Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : August 22 2016

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs August 2016 Quiz in AffairsCloud.com.  Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs August 22 2016

  1. Which country along with India signed an agreement that improve workplace-based vocational training in India’s industrial clusters?
    A.Germany
    B.Italy
    C.England
    D.Africa
    Answer – A.Germany
    Explanation :
    This provides a competitive edge to German industry and businesses and need to adapt elements of the German VET system to the Indian context to ensure that skill training in India is closely aligned with the requirements of industry.

  2. Which prominent journalist and publisher has passed away of heart failure at Washington Adventist Hospital in Takoma Park, Maryland?
    A.George Fury
    B.George Curry
    C.George Wilson
    D.George Nicholson
    Answer –  B.George Curry
    Explanation :
    Prominent African-American journalist and publisher George Curry has passed away of heart failure at Washington Adventist Hospital in Takoma Park, Maryland.

  3. Which Indian tennis player took sole possession of the WTA doubles number one ranking after teaming up with Barbora Strycova to beat former partner Martina Hingis and Coco Vandeweghe?
    A.Mahesh Bhupathi
    B.Sania Mirza
    C.Ramanathan Krishnan
    D.Somdev Devvarman
    Answer – B.Sania Mirza
    Explanation :
    India’s Sania Mirza took sole possession of the WTA doubles number one ranking after teaming up with Barbora Strycova to beat former partner Martina Hingis and Coco Vandeweghe 7-5, 6-4 in Sunday’s Cincinnati final.

  4. In which state of India, The International Kabaddi Federation (IKF) announced that the 2016 World Cup would be held?
    A.Sikkim
    B.Meghalaya
    C.Rajasthan
    D.Gujarat
    Answer –  D.Gujarat
    Explanation :
    The tournament is set to take place from 7 to 22 October. Gujarat will play host to 12 teams from around the world including India, USA, Canada, UK, Australia, Iran, Poland, Pakistan, Bangladesh, Korea, Japan and Kenya.

  5. Who won a double to clinch the title in the MRF Formula 1600 category?
    A.Neil Nithin
    B.Karun Chandhok
    C.Narain Karthikeyan
    D.Vikash Anand
    Answer –  D.Vikash Anand
    Explanation :
    Chennai hailed Vikash Anand won a double to clinch the title in the MRF Formula 1600 category and a ticket for the Mazda Road to Indy shootout as the fifth and final round of the MRF MMSC FMSCI Indian National Racing Championship concluded in Chennai.

  6. In which species material, scientist have developed laser that were grown in bacteria for the first time?
    A.Oysters flesh
    B.Jellyfish proteins
    C.Octobus legs
    D.Star fish spines
    Answer –  B.Jellyfish proteins
    Explanation :
    These lasers have the potential to be far more efficient and compact than conventional ones and could open up research avenues in quantum physics and optical computing, researchers said.

  7. Who has been appointed as non-executive part-time chairman of Mumbai based YES Bank?
    A.Ashok Chawla
    B.Ashok Mehta
    C.Ashok Kumar
    D.Ashok Agarwal
    Answer –  A.Ashok Chawla
    Explanation :
    Former head of the Competition Commission of India (CCI) Ashok Chawla has been named as the non-executive part-time chairman of Mumbai based YES Bank.

  8. Which Indian Olympic Association (IOA) President was awarded the Olympic Order for his outstanding services to the Olympic movement?
    A.N. Ramakrishnan
    B.N. Ramaswamy
    C.N. Rajasekar
    D.N. Ramachandran
    Answer –  D.N. Ramachandran
    Explanation :
    Narayana Ramachandran is an Indian squash administrator who serves as current President of WSF (World Squash Federation). He was elected on 2008, succeeding Jahangir Khan.

  9. Which Indian actor has been chosen for the famous French honor of Chevalier Award?
    A.Rajesh Khanna
    B.Amitabh Bachchan
    C.Kamal Haasan
    D.Mohanlal
    Answer –  C.Kamal Haasan
    Explanation :
    Actor Kamal Haasan has been chosen for the famous French honor of Chevalier Award. Kamal Haasan has been appointed Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres (Knight in the National Order Arts and Letters) by the Minister of Culture and Communication, France.

  10. Which statement is incorrect related to the bloom energy for fuel cell power generation in recent news?
    A.SAIL Ltd signed MoU with California-based Bloom Energy
    B.The Fuel cell power generation is a method comes with less pollution
    C.The fuel-cell converts fuel into electricity through an electro-chemical process
    D.Andaman and Nicobar peoples are hugely dependent on diesel for power generation
    Answer – A.SAIL Ltd signed MoU with California-based Bloom Energy
    Explanation :
    India’s largest state-owned natural gas processing and distribution company GAIL Ltd signed a memorandum of understanding (MoU) with California-based Bloom Energy for developing natural gas-based fuel cell power generation.

  11. State run PSU Bharat Sanchar Nigam Limited along with which company signed an MoU to provide telecom & IT solutions for big businesses?
    A.Microsoft
    B.Apple
    C.Redmi
    D.Samsung
    Answer – A.Microsoft
    Explanation :
    The MoU will pave the way to meet the demand challenges in IT and cloud services, and audio, video needs of the BSNL’s enterprise customers including government organizations.

  12. Which statement/s is/are true related to banning of cash transactions to curb black money?
    1.The government is set to ban cash transactions over Rs. 3 lakhs
    2.The Supreme Court-appointed Special Investigation Team (SIT) on black money
    A.1 only
    B.2 only
    C.both 1 and 2
    D.none of them above
    Answer – C.both 1 and 2
    Explanation :
    In the next move to clamp down on black money in the economy, the government is set to ban cash transactions over Rs 3 lakh.

  13. Which port has signed an agreement with State Bank of India and Development Bank of Singapore for External Commercial Borrowing to the tune of USD 400 Million?
    A.Kochi Port
    B.Kamarajar Port
    C.Kandla Port
    D.Jawaharlal Nehru Port
    Answer – D.Jawaharlal Nehru Port
    Explanation :
    Mumbai based container port, Jawaharlal Nehru Port has signed an agreement with State Bank of India and Development Bank of Singapore for External Commercial Borrowing to the tune of USD 400 Million under External Commercial Borrowings.

  14. In which state of India, Child Sex Ratio drops to a whooping 800 of 1000 study conducted by Registrar General and Census Commissioner of India?
    A.Uttarakhand
    B.Uttar Pradesh
    C.Madhya Pradesh
    D.Tiripura
    Answer –  A.Uttarakhand
    Explanation :
    In India, the Child Sex Ratio is defined as the number of females per thousand males in the age group 0–6 years in a human population.

  15. The world’s largest bloc of Muslim countries Organisation of Islamic Cooperation have expressed concern over alleged human rights violations in ______________.
    A.Maharashtra
    B.Uttar Pradesh
    C.Kashmir
    D.Pakistan
    Answer –  C.Kashmir
    Explanation :
    The IOC’s secretary-general Iyad Madani, said at a news conference in Islamabad that the situation in Kashmir was worsening and prevailing on the international community to act.