Current Affairs Quiz: 5 & 6 December 2021

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 5 & 6 December 2021 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2021 updates.

Our Current Affairs November 2021 events will help you to get more marks in Banking, Insurance, SSC, Railways, UPSC, CLAT and all State Government Exams. Also, try our Current Affairs Quiz.

We are Hiring – Subject Matter Expert | CA Video Creator | Content Developers(Pondicherry)

Top 10 Questions Based on Current Affairs 5 & 6 December 2021

    1. Name India’s 1st Indigenous server that was recently (in Dec’21) launched by MoS E&IT Rajeev Chandrasekhar, which was developed by C-DAC under the National Supercomputing Mission.
      1) Swadeshi
      2) NaYa
      3) RUDRA
      4) Bharat
      5) SAKTHI
      Answer & Explanation
      Answer-3) RUDRA
      Explanation:
      Minister of State (MoS) for Electronics and Information Technology (IT), Rajeev Chandrasekhar, released the ‘National Strategy on Blockchain’.
      i. MoS E&IT also launched India’s 1st indigenous Server, RUDRA, which was developed by the Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC) under the National Supercomputing Mission (NSM) supported by MeiTY and DST.
      ii. He also announced the top 10 winning teams of the Swadeshi Microprocessor Challenge

    2. In December 2021, PM Modi laid foundation stone for 11 projects in ______________, including the foundation stone for _______ Economic Corridor Project, which has Asia’s largest wildlife elevated corridor.
      1) Dehradun; Shimla-Dehradun
      2) Shimla; Shimla-Delhi
      3) Dehradun; Delhi-Dehradun
      4) Nagpur; Mumbai-Nagpur
      5) Nagpur; Delhi-Nagpur
      Answer & Explanation
      Answer-3) Dehradun; Delhi-Dehradun
      Explanation:
      PM Narendra Modi inaugurated 7 projects worth Rs 2,573 crore and laid the foundation stone of 11 projects worth Rs 15,728 crore in Dehradun, Uttarakhand (Cumulatively the projects worth around Rs 18,000 crore).
      i. PM laid the foundation stone for the Delhi-Dehradun Economic Corridor project, which will be built at a cost of around Rs 8,300 crore.
      • It will have Asia’s largest wildlife elevated corridor (12 kilometres) for unrestricted wildlife movement.

    3. Identify the organisation that partnered with International Telecommunication Union (ITU) to conduct ‘Joint Cyber Drill 2021’.
      1) Department of Science and Technology
      2) Department of Telecommunication
      3) Indian Computer Emergency Response Team
      4) Both 1 & 3
      5) All 1, 2 & 3
      Answer & Explanation
      Answer-2) Department of Telecommunication
      Explanation:
      The International Telecommunication Union (ITU) and the Department of Telecommunications (DoT) operating under the Ministry of Communications conducted a ‘Joint Cyber Drill 2021’. It was conducted for the Critical Network Infrastructure (CNI) operators of India.
      About ITU:
      Secretary General– Houlin Zhao
      Headquarters– Geneva, Switzerland
      Founded-1865

    4. Where was the 22nd Edition of ‘Dhanesh Bird Festival’ also known as the ‘Festival of Festivals’ celebrated?
      1) Nagaland
      2) Tamil Nadu
      3) Bihar
      4) West Bengal
      5) Andhra Pradesh
      Answer & Explanation
      Answer- 1) Nagaland
      Explanation:
      The 22nd Hornbill Festival began in Nagaland at Naga Heritage Village, Kisama(Kohima). The Governor of Assam and Nagaland Prof. Jagdish Mukhi inaugurated the programme of the 10-day festival. It is also called the ‘Festival of Festivals’. The festival is also known as Dhanesh bird festival.
      • Other Festival of Nagaland – Ngada Festival, Hega Festival, Mim Kut Festival

    5. Which State surpassed Maharashtra to become India’s Top Manufacturing Hub as per the data released by RBI in December 2021?
      1) Karnataka
      2) Tamil Nadu
      3) Uttar Pradesh
      4) Telangana
      5) Gujarat
      Answer & Explanation
      Answer-5) Gujarat
      Explanation:
      In accordance with the data by RBI, Gujarat has surpassed Maharashtra to become India’s leading manufacturing hub. It’s Gross Value Addition (GVA) in manufacturing grew 15.9% annually between FY12 to FY20 to Rs 5.11 lakh crore.
      i. India’s cumulative manufacturing GVA grew to Rs 16.9 lakh crore in FY20 stating an annual growth rate of 9.7% since FY12.
      ii. Karnataka posted the fastest growth in services GVA at 15.1% per annum. Maharashtra is still India’s leading Service Sector provider.

    6. Identify the Indian American who got nominated for the ‘first Ciprian Foias Award in Operator Theory’ from the American Mathematical Society (AMS).
      1) C. S. Seshadri
      2) Nikhil Srivastava
      3) Manindra Agrawal
      4) S. G. Dani
      5) Chandrashekhar Khare
      Answer & Explanation
      Answer-2) Nikhil Srivastava
      Explanation:
      Indian-American Mathematician Nikhil Srivastava nominated the American Mathematical Society (AMS) for the first Ciprian Foias Award in Operator Theory.
      i. Along with Nikhil Srivastava, who teaches at the University of California, Berkeley, Adam Marcus (Switzerland) and Daniel Spielman (United States)are the other two recipients.

    7. Name the Indian Cricketer who recently (in Dec’21) got appointed as the Brand Ambassador of the fintech company – Kinara Capital.
      1) Ravindra Jadeja
      2) Cheteshwar Pujara
      3) Suresh Raina
      4) Rishabh Pant
      5) KL Rahul
      Answer & Explanation
      Answer-1) Ravindra Jadeja
      Explanation:
      Bangalore based fintech – Kinara Capital signed Indian cricketer Ravindra Jadeja, as its official brand ambassador on the occasion of the company’s 10th anniversary. Kinara Capital provides loan service to India’s MSMEs.

    8. Where did scientists discover the Chocolate winged butterfly called ‘Zographetus Dzonguensis’?
      1) Jammu & Kashmir
      2) Kerala
      3) Sikkim
      4) Tamil Nadu
      5) Andaman & Nicobar
      Answer & Explanation
      Answer-3) Sikkim
      Explanation:
      Zographetus Dzonguensis, a new butterfly species, a indigenous Lepchas of Sikkim was found in the Namprickdang area, Noom Panang Village in upper Dzongu, North District, Sikkim.
      i. The team of researchers who discovered the species has proposed ‘Chocolate-bordered Flitter’ for its chocolate coloured border around both the wings.

    9. In December 2021, Konijeti Rosaiah – former Governor of Tamil Nadu passed away. Previously he served as the Chief Minister of which state?
      1) Rajasthan
      2) Tamil Nadu
      3) Bihar
      4) Gujarat
      5) Andhra Pradesh
      Answer & Explanation
      Answer-5) Andhra Pradesh
      Explanation:
      Konijeti Rosaiah, the former governor of Tamil Nadu(TN) and former Chief Minister(CM) of the Unified State of Andhra Pradesh (AP) has passed away at the age of 88 in Hyderabad, Telangana.
      • He served as the CM of the undivided AP from 2009 to 2010.
      • He Served as the Governor of Tamil Nadu from 2011 to 2016.

    10. ___________ became the 1st Indian State to launch Banadhikar App, a GPS-based mobile app for demarcating forest ‘patta’ for the landless indigenous people under the Forest Rights Act, ______.
      1) West Bengal; 2006
      2) Tripura; 2006
      3) Mizoram; 2006
      4) Mizoram; 2011
      5) Tripura; 2011
      Answer & Explanation
      Answer-2) Tripura; 2006
      Explanation:
      Union Minister Giriraj Singh, Ministry of Rural Development virtually launched the National Generic Document Registration System (NGDRS) and Banadhikar App at the Tripura State Secretariat in Agartala.
      i. With this, Tripura became the first Indian state to introduce the Banadhikar App, a GPS-based mobile application for the demarcation of forest ‘patta’ (land rights) for the landless indigenous people under the Forest Rights Act, 2006.





error: Alert: Content is protected !!