Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz: February 18 2020

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 18 February 2020 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2020 updates.

Date-Wise Current Affairs February 2020 PDF(Content & Q&A) for Paid Users – Click Here to Know More

Questions Based on Current Affairs February 18 2020

  1. Which North State/UT to get North India’s 1st Bird ringing station for observation and monitoring of migratory species?
    1) New Delhi
    2) Haryana
    3) Bihar
    4) Chhattisgarh
    5) Punjab
    Answer-3) Bihar
    Explanation:
    Bihar becomes North India’s first “bird ringing station” for observation, monitoring & research on migratory birds and 4th state in the country after Tamil Nadu (Chennai), Rajasthan (Jaipur) and Orissa (Bhubaneshwar). The bird ringing station will be at Bhagalpur, Bihar, located close to the Ganges & is known to be a favorite destination of migratory birds.

  2. Which is India’s 1st single use plastic free Airport?
    1) Chattrapati Shivaji International Airport, Mumbai
    2) Begumpet Airport, Hyderabad
    3) Kushok Bakula Rimpochee Airport, Leh
    4) Lokpriya Gopinath Bordoloi International Airport, Guwahati
    5) Indira Gandhi International Airport, Delhi
    Answer-5) Indira Gandhi International Airport, Delhi
    Explanation:
    According to the GMR Group-led Delhi International Airport Ltd (DIAL), Delhi-based Indira Gandhi International Airport (IGIA) has become the 1st airport in India to be completely free of single-use plastic usage.

  3. Which Indian state has become 1st in country to enforce Performance regulation act 2019 for power department?
    1) Uttar Pradesh
    2) Tamil Nadu
    3) Gujarat
    4) Telangana
    5) Odisha
    Answer-1) Uttar Pradesh
    Explanation:
    The Uttar Pradesh (UP) state Government led by its Chief Minister (CM) Yogi Adityanath has implemented the Performance Regulation Act 2019 for the power department. Consumers will now get financial compensation for delay in resolving their complaints by the department.

  4. Which is the 1st Arab country that issue license to operate the reactor in its nuclear reactor?
    1) Syria
    2) Jordan
    3) Yemen
    4) United Arab Emirates
    5) Qatar
    Answer-4) United Arab Emirates
    Explanation:
    The United Arab Emirates representative to the International Atomic Energy Agency Mr. Hamad al-kaabi announced that the National Nuclear Regulator has issued an Operating license for a reactor at its Barakah nuclear power plant and becomes the 1st arab country in the world to operate a nuclear power plant.

  5. As per Reserve Bank of India’s (RBI) “Statement on Developmental and Regulatory Policies” the central bank has decided to conduct Long Term Repo Operations (LTROs) for one-year and three-year tenors for up to a total amount of _______?
    1) 1 Lakh Crore
    2) 50,000 Crore
    3) 1.2 Lakh Crore
    4) 25,000 Crore
    5) 10,000 Crore
    Answer-1) 1 Lakh Crore
    Explanation:
    The RBI released “Statement on Developmental and Regulatory Policies” which stated about Long Term Repo Operations (LTROs) for improving monetary transmission. It is aimed at providing cheaper money to banks at the repo rate so that it can be used to boost credit growth. RBI decided to conduct Long Term Repo Operations (LTROs) for one-year and three-year tenors for up to a total amount of ₹ 1,00,000 crores at the policy repo rate. Simply, RBI is injecting Rs 1 lakh crore into the banking system through auctions with long term maturity periods (compared to one day repos) of 1 year and 3 years. LTRO is in addition to the existing LAF (Liquidity adjustment facility) and MSF (Marginal Standing Facility) operations. The current repo rate is 5.15%.

  6. With Which Bank the Government of India (GoI) signed loan agreement worth $450 Mn to support Atal Bhujal Yojana (ABHY) – National Groundwater Management Improvement Program in 7 Indian states?
    1) World Bank (WB)
    2) International Monetary Fund (IMF)
    3) Asian Development Bank (ADB)
    4) Export and Import bank of India (EXIM)
    5) New Development Bank (NDB)
    Answer-1) World Bank (WB)
    Explanation:
    The Government of India (GoI) and the World Bank(WB) have inked a $ 450 million (mn) loan agreement to support Atal Bhujal Yojana (ABHY) – National Groundwater Management Improvement Program that will be implemented by the Ministry of Jal Shakti in the states of Gujarat, Maharashtra, Haryana, Karnataka, Rajasthan, Madhya Pradesh, and Uttar Pradesh (UP) and cover 78 districts.

  7. Which Country has appointed Barry O’Farrell as its next high commissioner to India replacing Harinder Sidhu (Feb 2020)?
    1) United Kingdom
    2) New Zealand
    3) Australia
    4) Botswana
    5) Cameroon
    Answer-3) Australia
    Explanation:
    Australia has appointed former NSW (New South Wales) premier Barry O’Farrell as the next high commissioner to India. Barry O’ Farrell will be the successor of Harinder Sidhu.

  8. Who is the 1st Indian sportsman to win a Laureus world sports (Oscars of sports) award at 20th annual edition held at Berlin, Germany (Feb 17, 2020)?
    1) Abhinav Bindra
    2) Vinesh Phogat
    3) Bhaichung Bhutia
    4) Sachin Tendulkar
    5) Mahendra Singh Dhoni
    Answer-4) Sachin Tendulkar
    Explanation:
    On February 17, 2020, Laureus World Sports Awards 2020 was held in Berlin, Germany.It was the 2nd Laureus World Sports Awards to take place in Berlin, following the 2016 ceremony which took place at the Messe Berlin. Indian former international cricketer Sachin Ramesh Tendulkar’s 2011 World Cup-winning moment was voted the Laureus Sporting Moment of 2000-2020. This moment of Sachin has been titled ‘Carried on the Shoulders of a Nation’. Vinesh Phogat is the 1st Indian to get Nominated for Laureus sport awards in 2019.

  9. Simone Biles has won 20th edition of Laureus world sportswomen of the year award 2020 held at Berlin, Germany. Simon Biles related to which sports?
    1) Swimming
    2) Gymnastic
    3) Football
    4) Badminton
    5) Shooting
    Answer-2) Gymnastic
    Explanation:
    Laureus World Sports Awards 2020 was held in Berlin, Germany.
    Here’s the full list of winners:

    S.No Award Name Won by
    1 Laureus World Sportsman of the Year Formula One driver Lewis Carl Davidson Hamilton (United Kingdom)
    & Footballer Lionel Andrés Messi Cuccittini (Argentina)
    2 Laureus World Sportswoman of the Year Simone Arianne Biles (American Gymnast)
    3 Laureus World Team of the Year South Africa Men’s Rugby Team
    4 Laureus World Breakthrough of the Year Egan Arley Bernal Gómez (Colombian cyclist)
    5 Laureus World Comeback of the Year Sophia Flörsch (German racing driver)
    6 Laureus World Sportsperson of the Year with a Disability Oksana Masters (Ukrainian-American Paralympic rower and cross-country skier)
    7 Laureus World Action Sportsperson of the Year Chloe Kim (American snowboarder)
    8 Laureus Best Sporting Moment Carried on the shoulders of a nation – Sachin Tendulkar
    9 Laureus Lifetime Achievement Award Dirk Nowitzki (German basketball player)
    10 Laureus Academy Exceptional Achievement Award Spanish Basketball Federation
    11 Laureus Sport for Good Award South Bronx United


  10. The 4th National conference on Review of Implementation of Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMDBY) organized by Ministry of Agriculture and Farmers welfare held at which Indian City?
    1) Indore, Madhya Pradesh
    2) Guwahati, Assam
    3) Udaipur, Rajasthan
    4) Bengaluru, Karnataka
    5) Lucknow, Uttar Pradesh
    Answer-3) Udaipur, Rajasthan
    Explanation:
    The two-day long 4th National Conference on Review of Implementation of Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY) held in Udaipur, Rajasthan. It was inaugurated by Sanjay Agarwal, Secretary, Ministry of Agriculture & Farmers Welfare. The Conference was Organized by the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare.

  11. The 15th Finance Commission forms 8-member panel to boost the agricultural exports. Who is the head of the panel?
    1) AN Jha
    2) Ajay Bhalla
    3) NK Singh
    4) TV Somanathan
    5) Sanjiv Puri
    Answer-5) Sanjiv Puri
    Explanation:
    The 15th Finance Commission has set up an 8-member group led by ITC chairman and managing director (MD) Sanjiv Puri to recommend measurable performance incentives for the states, so as to promote exports & also to encourage the concerned crops to ensure replacement of more imports and to boost the agricultural exports. The committee will submit its recommendations within 3 months.

  12. As per the US based think tank World population review’s report, what is the India’s rank in largest economy list 2019 with the Gross Domestic Product (GDP) value of $2.94 Trillion?
    1) 1
    2) 2
    3) 3
    4) 4
    5) 5
    Answer-5) 5
    Explanation:
    In accordance with the US-based think tank World Population Review, India has become the fifth-largest in the world with a GDP (Gross Domestic Product) of $2.94 trillion overtaking the UK (United Kingdom) and France in 2019. The size of the UK economy is $2.83 trillion and that of France is $2.71 trillion. The list has been topped by the United states (US) with $21.44 trillion GDP.
    Table showing Top 5 Largest Economies of World:

    Rank Country GDP
    1 United States (US) $21.44 trillion
    2 China $14.14 trillion
    3 Japan $5.15 trillion
    4 Germany $4 trillion
    5 India $2.94 trillion


  13. As per the US based think tank World population review’s report, what is India’s per capita Gross Domestic Product (GDP) in 2019?
    1) $ 2,000
    2) $ 2,090
    3) $ 2,170
    4) $ 2,220
    5) $ 2,340
    Answer-3) $ 2,170
    Explanation:
    In accordance with the US-based think tank World Population Review, India’s GDP per capita is $2,170.

  14. As per the US based think tank World population review’s report, India’s Purchasing Power Parity (PPP) in 2019 is _________ (in trillions)?
    1) $9.71
    2) $10.21
    3) $10.51
    4) $10.91
    5) $11.31
    Answer-3) $10.51
    Explanation:
    In accordance with the US-based think tank World Population Review, in terms of purchasing power parity (PPP), India’s GDP is $10.51 trillion, exceeding that of Japan and Germany.

  15. According to ‘State of India’s Bird 2020: Range, Trend and Conservative status’ report launched at 13th Conference of Parties (COP) of the Convention on the Conservation of Migratory Species held at Gandhinagar, Gujarat _____% of 146 bird species are in decline in past 5 years.
    1) 65
    2) 70
    3) 75
    4) 80
    5) 85
    Answer-4) 80
    Explanation:
    According to the ‘State of India’s Bird 2020: Range, Trend and Conservative status’ report launched at the 13th Conference of Parties (COP) of the Convention on the Conservation of Migratory Species of Wild Animals which is taking place in Gandhinagar, Gujarat, around 80 % of the 146 species of birds population in India has been on decline in the past 5 years with close to 50% declining strongly & just over 6% are stable and 14% increasing.

  16. The Competition commission of India (CCI) has approved the WABCO Holding Inc. by ZF Friedrichshafen AG for equity value of $7 billion. Who is the present Chairman of CCI?
    1) Rajnish Kumar
    2) Ashok Kumar Gupta
    3) Sangita Reddy
    4) Ajay Tyagi
    5) S. J. Mukhopadhaya
    Answer-2) Ashok Kumar Gupta
    Explanation:
    Under Section 31(1) of the Competition Act, 2002, the Competition Commission of India (CCI) has approved for the acquisition of WABCO (Westinghouse Air Brake Company) Holdings Inc. by ZF (“Zahnradfabrik” which means Gear Factory) Friedrichshafen AG (Automotive industry in Germany), As per the agreement, ZF will acquire 100% shares of WABCO for USD 136.50 per share under all-cash transaction method for a total equity value of USD 7 billion (approximately Rs. 49,700 crores). Ashok Kumar Gupta is the chairman of Competition Commission of India (CCI).

  17. The Chief Defence Staff (CDS) proposed formation of theatre command that can carry out all war-fighting formations under a single commander by ______.
    1) 2020
    2) 2021
    3) 2022
    4) 2023
    5) 2024
    Answer-3) 2022
    Explanation:
    Theatre Commands by 2022: Instead of having separate commands for every service, the CDS is working on having a joint or theatre command, by the year 2022, that can carry out all war-fighting formations under a single commander. The commander could either be from the Army, Air Force or the Navy. Theaterisation means putting specific units of personnel from the three services (Army, Navy and Air Force) — under a common theatre commander so they fight as a cohesive unit.
    Air Defence Command by 2021: The other proposed command is the Joint Air Defence Command that will roll out by 2021. It will have air assets such as missiles from the army. The navy will also be a part of it. Its aim is timely implementation of orders in case of aerial attacks.

  18. Along with which company Delhi police launched “Himmat Plus App” to ensure safety and security of the people travelling in cabs?
    1) Ola
    2) Uber
    3) Meru
    4) Carzonrent
    5) Savaari
    Answer-2) Uber
    Explanation:
    Delhi Police along with Uber launched “Himmat Plus app”, at the Indira Gandhi International (IGI) airport, New Delhi, to ensure safety and security of the people travelling in cabs.

  19. Which country is going to host International Hockey Federation (FIH) Junior Men’s World cup 2021?
    1) South Africa
    2) Argentina
    3) India
    4) Australia
    5) Netherlands
    Answer-3) India
    Explanation:
    The International Hockey Federation (FIH) announced that India will host Junior Men’s World Cup 2021 and the women’s Junior World Cup would be held for the first time in Potchefstroom, South Africa. This is the third time that India will be hosting the prestigious tournament, having staged in Lucknow, Uttar Pradesh (UP) in 2016 & in New Delhi in 2013.

  20. Which country is going to host International Hockey Federation (FIH) Junior Women’s World cup 2021?
    1) South Africa
    2) Argentina
    3) India
    4) Australia
    5) Netherlands
    Answer-1) South Africa
    Explanation:
    The International Hockey Federation (FIH) announced that India will host Junior Men’s World Cup 2021 and the women’s Junior World Cup would be held for the first time in Potchefstroom, South Africa. This is the third time that India will be hosting the prestigious tournament, having staged in Lucknow, Uttar Pradesh (UP) in 2016 & in New Delhi in 2013.

  21. Who is the No.1 T20I Batsman in International Cricket Council’s (ICC) T20I ranking released on Feb 17, 2020?
    1) Steve Smith
    2) Aaron Finch
    3) Virat Kohli
    4) Babar Azam
    5) KL Rahul
    Answer-4) Babar Azam
    Explanation:
    Indian captain Virat Kohli slipped to the 10th position but K L Rahul and Rohit Sharma remained static at the 2nd and 11th place, whereas Babar Azam (Pak) remains at top in the T20I (Twenty20 International) ranking released by the International Cricket Council.
    Top 3 Players & Indian players ranking in T20I Rankings:

    Rank Batting Bowling All-rounder
    1 Babar Azam (Pakistan) Rashid Khan (Afghanistan) Mohammad Nabi (Afghanistan)
    2 Lokesh Rahul (India) Mujeeb Ur Rahman (Afghanistan) Glenn Maxwell (Australia)
    3 Aaron Finch (Australia) Mitchell Santner (New Zealand) Sean Williams (Zimbabwe)
    Rank of Indian Players
    Virat Kohli- 10th Jasprit Bumrah- 12th Virat Kohli- 40th


  22. National Anti-Doping Agency (NADA) has banned Amit Dahiya for 4yrs for sending wrong sample collection. Amit Dahiya related to which sports?
    1) Hockey
    2) Javelin throw
    3) Wrestling
    4) Cricket
    5) Weightlifting
    Answer-2) Javelin throw
    Explanation:
    The Anti-Doping Disciplinary Panel (ADDP) has passed an order to National Anti-Doping Agency (NADA) to ban javelin thrower Amit Dahiya for four years for sending wrong sample collection and trying to cheat officials during the 2nd National Javelin throw open Championship 2019 held at Sonipat in Haryana.

  23. Tapas Pal, who passed away recently (Feb 2020) is the former Member of Parliament (MP) from which Indian State?
    1) Uttar Pradesh
    2) Andhra Pradesh
    3) Bihar
    4) West Bengal
    5) Odisha
    Answer-4) West Bengal
    Explanation:
    Bengali actor & former Trinamool Congress MP (Member of Parliament) Tapas pal passed away at the age of 61 in Mumbai, Maharashtra due to cardiac arrest. He was born on 19th September 1958 in Chandannagar, West Bengal and completed his graduation from the Hooghly Mohsin College in Bio-Science.

  24. Harry Greg who passed away recently (Feb 2020) related to which sports?
    1) Shooting
    2) Baseball
    3) Swimming
    4) Football
    5) Basketball
    Answer-4) Football
    Explanation:
    Harry Greg, former Manchester United goalkeeper and Munich hero, passed away at the age of 87 in Coleraine, Northern Ireland, UK (United Kingdom). He was born on 27th October 1932 in Magherafelt, Northern Ireland. Harry Greg, was named as “Hero of Munich” for rescuing 2 teammates as well as a baby and her pregnant mother in the 1958 air disaster that killed 23 people.

  25. The Hall of fame golfer Mickey Wright who passed away recently (Feb 2020) belong to which country?
    1) Russia
    2) Australia
    3) Ukraine
    4) U.S.A
    5) UK
    Answer-4) U.S.A
    Explanation:
    Hall of famer Mary Kathryn Mickey Wright, was an American LPGA (Ladies Professional Golf Association) Tour professional golfer, passed away at the age of 85. She was born on February 14, 1935 in San Diego, California, US (United States). She was a member of the World Golf Hall of Fame. Mickey Wright joined the LPGA tour in 1955 & won 82 events on the LPGA tour, which puts her second on the all-time win list behind Kathy Whitworth, who won 88 times. 13 victories in major championships which places here second to Patty Berg, who won 15 majors.

STATIC GK based on Current Affairs

  1. Name the Asia’s largest bi-directional tunnel which is going to connect Leh & Srinagar?
    Answer-Zojila Tunnel
    Explanation:
    Government of India (GOI) recently (Feb 2020) announced that they are working towards completing the Asia’s largest bi-directional Zojila Tunnel without cost escalation.

  2. Cricketer Faf Du Plessis belongs to which country?
    Answer-South Africa
    Explanation:
    Recently (Feb 2020), Faf Du Plessis steps down as a captain of South Africa for test and T20 teams.

  3. When was the soil health card scheme launched?
    Answer-February 2015
    Explanation:
    On February 17, 2020, According to the Ministry of Agriculture & Farmers Welfare, Soil Health Card Scheme which was launched by Prime Minister (PM) Narendra Modi on 19.02.2015 at Suratgarh, Rajasthan completes 5 years on February 19, 2020.Till now, a total of Rs.751.42 crore has been released under the scheme.

  4. Who is the Governor of Bihar?
    Answer-Phagu Chauhan

  5. Where is Katas Raj temples located at?
    Answer-Katas, Pakistan
    Explanation:
    The Pakistan High Commission has issued visas to a group of Indian Hindu pilgrims for visiting Katas Raj temples in Chakwal city of Pakistan’s Punjab province from February 19 to 25, 2020, these visit governs under The Pakistan-India Protocol on visits to Religious Shrines (1974) signed by both the countries.

  6. The ‘L’ in LAF refers to?
    Answer-Liquidity
    Explanation:
    LAF – Liquidity Adjustment Facility.

[su_button url=”https://affairscloud.com/current-affairs/february-2020/” target=”self” style=”default” background=”#2D89EF” color=”#FFFFFF” size=”5″ wide=”no” center=”no” radius=”auto” icon=”” icon_color=”#FFFFFF” text_shadow=”none” desc=”” download=”” onclick=”” rel=”” title=”” id=”” class=””]Click Here to Try February Current Affairs 2020 Quiz[/su_button]