Current Affairs Quiz : December 31 2016

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs December 2016 Quiz in AffairsCloud.com.  Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs December 31 2016

  1. Who has won the 1st Western Asia Youth Chess Championship recently held in Al Ain Chess Club, UAE ?
    A.Kush Bhagat
    B.T D Wickramarathne
    C.Nihal Sarin
    D.Humpy Knoeru
    Answer & Explanation
    Answer  – A.Kush Bhagat 
    Explanation:
    Mumbai’s  Kush Bhagat made history on December 29 after winning three gold medals in the 1st Western Asia Youth Chess Championship held in Al Ain Chess Club, UAE. The second standard student of the NSS Hill Spring International achieved the feat in all the three categories, rapid, blitz and standard, and became the only Indian in the world to bag all the crowns in the competition.
  2. The Union Ministry of Sports has recently suspended which Sports Authority for Violating the Order?
    A.All India Football Federation (AIFF)
    B.Indian Hockey Federation (IHF)
    C.Indian Olympic Association (IOA)
    D.Board of Control for Cricket in India (BCCI)
    Answer & Explanation
    Answer  – C.Indian Olympic Association (IOA)
    Explanation:
    The Union Ministry of Sports has suspended the Indian Olympic Association until it quits its decision to make politicians Suresh Kalmadi and Abhay Chautala life presidents. Suresh Kalmadi and Abhay Chautala both are suspected of having been involved in corruption scandals in the 2010 Delhi Commonwealth Games. The decision was taken after the IOA failed to meet its deadline for responding to a notice related to appointment of two suspected.
  3. Balasaheb Vikhe Patil who died recently in Maharashtra at the age of 84 was associated with which field?
    A.Actor
    B.Physician
    C.Scientist
    D.Politics
    Answer & Explanation
    Answer  – D.Politics
    Explanation:
    Former Union Minister and Congress leader Eknathrao alias ‘Balasaheb’ Vikhe Patil passed away in Maharashtra.He was 84. Balasaheb Vikhe Patil was first elected into the Lok Sabha in 1971 from Ahmednagar district and continued to represent Kopargaon Lok Sabha constituency for the next 20 years.He was a president of Maharashtra Samajwadi Congress during 1977-79.
  4. Name the winner of the 69th Mens National Weightlifting Championships under 77 Kg Category held in Tamil Nadu.
    A.Ajay Kumar
    B.Sivalingam Sathish Kumar
    C.Papul Changmai
    D.Kojum Taba
    Answer & Explanation
    Answer  –  B.Sivalingam Sathish Kumar
    Explanation:
    Olympian Sivalingam Sathish Kumar of Railways won the gold for the sixth consecutive year in the men’s 77kg category at the 69th men and 32nd women senior National weightlifting championships at Nagercoil in Tamali Nadu. Sathish lifted total of 317kg with 141kg in snatch and 176kg in clean & jerk.
  5. Who has been sworn in as the new Director General of Police (DGP) of Jammu and Kashmir on December 28, 2016?
    A.DR Doley
    B.Rajendra Kumar
    C.SP Vaid
    D.SK Mishra
    Answer & Explanation
    Answer  –  C.S.P. Vaid 
    Explanation:
    Jammu & Kashmir State Cabinet lead by Chief Minister Mehbooba Mufti appointed senior Indian Police Services
    (IPS) officer S.P. Vaid as new Director General of Police (DGP) of Jammu and Kashmir. He will replace K. Rajendra.Vaid is a 1986 IPS batch and has immense experience in operations against the militants.
  6. Name the member of the First Test Team of Pakistan who died on December 31, 2016 in Lahore at the age of 88.
    A.Abdul Hafeez Kardar.
    B.Fazal Mahmood
    C.Javed Miandad
    D.Imtiaz Ahmed
    Answer & Explanation
    Answer  –  D.Imtiaz Ahmed
    Explanation:
    Pakistan’s First Test Team member, Imtiaz Ahmed, died on December 31, 2016 in a Lahore hospital after a brief illness. He was 88.  Ahmed featured in Pakistan’s first Test played in Delhi against India in October 1952 and went on to play 41 matches as a wicketkeeper-batsman.
  7. Name the Indian Origin British Professor who has been felicitated with Knighthood at the 2017 New Year Honours by Queen Elizabeth II .
    A.Hardip Singh Begol
    B.Ravindra Pragji Govindia
    C.Shankar Balasubramanian
    D.Kamaldeep Singh Bhui
    Answer & Explanation
    Answer  – C.Shankar Balasubramanian
    Explanation:
    An Indian-origin British professor of chemistry, Shankar Balasubramanian, received a Knighthood from Queen Elizabeth II for his contribution to the field of science and medicine at the New Year Honours announced on December 30, 2016. Sir Shankar Balasubramanian  is an Indian-born British chemist and Herchel Smith Professor of Medicinal Chemistry in the Department of Chemistry the University of Cambridge. 50-year-old Balasubramanian, was recognised for his work as a co-inventor of Next Generation DNA sequencing, described as the most transformational advance in biology and medicine for decades.
  8. Which Diary Firm has recently introduced Aadhar enabled payment system in its Milk and Safal booths?
    A.Mother Dairy
    B.Amul
    C.Nestle
    D.Kwality Limited
    Answer & Explanation
    Answer  –  A.Mother Dairy
    Explanation:
    Mother Dairy Fruit & Vegetable Pvt Ltd  was introduced Aadhar enabled payment system in its booths and ‘Safal’ retail stores. The new payment system was commissioned in association with CSC e-Governance Service India Ltd under the aegis of Department of Electronics and Information Technology (Deity). It does not require any physical cash or card to make the transactions. This service is also available in the existing modes like E-wallets and Smart Change Cards.
  9. India has signed a Third Protocol DTAA amendment Bill with which country on December 30, 2016?
    A.Germany
    B.Austria
    C.Singapore
    D.France
    Answer & Explanation
    Answer  – C.Singapore
    Explanation:
    India and Singapore signed a Third Protocol on December 30, 2016, for amending the Double Taxation Avoidance Agreement (DTAA) for the avoidance of double taxation and prevention of fiscal evasion with respect to taxes on income. The decision follows India’s treaty policy to prevent double non-taxation, curb revenue loss and check the menace of black money through automatic exchange of information.
  10. Which state has launched School Management Information System (SMIS) on December 30, 2016 to provide centralized database of all Government School in the state?
    A.Kerala
    B.Rajasthan
    C.Haryana
    D.Jammu & Kashmir
    Answer & Explanation
    Answer  – D.Jammu & Kashmir
    Explanation:
    Chief Minister of Jammu and Kashmir,  Mehbooba Mufti  launched School Management Information System (SMIS) on December 30, 2016, to provide a complete database of all the government schools spread across the state.SMIS been developed by the J&K Education Department in collaboration with National Institute of Electronics and Information Technology (NIELIT), ISRO, Digital India and MHRD.
  11. Which Indian state has been declared as the Country’s first Organic State in 2016 ?
    A.Assam
    B.Sikkim
    C.Arunachal Pradesh
    D.Mizoram
    Answer & Explanation
    Answer  – B.Sikkim
    Explanation:
    Sikkim has emerges as the India’s first fully organic state by converting around 75,000 hectares of agricultural land into sustainable cultivation. Prime Minister Narendra Modi formally certified Fully Organic State Status to Sikkim at a sustainable agriculture conference in Gangtok earlier in 2016. Around 75,000 hectares of agricultural land has been gradually converted to certified organic land by implementing organic practices and principles as per guidelines laid down in National Programme for Organic Production.
  12. Where was the 77th Indian History Congress held on December 29, 2016?
    A.Mumbai
    B.Thiruvananthapuram
    C.Lucknow
    D.Bhopal
    Answer & Explanation
    Answer  – B.Thiruvananthapuram
    Explanation:
    The 77th Indian History Congress was inaugurated by President Pranab Mukherjee  at Thiruvananthapuram in Kerala on December 29, 2016 at the Kerala University Golden Jubilee Auditorium at Kariavattom campus. Kerala Governor P Sathasivam was the chief guest of the function while Chief Minister Pinarayi Vijayan launched the agenda of the History Congress by handing it over to the President.
  13. President Shri Pranab Mukherjee on 30th December, 2016 approved the promulgation of the Specified Bank Notes (Cessation of Liabilities) Ordinance, 2016. Which among the given options is true regarding the approved Ordinance?
    i. Ordinance aims to extinguish the liability of the Reserve Bank of India and the Government of India towards the demonetized Bank Notes
    ii. Holding demonetized notes after 31st of March 2017 will be offence and attract a fine of Rs. 10,000 or 5 times the cash held, whichever is higher.
    iii. Indian citizens still with possession of demonetized notes can deposit to RBI till June 30, 2017 while Non-Resident Indians can deposit such notes till March 31, 2017.
    A.Only i & ii
    B.Only i & iii
    C.Only ii & iii
    D.All i, ii, iii
    Answer & Explanation
    Answer  –  A.Only i & ii
    Explanation:
    The President of India Shri Pranab Mukherjee approved the promulgation of the Specified Bank Notes (Cessation of Liabilities) Ordinance, 2016 on 30th December, 2016. The Ordinance aims to extinguish the liability of the Reserve Bank of India and the Government of India towards the demonetized Bank Notes. According to the Ordinance, holding of old 1,000 and 500 rupee notes after 31st of March 2017 will considered as an offence and attract a fine of Rs. 10,000 or 5 times the cash held, whichever is higher. Indian citizens still having the possession of old currency can deposit the notes at the specified offices of RBI till March 31, 2017 While Non-Resident Indians can deposit such notes in their possession till June 30, 2017.
  14. Which village in Andhra Pradesh has achieved the status of first 100 per cent Smart Digital Village?
    A.Nagari
    B.Yerpedu
    C.Mori
    D.Pileru
    Answer & Explanation
    Answer  – C.Mori
    Explanation:
    Mori village under Sakhinetipalli mandal in East Godavari district of Andhra Pradesh placed on India’s digital map by transforming completely into a Smart Digital Village said by Andhra Pradesh CM Chandrababu Naidu. Mori has bagged the Swachh Village award recently at the national level.
  15. What is the new deadline set by the union government for availing the Direct Tax Dispute Resolution Scheme to settle the retrospective tax dispute?
    A.February 1, 2017
    B.February 28, 2017
    C.March 31, 2017
    D.January 31, 2017
    Answer & Explanation
    Answer  – D.January 31, 2017 
    Explanation:
    The Centre on December 30 announced that it has extended the last date for availing the Direct Tax Dispute Resolution Scheme to January 31, 2017 from the earlier deadline of December 31, 2016. The scheme aims to settle the retrospective tax disputes with the Government.
  16. What is the new ATM withdrawal limit set by the Reserve Bank of India to be applicable from January 1, 2017?
    A.Rs. 3000
    B.Rs. 5000
    C.Rs. 4500
    D.Rs. 5500
    Answer & Explanation
    Answer  –  C.Rs. 4500
    Explanation:
    RBI has relaxed the daily ATM withdrawal limit to Rs 4500 from the limit of Rs 2500. The new limit would be applicable from January 1, 2017. However, the weekly withdrawal limit of Rs 24,000 remains unchanged.The Reserve Bank of India has also asked banks to ensure that disbursals on ATMs should predominantly be in the denomination of Rs 500.
  17. The Reserve Bank of India has extended the period of enhanced Prepaid Payment Instruments (PPI) to what limit recently?
    A.Rs. 20000
    B.Rs. 15000
    C.Rs. 25000
    D.Rs. 22000
    Answer & Explanation
    Answer  –  A.Rs. 20000
    Explanation:
    The Reserve Bank of India (RBI) has extended the period of enhanced Prepaid Payment Instruments (PPI) limit of Rs 20,000 to meet the needs of people to perform digital payments. The Bank is undertaking a comprehensive review of the guidelines and framework for Prepaid Payment Instruments (PPI) issuance in the country, and so it has been decided to extend the measures till the completion of review of the PPI guidelines.
  18. Which country’s government has recently introduced a terror tax on property insurance policies for funding victims of terror attacks?
    A.Germany
    B.Russia
    C.France
    D.India
    Answer & Explanation
    Answer  –  C.France
    Explanation:
    France Government has raised a ‘terror tax’ on property insurance policies after a series of terror attacks in 2015 and 2016. The French government requires insurers to help finance a fund for victims of the extremist attacks that have recently hit the country.The Scheme would come into effect from January 1, 2017 and will require the policy holders to contribute 5.90 euros ($6.18) instead of 4.30 euros ($4.51).
  19. Which private bank has launched Qualified Institutional Placement (QIP) to raise funds over Rs. 599.88 Crore by issuing 4.25 crore shares in domestic or international markets?
    A.City Union Bank
    B.South Indian Bank
    C.Karur Vysya Bank
    D.Lakshmi Vilas Bank
    Answer & Explanation
    Answer  –  D.Lakshmi Vilas Bank 
    Explanation:
    Private sector lender Lakshmi Vilas Bank has launched Qualified Institutional Placement (QIP) to raise over Rs. 599.88 Crore by issuing 4.25 crore shares in domestic or international markets. During a meeting of the committee of directors for capital raising of the bank, on December 28, 2016, approved the floor price for the QIP issue at Rs. 141.15 per equity share. The bank may offer a discount of not more than 5% on the floor price calculated on the QIP.
  20. Which bank has launched an agricultural investment credit scheme in Rajasthan on December 31, 2016 to help farmers double their income?
    A.United Bank of India
    B.Bank of Baroda
    C.Union Bank of India
    D.Bank of Maharashtra
    Answer & Explanation
    Answer  –  B.Bank of Baroda
    Explanation:
    Indian state-owned banking and financial services company Bank of Baroda has launched an agricultural investment credit for the farmers in Sri Ganganagar, Rajasthan on December 31, 2016. Aim :To help the farmers in doubling their income by the year 2022