Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : February 27 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online Current Affairs February 27 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs February 27 2017

  1. Hewlett Packard Enterprise has partnered with which Indian company to gain support to roll out its Internet of Things platform, LoRa network?
    A.Oxygen Healthcare Communications
    B.Sasken Technologies Limited
    C.Tata Communications
    D.Tata Consultancy Services
    Answer – C.Tata Communications
    American IT MNC, Hewlett Packard Enterprise (HPE) has announced its partnership with Tata Communications on February 27, 2017 at the World Mobile World Congress 2017 organized in Barcelona. Under the partnership, Tata Communications will support Hewlett Packard Enterprise (HPE) to roll-out its Internet of Things platform, “the LoRa network”. Tata Communications will also provide HPE with a range of domestic and cross-border IoT connectivity and management services particularly for applications requiring elements of mobility, such as connected cars, fleet management and transportation services.

  2. The state government of Haryana has launched Sex Ratio Monitoring Dashboard to monitor the sex-ratio in which district as part of the ‘Beti Bachao, Beti Padhao’ programme?
    A.Rewari
    B.Panipat
    C.Gurgaon
    D.Ambala
    Answer – B.Panipat
    Explanation :
    The state government of Haryana has set up an online system called the Sex Ratio Monitoring Dashboard to monitor the sex-ratio in Panipat district as part of the ‘Beti Bachao, Beti Padhao’ programme. The system will have the data of child sex-ratio collected from all villages by the Health and Women and Child Welfare Departments every month. It will also include the data about the critical villages where more attention was required regarding child sex-ratio and important steps needed to be taken to tackle the problem. he dashboard had been developed in association with National Informatics Centre (NIC) as a pilot project. It would act as an effective tool for better coordination between the Health Department and the Women and Child Welfare Departments.

  3. The scientists at Indian Council of Agricultural Research states that over 35 percent of the annual crop yield in India is destroyed because of pests named ____________.
    A.Beetle
    B.Aphids
    C.Hornworms
    D.Nematodes
    Answer – D.Nematodes
    Explanation :
    As per the data by Indian Council of Agricultural Research scientists, over 30-35 percent of the annual crop yield in India is destroyed because of pests. Among these pests, the major threat to the crops in India is posed by nematodes which have caused loss to about 60 million tonnes of crops annually or 10-12 percent of crop yield each year. The huge crop loss is having an adverse effect on the agricultural bio-safety as it forms a vital portion of Indian food security.

  4. With which country India has signed an agreement to strengthen the bilateral cooperation in the area of Cinema on February 27, 2017?
    A.Ukraine
    B.Rwanda
    C.Uganda
    D.Kazakhstan
    Answer –A.Ukraine
    Explanation :
    Minister for Information & Broadcasting M Venkaiah Naidu and Member of the Parliament of Ukraine and Chairman of the National Council of Television and Radio Broadcasting of Ukraine Mr. Iurii Artemenko have agreed to strengthen the bilateral cooperation between the two countries through the medium of Cinema in New Delhi on February 27, 2017. The cooperation would be helpful to showcase films through the medium of Film Festivals and utilizing the Film Facilitation Office platform established by India. The possibility of translating programs and content and providing subtitles in respective languages of both the countries was also discussed with respect to the Public Broadcasters of both the countries.

  5. As per the data by the Health Department on February 27, 2017, which state has ranked first in having the least rate of infant mortality?
    A.Kerala
    B.Bhubaneswar
    C.Puducherry
    D.Goa
    Answer – D.Goa
    Explanation :
    According to the recent data, infant mortality rate in the country has been registered at 42 deaths of kids per 1000 births while Puducherry was having 11 deaths of children per 1000 babies born said by Director of Health and Family Welfare Services K V Raman on February 27, 2017. Top 3 states : Goa ranked first, followed by Kerala and Puducherry. Puducherry government hospitals had necessary infrastructures to address the health issues of young children including cardiac surgeries.

  6. Name the fully unreserved train that as flagged off by the Railway Minister Suresh Prabhu on February 27, 2017 for common people?
    A.Uday Express
    B.Antyodaya Express
    C.Hamsafar Express
    D.Sankalp Express
    Answer – B.Antyodaya Express
    Explanation :
    Minister of Railways Shri Suresh Prabhakar Prabhu flagged off the fourth Humsafar clan of trains and first Antyodaya clan of trains through video conferencing from Rail Bhawan on February 27, 2017.1.Sri Ganganagar – Tiruchirappalli Humsafar Express (Weekly) (via Krishnarajapuram, Pune, Ahmedabad). 2.Ernakulam – Howrah Antyodaya Express (Weekly) (via Salem, Katpadi, Visakhapatnam)

  7. Under the nuclear deal Joint Comprehensive Plan of Action, Iran will buy 950 tonnes of uranium ore (yellow cake) from which country over the next three years?
    A.Vietnam
    B.Afghanistan
    C.Russia
    D.Kazakhstan
    Answer – D.Kazakhstan
    Explanation :
    Russia and Iran have agreed a roadmap to jointly produce nuclear fuel. The announcement was made by the head of Iran’s Atomic Energy Organisation (AEOI), Ali Akbar Salehi on February 25, 2017. A preliminary agreement with Russia on the joint production of nuclear fuel was reached during the nuclear negotiations between Iran and the major world powers in 2015. Besides, Iran also plans to buy 950 tonnes of uranium ore (yellow cake) from Kazakhstan over the next three years which is part of Iran’s international nuclear deal known as Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA).

  8. The 2017 Mobile World Congress (MWC) has been organized in which of the given place?
    A.Barcelona
    B.Hong-Kong
    C.London
    D.Moscow
    Answer – A.Barcelona
    Explanation :
    The 2017 Mobile World Congress (MWC) began in Mobile World Capital Barcelona on February 27, 2017 and will conclude on March 2, 2017. MWC is the world’s largest gathering for the mobile industry, organised by the GSMA.  The global tech industry gathers to get participate in new smartphone launches, VR and AR developments, chipsets and wearables. The GSMA Mobile World Congress is a combination of the world’s largest exhibition for the mobile industry and a conference featuring prominent executives representing mobile operators, device manufacturers, technology providers, vendors and content owners from across the world.

  9. After suspending cooperation due to insulting training material, Indonesia fully restored its military tie with which country on February 26, 2017 for defense cooperation and training activities?
    A.Japan
    B.Australia
    C.United States of America
    D.Britain
    Answer – B.Australia
    Explanation :
    Australia and Indonesia restored their full military ties on February 26, 2017 during the visit of Indonesian President Joko Widodo to Australia to boost ties with the country. The announcement was made by Australia’s Prime Minister Malcolm Turnbull. Earlier in January 2017, Indonesia’s military suspended cooperation with Australia after insulting training material was found at a special force’s base in the west Australian city of Perth. The material allegedly ridiculed Indonesia’s founding principles known as Pancasila, and its military.

  10. The Sovereign Gold Bonds 2016-17–Series IV was launched by government of India on February 27, 2017. It was ________ tranche of the bond.
    A.4th
    B.6th
    C.7th
    D.9th
    Answer – C.7th
    Explanation :
    The Government of India launched the 7th tranche of the Sovereign Gold Bonds on February 27, 2017 and it will be the last offering for 2016-17.The Sovereign Gold Bonds 2016-17–Series IV will be issued by the Reserve Bank of India (RBI) on behalf of Government of India. Applications for the bond will be accepted from February 27, 2017 to March 03, 2017 and the Bonds will be issued on March 17, 2017. The Bonds will be sold through banks, Stock Holding Corporation of India Limited (SHCIL), designated post offices, National Stock Exchange of India Limited and Bombay Stock Exchange.

  11. How much amount has been sanctioned till date by SIDBI for funding startups in the fiscal year 2016-17?
    A.Rs. 1,255 crores
    B.Rs. 1,112 crores
    C.Rs. 1,349 crores
    D.Rs. 1,935 crores
    Answer – B.Rs 1,112 crores
    Explanation :
    An expert committee set up by SIDBI, Venture Capital Investment Committee (VCIC) has sanctioned Rs 300 crore to fund managers who would invest in startups, thus taking the total sanctions in 2016-17 to over Rs 1,100 crore. In its 7th meeting on the February 11, VCIC examined requests from 11 fund managers and cleared sanction requests from 9 Funds aggregating Rs 300 crores. During the current financial year, till date Rs 1,112 crores has already been sanctioned to 30 funds. SIDBI’s VCIC comprises of former Infosys CFO Mohandas Pai, former Nasscom chief Kiran Karnik, Indian Angel Network Founder Saurabh Srivastava, Founder ofInfo EdgeSanjeev Bikhchandani, among others.

  12. Health insurer Apollo Munich Health Insurance Company has partnered with which bank on February 27, 2017 to provide its insurance product to the customers of the bank?
    A.Bank of Baroda
    B.Dena Bank
    C.UCO Bank
    D.United Bank of India
    Answer – B.Dena Bank
    Explanation :
    In order to expand its business across the country, Apollo Munich Health Insurance Company has tied up with Mumbai-based Dena Bank on February 27, 2017 to provide its insurance product to the large customer base of the bank. Under the tie-up the bank will distribute customised Apollo Munich Health insurance and personal accident policies to the bank’s 20 million customers across India. Apollo Munich Health has also developed specialised health insurance solutions with distinctive benefits exclusively for Dena Bank customers.

  13. E-commerce firm Paytm has unveiled its android app _______________ to offer a combination of the Mall and Bazaar concepts to Indian consumers for online shopping.
    A.Mob Mall
    B.Pay Mall
    C.Pay Shop
    D.Pay Mart
    Answer – B.Pay Mall
    Explanation :
    Leading E-Commerce firm, Paytm launched its new application on Android under the name Paytm Mall and a website called paytmmall.com on February 27, 2017. The Paytm Mall app aims to offer a combination of the Mall and Bazaar concepts to Indian consumers for online shopping. Paytm Mall will focus on structured categories and brand authorised stores. It will also be focusing on electronics, top fashion brands and FMCG categories. Paytm Mall would also have a section called Paytm ‘Bazaar’ that will focus on fashion, home furnishing and goods from small sellers.

  14. Which international cricket player has been named as the ‘Captain of the Year‘ at the 10th annual ESPNcricinfo Awards?
    A.Virat Kohli
    B.Quinton de Kock
    C.Steve Smith
    D.Ben Stokes
    Answer – A.Virat Kohli
    Explanation :
    Indian international cricketer Virat Kohli has named as the ‘Captain of the Year‘ at the 10th annual ESPNcricinfo Awards. Kohli led India to nine wins out of 12 Tests in the year 2016. The ESPNcricinfo awards honour the best batting and bowling performances across the international formats of the game in the preceding calendar year.

  15. Who has won the best actress award at the 89th Academy Award on February 26, 2017?
    A.Isabelle Huppert
    B.Ruth Negga
    C.Viola Davis
    D.Emma Stone
    Answer – D.Emma Stone
    Explanation :
    Emma Stone won the best actress award at the Oscars 2017 for the movie La La Land. The movie won the most number of awards at the ceremony totaling to six after being nominated into 14 categories.

  16. Who has been concurrently accredited as the Ambassador of India to the Republic of Togo with residence in Accra (Ghana)?
    A.Birender Singh Yadav
    B.Ashok Kumar Bisth
    C.Sandeep Srivastava
    D.Dhirendra Pratap Singh
    Answer – A.Birender Singh Yadav 
    Explanation :
    Birender Singh Yadav has been concurrently accredited as the Ambassador of India to the Republic of Togo, with residence in Accra (Ghana). Yadav is presently working as the High Commissioner of India to the Republic of Ghana

  17. Who has been appointed as the honourary brand ambassador of Sightsavers India on February 17, 2017 to prevent avoidable blindness?
    A.Irfan Khan
    B.Suresh Oberoi
    C.Kabir Bedi
    D.Kiran Kher
    Answer – C.Kabir Bedi
    Explanation :
    India’s most famous international actors Kabir Bedi was appointed as the honourary brand ambassador of Sightsavers India to prevent avoidable blindness by RN Mohanty, CEO of Sightsavers on February 17, 2017. Kabirs’s association would help the organisation towards a focused journey with amplified impact in the coming days.

  18. The ZTE Corporation has partnered with which company on February 26, 2017 to launch a next generation 5G IT baseband unit (BBU)?
    A.Intel Corporation
    B.Wipro Limited
    C.Tata Consultancy Services.
    D.HCL Technologies Limited.
    Answer – A.Intel Corporation
    Explanation :
    Chinese multinational telecommunications equipment company ZTE made an announcement that it has launched a next generation 5G IT baseband unit (BBU). The announcement was made at the Mobile World Congress (MWC) in Barcelona on 26 February 2017 ZTE has partnered with Intel Corporation for this technology. The architecture of this technology has been provided by Intel. This is the world’s first software-defined network (SDN) or network function virtualisation (NFV) 5G radio access network (RAN) solution.

  19. Who has won the 2017 Open 13 Marseille on February 26, 2017?
    A.Jo-Wilfried Tsonga
    B.Lucas Pouille
    C.David Goffin
    D.Nicolas Mahut
    Answer – A.Jo-Wilfried Tsonga 
    Explanation :
    Second-seeded French tennis player Jo-Wilfried Tsonga defeated his fellow mate Lucas Pouille 6-4, 6-4 to win the finals of Open 13 Marseille in France on February 26, 2017. This was his 14th career title at the indoor event and 2nd title of the year 2017. Earlier on February 20, 2017 he won the ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam by defeating David Goffin. With this win, the 11th-ranked Tsonga has climbed 4 spots in the ranking to be placed in the top 10 at number 7.

  20. P. Shiv Shankar who passed away on February 27, 2017 was former ___________.
    A.Producer
    B.Economist
    C.Politician
    D.Writer
    Answer – C.Politician
    Explanation :
    Former Union Minister P. Shiv Shankar passed away in Hyderabad on February 27, 2017. He was 89. In 1998, he won on the Congress ticket from the Tenali Parliamentary constituency, defeating Telugu actor Sharada of the Telugu Desam Party. In 2004, he developed differences with the Congress high command and levelled allegations about the selection of candidates. After lying low for some time, in 2008 he joined the Praja Rajyam Party floated by actor Chiranjeevi.

  21. Kalinga Lancers defeated which team to clinch their maiden Hockey India League title on February 26, 2017?
    A.Delhi Waveriders
    B.Punjab Warriors
    C.Uttar Pradesh Wizards
    D.Dabang Mumbai
    Answer – D.Dabang Mumbai
    Explanation :
    Bhubaneswar-based team Kalinga Lancers beat Dabang Mumbai 4-1to win their maiden Hockey India League title in Chandigarh Hockey Stadium on February 26, 2017. Kalinga Lancers captain Moritz Fuerste from Germany converted two penalty corners in the 30th minute and 58th minute while Australian forward Glenn Turner struck a field goal in 18th minute. Kalinga Lancers were rewarded prize money worth Rs 2.5 crore and the runners-up received Rs 1.25 crore. Earlier, Kalinga Lancers defeat Uttar Pradesh Wizards via penalty shootout in the semi-finals 4-3 to enter the finals.

  22. _____________ is the capital of Ukraine
    A.Montevideo
    B.Kiev
    C.Hryvnia
    D.Tashkent
    Answer – B.Kiev
    Explanation :
    Capital: Kiev; Currency: Ukrainian hryvnia and President: Petro Poroshenko

  23. The Indian Navy conducted a month long exercise named___________ from 24 January 2017 till 23 February 2017 to test the combat readiness of the forces to deal with any possible threat?
    A.TROPEX 17
    B.ABHYAS 19
    C.TROPEX 20
    D.TROPEX 15
    Answer – A.TROPEX 17
    Explanation :
    The Indian Navy’s Annual Theatre Level Readiness and Operational Exercise (TROPEX 17) was conducted on the Western Seaboard from     24 Jan 17 till 23 Feb 17. The month long exercise saw participation of over 45 ships from both the Western and Eastern Naval Commands of the Indian Navy, including the aircraft carrier INS Vikramaditya, 05 submarines including the nuclear powered Chakra, 50 Naval aircraft, 11 ships from the Coast Guard, troops from the Army and 20 aircraft from the Air Force including Su 30s, Jaguars and AWACS. The 2017 edition of TROPEX included the conduct of large scale ‘Out of Area Contingency’ in island territory, which saw participation of all three services and their special forces.

  24. The Living Root Bridge which has been nominated for 2017 National Innovation Foundation Award for grassroots innovations is found in which Indian state?
    A.Assam
    B.Manipur
    C.Arunachal Pradesh
    D.Meghalaya
    Answer – D.Meghalaya
    Explanation :
    Meghalaya’s root-bridge has been nominated for the prestigious National Innovation Foundation award for grassroots innovations and outstanding traditional knowledge. It is a community-driven innovation by forest dwellers in the southern slopes of the state. The recognition is not for any single community, but for all communities who are engaged in growing living root bridges which have simplified bridge construction across rivers and streams in Meghalaya.