Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : August 6 2016

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs August 2016 Quiz in AffairsCloud.com.  Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs August 6 2016

  1. What is the name of the programme which is unveiled by the Union Urban Development Minister Venkaiah Naidu for 500 cities?
    A.Swachh Survekshan
    B.Swachh Surakshan
    C.Swachh Subikshan
    D.Swachh Sulokshan
    Answer – A.Swachh
    Survekshan

    Explanation :
    In order to facilitate the reach of this scheme to the living population, the Central Minister launched several schemes such as, Swachh Survekshan guide book, Swachh Survekshan ideas book, Manual of Municipal Solid Waste Management.

  2. Which state’s capital is proposed to host the three day global event of Aluminium Association of India (AAI) during February, 2017?
    A.Bengaluru, Karnataka
    B.Kolkata, West Bengal
    C.Bhubaneshwar, Odisha
    D.Dispur, Assam
    Answer – C.Bhubaneshwar, Odisha
    Explanation :
    Aluminium Association of India (AAI) would host the three-day global event from from February 15 to 17, 2017 keeping in mind the emergence of bauxite-rich Odisha as the aluminium capital of India.  Aluminium Association of India (AAI) shall host the International Conference on Aluminium (INCAL) in Bhubaneswar.

  3. Which Chief Minister laid the foundation of 14 projects worth Rs 2,229 Crore for the future development of the state recently?
    A.Siddaramaiah
    B.Akhilesh Yadav
    C.Vasundhara Raje
    D.Jayalalitha
    Answer –  C.Vasundhara Raje
    Explanation :
    To make the Jaipur city as a Wonder City within next two years, Rajasthan Chief MinisterVasundhara Raje laid the foundation of 14 projects worth Rs 2,229 Crore. She laid the foundation for 14 projects worth Rs. 2,229 crore including Rejuvenation Project of Dravyavati River at Birla Auditorium in Jaipur.

  4. Which minister inaugurated the Indian Institute of Technology (IIT) transit campus in Jammu?
    A.Suresh Prabhu
    B.Arun Jaitley
    C.Smriti Irani
    D.Prakash Javadekar
    Answer –  D.Prakash Javadekar
    Explanation :
    Union Human Resource Development (HRD) Minister, Prakash Javadekar inaugurated the Indian Institute of Technology transit campus in Jammu.  In the inauguration function the Minister earmarked Rs 100 crore for NIT, Srinagar under a special plan this year to facilitate research and development.

  5. Which state’s Irrigation Department signed a MoU with the National Remote Sensing Centre (NRSC) of ISRO to avail Water Resources Information System (TWRI) online?
    A.Kerala
    B.Telengana
    C.Karnataka
    D.Andhra Pradesh
    Answer –  B.Telengana
    Explanation :
    Telangana Irrigation Department signed a MoU with the National Remote Sensing Centre (NRSC) of the Indian Space Research Organisation (ISRO) to avail Water Resources Information System (TWRI) online with ISRO’s Bhuvan geo-platform to monitor the depth and quantity in all water sources.

  6. Which State Assembly unanimously passed Special Notaries and Inventory Proceeding Bill, 2012 which will replace the Portuguese-era civil code?
    A.Gujarat
    B.Rajasthan
    C.Goa
    D.Assam
    Answer –  C.Goa
    Explanation :
    Goa State Assembly unanimously passed Goa Succession, Special Notaries and Inventory Proceeding Bill, 2012 which will replace the Portuguese-era civil code with regards to property matters and notary laws.

  7. What is the rank of India in the Civil Unrest Index which is released by the Verisk Maplecroft?
    A.15th
    B.14th
    C.5th
    D.4th
    Answer –  D.4th
    Explanation :
    Verisk Maplecroft has released a list of countries for the business opportunities based on the civil unrest and peace prevalence in the countries called the “Civil Unrest Index“. Pathetidally India ranked 4th in this list proceeded by Syria, Yemen and Libya.

  8. Which private bank has announced tie up with the Mobile recharging platform Freecharge along with Unified Payments Interface (UPI) app?
    A.ICICI Bank
    B.HDFC Bank
    C.Axis Bank
    D.Yes Bank
    Answer –  C.Axis Bank
    Explanation :
    The Application powered by UPI architecture called Axis Pay App can be used by any other banks customer also would make the transactions easier. The System UPI was launched by the RBI governor Raguram Rajan in April this year.

  9. In which city, American tech majors IBM and Apple jointly launched a global development hub called Garage for iOS apps?
    A.Chennai
    B.Kolkata
    C.Hyderabad
    D.Bengaluru
    Answer –  D.Bengaluru
    Explanation :
    American tech majors IBM and Apple jointly launched a global development hub called Garage for iOS apps in Bengaluru to work with their Design locations in Atlanta, Chicago, Cupertino in the US and Toronto in Canada.

  10. Which project Gujarat Industries Power Company (GIPCL) has signed pact with SECI by power purchase agreements (PPAs)?
    A.Windmill
    B.Solar power
    C.Hydro electric
    D.Nuclear power
    Answer –  B.Solar power
    Explanation :
    Gujarat Industries Power Company (GIPCL) has signed pact with the Solar Energy Corporation of India by power purchase agreements (PPAs) mode for solar power projects in Gujarat.

  11. Who has been appointed as Managing Director & CEO of Mumbai based Credit Analysis and Research Ltd (CARE Ratings)?
    A.Rajesh Kumar
    B.Rajesh Tiwari
    C.Rajesh Mokashi
    D.Rajesh Kiran
    Answer –  C.Rajesh Mokashi
    Explanation :
    Mumbai based Credit Analysis and Research Ltd (CARE Ratings) has appointed Rajesh Mokashi as the Managing Director & CEO. The Appointment was named by Board of Directors, It also comes with subject to approval at the ensuing Annual General Meeting.

  12. Which date is noticed as a Hiroshima Day, the world’s first atom bomb explosion in Hiroshima, Japan?
    A.August 16
    B.August 7
    C.August 6
    D.August 17
    Answer – C.August 6
    Explanation :
    An American B-29 bomber, the Enola Gay, drops the world’s first atom bomb, over the city of Hiroshima. Approximately 80,000 people are killed as a direct result of the blast, and another 35,000 are injured.

  13. What is the theme of Olympics 2016 which is to be held in Rio De Janerio, Brazil?
    A.Unity and Enlightment
    B.Equality and Equity
    C.Social and Justice
    D.Peace and Environment
    Answer –  D.Peace and Environment
    Explanation :
    The Rio Games launched with a flamboyant spectacle headlined by supermodel Gisele Bundchen on August 5 as a doom-laden Olympic build-up gave way to an energetic party atmosphere at the fabled Maracana stadium.

  14. What is the name of China’s first satellite for mobile telecommunication which is launched at Southwestern China’s Xichang Satellite Launch Center?
    A.Miantong-01
    B.Tiantong-01
    C.Kiantong-01
    D.Siantong-01
    Answer –  B.Tiantong-01
    Explanation :
    China successfully launched the first satellite for mobile telecommunication named the Tiantong-01 satellite at Southwestern China’s Xichang Satellite Launch Center, with the Long March-3B carrier rocket.

  15. What is the name of mobile app which is launched by the Prime Minister Narendra Modi at a function organised by MyGov in New Delhi?
    A.PMO
    B.PMP
    C.PMN
    D.PMP
    Answer – A.PMO
    Explanation :
    Prime Minister Narendra Modi launched the new PMO app at a function organised by MyGov in New Delhi and the app would correspond to the website of the Prime Minister’s Office (PMO).