Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz: 8 May 2020

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 8 May 2020 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2020 updates.

Date-Wise Current Affairs May 2020 PDF(Content & Q&A) for Paid Users – Click Here to Know More

Questions Based on Current Affairs 8 May 2020

  1. What is the reduced energy density in 2018-19 in India against 2005 level, as perReport by PwC titled “A Report on Impact of Energy Efficiency Measures” released by union power minister (MoS I/C) Raj Kumar Singh.
    1) 25%
    2) 30%
    3) 15%
    4) 20%
    5) 10%
    Answer-4) 20%
    Explanation:
    Union Power Minister Raj Kumar Singh unveiled e-book titled “A Report on Impact of Energy Efficiency Measures” for the year 2018-19 which has stated that energy efficiency initiatives by BEE (Bureau of Energy Efficiency) led to savings worth Rs 89,122 crore in 2018-19against last year’s (2017-18) savings of Rs 53,627 crore. India reduced energy intensity in 2018-19 by 20% as compared to 2005 level. India has set a target to reduce the energy intensity by 33-35%by 2030 compared to 2005 level. The report was prepared by an expert agency PricewaterhouseCoopers Private Limited (PWC Ltd), which was engaged by Bureau of Energy efficiency (BEE).

  2. Name the 1st state in India which provide mid-day meal ration?
    1) Maharashtra
    2) Madhya Pradesh
    3) Kerala
    4) Tamil Nadu
    5) Odisha
    Answer-2) Madhya Pradesh
    Explanation:
    The Central Government appreciated that Madhya Pradesh (MP) has become the first state in the country to provide a mid-day meal ration. Manoj Shrivastava, Additional Chief Secretary Panchayat and Rural Development, informed that this information has been given in the review meeting conducted by the Central Government.

  3. Name the Indian state/UT which has highest unemployment rateof 75.8% as on end of April 2020 as per Centre for Monitoring Indian Economy (CMIE) data.
    1) Puducherry
    2) Goa
    3) Tamil Nadu
    4) Bihar
    5) Jharkhand
    Answer-1) Puducherry
    Explanation:
    According to the Centre for Monitoring Indian Economy(CMIE) the country’s unemployment rate rose to 27.11% for the week ended May 3 due to the COVID-19 crisis, up from the under 7% level before the start of the pandemic in mid-March. The unemployment rate stood at 21.05% in the previous week (ending April 26), up from 26.19% in the week before.In Accordance with the CMIE’s data, the monthly unemployment rate in April stands at 23.52%, up from March’s 8.74%. As of the end of April the rates are: Puducherry in South India has the highest number of unemployment at 75.8%, followed by Tamil Nadu at 49.8%, Jharkhand at 47.1% and Bihar at 46.6%.

  4. According to the ‘Digital in India’ report by the Internet & Mobile Association of India (IAMAI) & Nielsen for the 1st time has more internet users in rural areas (227Mn) than urban (205Mn). Where is HQ of IAMAI located?
    1) Pune
    2) Mumbai
    3) Gurugram
    4) Lucknow
    5) Indore
    Answer-2) Mumbai
    Explanation:
    According to ‘Digital in India’ report by the Internet & Mobile Association of India(IAMAI) & Nielsen shows that for the 1st time has more internet users in rural areas than urban, where rural India had 227 million active internet users, 10% more than urban India’s about 205 million, as of November 2019.Headquarters– Mumbai, Maharashtra.

  5. The National Research Development Corporation (NRDC) prepared a compendium of Indian Technologies to combat COVID-19 pandemic recently. The NRDC functions under which ministry?
    1) Ministry of Health and Family Welfare
    2) Ministry of Science and Technology
    3) Ministry of Electronics and Information Technology
    4) Ministry of Road Transport and Highways
    5) Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises
    Answer-2) Ministry of Science and Technology
    Explanation:
    The National Research Development Corporation(NRDC) prepared a compendium of Indian Technologies for combating COVID-19 pandemic launched by Dr. Shekhar C. Mande, Director General CSIR, Secretary, DSIR, Government of India.The technologies are categorized under 3T’s of tracking, testing and treating. NRDC presently working under the administrative control of the Dept. of Scientific & Industrial Research, Ministry of Science & Technology.

  6. The government will run a mission mode awareness campaign in FY21 in over 1 Lakh villages for promoting use of bio/organic fertilisers, as per Agriculture minister. When was the soil health card (SHC) scheme launched?
    1) 2015
    2) 2016
    3) 2017
    4) 2018
    5) 2019
    Answer-1) 2015
    Explanation:
    While reviewing the Soil Health Programme in New Delhi, Union Minister for Agriculture & Farmers’ Welfare, Narendra Singh Tomar has informed that the government will run a mission mode awareness campaign in FY2020-2021 in over 1 lakh villages for promoting use of bio/organic fertilisers and reducing consumption of chemical soil nutrients. The soil health card (SHC) schemeLaunched in 2015, under this Soil Health Cards are provided to all farmers at an interval of 2 years.

  7. Sanjeevani, the 1st of its kind vehicle developed at the local level in the initiative of Rajnagar administration of Chhatarpur district of which Indian state?
    1) Madhya Pradesh
    2) Chhattisgarh
    3) Punjab
    4) Haryana
    5) Bihar
    Answer-1) Madhya Pradesh
    Explanation:
    Sanjeevani, the 1st of its kind vehicle developed at the local level in the initiative of Rajnagar administration of Chhatarpur district, Madhya Pradesh to help the healthcare workers.

  8. What is the energy demand fall in India during 40days lockdown as per report titled “Global Energy Review 2020” released by International Energy Agency (IEA)?
    1) 20%
    2) 30%
    3) 15%
    4) 25%
    5) 35%
    Answer-2) 30%
    Explanation:
    In accordance with the Paris-based International Energy Agency (IEA), “Global Energy Review 2020-The impacts of the COVID-19 crisis on global energy demand and CO2 emissions” India’s energy demand has faced a 30% decrease due to 40 days lockdown to contain COVID-19.In India, energy demand would decline for the first time, following on from low demand growth in 2019.

  9. Iran has approved a bill on national currency denomination, which allows to cutting four zeros from its national currency Rial & to rename it as ________.
    1) Toman
    2) Franc
    3) Pound
    4) Dinar
    5) Dollar
    Answer-1) Toman
    Explanation:
    Iran, recovering from the horrific outbreak of Coronavirus (COVID-19), has now started efforts to get its economy back on track. In this sequence, the parliament of Iran has approved a bill on national currency denomination, which allows to cutting four zeros from its national currency Rial & to rename it as ‘Toman’ which is equal to 10,000 rials.

  10. Name the Indian state which has launched the National Scholarship online portal under ‘Mukhyamantri Yuba Yogayog Yojana’.
    1) Sikkim
    2) Meghalaya
    3) Nagaland
    4) Assam
    5) Tripura
    Answer-5) Tripura
    Explanation:
    Tripura, Chief Minister(CM) Biplab Kumar Deb launched a National Scholarship online portal website(https:/ /scholarships.gov.in/) under ‘Mukhyamantri Yuba Yogayog Yojana’, an incentive scheme at the state secretariat so that students can apply for this scheme for the Academic Year 2019-20.

  11. Who has been extended as the good will ambassador of United Nations Environment Programme (UNEP) for 2 years till 2022?
    1) Priyanka Chopra
    2) Alia Bhat
    3) Disha Patani
    4) Deepika Padukone
    5) Dia Mirza
    Answer-5) Dia Mirza
    Explanation:
    The United Nations Environment Programme (UNEP) has extended the Bollywood actress & environmentalist Dia Mirza‘s term as its National Goodwill Ambassador for another two years till the end of 2022.

  12. Name the person who has been sworn-in as the Prime Minister of Iraq recently in May 2020.
    1) Barham Salih
    2) Hassan Rouhani
    3) Mustafa al-Kadhimi
    4) Adel Abdul Mahdi
    5) Reuven Rivlin
    Answer-3) Mustafa al-Kadhimi
    Explanation:
    Mustafa al-Kadhimi (53), former head of Iraq’s intelligence agency, was sworn in as the country’s 6th Prime Minister (PM) after Adel Abdul Mahdi, who has resigned in November 2019 due to massive anti-governmental protests.

  13. Indian-American diplomat Manisha Singh has been appointed as the United States’ envoy to which among the following world organisation?
    1) World Trade Organization (WTO)
    2) World Health Organization (WHO)
    3) United Nations Organization (UNO)
    4) Organization for Economic Cooperation and Development (OECD)
    5) International Labour Organization (ILO)
    Answer-4) Organization for Economic Cooperation and Development (OECD)
    Explanation:
    United States President Donald Trump nominated senior Indian American diplomat Manisha Singh, Assistant Secretary of State for Economic and Business Affairs at the State department as his envoy to the Organization for Economic Cooperation and Development(OECD) with an Ambassador rank.

  14. What is the rank of India based on active internet users aged 5-year old or above?
    1) 2
    2) 3
    3) 4
    4) 1
    5) 5
    Answer-1) 2
    Explanation:
    India exceeds a milestone with 504 million active Internet users aged 5 years old or above, 53 million more than 451 million in March 2019, which makes it the 2nd largest internet user behind China, which has about 850 million users. The United States (US)has about 280-300 million users.

  15. Name the closely know brown dwarf discovered by scientists, which has cloud bands similar to the Jupiter and Saturn (study accepted by Astrophysical Journal).
    1) Luhman 16A
    2) Luhman 13A
    3) Luhman 15A
    4) Luhman 17A
    5) Luhman 19A
    Answer-1) Luhman 16A
    Explanation:
    A team of astronomers discovered that the Luhman 16A, closest known brown dwarf showing signs of cloud bands similar to the Jupiter and Saturn using the technique of polarimetry to determine the properties of atmospheric clouds outside the solar system or typically.

  16. Which among the following is the work of Pixar director Rob Gibbs who passed away recently?
    1) Timon & Pumba
    2) Tom & Jerry
    3) Ratatouille
    4) Finding Nemo
    5) Cars
    Answer-4) Finding Nemo
    Explanation:
    Veteran director, story artist and writer of many Pixar film Rob Gibbs passed away at the age of 55 years, who is well Known for successful Pixar films, including Toy Story 2, Finding Nemo, Monsters Up, Wall-E, Inside Out to Onward.

  17. When was the World Athletics Day 2020 was celebrated?
    1) April 17
    2) April 27
    3) May 27
    4) May 17
    5) May 7
    Answer-5) May 7
    Explanation:
    World Athletics Day (WAD) was introduced by the IAAF (International Association of Athletics Federation) to increase awareness about athletics and to encourage youth to take up sports. Although this day is celebrated in the month of May every year, in 2020, the IAAF marked May 7 as the World Athletics Day.

  18. Name the ministry which has collaborated withministry of AYUSHfor development of Ayush Sanjivani mobile application.
    1) Ministry of Health and Family Welfare
    2) Ministry of Science and Technology
    3) Ministry of Electronics and Information Technology
    4) Ministry of Road Transport and Highways
    5) Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises
    Answer-3) Ministry of Electronics and Information Technology
    Explanation:
    The Ministry of AYUSH & The Ministry of Electronics and Information Technology(MeitY) has developed Ayush Sanjivani mobile application to generate data for a large population targeting 5 million people.

STATIC GK based on Current Affairs

  1. Where is the HQ of International Energy Agency (IEA) located?
    1) Geneva
    2) Paris
    3) Vienna
    4) Hague
    5) Bonn
    Answer-2) Paris
    Explanation:
    The International Energy Agency (IAE) is a Paris (France)-based autonomous intergovernmental organization, which works to accelerate the global energy transition, providing research, statistics, in–depth analysis & policy recommendations. It was established in the framework of the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) in 1974 in the wake of the 1973 oil crisis.

  2. What is the capital of Iran?
    1) Tehran
    2) Jerusalem
    3) Doha
    4) Dubai
    5) Baghdad
    Answer-1) Tehran
    Explanation:
    Tehran is the capital city of Iran.

  3. Where is the HQ of United Nations Environment Programme (UNEP) located?
    1) Berlin
    2) Tokyo
    3) Amsterdam
    4) Nairobi
    5) Hague
    Answer-4) Nairobi
    Explanation:
    United Nations Environment Programme (UNEP) began as a result of the United Nations Conference on the Human Environment in June 1972 and has its headquarters in Nairobi, Kenya. UNEP also has six regional offices and other country offices.

  4. What is the capital and currency of Iraq?
    1) Baghdad & Dinar
    2) Tehran & Dinar
    3) Tehran & Rial
    4) Baghdad & Rial
    5) Dubai & Pound
    Answer-1) Baghdad & Dinar
    Explanation:
    The capital and currency of Iraq is Baghdad and Iraqi Dinar respectively.

  5. Clouded Leopard national park is located in which state?
    1) Rajasthan
    2) Assam
    3) Tripura
    4) Chhattisgarh
    5) Bihar
    Answer-3) Tripura
    Explanation:
    Clouded Leopard National Park is a national park in the Sipahi jala Wildlife Sanctuary Tripura, India. It covers an area of about 5.08 square kilometres.