Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz: 9 June 2020

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 9 June 2020 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2020 updates.

Date-Wise Current Affairs June 2020 PDF(Content & Q&A) for Paid Users – Click Here to Know More

Questions Based on Current Affairs 9 June 2020

  1. The cabinet of which state has approved to give state anthem status to “Bande Utkala Janani” poem?
    1) Bihar
    2) Odisha
    3) West Bengal
    4) Assam
    5) Manipur
    Answer-2) Odisha
    Explanation:
    The Cabinet of Odisha chaired by Naveen Patnaik, the Chief Minister of Odisha approved the proposal to give the status of State anthem to “Bande Utkala Janani”, a poem written by Kantakabi Laxmikanta Mohapatra in 1912.

  2. Name the plantation drive which was launched by Madhya Pradesh government on the occasion of World Environment Day (June 5).
    1) Thank Earth
    2) Thank Green
    3) Thank Prithvi
    4) Thank Mom
    5) Thank Land
    Answer-4) Thank Mom
    Explanation:
    Madhya Pradesh has started a plantation drive named “Thank Mom” on the premises of its Social Justice and Disabled Welfare Directorate on World Environment Day. As per the instruction from Commissioner Renu Tiwari, a variety of plants such as Neem, Guava, Mango, Moonlight, Parijat and Tulsi were planted with a plate in the name of each employee’s mother.

  3. What is the coal production target of Western Coalfields Ltd (WCL) by FY 26-27?
    1) 100 MT
    2) 150 MT
    3) 75 MT
    4) 50 MT
    5) 175 MT
    Answer-1) 100 MT
    Explanation:
    Western Coalfields Ltd (WCL), the subsidiary of Coal India Ltd (CIL) has opened trilogy (three) of new coal mines in Maharashtra and Madhya Pradesh with total capital expenditure (Capex) of Rs 849 crores. These will generate direct employment for 647 people. WCL has set a target to increase its coal production to 100 million tonnes (MT) by 2026-27. Importantly, it also has a sub-target of 75 MT of coal production by FY 23-24.

  4. The central government has modified public procurement norms to give maximum preference to companies whose goods and services have ____ % or more local content.
    1) 50
    2) 45
    3) 40
    4) 35
    5) 30
    Answer-1) 50
    Explanation:
    In accordance with the revised Public Procurement (Preference to Make in India), Order 2017, the government has modified public procurement norms for giving maximum preference to companies whose goods and services have 50% or more local content.

  5. Which state has launched “Mukhyamantri Shahri Path Vyavasayi Utthan Yojana” recently.
    1) Telangana
    2) Madhya Pradesh
    3) Tamil Nadu
    4) Karnataka
    5) Uttar Pradesh
    Answer-2) Madhya Pradesh
    Explanation:
    Shivraj Singh Chouhan, Chief Minister of Madhya Pradesh launched Street Vendor Registration Portal http://www.mpurban.gov.in/and “Mukhyamantri Shahri Path Vyavasayi Utthan Yojana” and transferred Rs 300 crore to the urban local bodies.

  6. Which company has signed the United Nations Global Compact’s (UNGC) initiative to reduce the CO2 emissions?
    1) TCS
    2) Tech Mahindra
    3) CTS
    4) L&T
    5) Infosys
    Answer-2) Tech Mahindra
    Explanation:
    Tech Mahindra Ltd, an IT subsidiary of the Mahindra Group has joined 155 global companies by inking a joint declaration with United Nations (UN) Global Compact urging governments to align their COVID-19 recovery efforts with the latest climate science.

  7. Who is the 1st Indian to receive the Richard Dawkins Award 2020?
    1) Gulzar
    2) Prasoon Joshi
    3) Javed Ahktar
    4) Kaifi Azmi
    5) Sahir Ludhianvi
    Answer-3) Javed Ahktar
    Explanation:
    Javed Ahktar, renowned poet, lyricist and writer became the first Indian to receive the Richard Dawkins Award 2020 for critical thinking, holding religious principles up to scrutiny, advancing human progress and humanist values.

  8. Which state (among larger states) has ranked top in the State Food Safety Index for 2019-20 released by FSSAI?
    1) Tamil Nadu
    2) Maharashtra
    3) Uttar Pradesh
    4) Gujarat
    5) Madhya Pradesh
    Answer-4) Gujarat
    Explanation:The 2nd State Food Safety Index (SFSI) for 2019-20 of Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has been topped by Gujarat among larger states and by Goa among smaller states. It was announced during a webinar conducted on the occasion of “World Food Safety Day” on June 7, 2020 on the theme “Food Safety is everyone’s business”.

    Rank Winner
    Large States
    1 Gujarat
    2 Tamil Nadu
    3 Maharashtra

     


  9. What is India’s rank in Environment Performance Index (EPI) 2020 released jointly by Yale University and Columbia University (1 – Denmark)?
    1) 168
    2) 175
    3) 129
    4) 87
    5) 63
    Answer-1) 168
    Explanation:According to the biennial Environment Performance Index (EPI) 2020 released jointly by Yale University and Columbia University, India has ranked 168 out of 180 countries with a score of 27.6 out of 100.While the Denmark has been topped the list with a score of 82.5. Here’s the list of top 3 nations in EPI 2020:

    Rank Country Name EPI score
    1 Denmark 82.5
    2 Luxembourg 82.3
    3 Switzerland 81.5
    168th India 27.6


  10. The Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) has bought ______% stake in Jio platforms for Rs 5,863.50 crores.
    1) 3.21
    2) 2.08
    3) 0.93
    4) 2.32
    5) 1.16
    Answer-5) 1.16
    Explanation:
    Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), one of the world’s biggest sovereign wealth funds, has invested Rs 5,863.50 crore for a 1.16 % stake in Jio platforms, a subsidiary of Asia’s richest man Mukesh Ambani-controlled Reliance Industries Ltd (RIL).

  11. The scientists at International Advanced Research Centre for Powder Metallurgy and New Materials has developed magnetocaloric material for the treatment of which disease?
    1) Pneumonia
    2) Parkinson
    3) AIDS
    4) Tuberculosis
    5) Cancer
    Answer-5) Cancer
    Explanation:
    A team of Scientists from the International Advanced Research Centre for Powder Metallurgy and New Materials (ARCI), an autonomous R&D Centre of Department of Science and Technology (DST) has developed a magnetocaloric material (a rare-earth-based material that can be heated or cooled by applying or removing a magnetic field) that can be used in the treatment of cancer.

  12. The world archery has postponed 2020 World Archery Field Championships to 2022. Where is the HQ of World Archery located?
    1) London
    2) Paris
    3) Amsterdam
    4) Vienna
    5) Lausanne
    Answer-5) Lausanne
    Explanation:
    The World Archery(WA) and Yankton organising committee decided to postpone the 2020 World Archery Field Championships which was scheduled on September 2020 at the National Field Archery Association(NFAA) Easton Yankton Archery Centre(NEYAC), the world’s largest archery centre. This decision will extend up to 2022 for safeguard of athlete’s well-being & also restrictions due to COVID-19 pandemic outbreak. Yankton is set to host the 2021 World Archery Championships. WA: Headquarters– Lausanne, Switzerland.

  13. Salwa Eid Naser who is in news recently is associated with which sport?
    1) Pole Vault
    2) 400m running
    3) Long jump
    4) Discus Throw
    5) Wrestling
    Answer-2) 400m running
    Explanation:
    Women’s 400 metres world champion Salwa Eid Naser of Bahrain has been handed a provisional suspension for failing to make herself available for anti-doping tests, the Athletics Integrity Unit (AIU) said on Friday.

  14. Ved Prakash Marwah who passed away recently is a former governor of which state?
    1) Mizoram
    2) Manipur
    3) Jharkhand
    4) Both 1) and 2)
    5) All the 1), 2) and 3)
    Answer-5) All the 1), 2) and 3)
    Explanation:
    Former Delhi police commissioner and former Governor of Mizoram, Manipur and Jharkhand, Ved Prakash Marwah, IPS, passed away at the age of 87 in a private hospital in Mapusa town in North Goa where he was admitted three weeks ago due to a fall. He was born on 15th September 1934 in Peshawar, British India.

  15. Chiranjeevi Sarja who passed away recently is a renowned ______.
    1) Athlete
    2) Banker
    3) Actor
    4) Architect
    5) Sand Artist
    Answer-3) Actor
    Explanation:
    Kannada actor Chiranjeevi Sarja passed away at 39 due to a cardiac arrest at a private hospital in Bengaluru. He is the grandson of Kannada late actor Shakti Prasad & the nephew of multilingual actor Arjun Sarja.

  16. The world oceans day (WOD) is observed every year on June 8. What is the theme for WOD 2020?
    1) “Our Oceans, Our Future”
    2) “Innovation for a Sustainable Ocean”
    3) “Preventing Plastic Pollution”
    4) “Gender and the Ocean”
    5) “Control the pollution”
    Answer-2) “Innovation for a Sustainable Ocean”
    Explanation:
    Every year on June 8 World oceans day, the United Nations (UN) day is celebrated across the world to inform the public about the impact of human activities on the ocean, create a global citizens’ movement for the ocean, and mobilize & unite the world’s population for the sustainable management of the world’s oceans. The theme of 2020 is “Innovation for a Sustainable Ocean”.

  17. The Brain Tumor Day observed annually on June 8. Which color ribbon is the international symbol for the solidarity with brain tumor patients?
    1) Grey
    2) Pink
    3) Red
    4) Blue
    5) Yellow
    Answer-1) Grey
    Explanation:
    June 8th is annually celebrated as the World Brain Tumor Day which was initiated by the Deutsche Hirntumorhilfe (German Brain Tumor Aid) in 2000 to pay respect to all the brain tumor patients and their families. Note: The grey ribbon is the international symbol for the solidarity with brain tumor patients.

  18. The Theme of World Food Safety Day 2020 is “Food Safety, everyone’s business”. The day was celebrated every year on ______.
    1) June 4
    2) June 8
    3) June 7
    4) June 10
    5) June 6
    Answer-3) June 7
    Explanation:
    The Second World Food Safety Day was celebrated to promote actions that support food security, human health, agriculture and sustainable development and prevent, detect and manage foodborne diseases. The First World Food Safety Day was celebrated on 7th June 2019. The Theme of World Food Safety Day 2020 remains the same as the theme of 2019 “Food Safety, everyone’s business”.

  19. Name the app which is India’s first indigenous wireless physiological parameters monitoring system for the COVID-19 affected patients (launched by Jitendra Singh).
    1) COVID PUSH
    2) COVID BEEP
    3) COVID HIT
    4) COVID PULL
    5) COVID DEEP
    Answer-2) COVID BEEP
    Explanation:
    Employees’ State Insurance Corporation (ESIC) medical college, Hyderabad in collaboration with Indian Institute of Technology (IIT) Hyderabad and the Tata Institute of Fundamental Research (TIFR), Hyderabad, and Electronics Corporation of India Limited (ECL) have developed India’s first indigenous wireless physiological parameters monitoring system for the COVID-19 affected patients namely “COVID BEEP” app. It is an acronym for Continuous Oxygenation & Vital Information Detection Biomed ECIL ESIC Pod. It has been virtually launched by Union Minister for Development of North Eastern Region (DoNER), Dr. Jitendra Singh along with Minister of State for Home Affairs, Gangapuram Kishan Reddy, Dean ESIC Medical College, Prof. Srinivas M.

  20. Name the app which was launched by Karnataka along with Varunamitra web portal to provide real-time information and alerts on weather, rainfall, flooding.
    1) Umang
    2) Dark Sky
    3) WeatherBug
    4) NOAA
    5) Meghasandesha
    Answer-5) Meghasandesha
    Explanation:
    Karnataka Revenue Minister R. Ashoka launched Meghasandesha App & Varunamitra web portal to provide real-time information and alerts on weather, rainfall, flooding in Bruhat Bengaluru Mahanagara Palike(BBMP) jurisdiction. These were developed by Karnataka State Natural Disaster Monitoring Centre(KSNDMC), in collaboration with the Indian Institute of Science(IISc) under the project ‘Urban Flood Model’(UFM) for the city.

  21. Which state has launched the Online Shramik Employment Exchange ‘Raj Kaushal Portal’ recently?
    1) Telangana
    2) Madhya Pradesh
    3) Tamil Nadu
    4) Karnataka
    5) Rajasthan
    Answer-5) Rajasthan
    Explanation:
    Rajasthan Chief Minister(CM) Ashok Gehlot launched the Online Shramik Employment Exchange, ‘Raj Kaushal Portal’ developed by the department of Information and Technology(IT) and Rajasthan Skill & Livelihoods Development Corporation(RSLDC) through video conference.

  22. Name the company which has launched ‘Sodar’ app to help people maintain social distancing.
    1) IBM
    2) Microsoft
    3) Facebook
    4) Google
    5) Twitter
    Answer-4) Google
    Explanation:
    Google is trying to do its bit in helping people maintain their social distance. The tech giant has launched a new app that will help people maintain distance in real life using augmented reality. The app has been developed under Experiments with Google and is not available on the Google Play Store but can be side-loaded separately. The app called ‘Sodar’.

STATIC GK based on Current Affairs

  1. What is the capital and currency of Romania?
    1) Budapest & Forint
    2) Kyiv & Hryvnia
    3) Belgrade & Dinar
    4) Sofia & Lev
    5) Bucharest & Leu
    Answer-5) Bucharest & Leu
    Explanation:
    The capital and currency of Romania are Bucharest and Romanian leu respectively.

  2. Where is the HQ of Western Coalfields Ltd (WCL) located?
    1) Pune
    2) Gandhinagar
    3) Ahmedabad
    4) Mumbai
    5) Nagpur
    Answer-5) Nagpur
    Explanation:
    The HQ of Western Coalfields Ltd (WCL) located at Nagpur, Maharashtra.

  3. Where is main campus of International Advanced Research Centre for Powder Metallurgy and New Materials (ARCI) located?
    1) Hyderabad
    2) Chennai
    3) Bengaluru
    4) Kochi
    5) Amaravati
    Answer-1) Hyderabad
    Explanation:
    Welcome to ARCI International Advanced Research Centre for Powder Metallurgy and New Materials (ARCI) established in the year 1997, is an Autonomous Research and Development Centre of Department of Science and Technology (DST), Government of India with main campus at Hyderabad spread about 95 acres of land and with operations in Chennai and Gurgaon.

  4. Bori Wildlife Sanctuary is in which state/UT?
    1) Jammu & Kashmir
    2) Madhya Pradesh
    3) Tamil Nadu
    4) New Delhi
    5) Rajasthan
    Answer-2) Madhya Pradesh
    Explanation:
    The Bori Wildlife Sanctuary is a wildlife sanctuary in Hoshangabad District of Madhya Pradesh state in central India.

  5. Kempegowda International Airport is in which state?
    1) Telangana
    2) Madhya Pradesh
    3) Tamil Nadu
    4) Karnataka
    5) Uttar Pradesh
    Answer-4) Karnataka
    Explanation:
    Kempegowda International Airport is an international airport serving Bengaluru, the capital of the Indian state of Karnataka.