Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : February 25 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs February 25 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs February 25 2017

  1. The Dosmochey festival is celebrated in which region of Jammu & Kahsmir?
    A.Ladakh
    B.Jammu
    C.Kashmir Valley
    D.Srinagar District
    Answer – A.Ladakh
    Explanation :
    The centuries old two-day long Liker and Leh Dosmochey festival started in Ladakh Region of Jammu and Kashmir on February 24, 2017. Dosmochey is the major monastic festival held annually in the Ladakh region during the winter season to mark the destruction of evil spirit. The main focus of the festival includes mask dances with different monastic religious musical instruments. Leh Dosmochey is celebrated in Leh Palace. Monks from different monasteries gather together at the yards of the palace to perform “Chams”. The Liker Dosmochey is celebrated by the Liker Monastery in western Ladakh.

  2. The government has raised the number of workdays under the Mahatma Gandhi Rural Employment Guarantee scheme in Tamil Nadu from the existing 100 days to __________days.
    A.200 days
    B.150 days
    C.300 days
    D.250 days
    Answer – B.150 days
    Explanation :
    The Central government has granted permission to raise the number of workdays under the Mahatma Gandhi Rural Employment Guarantee scheme in Tamil Nadu from the existing 100 days to 150 days. The increase in workdays aims to help rural laborers who are facing job loss as a result of the severe drought affecting the state. The scheme is being implemented in 12,524 villages of Tamil Nadu. Works like desilting of waterbodies in rural areas and maintenance of other rural assets are being undertaken under the scheme.

  3. The 112-feet-tall statue of Lord Shiva in Adiyogi form has been unveiled by Prime Minister Modi in which state on February 24, 2017?
    A.Maharashtra
    B.Tamil Nadu
    C.Haryana
    D.Himachal Pradesh
    Answer – B.Tamil Nadu
    Explanation :
    On the occasion of Mahashivratri, Prime Minister Narendra Modi unveiled a 112-feet-tall Lord Shiva statue at Isha Foundation in Coimbatore, Tamil Nadu on February 24, 2017. The statue is dedicated to “Adiyogi”, an incarnation of Lord Shiva who is considered to be the first of yogis. The statue has been funded by The Isha Foundation and constructed by a team of engineers and designers of the foundation in foothills of Velliangiri mountains in the Western Ghats. The bust of Lord Shiva is made of steel and weighs 500 tonnes. It took 2.5 years to design and eight months to build the statue.

  4. The Delhi government has raised the minimum wages for unskilled, semi-skilled and skilled persons to how much percent on February 24, 2017?
    A.41 percent
    B.50 percent
    C.37 percent
    D.22 percent
    Answer – C.37 percent
    Explanation :
    The Aam Aadmi Party led Delhi government approved a hike of around 37% in the minimum wages for unskilled, semi-skilled and skilled persons on February 24, 2017 in New Delhi. The Cabinet Committee chaired by Chief Minister Arvind Kejriwal sanctioned the increase based on the recommendation of a 15-member committee set up by former Lieutenant Governor Najeeb Jung in 2016. The minimum wages for unskilled persons has been raised to Rs. 13,350 per month from the existing Rs. 9,724 per month. For semi-skilled, the wage has been raised from Rs. 10,764 to Rs. 14,698 per month while for skilled persons from Rs. 11,830 to Rs. 16,182 per month

  5. Which education board has made it mandatory to have speed governors, GPS and CCTV installed in school buses for safety of students during transit?
    A.Indian School Certificate (ISC)
    B.Council for the Indian School Certificate Examinations (CISCE)
    C.Indian Certificate Secondary Education (ICSE)
    D.Central Board of Secondary Education (CBSE)
    Answer – D.Central Board of Secondary Education (CBSE)
    Explanation :
    The Central Board of Secondary Education headed by ‎Rakesh Kumar Chaturvedi has issued comprehensive guidelines on safety of children in school buses. This guidelines should be followed by all affiliated schools. The Board divided the guidelines into seven broad categories which include exterior and interior of the bus, manpower and facilities on the bus, permits, arrangements by school authorities and advisory to parents. Speed governors with 40 km per hour, GPS and CCTV mandatory for school buses. The word ‘School bus‘ should be written prominently on the back and front of the vehicle.

  6. India’s first hill station bicycle path has been inaugurated in which hill station on February 25, 2017?
    A.Darjeeling
    B.Shimla
    C.Manali
    D.Nainital
    Answer – A.Darjeeling
    Explanation :
    India’s first hill station bicycle path was inaugurated in Darjeeling on February 25, 2017. The 20 km long cycle route is developed at an altitude of over 2,000 metres and runs through thick pine forest and Senchal wildlife sanctuary. The path also provides a view of the third-highest mountain in the world, Kanchenjunga. The route starts from near Jorebunglow, south of Darjeeling and ends at a small local eco-village resort in Chatakpur.

  7. India has ratified a comprehensive Social Security Agreement (SSA) with which country on February 24, 2017 to improve investment flows between the two countries?
    A.France
    B.Singapore
    C.Russia
    D.Germany
    Answer – D.Germany
    Explanation :
    India and Germany ratified a comprehensive Social Security Agreement (SSA) on February 24, 2017 to improve investment flows between the two countries. The SSA which was signed on October 12, 2011 while the instruments of ratification were exchanged on February 24 will be effective from May 2017. The agreement is expected to reduce the operational costs of Indian and German companies operating in either of the countries. The agreement will provide the rights and obligations to Nationals of both countries for their equal treatment and unrestricted payment of pensions even in case of residence in the other contracting state.

  8. How much financial assistance has been approved by India for Bangladesh on February 24, 2017 for the sustainable development of Sylhet city in Bangladesh?
    A.Taka 199 million
    B.Taka 310 million
    C.Taka 240 million
    D.Taka 150 million
    Answer – C.Taka 240 million
    Explanation :
    India has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Bangladesh on February 24, 2017 to provide financial assistance to Bangladesh for the sustainable development of Sylhet, a north-eastern Bangladeshi city. Under the Memorandum of Understanding (MoU) three development projects would be taken up in Sylhet. The total cost of the project would be Taka 240 million. The three development projects to be undertaken include: construction of a five-storey Kinder Garten and High School Building; a six-storey cleaner colony building; and for some development work in Dhupa Dighirpar area.

  9. How many MoUs have been signed between Pakistan and Turkey during the 5th Session of Pakistan-Turkey High Level Strategic Cooperation Council (HLSCC)?
    A.15
    B.10
    C.9
    D.17
    Answer – B.10
    Explanation :
    Pakistan and Turkey has signed 10 agreements to enhance bilateral cooperation in various fields, including exchange of financial intelligence relating to money laundering, hydrocarbon and defence cooperation. The agreements and MoUs were signed during the visit of Pakistan’s Prime Minister Nawaz Sharif to Turkey from 22-24 February, 2017 to co-chair the 5th Session of Pakistan-Turkey High Level Strategic Cooperation Council (HLSCC). At the conclusion of the 5th Session of HLSCC, the two countries signed 10 Agreements/MOUs in a number of areas of bilateral cooperation including the Joint Declaration.

  10. How many countries have been suspended by the UN body from casting votes in UN General Assembly 2016-2017 session due to huge sum of unpaid dues?
    A.Seven
    B.Five
    C.Six
    D.Ten
    Answer – C.Six
    Explanation :
    Venezuela and Libya have been suspended from voting in the UN General Assembly in for the second time in two years due to huge sum of unpaid dues by the nations to the UN Body. The UN General Assembly has barred six countries from casting votes in the 2016-2017 session because they are over two years in indebtedness. Dues vary according to factors including national income. As per the data, Venezuela would have to make a minimum USD 24 million payment to get under the two-year threshold for getting its voting rights restored. On the other hand Libya has to make a minimum payment of USD 6.5 million. Other nations suspended include Papua New Guinea, Sudan, Vanuatu and Cabo Verde, formerly called Cape Verde. The dues for these countries range from $265,000 to less than $12,000.

  11. How much bailout package has been announced by Government of India for IDBI Bank to enable the bank to have healthy capital-adequacy ratio and further enhance credit growth?
    A.Rs. 3000 crore
    B.Rs. 1500 crore
    C.Rs. 2200 crore
    D.Rs. 2700 crore
    Answer – A.Rs. 3000 crore
    Explanation :
    The government has announced to bailout IDBI Bank with Rs. 3,000-crore capital infusion to enable the bank to have better capital-adequacy ratio and further enhance credit growth. The financial assistance will help the bank to maintain stability. IDBI Bank’s lending portfolio is mostly in corporate segment and that is one of the major reasons for increase in its bad loans. In December quarter of 2016, IDBI had a net loss of Rs.2,255 crore against Rs.2,184 crore in December quarter 2015.

  12. Which bank has launched Radio Frequency Identification (RFID) enabled card on February 23, 2017 to offer prompt service to customers of the bank?
    A.Union Bank of India
    B.UCO Bank
    C.Canara Bank
    D.Dena Bank
    Answer – D.Dena Bank
    Explanation :
    Dena Bank has unveiled a Radio Frequency Identification (RFID) enabled banking card on February 23, 2017 at its Mumbai branch. The RFID card will help the branch manager to identify a valued customer entering the bank having RFID card by displaying the complete information about that customer on the managers desktop. The facility will help the bank branch to take better care of the client’s requirement and offer the services promptly.

  13. Which bank has launched a railway ticket booking facility on February 21, 2017 by having a direct tie-up with IRCTC?
    A.Bank of Baroda
    B.United Bank of India
    C.Dena Bank
    D.Bank of Maharashtra
    Answer – B.United Bank of India
    Explanation :
    Public sector banks United Bank of India (UBI) has signed agreement with Indian Railway Catering and Tourism Corporation(IRCTC) for railway ticket booking facility. This new facility was available from February 21 2017. Now UBI customers can now book railway tickets seamlessly through IRCTC website using the bank’s debit card.

  14. Which team won the 2017 Army Polo Championship on February 24, 2017?
    A.Veterinary Corps
    B.Corps of Artillery
    C.61 Cavalry
    D.Army Service Corps
    Answer – C.61 Cavalry 
    Explanation :
    The 61 Cavalry won the Army Polo Championship on February 24, 2017 by defeating Army Service Corps (ASC). The Army Polo Championship was started on January 31, 2017 and concluded on February 23, 2017 at the Delhi Cantt’s Army Equestrian Centre Polo Ground. Lt Gen RV Kanitkar, the Quarter Master General, presented the Army Polo Championship Trophy to 61 CAVLARY. The Championship saw participation from Corps of Artillery, Remount, Veterinary Corps and Armoured Corps.

  15. Which business entrepreneur has been named as the Indian Entrepreneur of the Year 2016 by consulting firm Ernst & Young?
    A.Vivek Chaand Sehgal
    B.Abhay Firodia
    C.Nandan Nilekani
    D.Hari Mohan Bangur
    Answer – A.Vivek Chaand Sehgal
    Explanation :
    Vivek Chaand Sehgal, Chairman of auto parts maker Motherson Sumi Systems Ltd, has been named as the Indian Entrepreneur of the Year 2016 by consulting firm, EY formerly known as Ernst & Young. The 60-year-old Sehgal was selected from a list of 17 exceptional entrepreneurs across diverse sectors comprising both traditional and new economy by a nine-member Jury led by Dilip Shanghvi, Managing Director, Sun Pharmaceuticals Industries. Sehgal will now represent India at the EY World Entrepreneur of the Year Award in Monte Carlo from June 7-11 2017 where he will compete with business leaders from around the world.

  16. Who has been conferred with the Best Male Player of the Year Award (2016) by the International Hockey Federation (FIH) on February 23, 2017?
    A.Arthur Van Doren
    B.Christian Blasch
    C.Danny Kerry
    D.John-John Dohmen
    Answer – D.John-John Dohmen
    Explanation :
    Belgium’s Hockey Captain and Olympic silver medalist John-John Dohmen was awarded the Best Male Player of the Year Award (2016) by the International Hockey Federation (FIH) at the gala FIH Hockey Stars Awards Ceremony on February 23, 2017 in Chandigarh. John-John Dohmen is a Belgian international field hockey player and since 2013 he is the captain of the Belgian national team (the “Red Lions”). He has won five national titles, one with Léopold and four with Waterloo. He was named Belgian hockey player of the year for the season 2008-2009

  17. Who has won the gold medal in the 6th Asian Para-Road Cycling Championship in the 12.8 km Individual Time Trial on February 25, 2017?
    A.Divij Shah
    B.Abhishek
    C.Harinder Singh
    D.Aditya Mehta
    Answer – B.Abhishek
    Explanation :
    India made historic start at the sixth Asian Para-Road Cycling Championship by winning all the three medals in the 12.8 Km Individual Time Trial on the opening day of the tournament at Bahrain on February 25, 2017. Abhishek from Chandigarh won the gold medal, Divij Shah from West Bengal won silver and Harinder Singh from BSF bagged the bronze medal. Total nine members of Indian Para Cycling team are participating in the event under the aegis of Cycling Federation of India. The players has been trained and sponsored by Aditya Mehta Foundation, Hyderabad.

  18. Who has been awarded the Best Female Player of the Year (2016) awards by International Hockey Federation on February 23, 2017?
    A.Naomi van As
    B.Maddie Hinch
    C.Maria Granatto
    D.Karen Brown
    Answer – A.Naomi van As 
    Explanation :
    In the Women’s category, Netherlands’ Naomi van As won the International Hockey Federation’s (FIH) Best Female Player of the Year (2016) awards. In 2008 Naomi van As became an Olympic Gold medal winner with her national team at the 2008 Summer Olympics in Beijing. At the 2012 Summer Olympics, she was again part of the Dutch team that won gold. In 2009 also she was named FIH Player of the Year.

  19. Who is the President of the United Nations General Assembly?
    A.Kenji Nakano
    B.Mogens Lykketoft
    C.Peter Thomson
    D.Ban-Ki-Moon
    Answer – C.Peter Thomson
    Explanation :
    The United Nations General Assembly (UNGA) is one of the six principal organs of the United Nations and the main deliberative, policymaking and representative organ of the UN. Its powers are to oversee the budget of the United Nations, appoint the non-permanent members to the Security Council, receive reports from other parts of the United Nations and make recommendations in the form of General Assembly Resolutions
    ♦ Formation: 1945
    ♦ President: Peter Thomson

  20. The High Court of Bombay has introduced an e-payment gateway for online payment of court fees in which of its regional branch?
    A.Dadra and Nagar Haveli
    B.Goa
    C.Maharashtra
    D.Daman and Diu
    Answer – B.Goa
    Explanation :
    The High Court of Bombay has joined hands with Goa Government and National Informatics Centre (NIC) has launched online payment of court fees through e-payment gateway in Goa. An e-payment of court fees would be available for District and Sessions Courts as well as all subordinate Courts in the coastal state. Now all the court fees are paid by way of impressed and adhesive stamps.

  21. The capital city of Germany is _________
    A.Berlin
    B.Dublin
    C.Male
    D.Cairo
    Answer – A.Berlin
    Explanation :
    Capital: Berlin, Currency : Euro and President: Joachim Gauck

  22. The headquarters of International Hockey Federation’s (FIH) is located in which country ?
    A.USA
    B.UAE
    C.India
    D.Switzerland
    Answer – D.Switzerland
    Explanation :
    The Fédération Internationale de Hockey (International Hockey Federation), commonly known by the acronym FIH is the international governing body of field hockey and indoor field hockey. Its headquarters are located in Lausanne, Switzerland and president is Narinder Batra