Current Affairs PDF

Current Affairs Quiz: 9 July 2021

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 9 July 2021 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2021 updates.

Our Current Affairs July 2021 events will help you to get more marks in Banking, Insurance, SSC, Railways, UPSC, CLAT and all State Government Exams. Also, try our Current Affairs Quiz.

We are Hiring – Subject Matter Expert | CA Video Creator | Content Developers(Pondicherry)

Top 10 Questions Based on Current Affairs 9 July 2021

Remaining questions are available in CareersCloud APP, Course Name – Crack Current Affairs 2021 – Click Here to Download the APP

  1. As per the data released by Land Ports Authority of India (LPAI), India is targeting to construct _________ Integrated Check Posts by _________.
    1) 25; 2025
    2) 20; 2030
    3) 24; 2025
    4) 20; 2025
    5) 25; 2030
    Answer-3) 24; 2025
    Explanation:
    During a seminar organized by Centre for Social & Economic Progress (CSEP), Aditya Mishra, Chairman of LPAI (Land Ports Authority of India), a statutory body under the Ministry of Home Affairs stated that India will have 24 Integrated Check Posts (ICPs) on land borders by 2025.
    i.India inaugurated its 1st ICP in 2012 at Attari international land border (India-Pakistan border).

  2. Which Banks signed an MoU with Indian Army (in July’21) to offer a defence service salary package through its ‘Power Salute’ initiative?
    1) HDFC Bank
    2) State Bank of India
    3) Federal Bank
    4) Indian Bank
    5) Axis Bank
    Answer-5) Axis Bank
    Explanation:
    Axis Bank signed an MoU with the Indian Army at Army Headquarters, New Delhi to offer a defence service salary package to the latter under its ‘Power Salute’ initiative. The MoU will cover all ranks of army officers
    About Axis Bank:
    Establishment– 1993
    MD & CEO– Amitabh Chaudhry
    Headquarters– Mumbai, Maharashtra
    Tagline– Badhti Ka Naam Zindagi

  3. Identify the bank that recently (in July’21) entered into a bancassurance partnership with Max Bupa Health Insurance:
    1) HDFC Bank
    2) UCO Bank
    3) Federal Bank
    4) ICICI Bank
    5) Axis Bank
    Answer-5) Axis Bank
    Explanation:
    Axis Bank entered into a bancassurance partnership with Max Bupa Health Insurance to provide comprehensive health insurance solutions to its customers and employees.
    About Max Bupa Health Insurance:
    Headquarters – Gurugram, Haryana
    MD & CEO – Krishnan Ramachandran

  4. Identify the fintech company that launched Housing Finance Sector’s 1st AI based Home loan selection & recommendation engine – ‘Instant Match’:
    1) SwitchMe
    2) EasiLoan
    3) Aavas Financiers
    4) Tracxn
    5) DHFL
    Answer-2) EasiLoan
    Explanation:
    Fintech startup EasiLoan Techno Solutions Pvt. Ltd. launched ‘Easiloan Instant Match’ application for home loans. This app is the housing finance industry’s 1st Artificial Intelligence (AI) technology-based selection and recommendation engine for home buyers.

  5. Which company launched ‘Arogya Supreme’ – a comprehensive health insurance plan?
    1) Life Insurance Corporation
    2) Max Bupa Health Insurance
    3) SBI General Insurance
    4) Star Health and Allied Insurance
    5) Reliance General Insurance
    Answer-3) SBI General Insurance
    Explanation:
    SBI General Insurance launched a comprehensive health insurance plan named ‘Arogya Supreme’ with multiple benefits and coverages.
    About SBI General Insurance:
    Establishment – 2009
    Headquarters – Mumbai, Maharashtra
    MD & CEO – Prakash Chandra Kandpal

  6. When is Indian Online Commerce Industry expected to reach USD 200 billion as per the recent (in July’21) report released by FICCI?
    1) 2026
    2) 2030
    3) 2028
    4) 2025
    5) 2023
    Answer-1) 2026
    Explanation:
    FICCI’s (Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry) latest report ‘A progressive shift from transactions to trust’ states that India’s Online Commerce Industry is expected to touchUSD 188 billion by 2025 & USD 200 billion by 2026 from USD 64 billion in 2020. The increase is mainly due to increased adoption of e-commerce caused by COVID-19.

  7. Who became the 1st person to complete the World’s 1st Solo Motorcycle Expedition covering 18 mountain passes in the Himalayas?
    1) Aishwarya Pissay
    2) Mahitha Mohan
    3) Pallavi Fauzdar
    4) Kanchan Ugursandi
    5) Laxmi Magar
    Answer-4) Kanchan Ugursandi
    Explanation:
    Mountain biker Kanchan Ugursandi completed the World’s 1st Solo Motorcycle Expedition covering 18 passes in the Himalayas covering 3,187 kilometers from New Delhi-Manali-Leh-Umlingla-Delhi in 25 days. She is also the 1st woman biker to cover the 18 passes.

  8. What are the points that are correctly related to the Cabinet reshuffle that took place in July 2021?
    A) The appointment of Portfolio to 43 minister took the total strength of the Council of Ministers to 78 including PM
    B) Amit Shah is appointed as the Union Minister of Science & Technology and the newly formed Ministry of Cooperation
    C) Dr. Jitendra Singh was appointed as the MoS (I/C) in the Ministry of Earth Sciences
    1) All A, B & C
    2) Only A & C
    3) Only B & C
    4) Only A
    5) Only C
    Answer-2) Only A & C
    Explanation:
    On 7th July, 2021, the reshuffle and expansion of the Union Cabinet took place. As many as 43 Ministers (15 Cabinet Ministers) were sworn in, taking the strength of the Council of Ministers to 78 including Prime Minister.i.Prime Minister Narendra Modi is set to directly monitor the Ministry of Science & Technology.

    Minister Additional Portfolio
    Amit Shah Union Minister for Ministry of Cooperation

    (Newly Formed)

    Dr. Jitendra Singh MoS (I/C) in the Ministry of Science & Technology;

    MoS (I/C) in the Ministry of Earth Sciences


  9. Who became the World’s leading run scorer in Women’s International Cricket in all 3-formats?
    1) Charlotte Edwards
    2) Mithali Raj
    3) Heather Knight
    4) Veda Krishnamurthy
    5) Sarah Taylor
    Answer-2) Mithali Raj
    Explanation:
    Indian cricketer and women’s ODI Captain Mithali Raj became the World’s leading run scorer in women’s international cricket in all three formats. The current ICC ODI Women’s No.1 player has scored a total of 10277 runs in 317 matches.

  10. Who authored the book, “The Third Pillar: How Markets and the State Leave the Community Behind”?
    1) Kaushik Basu
    2) Amartya Sen
    3) Rajiv Kumar
    4) Abhijit Sen
    5) Raghuram Rajan
    Answer-5) Raghuram Rajan
    Explanation:
    The book, “The Third Pillar: How Markets and the State Leave the Community Behind” authored by former RBI Governor Raghuram Rajan was released in 2019.