Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : February 13 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online Current Affairs February 13 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs February 13 2017

  1. Who has been selected as the new Test Captain of England on February 13, 2017?
    A.Joe Root
    B.Moeen Ali
    C.James Anderson
    D.Stuart Broad
    Answer – A.Joe Root 
    Explanation :
    The England and Wales Cricket Board named Joe Root as England’s Test captain on February 13, 2017 who will take over Alastair Cook. Durham all-rounder Ben Stokes has been named as the vice-captain. The 26-year-old Yorkshire batsman, Root will become England’s 80th Test skipper with his first game to be held against South Africa at Lord’s on July 6.

  2. A new bird species Rufous-tailed Rock Thrush has recently been discovered in which country?
    A.Japan
    B.Nepal
    C.Bangladesh
    D.Sri Lanka
    Answer – B.Nepal
    Explanation :
    A Rufous-tailed Rock Thrush has been spotted in the high mountainous region of Nepal by Friends of Nature (FoN) reasearchers and then confirmed by the bird experts Carol Inskipp and Hem Sagar Baral. Rufous-tailed Rock Thrush is considered an autumn passage migrant bird species in Pakistan and India. With this the total number of avian species in the Himalayan country to 866.

  3. Who is the winner of the 2017 UFC Women’s Featherweight Champion?
    A.Valentina Shevchenko
    B.Ronda Rousey
    C.Holly Holm
    D.Germaine de Randamie
    Answer – D.Germaine de Randamie 
    Explanation :
    Netherland native Germaine de Randamie defeated Holly Holm (7-3) to claim the UFC Women’s Featherweight Champion at the UFC 208 in Brooklyn, New York on February 11, 2017. The featherweight division was newly introduced by the Ultimate Fighting Championship (UFC) in 2016. The 32-year-old de Randamie became the first women to clinch the victory in the first fight of the newly introduced 145lb division.

  4. Who has been elected as the new President of Germany to take office on March 19, 2017?
    A.Wolfgang Schäuble
    B.Frank-Walter Steinmeier
    C.Hermann von Thile
    D.Gustav Noske
    Answer – B.Frank-Walter Steinmeier 
    Explanation :
    Germany’s former Foreign Minister, Frank-Walter Steinmeier has been elected as the new President of Germany on February 12, 2017. The 61-year old won by 931 votes out of 1,239 valid votes cast by the members of the Federal Assembly. He is due to take office as the 12th Federal President of Germany on 19 March 2017. Steinmeier, a member of the Social Democratic party will succeed incumbent President Joachim Gauck who will step down on March 18 at the age of 77.

  5. When is the World Radio Day observed?
    A.February 10
    B.February 12
    C.February 13
    D.February 11
    Answer – C.February 13
    Explanation :
    World Radio Day is observed annually on February 13th across the world to remember the unique power of radio to touch lives and bring people together across every corner of the globe. 2017 theme is Radio is You which puts the spotlight on audiences, ensuring their views and diversity are represented on the airwaves. The theme was chosen to encourage radio stations to be the best radio stations they can, by having audience engagement policies, ethical committees, public editors, self review programmes and ensuring their community radio networks were strong.

  6. Which of the given survey class vessels of Indian Navy has become the first ship to be installed with solar power system? 
    A.INS Sutlej
    B.INS Sandhayak
    C.INS Darshak
    D.INS Sarvekshak
    Answer – D.INS Sarvekshak
    Explanation :
    Indian Navy’s survey class vessel INS Sarvekshak has become the first ship in India to be fitted with solar power system on board. The ship has been equipped with 18 sheets of solar panel of 300 Watt which is capable of generating 5.4 kW power. As per the Navy, if the system is used even for 25 days in one year, it can repay its costs in less than 10 years. The estimated profit generated by the system during the ship service life of 25 years is Rs. 2.7 crore.

  7. Who has been appointed as the new President of ASSOCHAM on February 13, 2017?
    A.Sandeep Jajodia
    B.Balkrishan Goenka
    C.Sunil Kanoria
    D.Kiran Kumar Grandhi
    Answer – A.Sandeep Jajodia
    Explanation :
    Sandeep Jajodia, the CMD of Monnet Ispat & Energy Ltd. Has been appointed the new president of industry chamber Associated Chambers of Commerce and Industry of India (Assocham) on February 13, 2017. Jajodia has replaced Sunil Kanoria, the vice-chairman, Srei Infrastructure Finance Limited. Besides, Balkrishan Goenka, Chairman, Welspun Group has been appointed as the senior vice-president while Kiran Kumar Grandhi, vice-chairman of GMR Infrastructure Ltd, has been appointed as the vice-president of the industry body.

  8. Which Indian engineering & construction firm has entered into Joint Venture with European defence major MBDA Missile Systems on February 13, 2017 to develop missile in India?
    A.Larsen & Toubro Limited
    B.Mahendra Shipping Ltd.
    C.PBA Infrastructure Ltd
    D.Reliance Industrial Infrastructure Ltd
    Answer – A.Larsen & Toubro Limited
    Explanation :
    Larsen & Toubro Limited (L&T), an Engineering and construction major has entered into a Joint Venture with European defence major MBDA Missile Systems on February 13, 2017. The main aim of the JV is development of missiles in India under the Make in India initiative while procuring the missile systems from abroad. As per the agreement, L&T will own 51 percent stake in the JV named L&T MBDA Missile Systems while the rest 49 percent the European partner.

  9. The best Album of the year award has been won by ________ at the 59th Annual Grammy Awards on February 12, 2017.
    A.“Lemonade” — Beyoncé
    B.“A Sailor’s Guide to Earth” — Sturgill Simpson
    C.“Purpose” — Justin Bieber
    D.“25” — Adele
    Answer – D.“25” — Adele
    Explanation :
    The 59th Annual Grammy Awards ceremony was held on February 12, 2017 at the Staples Centre in Los Angeles.The ceremony recognized the best recordings, compositions, and artists of the eligibility year from October 1, 2015 to September 30, 2016.

  10. Which programme will be launched by the government in the financial year 2017-18 for recapitalisation of public sector lenders? 
    A.Sarvottam 2.0
    B.Indradhanush 2.0
    C.Bharat 1.0
    D.Bhavishya 3.0
    Answer – B.Indradhanush 2.0
    Explanation :
    Union Government has decided to launch ‘Indradhanush 2.0’ for recapitalisation of public sector lenders so that the banks remain solvent and fully comply with the global capital adequacy norms namely Basel-III. The Indradhanush 2.0 programme will be finalised by Reserve Bank of India (RBI) after completion of Asset Quality Review (AQR) being undertaken and is likely to be completed by end of March 2017.

  11. Kambala is a traditional festival of which Indian state?
    A.Tamil Nadu
    B.Andhra Pradesh
    C.Kerala
    D.Karnataka
    Answer – D.Karnataka
    Explanation :
    Kambala is a traditional annual buffalo race in marshy fields held in the coastal districts of Karnataka in which buffalo pairs are made to race one after another in paddy fields and is considered a thanksgiving to the Gods for protecting the animals from diseases. The Karnataka assembly unanimously passed the Prevention of Cruelty to Animals (Karnataka Amendment) Bill, 2017 on February 13, 2017 to legalize the conduct of “Kambala” and bullock cart races in Karnataka. The Bill seeks to amend the Prevention of Cruelty to Animals Act, (Central Act 59 of 1960) and exempt the two sports from the ambit of the Act keeping in mind their traditional nature and also to protect native breeds of buffaloes.

  12. India’s first cashless township has been inaugurated in which state on February 13, 2017?
    A.Rajasthan
    B.Kerala
    C.Haryana
    D.Gujarat
    Answer – D.Gujarat
    Explanation :
    India’s first cashless township “Gujarat Narmada Valley Fertilizers and Chemicals (GNFC) township”was inaugurated by Gujarat CM Vijay Rupani on February 13, 2017. Nearly 10,000 residents in GNFC have embraced various digital mode of payments instead of cash. In the township, residents are making cashless payments at shopping centres, schools, colleges, hospital, stadium, laundry and even at tea stalls.

  13. Name the female singer and scriptwriter who has won the most number of awards at the 59th Annual Grammy Awards?
    A.Kate Bush
    B.Leona Lewis
    C.Adele
    D.Lilly Alen
    Answer – C.Adele
    Explanation :
    British singer and songwriter Adele won the highest number of awards by winning in 5 categories including Album of the Year, Song of the Year, Record of the Year, Best Pop Vocal Album and Best Pop Solo Performance. An equal number of awards were won by legendary David Bowie, an English singer and song-writer by winning each of the 5 categories awards he was nominated in. The highest number of nominations was credited to Beyonce for being listed in 9 categories.

  14. The National Career Service (NCS) facility for youth and Jeevan Praman facility to EPFO pensioners through Post Offices has been launched in which state on February 12, 2017?
    A.Hyderabad, Telangana
    B.Indore, Madhya Pradesh
    C.Guwahati,Assam
    D.Chennai, Tamil Nadu
    Answer – A.Hyderabad, Telangana
    Explanation :
    The Union Minister of State for Labour and Employment Bandaru Dattatreya launched the National Career Service (NCS) for youths and Jeevan Praman facility to EPFO pensioners through Post Offices at DakSadan in Hyderabad on February 12, 2017.  The Post Offices will serve as an Employment Registration Centres for Unemployed rural youth on behalf of the “National Career Service” Portal where youths can register themselves for employment in 1,55,000 post offices established across the country for over 3000 occupations offered under 52 sectors in NCS

  15. Which Ministry co-hosted the Second Gateway of India Geoeconomic Dialogue jointly with Gateway House from February 13-14, 2017 in Mumbai?
    A.Ministry of External Affairs
    B.Ministry of Finance
    C.Ministry of Commerce and Industry
    D.Ministry of Corporate Affairs
    Answer – A.Ministry of External Affairs
    Explanation :
    The Ministry of External Affairs and Gateway House are co-hosting the Second Gateway of India Geoeconomic Dialogue from February 13-14, 2017 in Mumbai. The theme of the conference is “Where Geopolitics meets Business”. This is India’s premier geo-economics conference with the focus on building synergies between business and foreign policy.

  16. The world’s longest elevated cycle path has been inaugurated in which city of China?
    A.Nanjing
    B.Xiamen
    C.Guangzhou
    D.Hong-Kong
    Answer – B.Xiamen
    Explanation :
    The world’s longest elevated cycle path has been opened in Xiamen, China which can handle about 2,023 cyclists with a speed limit of 15 miles per hour. The path is five miles long and 16 feet wide having 11 entrances and connects to 11 bus stops and two underground rail stations. Besides the private cyclists, the path also has facility of over 300 for-hire bikes available for sharing. In addition to the bike-share stations, the path also has plenty of space for bike parking, and some bike-centric service pavilions.

  17. Which movie has won the Best Film award at the 2017 BAFTA awards?
    A.Fences
    B.Lion
    C.La La Land
    D.Manchester by the Sea
    Answer – C.La La Land 
    Explanation :
    The Movie La La Land won the most awards at the event by winning total five honors including Best Film, Best Director– Damien Chazelle, Best Cinematography-Linus Sandgren, Best Original Music-Justin Hurwitz and Best Actress in a Leading Role-Emma Stone.  The 70th British Academy Film Awards commonly known as the BAFTA Awards was held on February 12, 2017 at the Royal Albert Hall in London to honour the best British and international contributions to film in the year 2016. The awards are presented by the British Academy of Film and Television Arts (BAFTA).

  18. Which Indian shipbuilding firm has signed a Master Ship Repair Agreement (MSRA) with US Navy on February 13, 2017 to perform repair and alteration services for US Navy’s Seventh Fleet vessels?
    A.Reliance Defence and Engineering company Limited
    B.Garden Reach Shipbuilders and Engineers
    CL&T Shipbuilding Limited
    D.Mazagon Dock Limited
    Answer – A.Reliance Defence and Engineering company Limited
    Explanation :
    The Reliance Defence and Engineering Ltd (RDEL) has signed a Master Ship Repair Agreement (MSRA) with US Navy on February 13, 2017 to perform repair and alteration services for US Navy’s Seventh Fleet vessels. The Reliance Infrastructure Ltd (RInfra) controlled RDEL will perform complex repair and alternation services for the US Navy’s Seventh Fleet vessels operating in the Western Pacific and Indian Ocean.

  19. Who is the winner of the 2017 BAFTA Fellowship award presented at the 70th British Academy Film Awards on February 12, 2017?
    A.Michael Caine
    B.Hugh Laurie
    C.Tom Holland
    D.Mel Brooks
    Answer – D.Mel Brooks
    Explanation :
    The BAFTA Fellowship award was presented to the hollywood’s legendary comedian and filmmaker Mel Brooks (90) by Duke of Cambridge Prince William. The BAFTA Fellowship is a lifetime achievement award presented by the British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) since 1971 in recognition of outstanding achievement in the art forms of the moving image.

  20. The first floating elementary school for drop outs has been inaugurated in which state of India?
    A.Assam
    B.Manipur
    C.West Bengal
    D.Goa
    Answer – B.Manipur
    Explanation :
    India’s first floating elementary school particularly for drop outs has been inaugurated on Loktak lake at Langolsabi Leikai of Champu Khangpok floating village in Manipur on the occasion of World Wetlands Day on February 2, 2017. The school named as Loktak Elementary Floating School has been opened under an initiative of All Loktak Lake Fishermen’s Union, Manipur (ALLAFUM) with the support of NGO, People’s Resources Development Association (PRDA) under a programme of ActionAid India.