Current Affairs PDF

Current Affairs Quiz: 4 & 5 November 2021

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 4 & 5 November 2021 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2021 updates.

Our Current Affairs November 2021 events will help you to get more marks in Banking, Insurance, SSC, Railways, UPSC, CLAT and all State Government Exams. Also, try our Current Affairs Quiz.

We are Hiring – Subject Matter Expert | CA Video Creator | Content Developers(Pondicherry)

Top 10 Questions Based on Current Affairs 4 & 5 November 2021

Remaining questions are available in CareersCloud APP, Course Name – Crack Current Affairs 2021 –Click Here to Download the APP

  1. Which company signed an MoU (in Nov’21) with the Ministry of Rural Development to empower local businesses and self-help groups (SHGs) through DAY-NRLM scheme?
    1) Flipkart
    2) Amazon
    3) Microsoft
    4) TCS
    5) Wipro
    Answer-1) Flipkart
    Explanation:
    Flipkart has signed an MoU with the Ministry of Rural Development (MoRD) to empower local businesses and self-help groups (SHGs) through Central Government’s Deendayal Antyodaya Yojana – National Rural Livelihood Mission (DAY-NRLM) program.

  2. What are the points that are correctly related to the ‘Ayushmaan CAPF’ cards that were launched in November 2021?
    A) Union Home Minister Amit Shah launched ‘Ayushmaan CAPF’ to provide cashless health care facility to the Armed personnels & their families.
    B) ‘Ayushmaan CAPF’ scheme is a joint initiative of the Ministry of Finance and State Bank of India.
    C) The scheme will cover all 7 CAPFs – Assam Rifles (ARs), BSF, CISF, CRPF, NSG, Indo-Tibetan Border Police (ITBP) and Sashastra Seema Bal (SSB).
    1) Only A
    2) Only C
    3) Only B & C
    4) Only A & C
    5) All A, B, C
    Answer-4) Only A & C
    Explanation:
    Ayushmaan CAPF’ scheme is a joint initiative of the Ministry of Home Affairs (MHA) and the Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW) and National Health Authority (NHA).
    • Through this scheme, the CAPF personnel and their families were enabled to avail cashless healthcare facilities at all Hospitals under Ayushmaan Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PM-JAY) or CGHS (Central Government Health Scheme).

  3. Which University topped the 2022 QS World University Rankings listed by Quacquarelli Symonds?
    1) Tsinghua University, China
    2) National University of Singapore
    3) Peking University, China
    4) University of Hong Kong, Hong Kong
    5) Nanyang Technological University
    Answer-2) National University of Singapore
    Explanation:
    QS (Quacquarelli Symonds) released the 2022 QS World University Rankings. The ranking has been topped by National University of Singapore (NUS).
    • 118 Indian Universities were listed in the rankings, where IIT Bombay topped among the Indian Universities.

  4. Which Country conducted a 2-day long ‘Desert Warrior’ exercise with the Indian Air Force?
    1) Egypt
    2) Israel
    3) Sudan
    4) Libya
    5) Saudi Arabia
    Answer-1) Egypt
    Explanation:
    Air forces of India and Egypt conducted a two-day exercise ‘Desert Warrior’ at El Beringat airbase, Egypt to enhance mutual understanding and share operational experience.

  5. In November 2021, Asian Development Bank approved a $61 Million loan for the Urban Development Project benefiting which city?
    1) Gandhinagar, Gujarat
    2) Jaipur, Rajasthan
    3) Patna, Bihar
    4) Dispur, Assam
    5) Agartala, Tripura
    Answer-5) Agartala, Tripura
    Explanation:
    Asian Development Bank (ADB) has approved a $61 Million Loan for Urban Development Project to improve livability, harness technology, and promote new developments related to the expanding population in the city of Agartala, Tripura.

  6. Which Bank signed an MoU (in Nov’21) with Bombay Stock Exchange (BSE) to encourage listing of Small & Medium Enterprises (SME) & Start-ups?
    1) HDFC Bank
    2) State bank of India
    3) Punjab National Bank
    4) Indian Bank
    5) Union Bank of India
    Answer-1) HDFC Bank
    Explanation:
    Bombay stock exchange (BSE) collaborated with HDFC Bank and signed a Memorandum of Understanding (MoU) to promote the Small and Medium Enterprises (SME) and also Start-ups. Through this MoU, HDFC and BSE shall evaluate banking and lending solutions for startups and SMEs.

  7. Identify the Winner of 2021’s Maulana Abul Kalam Azad (MAKA) Trophy.
    1) Bombay University
    2) Panjab University
    3) Guru Nanak Dev University
    4) Delhi University
    5) Kurukeshetra University
    Answer-2) Panjab University
    Explanation:
    Panjab University, Chandigarh has been named as the winner of Maulana Abul Kalam Azad (MAKA) Trophy 2021. Maulana Abul Kalam Azad (MAKA) Trophy is presented to the Overall top performing university in inter-university tournaments.

  8. Who is the present (as of Nov’21) Director-General of Confederation of Indian Industries (CII)?
    1) Chandrajit Banerjee
    2) Vineet Agarwal
    3) Ashishkumar Chauhan
    4) Sashidhar Jagdishan
    5) Dinesh Kumar Khara
    Answer-1) Chandrajit Banerjee
    Explanation:
    About Confederation of Indian Industries (CII):
    Director General– Chandrajit Banerjee
    Headquarters– New Delhi

  9. EVA or Electronic Virtual Assistant is India’s 1st & largest AI power chatbot launched by which bank?
    1) State Bank of India
    2) Canara Bank
    3) HDFC Bank
    4) ICICI Bank
    5) Axis Bank
    Answer-3) HDFC Bank
    Explanation:
    HDFC Bank’s EVA (Electronic Virtual Assistant) is India’s first and largest Artificial Intelligence powered banking chatbot.

  10. When was Bombay Stock Exchange (BSE) established?
    1) 1949
    2) 1881
    3) 1909
    4) 1935
    5) 1875
    Answer-5) 1875
    Explanation:
    About Bombay Stock Exchange (BSE):
    Establishment – 1875
    MD & CEO – Ashish Kumar Chauhan
    Headquarter – Mumbai, Maharashtra