Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : December 13 2016

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs December 2016 Quiz in AffairsCloud.com.  Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs December 13 2016

  1. Name the President of Indonesia who recently was on a three days visit to India and signed three agreements in various areas to enhance strategic partnership.
    A.Joko Widodo
    B.Michel Temer
    C.Vladimir Putin
    D.Ameenah Gurib
    Answer  – A.Joko Widodo 
    Explanation:
    President of Indonesia, Mr. Joko Widodo was on a three day visit to India from December 11-December 13, 2016, at the invitation of Prime Minister of India, Mr. Narendra Modi.India and Indonesia signed three agreements in various areas to enhance strategic partnership: MoU on Youth Affairs and Sports Cooperation, MoU on Standardization Cooperation, Joint Communiqué on on Ilegal and Unauthorised Fishing.

  2. In which state, the Prime Minister of India, Shri Narendra Modi, inaugurated the largest cheese plant and whey drying plant on December 10, 2016?
    A.Haryana
    B.Gujarat
    C.Punjab
    D.Madhya Pradesh
    Answer  –  B.Gujarat
    Explanation:
    The Prime Minister of India, Shri Narendra Modi, attended a programme organized by the Banaskantha Cooperative Milk Producers Union (Banas Dairy) at Deesa in Gujarat on December 10, 2016 to celebrate the Golden Jubilee year of the Dairy. On this occasion, the Prime Minister unveiled a plaque by remote control, to mark the inauguration of a cheese plant and whey drying plant at Palanpur.

  3. India’s first amphibious bus project  “Harike Cruise” was launched in which state on December 12, 2016?
    A.Maharashtra
    B.Assam
    C.Jammu & Kashmir
    D.Punjab
    Answer  – D.Punjab
    Explanation:
    The Punjab government launched first of its kind, amphibious bus project “Harike Cruise” at the Harike wetland near Amritsar on December 12, 2016, almost after two years of announcing the launch. The vehicle, which can run both on land and water, was imported from Swedish automobile company Scania and was reassembled in Goa before being brought to Harike.

  4. Uttar Pradesh Cabinet on December 13, 2016 approved the recommendations of the Seventh Pay Commission. The pay hike under the 7th pay commission will be applicable from which date?
    A.February 1, 2017
    B.March 1. 2017
    C.January 1, 2017
    D.December 31, 2016
    Answer  – C.January 1, 2017
    Explanation:
    Chief Minister Akhilesh Yadav led Uttar Pradesh Cabinet approved the recommendations of the Seventh Pay Commission on December 13, 2016. The pay hike will be applicable from January 1, 2017.

  5. Name the Indian Minister who has been named in the top 100 Global Thinkers of 2016 List by the US based Foreign Policy magazine under the ‘Decision-makers’ category ?
    A.Manohar Parrikar
    B.Suresh Prabhu
    C.Arun Jaitley
    D.Sushma Swaraj
    Answer  – D.Sushma Swaraj
    Explanation:
    External Affairs Minister Sushma Swaraj has been named among the top 100 global thinker by the US based Foreign Policy magazine.Swaraj was named in the Global Thinkers of 2016 Lis tunder the ‘Decision-makers’ category

  6. Defence Minister Manohar Parrikar made his first ever visit to which country to strengthen close political and bilateral strategic ties between the two countries?
    A.Mauritius
    B.Indonesia
    C.Vietnam
    D.Cuba
    Answer  –  A.Mauritius
    Explanation:
    Defence Minister Manohar Parrikar was on a three days visit to Mauritius from December 10 to December 12, 2016 to strengthen close political and bilateral strategic ties between the two countries. This was the first ever visit by a Defence Minister of India to Mauritius.

  7. The European Union (EU) on December 12, 2016, signed a deal with which country to normalize relations, change interaction on human rights issues and increase already existing business among the two?
    A.Mexico
    B.Cuba
    C.Jamaica
    D.Bahamas
    Answer  – B.Cuba
    Explanation:
    The European Union (EU) and Cuba signed a deal in Brussels on December 12, 2016, to normalize relations, change interaction on human rights issues and increase already existing business ties between Europe and Cuba.

  8. United Bank of India has adopted two villages in which Indian state to implement schemes in line of digital India program to change the villages into truly cashless villages ?
    A.Meghalaya
    B.Assam
    C.Tripura
    D.Manipur
    Answer  – C.Tripura
    Explanation:
    Kolkata based United Bank of India has adopted Patunagar and Sachindranagar Colony in the state of Tripura to implement schemes in the line of digital India program. UBI will make necessary steps to change the villages into truly cashless villages.

  9. LIC Mutual Fund Asset Management Company on December 12, 2016, has announced to offer Unified Payment Interface (UPI) in partnership with which bank, as mode of payment for its investors to invest in its schemes ?
    A.HSBC
    B.Standard Chartered
    C.DBS Bank
    D.Deutsche Bank
    Answer  – B.Standard Chartered
    Explanation:
    LIC Mutual Fund Asset Management Company on December 12, 2016, announced its readiness on Unified Payment Interface (UPI) in partnership with Standard Chartered Bank as mode of payment for its investors to invest in its schemes. UPI is a payment mechanism which allows instant money transfer without bank details. Instead of bank account number and IFSC code, the virtual payment address is used to pay through the UPI.

  10. Yes Bank has tied-up with which e-grocer to deliver cash up to Rs. 2000 at doorstep on purchasing grocery online?
    A.Grofers
    B.BigBasket
    C.GrocerMax
    D.Reliance Fresh
    Answer  – A.Grofers
    Explanation:
    Yes Bank has tied-up with e-grocer Grofers to deliver cash at doorstep, allowing customers to get cash of up to Rs 2,000 when they order grocery online. Customers who wish to get the money will have to buy grocery of minimum of Rs 2,000 and pair it with a special code.

  11. Following India, which other country banned the circulation of the country’s largest banknote 100 bolivars within 72 hours to fight smuggling and food scarcity?
    A.Nigeria
    B.Venezuela
    C.Zimbabwe
    D.Myanmar
    Answer  – B.Venezuela
    Explanation:
    Venezuelan President Nicolas Maduro has signed an emergency order to ban country’s largest banknote 100 bolivars banknote to be taken out of circulation in the next 72 hours. The decision was taken by Venezuelan government to fight smuggling and food scarcity. Venezuela also shutting down its western border with Colombia for 72 hours in order to combat currency smuggling

  12. Name the winner of 2016 Ballon d’Or .
    A.Cristiano Ronaldo
    B.Lionel Messi
    C.Antoine Griezmann
    D.Luis Suarez
    Answer  – A.Cristiano Ronaldo
    Explanation:
    Cristiano Ronaldo of Real Madrid, beat rival Lionel Messi to win the prestigious Ballon d’Or award for a fourth time. Ronaldo, 31, previously won the award in 2008 as well as in 2013 and 2014. Lionel Messi took the honour for a fifth time last year. Atletico Madrid’s French forward Antoine Griezmann finished third in the vote.

  13. How many Indians have been listed in Forbes magazine’s 2016 List of US Wealthiest Entrepreneurs under 40?
    A.5
    B.4
    C.1
    D.2
    Answer  – D.2
    Explanation:
    Two Indians have been listed in Forbes magazine’s second annual list of wealthiest entrepreneurs under the age of 40. Vivek Ramaswamy, a successful biotech entrepreneur has been ranked 24th on ‘America’s Richest Entrepreneurs Under 40 2016’ list having a networth of 600 milliondollars while Apoorva Mehta stands at 31st spot with a 360 million dollars networth. The list has been topped by Zuckerberg, whose Facebook shares and net worth is now worth USD 50 billion.

  14. Which badminton player who was awarded with the Badminton World Federation (BWF) Most Improved Player of the Year award 2016 in Dubai on December 12, 2016 ?
    A.Jwala Gutta
    B.Saina Nehwal
    C.PV. Sindhu
    D.Ashwini Ponnappa
    Answer  –  C.PV. Sindhu
    Explanation:
    Rio Olympic silver medallist PV Sindhu awarded with Badminton World Federation (BWF) Most Improved Player of the Year award at the Players’ Reception and Gala Dinner in Dubai on December 12, 2016

  15. Who has been appointed as the Industry Director of Facebook on December 12, 2016?
    A.Eduardo Saverin
    B.Peter Thiel
    C.Sagar Chaturvedi
    D.Pulkit Trivedi
    Answer  – .Pulkit Trivedi
    Explanation:
    Google’s former Head of Industry, e-commerce Pulkit Trivedi was appointed as Industry Director for e-commerce, retail, travel and financial services verticals of Facebook on December 12, 2016

  16. Who has been appointed as the Global Goodwill Ambassador of UNICEF for the campaign “For Every Child”?
    A.Priyanaka Chopra
    B.Katrina Kaif
    C.Vidya Balan
    D.Anuska Sharma
    Answer  – A.Priyanaka Chopra
    Explanation:
    Bollywood Actress Priyanka Chopra is appointed as UNICEF Global Goodwill Ambassador for campaign “For Every Child.Chopra would be joined with Jackie Chan, Orlando Bloom and David Beckham to works towards protecting children’s rights around the world.

  17. Who has been elected as the president of Chennai based Federation of Motor Sports Clubs of India (FMSCI) on December 12, 2016?
    A.Aayushi Ashok
    B.Akbar Ebrahim
    C.Zayn Khan
    D.J Prithiviraj
    Answer  – B.Akbar Ebrahim 
    Explanation:
    Veteran Akbar Ebrahim has been elected as the president of Chennai based Federation of Motor Sports Clubs of India (FMSCI) at the FMSCI Annual General Meeting, which was held in Chennai on December 12, 2016. He will replace Zayn Khan. J Prithiviraj was elected as the vice-president and also councillors were elected for various motor clubs.

  18. Who has been appointed as the new full time Test Captain of South Africa on December 13, 2016?
    A.Hashim Amla
    B.JP Duminy
    C.David Miller
    D.Faf du Plessis
    Answer  –  D.Faf du Plessis 
    Explanation:
    Faf du Plessis is the new full time Test captain of South Africa after AB de Villiers voluntarily stepped down from captaincy. The decision taken by deVilliers was to focus more on his fitness as he has undergone an elbow surgery recently.

  19. Name the snooker player who won the 2016 IBSF World Billiards Championship on December 12, 2016 in Bengaluru.
    A.Peter Gilchrist
    B.Devendra Joshi
    C.Pankaj Advani
    D.Rupesh Shah
    Answer  – C.Pankaj Advani
    Explanation:
    Indian snooker player Pankaj Advani won the IBSF World Billiards Championship in Bengaluru on December 12, 2016. The Indian cueist, Advani beat multiple world champion, Peter Gilchrist of Singapore by 6-3 in the final match to claim his 11th World Billiards Championship and 16th overall world title.

  20. Who is the author of the book, ‘Many Everests: An Inspiring Journey of Transforming Dream into Reality’?
    A.Kushang Sherpa
    B.Ravindra Kumar
    C.Harshit Saumitra
    D.Debabrata Mukherjee
    Answer  – B.Ravindra Kumar
    Explanation:
    Ravindra Kumar, the first IAS officer as well as the first Seafarer of India, to climb the Mount Everest has written a motivational book for students, which was released by the Cabinet Secretary P K Sinha on December 12, 2016 in New Delhi. The book titled ‘Many Everests: An Inspiring Journey of Transforming Dream into Reality’ is penned by Ravindra Kumar, a 2011 batch IAS officer.

  21. The first ever Day and Night Ashes test match between England and Australia is scheduled to be played in which stadium from 2-6 December 2017?
    A.The Gabba
    B.Melbourne Cricket Stadium
    C.Sydney Cricket Ground
    D.Adelaide Oval
    Answer  – D.Adelaide Oval 
    Explanation:
    Cricket Australia (CA) has announced that the first ever Day and Night Ashes test match will be played at Adelaide Oval from 2-6 December 2017. Out of the 5 match test series this will be the 2nd test match which will be the first day and night Ashes.