Current Affairs Quiz: 30 September 2021

 

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 30 September 2021 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2021 updates.

Our Current Affairs September 2021 events will help you to get more marks in Banking, Insurance, SSC, Railways, UPSC, CLAT and all State Government Exams. Also, try our Current Affairs Quiz.

We are Hiring – Subject Matter Expert | CA Video Creator | Content Developers(Pondicherry)

Top 10 Questions Based on Current Affairs 30 September 2021

Remaining questions are available in CareersCloud APP, Course Name – Crack Current Affairs 2021 – Click Here to Download the APP

  1. Which of the following point(s) are Correct with respect to the ‘PM Formalisation of Micro-food processing Enterprises’ (PMFME) & ‘Deendayal Antyodaya Yojana-National Urban Livelihoods Mission’ (DAY-NULM) scheme.
    A) PMFME & DAY-NULM both are merged by the Ministry of Commerce and Industry to support rural SHG (Self Help Group) members medically.
    B) PMFME Scheme was launched by the Ministry of Food Processing Industries with an outlay of Rs 10,000 crore for 5 years to provide financial support for micro FMEs.
    C) DAY-NULM scheme was launched in 2013 by the Ministry of Housing & Urban Affairs to reduce poverty from urban poor households.
    1) Both A & B
    2) Both B & C
    3) Both A & C
    4) All A, B & C
    5) Only B
    Answer & Explanation
    Answer-2) Both B & C
    Explanation:
    i. PMFME & DAY-NULM were merged by the Ministry of Housing & Urban Affairs to support urban SHG (Self Help Group) members involved in micro-entrepreneurship activities in the food processing sector financially.
    ii. PMFME Scheme was launched by the Ministry of Food Processing Industries with an outlay of Rs 10,000 crore for 5 years to provide financial, technical, & business support for micro FMEs.
    iii. DAY-NULM scheme was launched by the Ministry of Housing & Urban Affairs to reduce poverty & vulnerability of the urban poor households in 2013 by mobilizing them into SHGs.

  2. In September 2021, the Central Government launched a ‘National Action Plan’ for eliminating Rabies mediated through Dogs by _________.
    1) 2024
    2) 2028
    3) 2030
    4) 2032
    5) 2035
    Answer & Explanation
    Answer-3) 2030
    Explanation:
    On the occasion of World Rabies Day, the Central Government launched a National Action Plan for Dog Mediated Rabies Elimination by 2030 (NAPRE) for the elimination of dog mediated rabies by 2030. The action for the same has been drafted by the National Centre for Disease Control (NCDC).

  3. Where was the 3-day long musical festival – ”Nata-Sankirtana” held?
    1) Assam
    2) Manipur
    3) Gujarat
    4) Sikkim
    5) Mizoram
    Answer & Explanation
    Answer-2) Manipur
    Explanation:
    The Jawaharlal Nehru Manipur Dance Academy(JNMDA), Imphal, Manipur organised the ‘Nata-Sankirtana’, a 3-day dance and music festival.
    i. It was inscribed on the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization(UNESCO)‘s Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity.

  4. What is the Total financial allocations for “Promotion of Medical Device Parks” by the Central government for a tenure FY21 to FY25?
    1) Rs 200 crore
    2) Rs 400 crore
    3) Rs 600 crore
    4) Rs 800 crore
    5) Rs 1000 crore
    Answer & Explanation
    Answer-2) Rs 400 crore
    Explanation:
    The Government of India notified the “Promotion of Medical Device Parks” to support the medical devices industry & to promote medical device parks across India.
    i. The financial outlay of the scheme is Rs 400 crore and its tenure is from the financial year 2020-2021 to 2024-2025.

  5. Which Country recently (in Sept’ 21) signed a Mutual Recognition Arrangement with India to recognise each other as Authorised Economic Operators?
    1) Finland
    2) Mexico
    3) USA
    4) Singapore
    5) Australia
    Answer & Explanation
    Answer-3) USA
    Explanation:
    US Customs & Border Protection, the Department of Homeland Security signed a Mutual Recognition Arrangement with India’s ‘Central Board of Indirect Taxes’ to recognise each other as Authorised Economic Operators for Faster Export Clearance.

  6. Which Bank recently (in Sept’ 21) approved to provide credit support for ‘yak husbandry’ in Arunachal Pradesh?
    1) SIDBI
    2) State Bank of India
    3) Punjab National Bank
    4) NABARD
    5) Federal Bank
    Answer & Explanation
    Answer-4) NABARD
    Explanation:
    National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) approved a credit plan for yak husbandry in Arunachal Pradesh to support the herders to secure loans and strengthen their livelihoods. The scheme was developed by the National Research Centre on Yak (NRCY).

  7. To fund the revenue gap for reviving the economy, the Government of India (in Sept’ 21) borrowed _________from RBI for the second half (H2) of FY22 to revive the Indian Economy from COVID-19.
    1) Rs 4 lakh crore
    2) Rs 5 lakh crore
    3) Rs 6 lakh crore
    4) Rs 7 lakh crore
    5) Rs 8 lakh crore
    Answer & Explanation
    Answer-2) Rs 5 lakh crore
    Explanation:
    The Government of India, in consultation with the RBI, decided to borrow Rs 5.03 lakh crore for the second half (H2) of FY22 to fund the revenue gap for reviving the economy (which is affected by COVID-19).
    i. The government’s gross borrowing for FY22 was estimated to be Rs 12.05 lakh crore along with net borrowing of Rs 9.37 crore.

  8. Which Organization recently (in Sept’ 21) approved a loan of $251 million for urban flood protection & management in the ‘Chennai–Kosasthalaiyar river basin’?
    1) World Bank
    2) International Monetary Fund
    3) European Investment Bank
    4) New Development Bank
    5) Asian Development Bank
    Answer & Explanation
    Answer-5) Asian Development Bank
    Explanation:
    The Asian Development Bank (ADB) has approved a loan of $251 million for urban flood protection and management in the Chennai–Kosasthalaiyar river basin in India.
    About Asian Development Bank:
    Founded -1966.
    Headquarters – Manila, Philippines.
    President – Masatsugu Asakawa

  9. What was India’s GDP growth rate projected by ‘S&P Global Ratings’ for FY22, as of September 2021?
    1) 7.2%
    2) 8.9%
    3) 10.2%
    4) 9.5%
    5) 6.4%
    Answer & Explanation
    Answer-4) 9.5%
    Explanation:
    S&P Global Ratings Retained India’s Economic Growth Projection in FY22 to 9.5%. The rating agency reported a strong recovery in economic activity in India after the second wave of COVID-19.
    About S&P Global Ratings:
    Headquarters – New York, United States.
    President and CEO – Douglas L. Peterson

  10. Who won the Shanti Swarup Bhatnagar (SSB) Prize for 2021 under ‘Earth, Atmosphere, Ocean and Planetary Sciences’ category for his research in the field of coal and energy?
    1) Debdeep Mukhopadhyay
    2) Jeemon Panniyammakal
    3) Binoy Kumar Saikia
    4) Rohit Srivastava
    5) T Govindaraju
    Answer & Explanation
    Answer-3) Binoy Kumar Saikia
    Explanation:
    Dr Binoy Kumar Saikia won the SSB Prize for Science and Technology 2021 under ‘Earth, Atmosphere, Ocean and Planetary Sciences’ category for his research in the field of coal and energy
    i. Dr Jeemon Panniyammakal won the SSB Prize for Science and Technology 2021 under the ‘Medical Science’ category for his research in the prevention of cardiovascular diseases in India.





error: Alert: Content is protected !!