Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : February 21 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online Current Affairs February 21 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs February 21 2017

  1. When is the International Mother Language Day celebrated?
    A.February 23
    B.February 22
    C.February 21
    D.February 20
    Answer – C.February 21 
    Explanation :
    The United Nations’ (UN) International Mother Language Day annually celebrated on February 21 to promote awareness of linguistic and cultural diversity and multilingualism. International Mother Language Day was announced by UNESCO on 17 November 1999 and it was formally recognized by the United Nations General Assembly in its resolution establishing 2008 as the International Year of Languages. Promotional activities of mother language and multilingual education should be undertaken at country level. UNESCO will celebrate IMLD 2017 on the theme: ”Towards Sustainable Futures through Multilingual Education.” in Paris, France.

  2. Who has won the Genesis Open 2017?
    A.Scott Brown
    B.Dustin Johnson
    C.Thomas Pieters
    D.Justin Rose
    Answer – B.Dustin Hunter Johnson 
    Explanation :
    American professional golfer Dustin Hunter Johnson has claimed No 1 Position in Official World Golf Ranking for the first time in his career in the world. This feat comes after he ended up with a world-class performance by winning Genesis Open 2017 at Riviera. Earlier the Golfer bagged the 2016 U.S. Open at Oakmont Country Club, and finished in a tie for second at 2015 U.S. Open. Johnson became the 20th player to reach the top position since the world ranking began in 1986, culminating Jason Day’s 47-week stay at the top.

  3. Name the Offshore Patrol Vessels (OPV) of Indian Coast Guard which was successfully commissioned by the Union Railway Minister Suresh Prabhu in Vasco on February 21, 2017?
    A.Samarth
    B.Vishwast
    C.Sarathi
    D.Shaunak
    Answer – D.Shaunak
    Explanation :
    Union Railway Minister Suresh Prabhu commissioned the fourth ship of Indian Coast Guard named ‘Shaunak’, in the series of six offshore patrol vessels (OPV) in Vasco, located in South Goa. Shaunak has been designed and built indigenously by Goa Shipyard Ltd that can carry one twin engine light helicopter and five high speed boats. The OPV measures 105-metre-long comes with state-of-the-art navigation and communication equipment, sensors and machineries. The Ship will be based in Vishakhapatnam will employ in surveillance and other duties in Exclusive Economic Zone under the administrative and operational command of the Coast Guard region (East).

  4. Which among the given golf players has been ranked Number 1 in the Official World Golf Ranking released on February 20, 2017?
    A.Dustin Johnson
    B.Jason Day
    C.Rory McIlroy
    D.Henrik Stenson
    Answer – A.Dustin Johnson
    Explanation :
    American professional golfer Dustin Hunter Johnson has claimed No 1 Position in Official World Golf Ranking for the first time in his career in the world. This feat comes after he ended up with a world-class performance by winning Genesis Open 2017 at Riviera. Earlier the Golfer bagged the 2016 U.S. Open at Oakmont Country Club, and finished in a tie for second at 2015 U.S. Open. Johnson became the 20th player to reach the top position since the world ranking began in 1986, culminating Jason Day’s 47-week stay at the top.

  5. Which state has launched Composite Regional Centre for persons with disabilities on February 21, 2017?
    A.Arunachal Pradesh
    B.Andhra Pradesh
    C.Karnataka
    D.Haryana
    Answer – A.Arunachal Pradesh
    Explanation :
    Arunachal Pradesh Chief Minister Pema Khandu in the presence of Union Minister of State for Home Affairs Kiren Rijiju inaugurated the Composite Regional Centre at Itanagar Banquet Hall, Arunachal Pradesh on February 21, 2017. Aim:  To create resources and infrastructure required for developing services for persons with disabilities. Outlay : Rs.20 Crore. The Composite Regional Centre at Itanagar along with a creation of 17 contractual posts for it.. The centre is established under the National Institute for Locomotor Disabilities (NILD), Kolkata of Department of Empowerment of Persons with Disabilities, Ministry of Social Justice & Empowerment, Govt. of India

  6. Which among the given organization will be responsible to operate the Cyber Swachhta Kendra launched by the Union Ministry of Electronics and IT on February 21, 2017?
    A.Cyber Appellate Tribunal (CyAT)
    B.National Informatics Centre (NIC)
    C.Standardisation, Testing and Quality Certification (STQC) Directorate
    D.Indian Computer Emergency Response Team (CERT-in)
    Answer – D.Indian Computer Emergency Response Team (CERT-in) 
    Explanation :
    Union Minister of Electronics and IT Ravi Shankar Prasad launched Cyber Swachhta Kendra in New Delhi on February 21, 2017 for Botnet cleaning and Malware analysis as a psrt of digital India initiative. To create a secure cyber space by detecting botnet infections. Cyber Swachhta Kendra will operate in close coordination and collaboration with Internet Service Providers and Antivirus companies. The centre is being operated by the Indian Computer Emergency Response Team (CERT-in) . The planning of this centre was announced in 2015 with an outlay of Rs 100 crore.

  7. How much amount has been sanctioned by the Tamil Nadu government on February 21, 2017 for the drought-hit farmers of the state?
    A.Rs. 2,290 crore
    B.Rs. 2,247 crore
    C.Rs. 2,250 crore
    D.Rs. 2,277 crore
    Answer – B.Rs. 2,247 crore
    Explanation :
    Tamil Nadu government lead by Edappadi K Palaniswami has sanctioned Rs 2,247 crore to drought-hit farmers in Tamil Nadu after the report submitted to the government by senior officials. The report suggested that Rs 2,247 crore for 50,34,237 acres in which crops were cultivated during samba season. The relief amount will be redited to the bank accounts of the farmers. Farmers whose rain-fed lands will get Rs 3,000 per acre and Rs 5,465 per acre to farmers who have lands which are dependent on irrigating.

  8. A high level committee was constituted by the Ministry of Road Transport and Highways to introduce new format for reporting of road accidents.  Who was the head of the committee?
    A.Shri Vinod Zutshi
    B.Pradeep K. Khosla
    C.Kirti Saxena
    D.Dr M Jagadesh Kumar
    Answer – C.Kirti Saxena
    Explanation :
    The Ministry of Road Transport and Highways (MoRTH) lead by Nitin Gadkari introduced the new format for recording accidents to find the cause of road accident. MoRTH has framed a uniform format for comprehensive data collection to assess the root-cause behind road fatalities based on the 17-point format designed by a high-level committee set up by the transport research wing of the ministry comprising senior officials and experts from IITs and World Health Organization (WHO). An expert committee constituted by MoRTH to review the format for reporting of road  accidents was headed by the senior adviser of the Transport Research Wing , Mrs Kirti Saxena and consisting of experts from IIT Delhi, IIT Kharagpur, WHO, senior officers from the police and transport departments  of States, Ministry of Health & Family Welfare.

  9. The Government of Jammu & Kashmir has declared to observe the year 2017 dedicated to which fruit?
    A.Apple
    B.Cherry
    C.Peach
    D.Strawberry
    Answer – A.Apple
    Explanation :
    J & K Chief Minister Mehbooba Mufti has declared 2017 as ‘Year of Apple’ to promote the famed Kashmiri apples in domestic and foreign markets. She also launched the High Density Apple Plantation Scheme in Srinagar to provide 50% subsidy The high density plants have a yield of 50-70 metric tonnes per hectare against 10-12 tonnes in case of conventional plants. The government is setting up mega mandies and high-tech cold storage at Jablipora in Anantnag and Aglar in Pulwama to promote apple industry.

  10. Which state government has passed the Aadhaar Bill 2017 on February 20, 2017?
    A.Andhra Pradesh
    B.Maharashtra
    C.West Bengal
    D.Gujarat
    Answer – D.Gujarat
    Explanation :
    The Gujarat Assembly passed Aadhaar (Targeted Delivery of Financial and Other Subsidies, Benefits and Services) Bill, 2017 to empower the state government to use Aadhaar number as the sole identifier for the delivery of various subsidies and benefits in an effective and targeted manner. This bill will help the government create a credible system to authenticate the identity of actual beneficiaries. The assembly aslo passes two other bills which includes the Gujarat Panchayats (Amendment) Bill and the Gujarat Town Planning and Urban Development (Amendment) Bill.

  11. The BharatQR code Platform has been developed by the National Payments Corporation of India (NPCI) jointly with which financial services firm?
    A.Visa
    B.MasterCard
    C.Amercian Express
    D.All the Above
    Answer – D.All the Above
    Explanation :
    As part of the less cash economy push BharatQR code Platform has been launched by the Centre. This move will be the first platform with interoperability with low cost. This Platform is jointly developed by – the National Payments Corporation of India (NPCI), the creator and issuer of RuPay cards, MasterCard, American Express, and Visa. In Bharat QR Platfrom Quck Response code will be used for storing Card Details and also let the users make Aadhaar-enabled payments and through UPI.

  12. The Direct-to-home operator Dish TV has tied up with which Bank on February 21, 2017 for digital payments?
    A.ICICI Bank
    B.HDFC Bank
    C.Federal Bank
    D.Axis Bank
    Answer – A.ICICI Bank
    Explanation :
    Direct-to-home operator Dish TV joined hands with India’s largest public sector lender ICICI bank for digital payments. The Zee Entertainment groups arm’s initiative will enable customers to do recharge through unified payment interface (UPI) transactions. The move will further push the customer base towards digital economy and also aid customers with or without Internet access to recharge conveniently.

  13. The state government of Telangana has signed an MoU with NABARD for how much loan amount on February 20, 2017 for Horticulture Development Corporation?
    A.Rs. 895 crore
    B.Rs. 720 crore
    C.Rs. 874 crore
    D.Rs. 912 crore
    Answer – C.Rs 874 crore
    Explanation :
    The Telangana Government lead by K. Chandrashekar Rao signed an  Memorandum of Understanding (MoU) with NABARD for a loan of Rs 874 crore. This loan will be used for Horticulture Development Corporation to cover 3.15 lakh acres under Micro Irrigation scheme for 2016-17 and 2017-18.

  14. The Confederation of Indian Industry has signed a Technology Partnership MoU with which countries business institutions on February 20, 2017 to promote expertise in expanding businesses?
    A.Germany
    B.Singapore
    C.Greece
    D.Norway
    Answer – B.Singapore
    Explanation :
    For the first time, Confederation of Indian Industry (CII) has signed a Technology Partnership MoU with two Singapore agencies International Enterprise (IE) Singapore and the Singapore Business Federation (SBF) to promote expertise in expanding businesses. It is a step in the right direction to building a stronger partnership for expanding businesses. It will help build platforms to forge partnerships that connect our small enterprises and startups

  15. Which ministry has launched the Saathiya Resource Kits on February 20, 2017 to provide information on adolescent related issues?
    A.Ministry of Social Justice and Empowerment
    B.Ministry of Human Resource Development
    C.Ministry of Drinking Water and Sanitation
    D.Ministry of Health and Family Welfare
    Answer – D.Ministry of Health and Family Welfare
    Explanation :
    Union Health Secretary C.K. Mishra has launched “Saathiya Resource Kits” that will provide information on adolescent related issues such as puberty and mental health, among others. The resource kit comprises of an Activity Book, Bhranti-Kranti Game, a Question-Answer Book and a Peer Educator Diary. Upon the scheme 1.6 lakh selected communicators have been identified and will be provided knowledge on adolescent health issues among teenagers across the country.

  16. The Ministry of Textiles has signed an MoU with which Ministry on February 20, 2017 to work together to improve the earnings of artisans across the country?
    A.Ministry of Social Justice and Empowerment
    B.Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises
    C.Ministry of Youth Affairs and Sports
    D.Ministry of Information and Broadcasting
    Answer – A.Ministry of Social Justice and Empowerment
    Explanation :
    The Memorandum of Understanding (MoU) was signed between different Ministry with an objective to improve the earnings of artisans across the country, belonging to Scheduled Castes categories. An MoU was signed between Development Commissioner (Handicrafts), Ministry of Textiles and National Scheduled Castes Finance and Development Corporation (NSFDC), a Central PSU under Ministry of Social Justice and Empowerment.

  17. Which organization has won the 2017 International Mercury Awards for the year 2016-17?
    A.National Institute for Entrepreneurship and Small Business Development
    B.Entrepreneurship Development Institute of India
    C.Indian Institute of Entrepreneurship, Management    and Technology
    D.National Small Industries Corporation Ltd (NSIC)
    Answer –
    B.Entrepreneurship Development Institute of India 
    Explanation :
    The Ahmedabad-based Entrepreneurship Development Institute of India (EDII) has received the prestigious International Mercury Awards for the year 2016-17 for the best overall presentation of its 2015-2016 annual report. The EDII is an acknowledged national resource institute for entrepreneurship education, research, training and institution-building and was set up by MerComm, Inc. Mercomm INC is the world’s only independent awards organization, the International Mercury Awards, honor outstanding achievement in professional
    communications in around 80 countries.

  18. Who has been appointed as the non-executive Chairman of Tata Consultancy Services (TCS) on February 21, 2017?
    A.N. Ganapathy Subramaniam
    B.V. Ramakrishnan
    C.Natarajan Chandrasekaran
    D.Rajesh Gopinathan
    Answer – C.Natarajan Chandrasekaran 
    Explanation :
    Tata Sons Chairman Natarajan Chandrasekaran has been appointed as the non-executive Chairman of Tata Consultancy Services (TCS) on February 21, 2017. Rajesh Gopinathan is appointed as CEO and Managing Director, V. Ramakrishnan as Chief Financial Officer (CFO) and N. Ganapathy Subramaniam as Chief Operating Officer (COO) of TCS. BSR & Co LLP Chartered Accountants as its statutory auditors for five years till 2022, subject to the approval of shareholders. KPMG India Chartered Accountants to audit its financial statements under the International Financial Reporting Standards (IFRS) from fiscal 2017-18 to fiscal 2021-22.

  19. Who has been appointed as the National Security Adviser of America by the President Donald Trump on February 21, 2017?
    A.H.R. McMaster
    B.Mark Lyall Grant,
    C.Jean-David Levitte
    D.Michael Flynn
    Answer – A.H.R. McMaster
    Explanation :
    Army Lieutenant General H.R. McMaster(54) was appointed as National Security Adviser of the USA by the President Donald Trump on February 21, 2017. McMaster will replace Michael Flynn. McMaster is know for his criticism of the US military’s handling of Vietnam War and his own service as a commander in northern Iraq in 2005.

  20. Scientists from Michigan State University has created the first stretchable integrated circuit using which type of printer?
    A.Laser Printer
    B.Ink-Jet Printer
    C.Drum Printer
    D.Band Printer
    Answer – B.Ink-Jet Printer
    Explanation :
    Researchers from Michigan State University announced the creation of the first stretchable integrated circuit using an inkjet printer. The circuit was developed in the laboratory of Chuan Wang, Assistant Professor of Electrical and Computer Engineering. This circuit will raising the possibility of the inexpensive production of “smart fabric.” The discovery of ink-fabricated stretchable circuitry was published recently in the journal, ACS Nano. Wang’s co-researchers include Le Cai, Suoming Zhang, and Jinshui Miao at MSU, and Zhibin Yu at Florida State University.

  21. The inter-ministerial meeting between the Indian telecom minister and ASEAN telecom ministers held in New Delhi on February 20, 2017 marked _________ years of ASEAN-India relations.
    A.10
    B.15
    C.25
    D.20
    Answer – C.25
    Explanation :
    Union telecom minister Manoj Sinha held discussions with his counterparts in ASEAN countries to strengthen digital connectivity on February 20, 2017. The Telecom Equipment and Services Export Promotion Council (TEPC) organized an inter-ministerial meeting between telecom ministers of ASEAN countries and India in New Delhi on February 20, 2017 to commemorate the 25th year of the ASEAN-India relations.