Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz – April 27 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online Current Affairs April 27 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs April 27 2017

  1. Rajiv Rai Bhatnagar has been appointed to the post of:
    1.Director General, Border Security Force
    2.Director General, Central Bureau of Investigation
    3.Director General, National Security Guard
    4.Director General, Central Reserve Police Force
    5.Director General, Indo-Tibetan Border Police(ITBP).
    Answer – 4.Director General, Central Reserve Police Force
    Explanation :
    Mr. Rajiv Rai Bhatnagar, IPS officer 1983 batch – Uttar Pradesh Cadre, who is currently serving as Director General of Narcotics Control Bureau has been appointed to the post of Director General, Central Reserve Police Force. He will serve up to December 31, 2019.

  2. As per NITI Aayog’s ‘India 2031-32: Vision, Strategy and Action Agenda’ every Indian citizen will have houses, vehicles, Air Conditioners by year:
    1.2022
    2.2027
    3.2032
    4.2037
    5.2042
    Answer – 3.2032
    Explanation :
    On April 23, 2017, Vice-Chairman of NITI Aayog, Mr. Arvind Panagariya presented a glimpse of ‘India 2031-32: Vision, Strategy and Action Agenda’ to Governing Council of NITI Aayog, chaired by Prime Minister Narendra Modi. NITI Aayog has envisaged houses, vehicles, Air Conditioners for all Indian Citizens by year 2032.

  3. On April 26, 2017, Prime Minister Narendra Modiflagged-off first UDAN flight from ___________ to ________under the Regional Connectivity Scheme (RCS)
    1.Shimla – Delhi
    2.Shimla – Mumbai
    3.Shimla – Kolkata
    4.Amritsar – Mumbai
    5.Amritsar – Kolkata
    Answer – 1.Shimla – Delhi
    Explanation :
    PM Modi also flagged off UDAN flights from Kadapa (Andhra Pradesh) to Hyderabad and Nanded (Maharashtra) to Hyderabad through video conferencing link. While flagging-off the Shimla-Delhi flight from Shimla Airport, PM Modi mentioned that UDAN flights will start operating from 70 airports across India in next one year.

  4. Including Telangana and Bihar, which other states have passed the GST Bill till April 27, 2017?
    1.Rajasthan and Gujarat
    2.Madhya Pradesh and Gujarat
    3.Rajasthan and Jharkhand
    4.Gujarat and Chhattisgarh
    5.Madhya Pradesh and Goa
    Answer – 3.Rajasthan and Jharkhand
    Explanation :
    On April 26, 2017, Rajasthan assembly passed the Rajasthan Goods and Services Tax Bill 2017 and thereby became the third state assembly after Telangana and Bihar to adopt this comprehensive indirect tax reform. On April 27, 2017, Jharkhand assembly passed the Jharkhand Goods and Services Tax Bill 2017.

  5. Which among the following has become the first country to open an honorary consulate office in Gujarat International Finance Tec-City (GIFT City)?
    1.Austria
    2.Spain
    3.Norway
    4.Sweden
    5.Belgium
    Answer – 5.Belgium
    Explanation :
    Besides the Belgian Embassy in New Delhi, two Consulates-General in Mumbai and Chennai, and an honorary consulate in Kolkata, Belgium has expanded its diplomatic representation in India with this new office in Gandhinagar.

  6. International conference on Mughal Prince “Dara Shikoh” was held on April 27 and 28 in which city?
    1.New Delhi
    2.Mumbai
    3.Faridabad
    4.Lucknow
    5.Hyderabad
    Answer – 1.New Delhi
    Explanation :
    The international conference on “Dara Shikoh: Reclaiming Spiritual Legacy of India”, organised by the Indian Council Of Cultural Relations (ICCR), was held on April 27 and 28 at ICCR’s Azad Bhavan, New Delhi.

  7. Which State will become the first state to invite social media users to interact with State’s Chief Minister for faster and real-time redressal of grievances?
    1.Uttar Pradesh
    2.Punjab
    3.Haryana
    4.Odisha
    5.Assam
    Answer – 3.Haryana
    Explanation :
    Rakesh Gupta, the Additional Principal Secretary to the Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar said that Haryana would launch an integrated Social Media Grievances Tracker — Twitter and Facebook on May 15, 2017.

  8. India ranks _______ among 180 countries in the 2017 ‘World Press Freedom Index’released by Reporters Sans Frontières (RSF) also known as Reporters Without Borders
    1.121st
    2.126th
    3.131st
    4.136th
    5.141st
    Answer – 4.136th
    Explanation :
    As mentioned in the index report, India’s dismal performance has been attributed to self-censorship which journalists have imposed upon themselves, as they fear that their opinion will be misinterpreted by radical nationalists and consequentially they will be subjected to physical threats and prosecution.

  9. RBI will soon put into circulation new Rs 5 coins to celebrate 150th anniversary of:
    1.Chennai High Court
    2.Delhi High Court
    3.Kolkata High Court
    4.Allahabad High Court
    5.Gauhati High Court
    Answer – 4.Allahabad High Court
    Explanation :
    The new Rs 5 coin’s face will bear an image depicting centre facade of Allahabad High Court Building emerging from the book. The Reserve Bank of India will also put into circulation new Rs 10 coins that have been minted to commemorate 125th year of National Archives of India. On the design of new Rs 10 coin, on the reverse of the coin, there will be an image of National Archives Building in the centre with inscription ‘125 YEARS’ below the image.

  10. To facilitate inbound and outbound mergers, which entity has unveiled draft regulations relating to merger, demerger, amalgamation and arrangement between Indian companies and foreign companies?
    1.Union Ministry of Finance
    2.Union Ministry of  Commerce and Industry
    3.Union Ministry of Corporate Affairs
    4.Reserve Bank of India
    5.Securities and Exchange Board of India
    Answer – 4.Reserve Bank of India
    Explanation :
    The regulation makes reporting of any cross-border activity mandatory within 180 days from the date of sanction. Called Foreign Exchange Management (Cross-border Mergers) Regulations, the new rules pertain to mergers, demergers, amalgamations and arrangements between domestic and foreign companies.

  11. Micro Finance Institutions Network (MFIN) has launched __________, a mobile app that will help in providing financial education to microfinance clients.
    1.’MFIN Shaksharta’
    2.’MFIN Classroom’
    3.’MFIN Connect’
    4.’MFIN Padhai’
    5.’MFIN Academy’
    Answer – 3.MFIN Connect
    Explanation :
    This app has been released on Android platform and will be available in Hindi, Marathi, Telugu, Tamil and English. It will help microfinance clients in understanding dynamics involved in microfinance including credit history, interest rates, repayment cycles and their rights as a borrower.

  12. The Indian Oil Corporation (IOC) is planning to build a new oil terminal at __________in Bihar to supply fuel to Nepal through the planned pipeline up to Amlekganj in Nepal. 
    1.Muzaffarpur
    2.Mirganj
    3.Nabinagar
    4.Motihari
    5.Nasriganj
    Answer – 4.Motihari
    Explanation :
    In August 2015, the Indian and Nepalese governments signed a memorandum of understanding (MoU) for a product pipeline, and subsequently IOC and Nepal Oil Corporation entered into a MoU for laying down of the pipeline by the Indian company. Initially, the plan was to lay the pipeline from Raxaul to Amlekganj, but it was later decided to extend it till Motihari.

  13. Who among the following has been crowned Miss Teen Universe 2017?
    1.Aayushi Mehta
    2.Sriti Kumar
    3.Neha Burman
    4.Ambika Sen
    5.Srishti Kaur
    Answer – 5.Srishti Kaur
    Explanation :
    Srishti Kaur, a resident of Noida, was crowned Miss Teen Universe 2017 after beating 25 contestants from around the world at the annual beauty pageant. The event was held at Managua, the capital of Central American country Nicaragua.

  14. Ghantasala National Award instituted by the Ghantasala National Art Academy has been presented to:
    1.Sadhana Sargam
    2.Vani Jairam
    3.K S Chithra
    4.Shweta Mohan
    5.Usha Uthup
    Answer –2.Vani Jairam
    Explanation :
    Accepting the award from Andhra Pradesh High Court Judge A. Ramalingeswara Rao and Congress Rajya Sabha member R. Ananda Bhaskar, Vani Jairam said she valued most the award instituted in the memory of the legendary singer Ghantasala Venkateswara Rao who ruled the roost for over three decades the Telugu tinsel world.

  15. Dr Babasaheb Ambedkar International Foundation Kerala State award for the year 2016-17 for excellent performance in the field of education has been given to:
    1.Sudhir Menon
    2.Mahesh Vijayan
    3.Dileep Nair
    4.Praveen Krishnan
    5.Rajesh Raj
    Answer – 3.Dileep Nair
    Explanation :
    38-year-old Dileep K Nair is the current Chancellor of the North East Frontier Technical University (NEFTU) in Arunachal Pradesh. He is the youngest ever chancellor of any university in India. Rajya Sabha Deputy Chairman P J Kurien gave away this award to Nair in Trivendrum, Kerala.

  16. Who among the following has been made a member of International Olympic Committee’s Olympic Channel Commission, which handles IOC’s digital platform?
    1.P T Usha
    2.Rajyavardha Singh Rathore
    3.Nita Ambani
    4.Abhinav Bindra
    5.Mary Kom
    Answer – 3.Nita Ambani
    Explanation :
    Besides the Olympic Channel, Nita Ambani has also been made a member of IOC’s Olympic Education Commission. In August last year, Nita Ambani became IOC’s first Indian woman member after being elected at the 129th IOC Session in Rio de Janeiro.

  17. R. K. Pachnanda has been appointed to the post of:
    1.Director General, Border Security Force
    2.Director General, Central Bureau of Investigation
    3.Director General, National Security Guard
    4.Director General, Central Reserve Police Force
    5.Director General, Indo-Tibetan Border Police(ITBP)
    Answer – 5.Director General, Indo-Tibetan Border Police (ITBP)
    Explanation :
    Mr. R. K. Pachnanda, IPS officer 1983 batch – West Bengal Cadre, who is currently serving as Director General of National Disaster Response Force has been appointed to the post of Director General, Indo-Tibetan Border Police (ITBP). He will take over from Current Director General of ITBP Mr. Krishna Choudhary, who is due to retire on superannuation on June 30, 2017.

  18. Which entity has unveiled a Solar Calculator app that can accurately calculate all the benefits of installing solar panels in different parts of the country?
    1.DRDO
    2.BHEL
    3.ISRO
    4.IIT – Kharagpur
    5.IIM – Ahmedabad
    Answer – 3.ISRO
    Explanation :
    If anyone wants to set up photovoltaic thermal power plants, the first step is to determine the solar energy potential of the place. After the Ministry of New and Renewable Energy put forth its request, the app was created by the Space Application Center facility (SAC) of ISRO in Ahmedabad.

  19. India has successfully test-fired its intermediate-range ballistic missile Agni-III from Abdul Kalam Island off the Odisha coast.Agni-III has a strike range of more than ______ km
    1.3000 km
    2.3500 km
    3.4000 km
    4.4500 km
    5.5000 km
    Answer – 1.3000 km
    Explanation :
    Agni-III has a strike range of more than 3,000 km and is capable of carrying both conventional and nuclear warheads weighing up to 1.5 tonnes. The missile is powered by a two-stage solid propellant engine. With a length of 17 metres, the missile’s diameter is 2 metres and weight is around 2,200 kg.

  20. Which mobile app has been launched by Union Minister for Urban Development, Housing & Urban Poverty Alleviation and Information & Broadcasting, Mr. M. Venkaiah Naidu to provide information on all schemes implemented by the Ministry of MSME at one place?
    1.’YourMSME
    2.’OurMSME’
    3.’MSME Connect’
    4.’MSME 360’
    5.’MyMSME’
    Answer – 5.’MyMSME’
    Explanation :
    With the help of MyMSME mobile app, Ministry of MSME would be providing one single window to MSMEs to access information on all schemes implemented by the Ministry. MSMEs can also lodge grievances pertaining to Ministry of MSME through this app.

  21. Veteran Bollywood actor, Vinod Khanna, who passed away on April 27, 2017 was the sitting Member of Lok Sabha from ______________ constituency
    1.Bathinda, Punjab
    2.Patiala, Punjab
    3.Ludhiana, Punjab
    4.Gurdaspur, Punjab
    5.Jalandhar, Punjab
    Answer – 4.Gurdaspur, Punjab
    Explanation :
    Vinod Khanna had starred in more than 100 films in a career spanning over five decades. At the height of his popularity, Khanna surprised his fans when he took a break from acting for five years to join Osho Rajneesh at his ashram in Pune in 1982. But he returned to cinema in the late eighties, and courted success again with films such as “Insaaf” and “Satyameva Jayate”. He was last seen in the Shah Rukh Khan-starrer “Dilwale” in 2015.