Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : February 10 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online Current Affairs February 10 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs February 10 2017

  1. Centre has mandated Aadhaar for receiving subsidized food grains from PDS shops. What is the deadline set by the government to apply for Aadhaar by those not having the same yet?
    A.March 1, 2018
    B.June 30, 2017
    C.February 1, 2018
    D.April 30, 2017
    Answer – B.June 30, 2017
    Explanation :
    The central government has made the Aadhaar mandatory for receiving the subsidised foodgrains from the ration shops in a bid to better achieve the target of Rs. 1.4 crore subsidy under the food security law. Those not having the biometric-based unique identification number can apply for the same by June 30. Under the National Food Security Law (NFSA), the government provides 5 kg of foodgrains per person every month at Rs.1-3/kg to over 80 crore people.

  2. Who is the head of the 33 member committee formed for the speedy implementation of the Sagarmala Project in Andhra Pradesh?
    A.Piyush Goyal
    B.M. Venkaiah Naidu
    C.N Chandrababu Naidu
    D.Siddaramaiah
    Answer – C.N Chandrababu Naidu 
    Explanation :
    A 33 member committee has been constituted under the chairmanship of Andhra Pradesh’s Chief Minister N Chandrababu Naidu for the speedy implementation of the Sagarmala Project in Andhra Pradesh. Sagarmala project aims to improve the state’s coastline and inland waterways. The committee will be responsible for overseeing the entire project and will bring together all the concerned departments and review their work on a daily basis for timely completion of the project. A nodal officer has also been appointed from every department who would represent the department.

  3. Government aims to establish 3000 Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Kendras (PMBJKs) across India by which year?
    A.April 2018
    B.March 2017
    C.March 2019
    D.February 2017
    Answer – B.March 2017
    Explanation :
    The Union Minister of Chemicals & Fertilizers and Parliamentary Affairs, Shri Ananthkumar inaugurated the Orientation Programme for the district heads of National Yuva Cooperative Society (NYCS) in New Delhi on February 10, 2017 to launch the Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Kendras (PMBJKs) in the country. The Minister stressed the need to open more and more PMBJKs based on 3As namely Authenticity, Availability and Affordability. Currently there are 777 PMBJKs and the government aims to achieve 3000 kendras by March 2017.

  4. The first pilot branch of the Post Office Passport Seva Kendra (POPSK) was launched in which city?
    A.Mysuru
    B.Banglaore
    C.Indore
    D.Kolkata
    Answer – A.Mysuru
    Explanation :
    With the successful operationalization of the two pilot projects of utilizing Head Post Offices as the Passport Seva Kendra, the government has now decided to further launch the programmes in 56 more facilities across India. The Ministry of External Affairs and Department of Posts are working to start the operation of the new centers as early as possible in various states including Andhra Pradesh, Bihar, Chhattisgarh, Haryana, Jharkhand and West Bengal.

  5. With which country India signed an MoU on February 9, 2017 to ease restrictions on the number of scheduled flights between the two countries?
    A.Vietnam
    B.Germany
    C.Russia
    D.United Kingdom
    Answer – D.United Kingdom
    Explanation :
    Union Minister of Civil Aviation, Shri Pusapati Ashok Gajapathi Raju and Lord Ahmad from U.K. have signed a MoU to ease restrictions on the number of scheduled flights between the two countries to trade and tourism. Limits on flights from Chennai and Kolkata have been scrapped, allowing for a greater range of flights for passengers while providing a boost to trade and tourism for the UK and India

  6. Who is the Director General of the World Trade Organization?
    1.Roberto Azevedo
    2.Anthony Lake
    3.Dr Margaret Chan
    4.Irina Bokova
    Answer – A.Roberto Azevedo
    Explanation :
    Roberto Azevedo, the Director General of World Trade Organisation (WTO) welcomed the initiative of India to present the paper for the proposed Trade Facilitation in Services (TFS) Agreement on February 9, 2017 in an event organized by Confederation of Indian Industry in New Delhi. The WTO chief was on a two day visit to India from February 8-9, 2017. The global pact proposed by India to boost services trade at the WTO-level aims to ease norms including those relating to movement of foreign skilled workers and professionals across borders for short-term work.

  7. What is the theme of the 2017 BRICS Summit?
    A.Inclusive Growth: Sustainable Solutions
    B.Building Responsive, Inclusive and Collective Solutions
    C.BRICS: Stronger Partnership for a Brighter Future.
    D.BRICS and Africa: Partnership for Development, Integration and Industrialisation
    Answer – C.BRICS: Stronger Partnership for a Brighter Future
    Explanation :
    2017 BRICS association of Brazil, Russia, India, China and South Africa to be held in Xiamen, China in September 2017. The summit will be held under the theme “BRICS: Stronger Partnership for a Brighter Future. The 5 key priorotiy area of the summit will be Deepening cooperation, Strengthening global governance, Carrying out people-to-people exchanges, Making institutional improvements and Building broader partnerships.

  8. The government sold _____ percent stake in ITC to Life Insurance Corporation of India (LIC) on February 7, 2017 to raise Rs. 6,690 crore.
    A.5 Percent
    B.3 Percent
    C.2 Percent
    D.6 Percent
    Answer – C.2 Percent
    Explanation :
    As a part of its disinvestment plan for 2016-17, the central government sold 2 percent of its stake in ITC to Life Insurance Corporation of India (LIC) on February 7, 2017 and earned Rs 6,690 crore. Held under the Specified Undertaking of the Unit Trust of India (SUUTI), the stake was sold at Rs 275.85 per share through block deals.

  9. Which Ministry launched the world’s first comprehensive Braille atlas for visually impaired on February 10, 2017 in New Delhi?
    A.Ministry of Youth Affairs and Sports
    B.Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
    C.Ministry of Human Resource Development
    D.Ministry of Science and Technology and Earth Sciences
    Answer – D. Ministry of Science and Technology and Earth Sciences
    Explanation :
    The Union Minister of Science and Technology and Earth Sciences Harsh Vardhan released the world’s first comprehensive Braille atlas for nearly 50 lakh visually challenged people in India on February 10, 2017 in New Delhi. This is for the first time that such atlas has been prepared for physically challenged with such minute details. The Braille Atlas has been prepared by National Atlas and Thematic Mapping Organisation (NATMO) under Department of Science & Technology.

  10. The Mission XI Million launched by Sports Ministry on February 10, 2017 aims to promote which sports?
    A.Hockey
    B.Football
    C.Kabaddi
    D.Kho-Kho
    Answer – B.Football
    Explanation :
    The Minister of State (I/C) for Youth Affairs and Sports Shri Vijay Goyal launched the Mission XI Million, the biggest school sport outreach programme, in New Delhi on February 10, 2017 in the presence of President of AIFF Shri Praful Patel. The programme has been launched with an aim to make football a sport of choice in India and encourage children to play the football games on regular basis. It also involves school principals and sports teachers to encourage and incentivize students to opt for football and at the same time gain healthy habits and learn important life lessons in teamwork and sportsman spirit.

  11. What is the name of the official Mascot for the 2017 FIFA U-17 World Cup India tournament?
    A.Jaggu
    B.Bholu
    C.Kheleo
    D.Smoky
    Answer – C.Kheleo
    Explanation :
    The official Mascot for the 2017 FIFA U-17 World Cup India tournament was revealed on February 10, 2017 in New Delhi at the Jawaharlal Nehru Stadium. The mascot was unveiled during the launch of Mission XI Million programme. A clouded leopard named Kheleo with young and charismatic face has been launched as the Mascot. it will participate in numerous activities during the first FIFA tournament to be hosted by India, from October 6 to 28, 2017.

  12. Which of the given teak variety is soon to get the Geographical Indication (GI) tag for its unique superior properties?
    A.Dandeli teak
    B.Konni teak
    C.Nilambur teak
    D.Adilabad teak
    Answer – C.Nilambur teak 
    Explanation :
    The famous Nilambur teak which is internationally known for its superior quality and elegant appearance is soon to get added to the list of the Kerala produces that have Geographical Indication (GI) tag.  Apart from having aesthetic appearance, the Nilambur teak has superior mechanical and physical properties. It was identified by the Britishers from Nilambur plantations and forests. As the Nilambur teak became famous worldwide, fake products with false tags started flooding the wood and furniture markets. So in order to protect the legal rights of the teak, it has been decided by the concerned authorities to register the unique product as a Geographical Indication under the GI Act.

  13. The TAMRA Portal and Mobile Application has been launched to enhance the Ease of doing Business in which sector?
    A.Minning sector
    B.Textile sector
    C.Infrastructure Sector
    D.Telecommunication Sector
    Answer – A.Minning sector
    Explanation :
    The Union Minister of State (IC) for Power, Coal, New & Renewable Energy and Mines, Shri Piyush Goyal launched the TAMRA (Transparency, Auction Monitoring and Resource Augmentation) portal and Mobile Application in New Delhi on February 10, 2017.  TAMRA Portal and Mobile Application aims to enhance the transparency and accountability in the mining sector as a part of the Ease of Doing Business.  The initiative will speed up mining activity in India and enable all the stakeholders to track the status of the statutory clearances associated with mining blocks for getting mines to reach till operationalization for the same.

  14. Which Telecommunication firm has agreed to acquire telecom software provider Comptel for $371 million to capture more value from existing network operators?
    A.Reliance
    B.Nokia
    C.Samsung
    D.Microsoft
    Answer – B.Nokia
    Explanation :
    Finland multinational communications and information technology company Nokia announced to buy telecoms software firm Comptel for 347 million euros ($370 million) on February 9, 2017. The aim of the acquisition to help phone carriers manage their networks as mobile b more and more rely on software to improve their networks. It is part of Nokia’s strategy to build a standalone software business at scale by expanding and strengthening its software portfolio and go-to-market capabilities with additional sales capacity and a strategic partner network.

  15. Who has been appointed as the Managing Director of Life Insurance Corporation(LIC) on February 10, 2017?
    A.Hemant Bhargava
    B.Girish Chandra Murmu
    C.Ashwani Kumar
    D.Shaktikanta Das
    Answer – A.Hemant Bhargava 
    Explanation :
    Hemant Bhargava has been appointed as one of the three managing director of Mumbai based Life Insurance Corporation(LIC) of India till July 31, 2019 by the Cabinet Appointments Committee on February 10, 2017. Prior to this, Bhargava was working as the zonal manager (I/C) Delhi.

  16. Which singer has been roped in by the United Nations Office on Drugs to campaign against human trafficking under the project “Blue Heart Campaign”?
    A.Gurdas Maan
    B.Satinder Sartaaj
    C.Jazzy B
    D.Babbu Maan
    Answer – B.Satinder Sartaaj 
    Explanation :
    Folk singer from Punjab Satinder Sartaaj (34) has been selected for the awareness project against human trafficking “Blue Heart Campaign” by the United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC).  Sartaaj will works with Indian musicians like AR Rahman and Sonu Nigam to spread awareness about the illegal practice through Music to Inspire album.

  17. Name the British Nobel Prize winner and pioneer in the body scanning technology MRI Scan who died on February 9, 2017 at the age of 83.
    A.SCOTT D. STEVENS
    B.ARTHUR LIEBER
    C.JAMES T. LEE
    D.SIR PETER MANSFIELD
    Answer – D.SIR PETER MANSFIELD
    Explanation :
    UK physicist and Nobel laureate Sir Peter Mansfield  has died in UK on February 9, 2017 He was 83. Peter led a team of experts who revolutionised science and worked on MRI scans.  He had won the Nobel prize for Physiology or Medicine for developing magnetic resonance imaging (MRI) in 2003.