Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : February 24 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs February 24 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs February 24 2017

  1. How much amount has been approved by the Ministry of Urban Development for the development of 6 km long Bet Dwarka Darshan Circuit in Gujarat under HRIDAY ?
    A.Rs. 10.15 crore
    B.Rs. 12.22 crore
    C.Rs. 16.27 crore
    D.Rs. 19.69 crore
    Answer – C.Rs.16.27 crore
    Explanation :
    As a part of the Central Scheme ‘Heritage City Development and Augmentation Yojana (HRIDAY)’, the Ministry of Urban Development has approved development of 6 km long Bet Dwarka Darshan Circuit in Gujarat at a cost of Rs.16.27 crore. The circuit was approved by the HRIDAY National Empowered Committee chaired by Rajiv Gauba, Secretary (UD) Government of India. The Circuit will connect the famous Dwarkadish Haveli and Hanuman Dandi, the only temple housing Hanumanji and his son Makardhwaj, in Dwarka district of Gujarat. There are two important water bodies along the circuit including Ranchod Talav and Shankhudhar Lake.

  2. The first edition of the National Folk Festival of Kerala (NFFK 2017) has been organized in which city?
    A.Thiruvananthapuram
    B.Kochi
    C.Kannur
    D.Kozhikode
    Answer –A.Thiruvananthapuram
    Explanation :
    The first of its type festival, the National Folk Festival of Kerala (NFFK 2017) has been organized in Kerala starting from February 24, 2017 to be held for three days in three different locations in the capital city Thiruvananthapuram. The NFFK 2017 has been organised by the state Youth Welfare Board, in association with Bharat Bhavan and the Vyloppilli Samskrithi Bhavan. The event will see over 500 artists showcasing the centuries old folklore culture and tradition of the country through different art forms.

  3. The Cigarettes and Other Tobacco Products Bill, 2017 has been passed by which state on February 23, 2017 to ban hookah bars in the state?
    A.Bihar
    B.Gujarat
    C.Punjab
    D.Haryana
    Answer – B.Gujarat
    Explanation :
    The Gujarat Assembly passed the Cigarettes and Other Tobacco Products (Prohibition of Advertisement and Regulation of Trade and Commerce, Production, Supply and Distribution)(Gujarat Amendment), Bill, 2017 on February 23, 2017 to put a total ban on all the hookah bars in the state. The bill seeks to amend the present ‘Cigarettes and Other Tobacco Products Act-2003’ (COTP) and has replaced the Ordinance passed by Gujarat Government in December 2016 for the same. Despite restriction, if any hookah bar is found to be operational would be considered as an offence and subjected to punishment ranging from maximum of Rs. 50,000 fine to jail term of up to three years.

  4. The World Integrated Medicine Forum on Regulation of Homeopathic Medicine was inaugurated in which city on February 23, 2017?
    A.Mumbai
    B.Chennai
    C.Ranchi
    D.New Delhi
    Answer – D.New Delhi
    Explanation :
    The Minister of State (Independent Charge) for AYUSH, Shripad Yesso Naik inaugurated the World Integrated Medicine Forum on Regulation of Homeopathic Medicinal Products: National and Global strategies in New Delhi on February 23, 2017. The two day event that concluded on February 24, 2017 was organized by Ministry of AYUSH and Central Council for Research in Homeopathy (CCRH) and supported by Pharmacopoeia Commission for Indian Medicine & Homeopathy (PCIMH) & Central Drugs Standard Control Organization (CDSCO).

  5. Operation Radd-ul-Fasaad was launched by which country on February 22, 2017 to eliminate terrorism and ensure security at national border?
    A.Bangladesh
    B.Pakistan
    C.Saudi Arabia
    D.United Arab Emirates
    Answer – B.Pakistan
    Explanation :
    A nationwide military operation ‘Radd-ul-Fasaad’ was launched by Pakistan Army on February 22, 2017 to eliminate terrorists and ensure security of Pakistan’s borders. As per the Director-General of the Inter-Services Public Relations (ISPR) wing of the Pakistan Army, the operation aims to eliminate threat of terrorism, consolidate gains of operations made so far and ensure strengthened security of Pakistan’s borders. Operation Radd-ul-Fasaad will include Broad Spectrum Security and counter-terrorism operations by Rangers in Punjab, continuation of ongoing operations across the country and focus on more effective border security management.

  6. India and ADB Bank has signed $ ______ million loan and grants on February 23, 2017 to develop 800-km Visakhapatnam-Chennai Industrial Corridor.
    A.271 million
    B.318 million
    C.220 million
    D.375 million
    Answer – D.375 million
    Explanation :
    The Government of India and the Asian Development Bank (ADB) signed a 375-million-dollar loans and grants on February 23, 2017 in New Delhi to develop 800-km Visakhapatnam-Chennai Industrial Corridor. The project is the first phase of a planned 2,500–kilometer long East Coast Economic Corridor (ECEC) having total cost of 846 million dollars. The Corridor will enhance development in eastern coast in line with the government’s ‘Make in India’ policy to boost manufacturing by attracting foreign investment and facilitating the establishment of manufacturing hubs

  7. Which state is the second largest producer of crude oil in India?
    A.Madhya Pradesh
    B.Haryana
    C.Rajasthan
    D.Gujarat
    Answer – C.Rajasthan
    Explanation :
    Rajasthan Governor Kalyan Singh announced on February 23, 2017 that Rajasthan has become the second largest crude oil producer in India. The oilfields in the state were producing nearly 90 lakh tones oil annually which accounted for 24 percent of the total domestic crude oil production. On the other hand, the Bombay High, an offshore oilfield of Mumbai is the largest producer of crude oil in India which accounts for half of the domestic oil production.

  8. The Union Cabinet on February 22, 2017  approved the missile deal with Israel to jointly develop a Medium Range Surface-To-Air Missile (MR-SAM) system for the Indian army. What is the total layout of the deal?
    A.Rs. 17000 crore
    B.Rs. 22000 crore
    C.Rs. 12000 crore
    D.Rs. 15000 crore
    Answer – A.Rs. 17000 crore
    Explanation :
    A meeting of the Cabinet Committee on Security chaired by Prime Minister Narendra Modi on February 22, 2017 approved Rs. 17,000 crore missile deal with Israel to protect India’s airspace from enemy aircraft and drones. Under the deal, India and Israel will jointly develop a Medium Range Surface-To-Air Missile (MR-SAM) system for the Indian army. The project will be implemented by the DRDO (Defence Research and Development Organisation) and Israeli Aircraft Industry (IAI).

  9. Who has been conferred with the Dr Stya Paul Memorial Award on February 22, 2017 at the third annual Indo-UK Thought Leadership Awards in London?
    A.Aneesh Agrawal
    B.Virendra Sharma
    C.Chandana Mahajan
    D.Rajesh Agrawal
    Answer – B.Virendra Sharma
    Explanation :
    Virendra Sharma, an Indian-origin British MP was conferred with the first Dr Stya Paul Memorial Award on February 22, 2017 for his outstanding contribution to India-UK ties. The Labour party MP from Ealing Southall received the award at the third annual Indo-UK Thought Leadership Awards in London  from NRI industrialist Lord Swraj Paul, the younger brother of Indian educationist Dr Stya Paul. Besides, Rajesh Agrawal, an Indian-origin Deputy Mayor for Business in London received the Global Icon Award for 2017. The event was organised by Great Place to Study (GPTS) Research Institute which is an international auditing firm for Indian colleges jointly with UK-based consultancy Sterling Media.

  10. Who has been appointed as the Vice-President of the Asian Hockey Federation on February 21, 2017?
    A.R P Singh
    B.Mariamma Koshy
    C.Elena Norman
    D.Abhijit Sarkaras
    Answer – D.Abhijit Sarkaras 
    Explanation :
    Malaysia headquartered Asian Hockey Federation (AHF) has appointed Abhijit Sarkaras as vice chairman and also the chief of AHF commercial and TV committee on February 21, 2017. He had led the group in promoting various sports in India by sponsoring both the Indian National Cricket Team as well as the Indian National Hockey Team. Sarkar has served as the Head of Corporate Communications, Corporate Affairs and Relations, and the Sports Division at Sahara India Pariwar since 2004.

  11. Who has been sworn in as the new Prime Minister of Somalia on February 23, 2017?
    A.‎Abdulkadir Abdi Hashi
    B.Mohamud Ibrihim Adan
    C.Hassan Ali Khaire
    D.Hawa Hassan Mohamed
    Answer – C.Hassan Ali Khaire 
    Explanation :
    Somali-born Norwegian national Hassan Ali Khaire has been appointed as prime minister of Somalia by Mohamed Abdullahi, President of Somalia on February 23, 2017. Hassan was a former executive of British energy explorer Soma Oil & Gas. He has the Horn of Africa regional chief for the Norwegian Refugee Council aid group from 2011-2014. He is a member of the Hawiye clan, as is former President Hassan Sheikh Mohamud.

  12. Which Indian actress has been recently roped in by the government as the brand ambassador for the Swachh Bharat Mission?
    A.Shilpa Shetty
    B.Parineeti Chopra
    C.Kangana Ranaut
    D.Diya Mirza
    Answer – A.Shilpa Shetty
    Explanation :
    Indian film actress, producer, former model Shilpa Shetty was roped as the Brand Ambassador for cleanliness initiative Swachh Bharat Mission by the central government. It was announced by Urban Development Ministry Joint Secretary and director of Swachh Bharat Mission (Urban) Praveen Prakash. Aim : Swachh Bharat Mission is to make India open defecation free by 2019. Shilpa will feature in TV and radio campaigns aimed at discouraging people from littering on roads.

  13. When is the Central Excise Day observed?
    A.February 21
    B.February 24
    C.February 23
    D.February 25
    Answer – B.February 24Explanation :
    74th Central Excise Day is observed on 24th February, 2017 to mark the enactment of the Central Excise and Salt Act in 1944. This day is dedicated to the Central Board of Excise and Custom(CBEC) to honor it’s contribution to the country’s economy and to recognize the hard work and accomplishments of its employees.

  14. Who is the author of the book Judicial Reforms–Recent Global Trends?
    A.Ram Kamal Mukherjee
    B.Khushwant Singh
    C.Chetan Bhagat
    D.Dalveer Bhandari
    Answer – D.Dalveer Bhandari
    Explanation :
    Prime Minister, Narendra Modi was released the book titled  “Judicial Reforms – Recent Global Trends” published by EBC in association with IIFL at Rashtrapati Bhawan on February 22, 2017. President Pranab Mukherjee received first copy of book from PM modi. The book is compilation of essays written by eminent persons on Judicial Reforms. These were delivered at a conference on Judicial Reforms, which was inaugurated by the President of India. This is compiled and edited under the stewardship of Justice Dalveer Bhandari, Judge of the International Court of Justice and the President of the Indian International Law Foundation (IIFL).

  15. The first Gramin Khel Mahotsav will be held in which city in March 2017?
    A.Bangaluru
    B.Kolkata
    C.New Delhi
    D.Indore
    Answer – C.New Delhi
    Explanation :
    Addressing a press conference in New Delhi on February 22, 2017 Union Sports Minister Vijay Goel announced that the first Gramin Khel Mahotsav will be held from March 25-31, 2017 in New Delhi. The Khel Mahotsav will have 5 sports discipline comprising of Athletics, Kabaddi, Kho-Kho, Volley Ball and Wrestling. The festival provide a platform to promote sports in rural areas across the country and encourage rural youths to participate in sports and achieve excellence and adopt healthy life style.

  16. Kumar Sangakkara on February 23, 2017 became the second Asian batsman to create record of playing 1000 matches in all forms of cricket. Who is the first batsman to achieve the feat?
    A.Saurabh Ganguly
    B.Mahela Jayawardene
    C.Shahid Afridi
    D.Lasith Malinga
    Answer – B.Mahela Jayawardene
    Explanation :
    Former Sri Lankan cricketer Kumar Sangakkara created record on February 23, 2017 to become the 16th player worldwide and 2nd Asian Batsman to play 1000 matches across all forms of Cricket. The only Asian to become the first to achieve the feat was former Sri Lankan player Mahela Jayawardene. Currently Sangakkara is leading the Karachi Kings in the ongoing second edition of the Pakistan Super League. The player made the record while playing against the Quetta Gladiators.

  17. The world’s first international zip line has been created to connect which two countries?
    A.India and Nepal
    B.Spain and Portugal
    C.Rwanda and Uganda
    D.Pakistan and China
    Answer – B.Spain and Portugal
    Explanation :
    In a first of its kind development of a cross-border zip line in the world, an international zip line named as Limite Zero has been created to connect Spain and Portugal. The 2,362-foot-long zipline will connect Sanlucar de Guadiana, in Andalucia, Spain, to Alcoutim, in Algarve, Portugal whose time zone is an hour behind than that of Spain. The zipline crosses Guadiana River at 50 feet above sea level to connect the villages in two countries which are separated by the 150 metres wide river.

  18. With which country India has signed 3 MoUs in the field of innovation, aviation and visa requirements on February 21, 2017?
    A.Saudi Arabia
    B.Sudan
    C.Rwanda
    D.Uganda
    Answer – C.Rwanda
    Explanation :
    India and Rwanda has signed three MoUs on February 21, 2017 in the field of innovation, aviation and visa requirements. The MoUs were signed during the visit of Vice President Hamid Ansari to Rwanda from February 19-20, 2017. The three MoUs signed includes: Air service agreement between India and Rwanda with direct flight to Mumbai, establishment of an Entrepreneurship Development Centre in Rwanda duly financed by Government of India for promoting innovation, and agreement for exemption of visa requirements for diplomatic and service passports.

  19. What is the name of the mobile app launched by the Mahindra Agri Solutions Ltd on February 24, 2017 to provide basic farm related information to farmers?
    A.MyAgriGuru
    B.MyFarmHelp
    C.MyFarmGuru
    D.MyAgriHelp
    Answer – A.MyAgriGuru
    Explanation :
    Mahindra Agri Solutions Ltd (MASL), a part of Mahindra & Mahindra has launched a mobile app ‘MyAgriGuru‘ for farmers on February 24, 2017. It is launched as a part of Government’s target to double the farmer income by the year 2022. MyAgriGuru’ is  24×7 advisory platform for farmers. This app will provide information about crop, agri-buzz, market price and weather  in English and Hindi.

  20. India has approved to expand the cooperation in the field of energy, space and atomic energy sector with which country on February 22, 2017?
    A.Uganda
    B.Kenya
    C.Tanzania
    D.Somalia
    Answer – A.Uganda
    Explanation :
    Vice President Ansari was in Uganda from February 21-23, 2017. During the visit India and Uganda approved to expand cooperation in the field of energy sector and training of personnel for space programme and peaceful use of atomic energy on February 22. The two nations also committed to work together in trade, investment, development cooperation, agriculture, IT, defence cooperation domains.

  21. How many countries ratified the Trade Facilitation Agreement of the World Trade Organization which came into force on February 22, 2017?
    A.219
    B.147
    C.121
    D.112
    Answer – D.112
    Explanation :
    The World Trade Organization’s (WTO’s) Trade Facilitation Agreement (TFA) came into force on February 22, 2017 which required two-third of the member nation to ratify the agreement to be into effect. Ratified by 112 nations including India out of 164 member countries, the agreement is expected to give a boost to global trade with easier trade movement. The agreement seeks to enhance the movement, release and clearance of goods across borders. It also includes faster clearance procedures, enhanced conditions for freedom of transit for goods improvements, improved appeal rights for traders as well as reduced fees and formalities connected with the import and export of goods.