Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : February 18 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online Current Affairs February 18 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs February 18 2017

  1. The MIG Legal Aid Scheme of Supreme Court has been launched for middle income group people whose gross income is not more than Rs________ per month.
    A.Rs. 75000
    B.Rs. 60000
    C.Rs. 50000
    D.Rs. 45000
    Answer – B.Rs. 60000
    Explanation :
    The Supreme Court has introduced the Middle Income Group (MIG) Scheme for the middle income group people whose gross income is not exceeding Rs. 60,000 per month or Rs. 7.5 lakh per annum. The MIG Legal Aid Scheme is a self-supporting scheme which aims to provide legal services to the middle income group who cannot afford the expensive litigation in the Supreme Court. Under the scheme, middle class people who have the desire to avail the benefit of the Scheme shall have to fill up the form prescribed and accept all the terms and conditions contained within and thus can avail the services of the society for a nominal amount.

  2. The Ministry of Human Resource Development (HRD) has made Aadhaar Card mandatory to avail the benefits under the Central Sector Scholarship Scheme. Applicants not having Aadhaar can enroll for the same before which date?
    A.March 31, 2017
    B.April 30, 2017
    C.June 30, 2017
    D.July 31, 2017
    Answer – C.June 30, 2017
    Explanation :
    The Union Ministry of Human Resource Development (HRD) has made it mandatory for the College and University students to have possession of Aadhaar Card issued by UIDAI to avail benefits under the Central Sector Scholarship Scheme. Further, the applicants eligible for these scholarships but not having an Aadhaar card can apply for the enrolment by June 30, 2017. However, the rule will not apply to Jammu & Kashmir.

  3. The 2017 South Asian Speakers’ Summit has been organised in which state?
    A.Maharashtra
    B.Kerala
    C.Andhra Pradesh
    D.Madhya Pradesh
    Answer – D.Madhya Pradesh
    Explanation :
    The two-day South Asian Speakers’ Summit was inaugurated by Lok Sabha Speaker Sumitra Mahajan in Indore, Madhya Pradesh on February 18, 2017. Speakers of six countries includes Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, Sri Lanka, Maldives and Nepal attended the meeting to deliberate on ways to achieve sustainable development goals. The summit will have a plenary session on ‘Identifying Resources for SDGs Implementation in South Asia: Opportunities for Parliamentary Cooperation’

  4. The National Regulatory Authority of which country has been awarded the highest rating by the World Health Organization on February 17, 2017 as functional vaccine regulatory system?
    A.Brazil
    B.Japan
    C.India
    D.Korea
    Answer – C.India
    Explanation :
    The National Regulatory Authority of India (NRAI), the vaccine regulating authority of India, has been given the highest ratings by global health body World Health Organization for vaccine regulations on February 17, 2017. A team of international experts led by the World Health Organisation, declared that the National Regulatory Authority of India (NRA) and its affiliated institutions meets the WHO Global Benchmarking Tool requirements for a functional vaccine regulatory system. The WHO team of international experts conducted a comprehensive review from February 13 to 17 to measure the maturity of the system in India against WHO NRA Global Benchmarking Tool (GBT)

  5. Which bank has signed an MoU with interior infrastructure firm Greenply Industries on February 18, 2017 to grow its financing business?
    A.Union Bank of India
    B.Bank of Maharashtra
    C.Bank of Baroda
    D.State Bank of India
    Answer – D.State Bank of India
    Explanation :
    Mumbai based State Bank of India(SBI) has signed Memorandum of Understanding(MoU) with India’s largest interior infrastructure company Greenply Industries to grow its channel financing business of Greenply Industries on electronic platformon February 18, 2017. SBI will extend financial services to Greenply dealers to grow further on a very competitive pricing. It has also taken initiative to stop use of paper from its branches for end-to-end digitisation.

  6. What are Masala Bonds?
    A.Rupee dominated bonds traded oversees
    B.Oversees traded bond in oversees currency
    C.Domestically traded bond in dollars
    D.Rupee dominated bonds traded domestically
    Answer – A.Rupee dominated bonds traded oversees
    Explanation :
    Masala bonds are the new type of rupee dominated bonds which are issued by Indian entities in offshore market to raise funds in terms of Indian rupee only. The major benefit of this bond is that there is no currency risk. These bonds are traded on London Stock Exchange instead of being traded in India. International Finance Corporation (IFC), a World Bank Group, issued the first masala bonds in London in November 2014 to attract international investment for infrastructure in India.

  7. Which aerospace and defence firm has unveiled a new communication radio called STARS-V Mk III for the Indian Armed Forces at Aero India 2017 show on February 16, 2017?
    A.Ordnance Factories Board
    B.Bharat Electronics Limited
    C.Garden Reach Shipbuilders & Engineers
    D.Hindustan Aeronautics Limited
    Answer – B.Bharat Electronics Ltd (BEL) 
    Explanation :
    The Indian aerospace and defence PSU Bharat Electronics Ltd (BEL) has launched a new communication radio for the Indian Armed Forces, called STARS-V Mk III, at the Aero India 2017 show on February 16, 2017. The radio is completely designed, developed and made in BEL. The state-of-the-art radio is a multi brand, high data rate, software intensive IP radio with mobile ad hoc networking (MANET) functions supporting up to 64 notes

  8. What is the total worth of the contract signed between Alpha Design Technologies Pvt. Limited (ADTL) and Israel’s Elbit Systems on February 17, 2017 to upgrade 90 MI-17 helicopters of the Indian Air Force (IAF)?
    A.USD 25 million
    B.USD 30 million
    C.USD 40 million
    D.USD 22 million
    Answer – B.USD 30 million
    Explanation :
    Bangalore based defence manufacturer and technological services provider Alpha Design Technologies Pvt. Limited (ADTL) signed a USD 30 million deal with Israel’s Elbit Systems on February 17, 2017 at Aero India 2017. The contract was signed between the two to jointly upgrade 90 MI-17 ‘Hip’ helicopters of the Indian Air Force (IAF). All 90 Mi-17 helicopters belong to the IAF’s older batches of Mi-17s and Mi-17-1Vs.

  9. Gangadayal Awasthi  who died on February 17, 2017 was veteran __________.
    A.Politician
    B.Journalist
    C.Social Worker
    D.Poet
    Answer – C.Social Worker
    Explanation :
    Eminent social worker and RSS activist Gangadayal Awasthi passed away on February 17, 2017 at his residence in Thane, Mumbai. He died at the age of 100. Awasthi belongs to Uttar Pradesh. He moved to Thane nearly 30 years ago. He was recently honoured by Jagadguru Shankaracharya of the Kashi Sumeru Peeth Swami Narendrananda Saraswati. He was very close to some of the senior RSS leaders including Guru Golwalkar, Shyamaprasad Mukherji, Deendayal Upadyaya and A B Vajpayee.

  10. Reliance Aerostructure Limited (RAL) has formed a Joint Venture with Rafale fighter jet manufacturer Dassault Reliance Aerospace Ltd (DRAL) for the purchase of how many Rafale jet?
    A.36
    B.45
    C.29
    D.52
    Answer – A.36
    Explanation :
    Reliance Aerostructure Limited (RAL) has entered into a Joint Venture with Rafale fighter jet manufacturer Dassault Reliance Aerospace Ltd (DRAL) to become the key player in the execution of offset obligations between India and France for the purchase of Rafale jets. The Joint Venture was announced at the Aero India 2017. RAL will have 51percent shareholding in the JV while DRAL will have the remaining 49 percent. The deal has been signed between India and France to implement the purchase agreement signed in September 2016 for supply of 36 Rafale fighter jets for 7.87 billion euros or Rs. 60, 000 crore.The contract also includes a 50% offset obligation about Rs. 30,000 crore.

  11. Which Indian defence technology solution providing firm has signed an MoU with US firm Raytheon Company on February 17, 2017 to jointly produce Stinger air defence missile components?
    A.Larsen and Toubro Ltd
    B.Tata Advanced Systems
    C.Reliance Industries Ltd
    D.Adani Defence Systems and Technologies Ltd
    Answer – B.Tata Advanced Systems 
    Explanation :
    US-based defence technology and research leader Raytheon Company has signed a Memorandum of Understanding with Tata Advanced Systems on February 17, 2017 to jointly produce Stinger air defence missile components. As part of this new collaboration agreement, Tata Advanced Systems could produce components of the Stinger missile in India. Stinger Missile has both surface-to-air and air-to-air applications against a variety of airborne targets.

  12. Who has been conferred with the 2017 Legendary Award by the Brand Laureate?
    A.Lata Mangeshkar
    B.Marck Zuckerburg
    C.Ratan Tata
    D.Shah Rukh Khan
    Answer – A.Lata Mangeshkar
    Explanation :
    Melody Queen and Nightingale of India, has been conferred with the 2017 Legendary Award by the Brand Laureate for giving a unlimited memorable hits and soulful melodies in Hindi film music. The Brand Laureate Awards recognize world-class achievement in branding amongst individuals and companies. It is presented by the organization jointly with the Asia Pacific Brands Foundation.

  13. The government has cut the tenure of chairman-designate of SEBI, Ajay Tyagi on February 17, 2017 from 5 years to _______ years
    A.2 Years
    B.4 Years
    C.3 Years
    D.3.5 Years
    Answer – C.3 Years
    Explanation :
    The Union Government on February 17, 2017 reduced the tenure of the next Chairman of Securities and Exchange Board of India (SEBI), Ajay Tyagi by two years without giving any reason behind the decision. Now the 58-year-old Tyagi will join as the SEBI Chairman for an initial period of three years instead of five years after the tenure of Sinha ends on March 1, 2017. On February 10, 2017 Ajay Tyagi’s name was approved by the government to be appointed as the next Chairman of SEBI with a five-year term to succeed incumbent U K Sinha.

  14. Who has been appointed as the next Ambassador of lndia to Montenegro, with residence in Vienna (Austria)?
    A.Savitri Rana
    B.Seema Pandya
    C.Anita Chowdhary
    D.Renu Pall
    Answer – D. Renu Pall
    Explanation :
    Former IFS officer Renu Pall has been concurrently accredited as the next Ambassador of lndia to Montenegro, with residence in Vienna (Austria) Currently he is working as the ambassador of lndia to Austria.

  15. The second ocean sailboat INSV ______________ was successfully inducted by the Indian Navy on February 18, 2017?
    A.Tarangini
    B.Tarini
    C.Tanvi
    D.Tammana
    Answer – B.Tarini
    Explanation :
    The second ocean going sailboat of Indian Navy “Tarini” was successfully inducted by the Navy on February 18, 2017 at a ceremony held at the INS Mandovi Boat Pool in presence of Admiral Sunil Lanba, Chief of Naval Staff. It is the second sailboat after INS Mhadei of Indian Navy. INSV Tarini had been conceptualized to promote ocean sailing activities and to encourage women empowerment. Tarini provides a platform for the first Indian circumnavigation of the globe by all women team of the Indian Navy. INSV Tarini has been built by M/s Aquarius Shipyard Pvt Ltd at Divar, Goa.The trials of the newly built INSV Tarini were successfully completed on 30 January 2017.

  16. Jambuwantrao Dhote  who passed away on February 18, 2017 was the former MP of ______________
    A.Nagpur, Maharashtra
    B.Indore, Madhya Pradesh
    C.Kurukshetra, Haryana
    D.Ranchi, Jharkhand
    Answer – A.Nagpur, Maharashtra
    Explanation :
    Former Nagpur MP and firebrand leader Jambuwantrao Dhote passed away at Yavatmal, Maharashtra on February 18, 2017. He is 78. Dhote is Popularly known as “Lion of Vidarbha” because he always stood for the cause of separate Vidarbha. He was also a legislator for two terms from Yavatmal district. He started his political career with the Forward Bloc and later moved to the Congress in the late 70s before joining the Shiv Sena.

  17. Name the 20th Fast Patrol Vessel of the Indian Coast Guard that was commissioned at the Naval Base in Kochi on February 18, 2017?
    A.ICGS ATULYA
    B.ICGS ARMAN
    C.ICGS AYUSH
    D.ICGS ARYAMAN
    Answer – C.ICGS AYUSH
    Explanation :
    Fast Patrol Vessel ICGS AYUSH built by Cochin Shipyard Limited (CSL) was commissioned at the Naval Base in Kochi on February 18, 2017 by the AVSM Flag Officer Commanding-in-Chief of Southern Naval Command, Vice-Admiral A R Karve. The ICGS AYUSH is intended to help in anti-smuggling and search and rescue operations to secure the Indian waters by patrolling within the Exclusive Economic Zone and also help in fisheries protection. With this, the CSL Shipyard has completed construction of 20 Fast Patrol Vessel series for the Coast Guard.

  18. The Indian Space Research Organisation (ISRO) successfully conducted the final testing of upper stage engine _____ for GSLV Mark III rocket on February 17, 2017.
    A.C25
    B.C22
    C.C29
    D.C16
    Answer – A.C25
    Explanation :
    The Indian Space Research Organisation (ISRO) successfully conducted the final ground testing of its indigenously developed Cryogenic Upper Stage engine (C25) for GSLV Mark III rocket at ISRO’s Liquid Propulsion Complex at Mahendragiri in Tirunelveli district of Tamil Nadu on February 17, 2017. The ISRO Chairman AS Kiran Kumar informed that the test was last in the series before going for an actual rocket launch. The engine will be put into use in April 2017. The C25 stage is the most powerful upper stage developed by ISRO and uses Liquid Oxygen and Liquid Hydrogen propellant combination.It will better serve the next generation GSLV rocket to launch 4-tonne class satellite in the Geostationary Transfer Orbit (GTO).

  19. India lost to which country to win a silver medal at the Women’s Asian Rugby Sevens Trophy on February 18, 2017?
    A.Pakistan
    B.Nepal
    C.Laos
    D.South Korea
    Answer – D.South Korea
    Explanation :
    India won the silver medal at the Women’s Asian Rugby Sevens Trophy on February 18, 2017 held at Vientiane, Laos. South Korea won gold medal by beating India 29-0 in the finals. India won five matches and lost in one. The Indian team participated under the aegis of the Indian Rugby Football Union (IRFU) the governing body for the sport of Rugby in India and supported by Societe Generale, the financial partner of Rugby India.

  20. Yudhisthir Joshi who died on February 17, 2017 was a veteran journalist in which language?
    A.Gujarati
    B.Marathi
    C.Punjabi
    D.Bengali
    Answer – B.Marathi
    Explanation :
    Veteran Marathi journalist Yudhisthir Joshi passed away on February 17, 2017 at his residence in Mira Road in Mumbai. He was 81. He was editor with leading Marathi publications such as Lokmat, Nagpur Patrika, Janawad and Gavkari. Joshi was also a former member of the Mumbai Marathi Patrakar Sangh.

  21. Which is the capital city of Montenegro ?
    A.Podgorica
    B.Skopje
    C.Tirana
    D.Baku
    Answer – A.Podgorica
    Explanation :
    Capital: Podgorica
    Currencies: Euro, Euro sign