Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : February 15 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online Current Affairs February 15 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs February 15 2017

  1. On February 14, 2017, which state notified consuming liquor at any public places except at one dwelling as a punishable offence?
    A.Rajasthan
    B.Gujarat
    C.Assam
    D.Haryana
    Answer – D.Haryana
    Explanation :
    According to a notification by the Haryana government on February 14, 2017, no person shall be allowed to consume liquor at a place which has not been licensed or authorised under the Punjab Excise Act, 1914, except at one’s own dwelling. The state Excise and Taxation Minister Captain Abhimanyu informed that consumption of liquor on or along the road, in a park/garden/market, along a river side as well as in a vehicle, whether running or parked, shall now be an offence.

  2. South Asia Training and Technical Assistance Center (SARTTAC) has been launched in which Indian city by International Monetary Fund (IMF) on February 13, 2017?
    A.New Delhi
    B.Mumbai
    C.Bangaluru
    D.Chandigarh
    Answer – A.New Delhi
    Explanation :
    The International Monetary Fund (IMF) launched its first fully integrated capacity development centre, South Asia Training and Technical Assistance Center (SARTTAC) in New Delhi on February 13, 2017. The SARTTAC was inaugurated by Shaktikanta Das, Secretary of India’s Ministry of Finance. SARTTAC will help to assist the local member countries of South Asia including Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Nepal, and Sri Lanka.

  3. The E-Prison project has been launched in which state on February 13, 2017 to digitalize the record of the jail inmates?
    A.Haryana
    B.Gujarat
    C.Jammu & Kashmir
    D.Andhra Pradesh
    Answer – C.Jammu & Kashmir
    Explanation :
    The Jammu & Kashmir government launched an E-Prison project on February 13, 2017 at NIC Centre Civil Secretariat Jammu to digitalize the record about the jail inmates. The project was inaugurated the state Minister for Information Technology, Technical Education and Youth Service & Sports, Molvi Imran Raza Ansari. The projected is being implemented by J&K e-Governance Agency. The e-prison project will enable to provide a centralized platform to avoid any data redundancy, avoid delay in processing the information and manage all the jails efficiently and thus reduce the time and cost of the process.

  4. Madhya Pradesh government has decided to constitute a Tourism Board to promote Madhya Pradesh tourism nationally and internationally. Who will be the head of the board?
    A.Shivraj Singh Chouhan
    B.Om Prakash Kohli
    C.Harsh Singh
    D.Jayant Mallayya
    Answer – A.Shivraj Singh Chouhan 
    Explanation :
    Shivraj Singh Chouhan lead by Madhya Pradesh government has decided to constitute Madhya Pradesh Tourism Board for expansion of facilities at tourist spots and draw investment in the sector. The chief minister Shivraj Singh Chouhan  will be the chairman of the board, the minister for tourism and chief secretary will be vice-chairmen while principal secretaries of the departments of finance, forest, urban development, environment and culture will be the directors. MP Tourism Board would be a non-profit company and will be registered under the Companies Act. The board will take all responsibilities mentioned under Tourism Policy-2016. The board would work to frame, execute and monitor new policies for inviting investors, increase land bank

  5. The West Bengal government has carved out which town as a separate district from Darjeeling on February 14, 2017?
    A.Pedong
    B.Sonada
    C.Kurseong
    D.Kalimpong
    Answer – D.Kalimpong 
    Explanation :
    West Bengal CM Mamata Banerjee declared Kalimpong as 21st district of West Bengal on February 14, 2017. The new district is from Darjeeling. On the same day Banerjee announced two projects for the development of newly created Kalimpong, Rs 220 crore road link project to connect Kalimpong with Sikkim via the old Silk Route and Rs 50 crore water supply project to address Kalimpong’s water scarcity problem.

  6. How many countries have joined the ‘Network for Improving Quality of Care for Maternal, Newborn and Child Health’ to improve the quality of care for new mothers and babies?
    A.Seven
    B.Nine
    C.Eleven
    D.Five
    Answer – B.Nine
    Explanation :
    India has become one of the nine members of the new ‘Network for Improving Quality of Care for Maternal, Newborn and Child Health’ that aims to improve the quality of care for new mothers and babies. Besides India the other member nations of the network includes, Bangladesh, A Cote d’Ivoire, Ethiopia, Ghana, Malawi, Nigeria, Tanzania and Uganda. The global health network is supported by World Health Organisation (WHO), UN International Children’s Fund (Unicef) and other partners.

  7. The conference to discuss the Afghanistan’s future was organized in which country on February 15, 2017?
    A.Moscow, Russia
    B.New Delhi, India
    C.Kabul, Afghanistan
    D.Islamabad, Pakistan
    Answer – A.Moscow, Russia
    Explanation :
    India on February 15, 2017 participated in a conference organized to discuss Afghanistan’s future in Moscow along with 5 other nations. The six nations in the conference included Russia, India, Iran, Pakistan, China and Afghanistan. The conference was led by Russian President Putin’s special envoy on Afghanistan Zamir Kabulov while India was represented by Gopal Baglay.

  8. The 2017 Cobra Gold Military Exercise has been organized in which country?
    A.India
    B.China
    C.United States
    D.Thailand
    Answer – D.Thailand
    Explanation :
    The 2017 Cobra Gold Military Exercise kicked off at the Sattahip Royal Thai Marine Corps Base in Chonburi Province, Thailand on February 14, 2017. Cobra Gold 2017 is the 36th edition of the multinational drill and is co-organized by United States and Thailand. It will expand regional cooperation and collaboration for disaster relief. The ten day exercise would continue till February 24, 2017 and the closing ceremony of the event will take place in Phu Lamyai Training area in Nakhon Ratchasima Province.

  9. With which country India has signed an agreement on February 14, 2017 to boost bilateral trade and enhance economic cooperation?
    A.Hungary
    B.Serbia
    C.Croatia
    D.Germany
    Answer – C.Croatia 
    Explanation :
    Union Commerce and Industry Minister Nirmala Sitharaman and Martina Dalic, Deputy Prime Minister and Minister of the Economy, Republic of Croatia have signed an agreement to boost bilateral trade and enhance economic cooperation on February 14, 2017 in Zagreb, Croatia. The aim of the agreement is to promote and develop bilateral trade and economic relations. This Agreement would be a step in continuity of the previous agreemebt which expired in November, 2009.

  10. Life insurance scheme Pragati has been launched by which insurance firm on February 15, 2017 with focus on low income group people?
    A.ICICI Prudential Life Insurance
    B.HDFC Life Insurance Company
    C.Bharti AXA Life Insurance
    D.Birla Sun Life Insurance Company Limited
    Answer – B.HDFC Life Insurance Company
    Explanation :
    Life insurance firm, HDFC life launched a traditional life insurance plan, Pragati, on February 15, 2017 for low income group people. The plan has been designed especially to empower low income families by making the plan available at affordable rate to every person who has the desire to secure his family. Pragati will offer dual benefit. Firstly a systematic savings with guaranteed premium returns and secondly a wholesome life protection making it an ideal financial product for every Indian household.

  11. Airbus has signed an MoU with which state on February 15, 2017 to set up a Centre of Excellence for aerospace skill development in the state?
    A.Karnataka
    B.Haryana
    C.Telanagna
    D.Jammu & Kashmir
    Answer – C.Telanagna
    Explanation :
    The multinational Airbus Group division Airbus joined hand with Telangana government, National Skill Development Corporation India and AEROCAMPUS France for establishing a Centre of Excellence at at Begumpet Airport for aerospace skill development in Hyderabad. The main objective of the centre is to enhance the employability of young aspirants by imparting the required skills to them.

  12. The first ever Beacon for Indian genomics data has been launched in which country on February 14, 2017?
    A.United States
    B.Germany
    C.United Kingdom
    D.Switzerland
    Answer – C.United Kingdom
    Explanation :
    The Global Gene Corp and Global Alliance for Genomics and Health (GA4GH) launched an Indian Beacon on February 14, 2017 for Indian genomics data to enable the scientists in developing more effective drug delivery systems. It was launched by the Indian deputy high commissioner to the UK, Dinesh Patnaik at the Wellcome Trust Sanger Institute in Hinxton, Cambridgeshire United Kingdom.

  13. Who has been honored with the ‘Sportsman of the Year’ award at the 2017 Laureus World Awards on February 14, 2017?
    A.Usain Bolt
    B.Tyson Gay
    C.Asafa Powell
    D.Maurice Greene
    Answer – A.Usain Bolt
    Explanation :
    Jamaica’s sprinter Usain Bolt won the ‘Sportsman of the Year’ award at the Laureus World Awards or the ‘Oscar of Sports’ held in Monaco on February 14, 2017. Bolt received his award from legendary Michael Johnson. This is the fourth time that the world’s greatest sprinter has won the honor. Earlier in 2009, 2010 and 2013 too he won the award. Now he has joined the group of sports personalities like tennis legends Roger Federer and Serena Williams, and surfer Kelly Slater, all of whom has also won the award four times.

  14. Which Indian hockey player has been honored with the Honorary Doctorate Degree on February 14, 2017 by Desh Bhagat University in Punjab?
    A.Sardara Singh
    B.Yuvraj Walmiki
    C.Sandeep singh
    D.P.R. Shreejesh
    Answer – C.Sandeep Singh
    Explanation :
    Indian professional hockey player Sandeep Singh has been honored with an Honorary Doctorate Degree by Desh Bhagat University, a private educational institution in Amloh, Fatehgarh Sahib District of Punjab on February 14, 2017. He is the second Indian hockey player to receive this award. The only first player was Dileep Tirkey, former captain and sitting Member of Parliament, to receive an honorary degree for sporting excellence from Sambalpur University in 2010.

  15. Who has been appointed as the head of UN peacekeeping on February 14, 2017 for a year?
    A.Herve Ladsous
    B.Jean-Pierre Lacroix
    C.Atul Khare
    D.Jeffrey Feltman
    Answer – BJean-Pierre Lacroix
    Explanation :
    Jean-Pierre Lacroix from France has been appointed as the head of UN peacekeeping for a year pending a review of the world body’s functions and structure by the UN Secretary-General Antonio Guterres on February 14, 2017. Lacroix will replace Herve Ladsous. He is currently working as the director for the United Nations at the French foreign ministry.

  16. The Indian Space Research Organization (ISRO) created a historic record by launching how many satellites in a single mission on February 15, 2017?
    A.102
    B.96
    C.104
    D.101
    Answer – C.104
    Explanation :
    Setting a new record in the space mission, the Indian Space Research Organization (ISRO) successfully launched 104 satellites in one go from the Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota, Andhra Pradesh, on February 15, 2017. The satellites were launched on Polar Satellite Launch Vehicle PSLV-C37 which marked its 39th flight. The 104 satellite included a 714 kg Cartosat-2 Series satellite for earth observation, two Indian nano satellites INS-1A and INS-1B and 101 international nano satellites. Of the 101 satellites, 96 of these belong to USA and one each belongs to Israel, Kazakhstan, Netherlands, Switzerland and United Arab Emirates.

  17. Scientists have developed a thermally conductive rubber material named  _____  which can be used or creating soft, stretchable machines and electronics.
    A.Scrubber
    B.Thubber
    C.Papery
    D.Ribbony
    Answer – B.Thubber
    Explanation :
    Scientists from Carnegie Mellon University have developed a thermally conductive rubber material which is an innovative discovery for creating soft, stretchable machines and electronics. The findings were published in Proceedings of the National Academy of Sciences.  As per the report, the material named as ‘thubber’ is an electrically insulating composite which represents a combination of metal-like thermal conductivity and elasticity. It can stretch over six times its initial length. It can be used in applications such as wearable computing and soft robotics, which require mechanical compliance and stretchable functionality.

  18. As per the 2017 State of Global Air report, India has the world’s highest air pollution related deaths only after which country?
    A.China
    B.Russia
    C.France
    D.Bangladesh
    Answer – A.China
    Explanation :
    India is on its way to catch up with China in terms air pollution related deaths and even can surpass China if necessary steps are not taken. This was concluded by the 2017 State of Global Air report released on February 14, 2017 by the Health Effects Institute (HEI) and Institute of Health Metrics and Evaluation (IHME) at University of Washington and University of British Columbia. As per the report, together, the two Asian giants accounted for more than half of all global deaths related to PM2.5 exposure. As per the report, almost 1.1 million people died in India in 2015 because of air pollution. That was slightly below China’s record but could surpass the neighbour.

  19. Which Pakistani batsman has been suspended from all forms of cricket on February 13, 2017 by the Pakistan Cricket Board for violating the anti-corruption code?
    A.Aamer Hameed
    B.Aamer Hanif
    C.Zaheer Abbas
    D.Nasir Jamshed
    Answer – D.Nasir Jamshed 
    Explanation :
    The Left-handed opening batsman of Pakistan Nasir Jamshed on February 13 has been provisionally suspended from all forms of cricket by the Pakistan Cricket Board (PCB) for violating its anti-corruption code. Earlier PCB had suspended Sharjeel Khan and Khalid Latif, the two Islamabad United players for being involved in the PSL corruption scandal.

  20. When is the International Condoms Day celebrated?
    A.February 14
    B.February 15
    C.February 13
    D.February 12
    Answer – C.February 13
    Explanation :
    AIDS Healthcare Foundation (AHF) celebrated its annual International Condoms Day on February 13, 2017 in New Delhi in a unique style to raise awareness about HIV and other sexually transmitted diseases (STDs). The event themed ‘Always in Fashion’ gave it a sartorial prominence and promoted the use of condoms.