Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : August 3 2016

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs August 2016 Quiz in AffairsCloud.com.  Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs August 3 2016

  1. What is the theme of Swachh Bharat special campaign is being organized by The Ministry of Drinking Water and Sanitation throughout August 2016?
    A.Liberation from Open Excretion
    B.Freedom from Open Excretion
    C.Freedom from Open Defecation
    D.Liberation from Open Defecation
    Answer –  C.Freedom from Open Defecation
    Explanation :
    A month-long Swachh Bharat special campaign with the theme of “Freedom from Open Defecation” is being organized by The Ministry of Drinking Water and Sanitation (Cabinet Minister – Narendra Singh Tomar) throughout this August.

  2. Which state becomes first to approve sewage & waste water policy business standard?
    A.Assam
    B.Uttar Pradesh
    C.West Bengal
    D.Rajasthan
    Answer –  D.Rajasthan
    Explanation :
    Vasundhara Raje led BJP government in the Rajasthan becomes the first state in the country to give nod to sewage and waste water policy. This is the first of its kind policy. Upon this policy treated waste water will be used in irrigation and agricultural purpose. It also covers requirement of next 30 years under the policy.

  3. Which chief minister of state expanded his Cabinet by including 10 ministers with the effective strength of the state of 58?
    A.Akhilesh Yadav
    B.Harish Rawat
    C.Siddaramaiah
    D.Pema Khandu
    Answer –  D.Pema Khandu
    Explanation :
    Upon the move the Arunachal Pradesh governor Tathagata Roy administered the oath of office and secrecy to the newly appointed ministers. The inducted ministers are Tanga Byaling, Rajesh Tacho, Nabam Rebia, Honchun Ngandam, Wangki Lowang, Kamlung Mossang, Tapang Taloh, Kumar Waii, Takam Pario and Jomde Kena.

  4. Which State Government has inked a MoU with Japan’s Agriculture Ministry and Forestry and Fisheries Dept to develop food chain value?
    A.Andhra Pradesh
    B.Madhya Pradesh
    C.Karnataka
    D.Odisha
    Answer –  A.Andhra Pradesh
    Explanation :
    The Food chain to be developed in AP with japan’s investments in the state in the fields of agriculture and food-related industry. The Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries (MAFF) of japan also pledged to make a food industrial parks and develop cold chains.

  5. Who has become the Nepal Prime Minister for the second time by after signing pact with Madhesis?
    A.Sheikh Hasina
    B.Tshering Tobgay
    C.Pushpa Kamal Dahal
    D.Li Keqiang
    Answer – C.Pushpa Kamal
    Dahal

    Explanation :
    Nepal Maoist leader Pushpa Kamal Dahal aka “Prachanda”is all set to become the Prime Minister of Nepal for the second time as he filed his nomination. His appointment is hoping to be the best after receiving important backing from the opposing Madhesis by signing a three-point pact.

  6. Which country unveiled a new economic stimulus package worth more than $275 billion in order to get the conking economy back to form?
    A.China
    B.Japan
    C.Nepal
    D.Bangladesh
    Answer –  B.Japan
    Explanation :
    This economic stimulus package has been approved the Diet, the Japnese parliament on August 2. The package includes 7.5tn yen in new spending for the national and local governments in the next two years and more than half of the money has been reserved for the current financial year.

  7. What is the name of cable system nods for its India’s cable lining in a tie up with Reliance Jio at a cost of $6 million?
    A.AAE -1
    B.AAE -11
    C.EAA – 1
    D.EAE – 11
    Answer –  A.AAE -1
    Explanation :
    Reliance Jio Infocom, the telecom arm of Mukesh Ambani Group’s Reliance Industries (RIL), has cleared the table for building the Indian part of the 20,000 km submarine cable, which is set to Africa to South Asia from the Asia Africa Europe One (AAE-1) cable system.

  8. Which e-commerce website entered into partnership with Gurgaon based payment gateway solution provider PayUbiz to tab online business?
    A.Paytm
    B.Mobikwik
    C.Freecharge
    D.Pay U Money
    Answer –  C.Freecharge
    Explanation :
    Snapdeal Owned e-commerce website Freecharge entered into partnership with Gurgaon based payment gateway solution provider PayUbiz to tab online business. The move will strengthen the Freecharge to merchant base and comfort consumers to move from cash to digital payments.

  9. Which Insurance products to reach all household through Alibaba & Ant Financial Services tie up for Insurance selling though E – Commerce Platform?
    A.Bajaj Allianz
    B.IFFCO TOKIO
    C.Birla Sun Life
    D.AXA Insurance
    Answer – D.AXA Insurance
    Explanation :
    Alibaba and Ant Financial Services made an agreement with AXA Insurance to engage in a global strategic partnership to explore opportunities to distribute AXA Insurance products and services through Alibaba’s global e-commerce platform.

  10. In which state, State run Power major Bharat Heavy Electricals Limited has successfully commissioned 500 MW second thermal power unit?
    A.Sikkim
    B.Uttarakhand
    C.Haryana
    D.Chhattisgarh
    Answer –  D.Chhattisgarh
    Explanation :
    BHEL commissioned 500MW Marwa Thermal Power Station in Chhattisgarh.  The Plant has been set up by Chhattisgarh State Power Generation Company (CSPGCL). In fact BHEL has 94% installed capacity of the state power arm including 3 hydro units in the state.

  11. Who has been appointed as a Managing Director of the American multinational confectionery, food, and beverage company Mondelez India for India operations ?
    A.Rajesh Arora
    B.Y.C. Deveshwar
    C.Vivek Iyer
    D.Deepak Iyer
    Answer –  D.Deepak Iyer
    Explanation :
    American multinational confectionery, food, and beverage company Mondelez India has named Deepak iyer as its Managing Director for India operations. He replaces Chandramouli Venkatesan. Prior to his new appiontement he worked as CEO and MD of Bharti Axa General Insurance Company.

  12. Who has been appointed as the Panel head which comprises four members including him for Indian Cricket Administrating body BCCI?
    A.Ranjan Gogoi
    B.Sadasivam
    C.T. S. Thakur
    D.Markandey Katju
    Answer –  D.Markandey Katju
    Explanation :
    Indian Cricket Administrating body BCCI has appointed former Supreme Court judge Markandey Katju as the Panel head which comprises four members including him. The panel named with the intention of managing the complexity in the RM Lodha committee’s recommendations to reform the cricket board.

  13. What is the name of app launched by the Himachal Government to take vital services like online registration and building plan permission approvals?
    A.App-HP TIP
    B.App-HP TCP
    C.App-HIM TIP
    D.App-HIM TCP
    Answer –  D.App-HIM TCP
    Explanation :
    The state government also launched a citizen governance mobile App-HIM TCP of the Town and Country Planning (TCP) department to take vital services like online registration and building plan permission approvals.

  14. Which country has successfully tested its largest solid-fuel motor that can be used in heavy space rockets for future deep space missions in the northwest city of Xian?
    A.Bangladesh
    B.Korea
    C.China
    D.Japan
    Answer –  C.China
    Explanation :
    The solid ­fuel rocket motor comes with three meter dia that can ran for 100 seconds after ignition. It will be used in heavy ­lift and large rockets used in deep­ space explorations and manned moon landing operations.

  15. Which country blasted off a ballistic Missile for the first time that landed in Japanese-controlled waters posing a grave threat to the Japan?
    A.South Bhutan
    B.West Nepal
    C.East China
    D.North Korea
    Answer –  D.North Korea
    Explanation :
    The tested ballistic missile was launched off the North’s east coast that landed in Japan Sea after travelling about 1,000 km. Japan defence side said that there were two missiles landed. The missile is set be the one of the North Korea’s longest launches till date, the country had been suspended by UN recently for developing nuclear and ballistic missile technology.

  16. The wish board is set up in order to sway the students and youth, to visit India Gate in large numbers and sign their wishes at the ______________ to cheer the Indian athletes at Rio Olympics.
    A.Balloon of Wishes
    B.Wall of Wishes
    C.Ground of Wishes
    D.Chart of Wishes
    Answer – B.Wall of Wishes
    Explanation :
    In order to cheer up the Olympic mood in India, Union Minister of State for Youth Affairs & Sports Shri Vijay Goel along with the Renowned sports star Mary Kom unveiled the ‘Wall of Wishes’ at India Gate Lawns.

  17. An Egyptian-American and a renowned Nobel Prize recipient for chemistry and the first US science envoy to the Middle East passed away at the age of 70. Who is he?
    A.Oliver Sacks
    B.Dom Moraes
    C.Elie Wiesel
    D.Ahmed Zewail
    Answer –  D.Ahmed Zewail
    Explanation :
    Egyptian-American Ahmed Zewail, a renowned Nobel Prize recipient for chemistry and the first US science envoy to the Middle East passed away at the age of 70 on August 2. Ahmed Hassan Zewail born on February 26, 1946 in Daman hour, Egypt and was raised in Desouk. He was an Egyptian-American scientist, known as the “Father Of Femto Chemistry“.

  18. Who is the author book titled “Until the Lions: Echoes from the Mahabharata” ?
    A.Karthika Nair
    B.Tishani Doshi
    C.Gopika Jadeja
    D.Anand Thakore
    Answer – A.Karthika Nair
    Explanation :
    Karthika Nair’s new book Until the Lions: Echoes from the Mahabharata (Harper Collins publication) borrows from the adage ‘until the lions have their historians, the hunt will always glorify the hunter’ and aptly presents Mahabharata through 18 marginal characters.