Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : February 20 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online Current Affairs February 20 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs February 20 2017

  1. Which state government has amended the state employee service rule to bar all government employees and judicial officers from consuming liquor anywhere in the world?
    A.Haryana
    B.Rajasthan
    C.Bihar
    D.Punjab
    Answer – C.Bihar
    Explanation :
    The Bihar Cabinet under the chairmanship of Chief Minister Nitish Kumar has ruled out a new rule under which the no officials of the state government would be allowed to consume liquor either in the state or outside the state and not even abroad. This makes Bihar the first state to have such restrictions for officials and judges. The cabinet amended the Bihar Government Servants’ Conduct Rules 1976 and approved the Bihar Judicial Officers Conduct Rules, 2017. From now the bureaucrats, judges or magistrates caught drinking anywhere in the world will be punished. Any officer found guilty would be liable to face dismissal, suspension or even salary cuts. The drinking ban will also apply to Bihar officials on deputation outside the state.

  2. The 7-day Khajuraho Dance Festival 2017 has been organized in which state?
    A.Madhya Pradesh
    B.Assam
    C.Arunachal Pradesh
    D.Tamil Nadu
    Answer – A.Madhya Pradesh
    Explanation :
    The Khajuraho Dance Festival kicked off at Bhopal in Madhya Pradesh from February 20, 2017. The seven day festival will conclude on February 26, 2017. The dance festival is conducted every year by the Madhya Pradesh Kala Parishad. This cultural festival showcases various Indian classical dance styles such as Kathak, Bharathanatyam, Odissi, Kuchipudi, Manipuri and Kathakali with performances of some of the best exponents in the field.

  3. What is the new website address of the State Bank of India, rebranded on February 19, 2017?
    A.bank.co.sbi
    B.sbi.com
    C.bank.sbi
    D.onlinesbi.in
    Answer – C.bank.sbi
    Explanation :
    The country’s largest lender State Bank of India (SBI) rebranded its corporate website  as “bank.sbi” from the earlier “sbi.co.in” on February 19, 2017. Now bank.sbi is the highest domain protocol commonly known as generic top level domain (gTLD). With this, SBI has become the first banking organization in India to adopt gTLD for its internet presence. The adoption of gTLD will enable SBI to use its corporate name .sbi as their website’s top-level identifier instead of using “.com” or “.co.in” as domains. The existing web address will remain active till customers become familiar with operating through the new address.

  4. When is the World Day of Social Justice observed?
    A.February 21
    B.February 20
    C.February 19
    D.February 22
    Answer – B.February 20
    Explanation :
    Every year, 20th February is observed as World Day of Social Justice to recognize the need to promote efforts to tackle issues such as poverty, exclusion and unemployment 2017 Theme: “Preventing conflict and sustaining peace through decent work”. The United Nations General Assembly has decided to observe 20 February annually, approved on 26 November 2007 and starting in 2009, as the World Day of Social Justice.

  5. Former goalkeeper of the Soccer Club Mohan Bagan and member of the technical committee of the Club _____________ died on February 19, 2017.
    A.Jeje Lalpekhlua
    B.Shibaji Banerjee
    C.Pritam Kotal
    D.Cornell Glen
    Answer – B.Shibaji Banerjee 
    Explanation :
    Former Mohun Bagan goalkeeper Shibaji Banerjee passed away in Kolkata on February 19, 2019 after suffering a cardiac arrest. He was 68. The soccer legend Shibaji had played for the club for 11 years. Banerjee won 34 trophies with the club. He is also well known for stopping a free kick taken by Pele during the 1977 exhibition match against New York Cosmos. Banerjee was part of Mohun Bagan’s three-man technical committee at the time of passing away.

  6. Who has won the 2017 Rotterdam Open?
    A.Rafael Nadal
    B.Gaël Monfils
    C.David Goffin
    D.Jo-Wilfried Tsonga
    Answer – D.Jo-Wilfried Tsonga 
    Explanation :
    Frenchman Jo-Wilfried Tsonga won the 44th edition of the ABN AMRO World Tennis Tournament by defeating Belgian David Goffin 4-6, 6-4, 6-1 on February 19, 2017 in Rotterdam. Tsonga is the fourth Frenchman to win the title in Rotterdam Open. Before him Cedric Pioline (2000), Nicolas Escudé (2001 and 2002) and Michael Llodra (2008) did the same. With this, the sixth seed Jo-Wilfried Tsonga (31) claimed his first ATP title since 2015 and will move up to 11th position in the World Ranking. The 26-year-old Goffin has not won a single ATP title since 2014.

  7. Afghanistan players Mohammad Nabi & Rashid Khan has for the first time been selected to debut in Indian Premier League (IPL) for which team?
    A.Sunrisers Hyderabad
    B.Mumbai Indians
    C.Kolkata Knight Riders
    D.Delhi Daredevils
    Answer – A.Sunrisers Hyderabad 
    Explanation :
    For the first time in the history of Indian Premier League (IPL) Auction, two Afghanistan players were selected by the franchise on February 20, 2017 during the IPL Auction 2017. Mohammad Nabi became the first player from Afghanistan to be picked by Sunrisers Hyderabad for Rs. 30 lakhs. On the other hand his teammate Rashid Khan was signed by Sunrisers Hyderabad  for an amount of Rs. 4 Crores. Five out of the 352 players listed for the auction in Bangalore were from Afghanistan for the first time.

  8. Ved Prakash Sharma who died on February 18, 2017 was a _____________
    A.Journalist
    B.Novelist
    C.Doctor
    D.Scientist
    Answer – B.Novelist
    Explanation :
    Famous Hindi novelist Ved Prakash Sharma was passed away in Meerut, Uttar Pradesh on February 18, 2017. He was 62. Sharma has written nearly 176 novels including “Qaidi No 100” and “Vardi Wala Gunda“. He had also written scripts for about half-a-dozen Hindi movies.

  9. Which Pakistani cricket player announced retirement from all forms of international cricket on February 19, 2017?
    A.Mohammad Amir
    B.Younis Khan
    C.Shahid Afridi
    D.Misbah-ul-Haq
    Answer – C.Shahid Afridi 
    Explanation :
    Legendary Pakistani cricket Shahid Afridi  announced his retirement from all forms of international cricket on February 19, 2017 putting an end to 21-year career. Afridi had already quit the Test and ODI cricket earlier but still continued with T20. The 36-year-old star played for Pakistan Twenty20 team at the 2016 world championships in India. After that he stepped down as the captain and continued to play as a player. In Twenty20  international match he played 98 matches with 1,405 runs and 97 wickets.

  10. Name the Chair-woman of the Norwegian Nobel Committee who died on February 19, 2017 at the age of 65. 
    A.Berit Reiss-Andersen
    B.Inger-Marie Ytterhorn
    C.Thorbjørn Jagland
    D.Kaci Kullmann Five
    Answer – D.Kaci Kullmann Five
    Explanation :
    Chair-woman of the Norwegian Nobel Committee, Kaci Kullmann Five, died on February 19, 2017. She was 65. Norwegian Nobel Committee is responsible to select the Peace Prize laureates. Former businesswoman of Norway, Kullmann served as trade and shipping minister from 1989-1990 and was the leader of the Conservative Party from 1991-1994. In 2003, Kullmann became a member of the Norwegian Nobel committee while was elected chair in 2015.

  11. Virat Kohli has signed Rs 100-crore endorsement deal for 8 years with which brand on February 20, 2017?
    A.Nike
    B.Reebok
    C.Puma
    D.Adidas
    Answer – C.Puma
    Explanation :
    Indian international cricketer Virat Kohli became the first Indian sports person had signed an eight-year deal worth Rs 100-crore endorsement deal with a sports apparel brand Puma on February 20, 2017. Kohli now join the list of global ambassador for the brand likes of Usain Bolt, Asafa Powell and Thierry Henry. Only Sachin Tendulkar and Mahendra Singh Dhoni have been in the Rs 100-crore club through multi-year contracts with talent management agencies, but they have never been signed by a single brand for such a big amount.

  12. The Grand Prophet 11 is a military exercise of which country’s armed forces?
    A.Pakistan
    B.Afghanistan
    C.Iran
    D.Russia
    Answer – C.Iran
    Explanation :
    The Iran’s elite Revolutionary Guard launched sophisticated rockets during a military exercise that started on February 20, 2017 in Iran’s central desert. The three day maneuvers called ‘Grand Prophet 11’ will last on February 22, 2017. The model of the small and advanced rockets or their capabilities has not been revealed. The launch comes despite warnings from the United States and the sanctions over the previous ballistic missile test.

  13. Which technology firm has announced on February 20, 2017 to acquire Israel-based start-up “RealFace”?
    A.Apple
    B.Google
    C.Microsoft
    D.Facebook
    Answer – A.Apple
    Explanation :
    An American multinational technology company Apple has announced to acquire Israel-based start-up “RealFace” for an undisclosed amount on February 20, 2017. The amount of the deal will be ‘several million dollars’. This acquisition will help to add facial recognition to the upcoming Apple’s iPhone 8. Apple can use the technology from the Israeli start-up for its own facial recognition software.

  14. Which country has emerged as the world’s largest importer of major arms during 2012–16 as per a report by Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) released on February 20, 2017?
    A.South Africa
    B.Vietnam
    C.China
    D.India
    Answer – D.India
    Explanation :
    According to a report released by Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) on February 20, 2017, India emerged as the world’s largest importer of major arms during 2012–16. As per the report, India accounted for 13 percent of the global total sales.The total volume of international transfers of major weapons has grown continuously since 2004 and increased by 8.4 per cent between 2007–11 and 2012–16. According to the data, in Asia, India increased its arms imports by 43 percent between 2007–11 and 2012–16 which is far greater than the imports by its rivals China and Pakistan. Between 2007 and 2011, India accounted for 9.7% of global imports which is still more than any other country.

  15. Which infrastructure investment trust has got the approval of SEBI to raise Rs 4,300 crore through an initial public offering (IPO)?
    A.IRB InvIT Fund
    B.GMR Infrastructure Investment Trust
    C.MEP Infrastructure Investment Trust
    D.IL&FS Transportation Investment Trust
    Answer – A.IRB InvIT Fund
    Explanation :
    Market regulator Securities and Exchange Board of India (SEBI) has given its approval to IRB InvIT Fund, to raise Rs 4,300 crore through an initial public offering (IPO). IRB InvIT Fund is an investment trust sponsored by IRB Infrastructure Developers Limited, an Indian highway construction company headquartered in Mumbai. Infrastructure Investment Trusts (InvITs) are like mutual fund schemes which pool in money from individual investors for investing in infrastructure initiatives. According to the draft papers, IRB InvIT’s IPO comprises fresh issue of units worth up to Rs 4,300 crore by the trust and an offer for sale of units by IRB Infrastructure Developers and its subsidiaries comprising Modern Road Makers, Aryan Toll Road, ATR Infrastructure and Ideal Road Builders.

  16. Which bank has signed an MoU with Daimler India Commercial Vehicles Pvt Ltd (DICV) on February 20, 2017 to extend finance to customers for the purchase of commercial vehicles manufactured by the company?
    A.Yes Bank
    B.Karnataka Bank Limited
    C.South Indian Bank
    D.ICICI Bank
    Answer – B.Karnataka Bank Limited
    Explanation :
    Mangaluru based Karnataka Bank Ltd has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Daimler India Commercial Vehicles Pvt Ltd (DICV) on February 20, 2017 to extend finance to customers for the purchase of commercial vehicles manufactured by the company. The deal will benefit the customers belonging to sectors such as MSME (Micro, Small and Medium Enterprises) to purchase commercial vehicles.

  17. Technology giant Microsoft has tied up with which e-commerce firm on February 20, 2017 to enhance customer service?
    A.Amazon
    B.Flipkart
    C.Snapdeal
    D.E-Bay
    Answer – B.Flipkart
    Explanation :
    US based IT giant Microsoft CEO Satya Nadella and Indian electronic commerce company Flipkart Group CEO Binny Bansal has announced a “strategic partnership” on February 20, 2017. Aim:  To provide consumers in the country the best online shopping service. As per the deal, Flipkart, will adopt Microsoft Azure as its exclusive public cloud platform. Microsoft Azure will add a layer of advanced cloud technologies and analytics to Flipkart’s existing data centres. Flipkart also plans to leverage artificial intelligence, machine learning and analytics capabilities in Azure, such as Cortana Intelligence Suite and Power BI, to optimise its data for innovative merchandising, advertising, marketing and customer service.

  18. Which organization has won the 2017 Best Green Organization of the Year Award on February 18, 2017 at the Global Green Future Leadership Awards?
    A.National Mineral Development Corporation, Ltd.
    B.Neyveli Lignite Corporation
    C.Hutti Gold Mines
    D.Katamati Iron Mine
    Answer – D.Katamati Iron Mine
    Explanation :
    Katamati Iron Mine, owned by Tata Steel, was conferred with the Best Green Organisation of the Year Award on February 18, 2017 at the Global Green Future Leadership Awards in Mumbai. The Global Green Future Leadership Awards, organized by World CSR Day, was honored to Katamati Iron Mine in recognition of its environmental protection measures. Katamati iron mine has been engaged in environmental protection efforts for years and has successfully implemented Environmental Management System as per the requirements of ISO 14001:2004.

  19. Chief Minister of Nagaland, ________ resigned from the post on February 19, 2017 facing tensions against reservation rule.
    A.T R Zeliang
    B.Yanthungo Patton
    C.Kiyanilie Peseyie
    D.Tokheho Yepthomi
    Answer – A.T R Zeliang 
    Explanation :
    Nagaland Chief Minister T R Zeliang stepped down from the post on February 19, 2017 facing revolt from his party MLAs against the decision to reserve 33 per cent seats for women in urban local bodies. Accompanied by several of his senior Cabinet colleagues, Zeliang submitted his resignation to the Governor of Nagaland P.B. Acharya who accepted the resignation and asked Zeliang to continue in office till alternative arrangements are made. Tensions were raised in Nagaland after the state government announced that in the Urban Local Bodies (ULBs) election, 33 percent of the seats would be reserved for women. Nagaland Tribes Action Committee (NTAC), an umbrella body of Nagaland’s 16 major tribes, demanded resignation of Zeliang.

  20. Who has been elected as the new Chief Minister of Nagaland on February 20, 2017 after the resignation of T R Zeliang from the post on February 19, 2017?
    A.Paiwang Konyak
    B.Shurhozelie Liezietsu
    C.Neiphiu Rio
    D.C. Kipili Sangtam
    Answer – B.Shurhozelie Liezietsu
    Explanation :
    Naga People’s Front (NPF) Shurhozelie Liezietsu ha been elected as the next chief minister of Nagaland on February 20, 2017. 58 MLAs signed in favour of Liezietsu. Shurhozelie, who is not an MLA and belongs to Angami tribe, will now have to seek an election within six months of taking charge as Nagaland’s 17th chief minister. Liezitsu will be sworn in as the Chief Minister on February, 22, 2017.

  21. Which private space firm launched a rocket from NASA’s Kennedy Space Center in Florida to send a dragon cargo ship with supplies towards International Space Station on February 19, 2017?
    A Bigelow Aerospace
    B SpaceDev
    C.Blue Origin
    D.SpaceX
    Answer – D.SpaceX
    Explanation :
    The California-based SpaceX onboard its Falcon 9 rocket launched a robotic Dragon cargo ship with about 5,500 pounds (2,500 kg) of supplies and science experiments toward the International Space Station on February 19, 2017 from Launch Complex 39A of NASA’s Kennedy Space Center in Florida. After the launch, the rocket’s first stage separated and touched down on a landing pad at the nearby Cape Canaveral Air Force Station. It marked the eighth successful landing for SpaceX Rocket Company. The company became the first private space firm to launch a rocket from a NASA facility.