has been granted the approval for visa-free travel to the European Union by the member states on February 28, 2017?
    A.Russia
    B.Georgia
    C.Turkey
    D.Azerbaijan
    Answer – B.Georgia 
    Explanation :
    The European Union member states have approved the visa-free travel for Georgia on February 28, 2017 to facilitate cooperation of Georgia with the European Union. The approval was granted after agreeing safeguards to prevent any upsurge in illegal arrivals from the Georgians. Under the accord, Georgian citizens will be able to travel visa-free for 90 days in the EU during any 180-day period. The accord does not apply to the United Kingdom or Ireland. However, the accord now requires formal signature by the 28 member states and the European Parliament.

  13. Who has recently been appointed as the global Goodwill Ambassador of the UN Refugee Agency UNHCR?
    A.Danny Kaye
    B.John Doyle
    C.Neil Gaiman
    D.Novak Djokovic
    Answer – C.Neil Gaiman 
    Explanation :
    The author Neil Gaiman has been appointed as a global Goodwill Ambassador of the UN Refugee Agency,UNHCR by Filippo Grandi, the UN High Commissioner for Refugees. Aim: To raise awareness about the plight of forcibly displaced people and to generate much needed funds. Neil will play an important role in creating better public understanding and support for refugees He had been working closely with UNHCR since 2013 and he has supported several fundraising initiatives and UNHCR campaigns and events, including #WithRefugees, the #IBelong campaign to end statelessness, World Refugee Day and the Nansen Refugee Award.

  14. Which Indian beach has been ranked among the top 10 in the World’s Travelers Choice Award-Winning Beaches by TripAdvisor?
    A.Lalaji Bay Beach
    B.Radhanagar Beach
    C.Guitar Island Beach
    D.Ross and Smith Island Beach
    Answer – B.Radhanagar beach 
    Explanation :
    The Radhanagar beach on the Havelock Island in the Andamans and Nicobar Islands has featured among the top 10 in the ‘World’s Travellers’ Choice Award-Winning Beaches’ by TripAdvisor. The Radhanagar beach has secured 8th position in the world and 1st spot in Asia. The first spot was gained by Baia do Sancho Fernando de Noronha in Brazil  followed by Grace Bay Providenciales in Turks and Caicos at second, while Eagle Beach in Aruba was placed at third position. White Beach, Boracay, Aklan Province was ranked second in Asia while Ngapali Beach, Ngapali, Myanmar was ranked third.

  15. Who has been named for the first BCCI Lifetime Achievement Awards for Women to be given at the BCCI Annual Awards 2016-17 on March 8, 2017?
    A.Sharmila Chakraborty
    B.Shanta Rangaswamy
    C.Shubhangi Kulkarni
    D.Rajeshwari Dholakia
    Answer – B.Shanta Rangaswamy 
    Explanation :
    As a part of delivering recognition to Women’s in India, the Board of Control for Cricket in India (BCCI), has for the first time introduced a separate category of Lifetime Achievement Awards for Women in the upcoming BCCI Annual Awards 2016-17. For the award, BCCI has chosen former Indian skipper Shanta Rangaswamy on February 28, 2017 who has become the first receiver of the award under the category. Besides, BCCI has nominated Mr. Rajinder Goel and Mr. Padmakar Shivalkar for the Col CK Nayudu Lifetime Achievement Award for 2016 to be given at the BCCI Annual Awards.

  16. Who will head the 11 member Inter-disciplinary Standing Committee on Cyber Security constituted by RBI on February 28, 2017?
    A.M Rajeshwar Rao
    B.U.S. Paliwal
    C.Surekha Marandi
    D.Meena Hemchandra
    Answer – D.Meena Hemchandra
    Explanation :
    The Reserve Bank of India (RBI) has set up an 11 member Inter-disciplinary Standing Committee on Cyber Security on February 28, 2017. The committee will be chaired by RBI Executive Director Meena Hemchandra. The panel has the freedom to co-opt more experts in future and also operate through a framework of sub-committees to examine specific issues. The committee will be responsible to review the threats emerging from the use of technology, study adoption of new technology standards and suggest appropriate policy interventions to strengthen cyber security and resilience.

  17. Lakshmi Vilas Bank (LVB) has tied up with which wealth management firm on February 27, 2017 to refer its High Net Worth Individuals (HNI) to the company for better wealth management?
    A.Centrum Wealth Management Limited
    B.Birla Sun Life Asset Management Company
    C.HDFC Asset Management Company
    D.ICICI Asset Management Company
    Answer – A.Centrum Wealth Management Limited
    Explanation :
    Chennai-based private sector lender Lakshmi Vilas Bank (LVB) has tied up with Centrum Group on February 27, 2017 in which the bank will refer its High Net Worth Individuals (HNI) to Centrum for wealth management and family office services. Centrum will conduct the business through its wealth management arm, Centrum Wealth Management and will offer its existing portfolio of wealth management services to the bank’s HNI clients.

  18. Which global payment solution corporation has launched Buyer Initiated Payments (BIP) on February 27, 2017 to eliminate payment through cheques or drafts.?
    A.VISA
    B.American Express
    C.MasterCard
    D.RuPay
    Answer – B.American Express
    Explanation :
    American Express, a global leader in payment solutions has launched an electronic payment platform linked to corporate card, Buyer Initiated Payments (BIP) on February 27, 2017 to eliminate payment through cheques or drafts. The BIP card will help organizations and their vendors by reducing the processing cost and offer extended payment terms compared to traditional invoice payments. BIP enables companies to increase the Days Payable Outstanding (DPO) while still paying vendors on time. Through the BIP process, vendors will receive the payment as a direct deposit into their bank account along with an electronic notification of the deposit.

  19. Which organization has signed an MoU with Capital Small Finance Bank on February 27, 2017 to enable it to provide loans at a concessional rate to MSMEs?
    A.Small Industries Development Bank of India (SIDBI)
    B.Asian Development Bank (ADB)
    C.Reserve Bank of India (RBI)
    D.National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD)
    Answer – A.Small Industries Development Bank of India (SIDBI)
    Explanation :
    Lucknow based Small Industries Development Bank of India (SIDBI) and India’s first small finance bank Capital Small Finance Bank (CSFB) signed Memorandum of Understandingto enable it to provide loans at a concessional rate to MSMEs. Aim: To promote and strengthen the micro, small and medium enterprises (MSMEs). Th MoU will envisages joint financing/co-financing of MSMEs for capital expenditure under ‘SIDBI Make in India Soft Loan Fund for Micro, Small & Medium Enterprises’, popularly known as SMILE at a concessional rate of 9.60 per cent by SIDBI

  20. According to the Economic Survey Report of OECD released on February 28, 2017, the GDP growth of India is projected at  ________ percent for the fiscal 2016-17.
    A.7.6 percent
    B.7.9 percent
    C.7.3 percent
    D.7 percent
    Answer – D.7 percent
    Explanation :
    The Economic Survey Report by Organization for Economic Co-operation and Development (OECD) has estimated the India’s GDP growth at 7 percent for 2016-17 on February 28, 2017. Besides, the global think tank has also estimated the growth rate of 7.3 percent for the 2017-18 and 7.7 percent for 2018-19. As per the report, though demonetisation may have impacted short term growth in 2016-17, but the long term effects would see gains going upward. The forum emphasized the need to increase the revenue from income taxes to provide quality public services for all, to reduce poverty and promote inclusive growth.

  21. Reliance Jio has collaborated with which global networking company to expand its existing Jio capacity to build an All-IP services platform?
    A.IBM
    B.Juniper
    C.Cisco
    D.Brocade
    Answer – C.Cisco
    Explanation :
    LTE mobile network operator Reliance Jio has announced a collaboration with the networking giant Cisco to expand Jio’s existing multi-terabit capacity with the first All-IP converged network in India. With this Jio can offer a combination of high-speed data, mobile video, VoLTE, digital commerce, media, cloud and payment services.

  22. GIFT City has signed a pact with which organization on February 28, 2017 to share views and expertise in the fields of banking & financial services and regulatory practices?
    A.New York International Financial Centre
    B.Dubai International Financial Centre
    C.Moscow International Financial Centre
    D.Frankfurt International Financial Centre
    Answer – B.Dubai International Financial Centre
    Explanation :
    GIFT City has signed a pact with Dubai International Financial Centre for exchanging views and expertise in the fields of banking and financial services as well as regulatory practices on February 28, 2017. The partnership will enable both organisations to share exchange of information on banking, financial service and securities, legislation and regulation, cooperation in the area of training, assistance in organising seminars and conferences on selected issues enhancing mutual development of the centres. It will help in exchange of information on trends in relevant international financial services activities and products, in particular within the FinTech field.

  23. Which life insurance company has launched the iSelect term plan meant for family protection on February 27, 2017 to expand its online product suit?
    A.Canara HSBC Oriental Bank of Commerce Life Insurance
    B.HDFC Standard Life Insurance Company.
    C.Birla Sun Life Insurance Company Limited
    D.ICICI Prudential Life Insurance
    Answer – A.Canara HSBC Oriental Bank of Commerce Life Insurance
    Explanation :
    Canara, HSBC and Oriental Bank of Commerce Life Insurance launched iSelect term plan to expand its online product suit. iSelect term plan provides enhanced protection cover for the family at an affordable premium. It will cover insured person’s spouse as well as family’s future income with an option to automatically increase insurance coverage as per changing life stage needs. It is a pure protection online term plan that provides life insurance cover along with the option to cover against accidental death/ disability.

  24. The headquarters of Lakshmi Vilas Bank (LVB) is ____________
    A.Pune
    B.Chennai
    C.Mumbai
    D.Bengaluru
    Answer – B.Chennai
    Explanation :
    Lakshmi Vilas Bank (Tamil) was founded in 1926 by a group of seven businessmen of Karur under the leadership of Shri V.S.N. Ramalinga Chettiar.
    Headquarters: Chennai
    MD & CEO: Tamil Nadu, I Parthasarathi Mukherjee