Current Affairs Quiz: 30 April 2021

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 30 April 2021 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2021 updates.

Our Current Affairs April 2021 events will help you to get more marks in Banking, Insurance, SSC, Railways, UPSC, CLAT and all State Government Exams. Also, try our Current Affairs Quiz.

We are Hiring – Subject Matter Expert | CA Video Creator | Content Developers(Pondicherry)

Top 10 Questions Based on Current Affairs 30 April 2021

Remaining questions are available in CareersCloud APP, Course Name – Crack Current Affairs 2021 – Click Here to Download the APP

  1. In April 2021, India & Russia agreed to conduct a ‘2+2 Ministerial Dialogue’.
    Which of the following points are correct with respect to Indo-Russian relationship?
    A) Russia is the 2nd Country, only after USA, to establish the ‘2+2 Ministerial Dialogue’ with India
    B) Russia trained 4 Indian astronauts for the Gaganyaan mission
    C) Russia’s ‘Sputnik-V’ is approved by Indian Govt. for use against Covid-19
    1) Only A & C
    2) All A, B & C
    3) Only B
    4) Only A & B
    5) Only B & C
    Answer & Explanation
    Answer-5) Only B & C
    Explanation:
    Indian Prime Minister Narendra Modi & Russian President Vladimir Putin have agreed to establish a ‘2+2 Ministerial Dialogue’ at the Foreign & Defence Minister level between the two countries.
    i.Russia is the 4th Country & 1st Non-Quad (US, Japan & Australia) member country to establish the ‘2+2 Ministerial Dialogue’ with India.
    ii.Russia trained 4 Indian astronauts for the Gaganyaan mission, which is India’s 1st human space mission.
    iii.Russia’s ‘Sputnik-V’, is the 3rd vaccine after Covishield & Covaxin to get approval from Indian government for use against covid-19.

  2. Which country announced a COVID-19 relief fund of Rs. 18 crores or USD 2.4 mn to India in April 2021?
    1) Norway
    2) Australia
    3) Portugal
    4) Russia
    5) Canada
    Answer & Explanation
    Answer-1) Norway
    Explanation:
    The Government of Norway had come forward to assist India by providing 20 million Norwegian Kroners (NOK) (~2.4 million USD or ~ Rs.18 crore) for COVID -19 relief. The fund will be channelled through the World Health Organization(WHO) and the International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies (IFRC).

  3. Which is the 1st country in the World to regulate Self-driving cars at slow speed on the motorway?
    1) United States of America
    2) Germany
    3) France
    4) United Kingdom
    5) Belgium
    Answer & Explanation
    Answer-4) United Kingdom
    Explanation:
    The United Kingdom(UK) government became the first country in the globe to permit self-driving cars on motorways after the announcement of its plan on April 28, 2021, to regulate the use of self-driving vehicles at slow speeds on motorways.

  4. ________ reclassified New India Assurance Co Ltd (NIACL) as Public Category investor from Promoter as per the regulatory guidelines of ________.
    1) Canara Bank, SEBI
    2) Axis Bank, SEBI
    3) Canara Bank, RBI
    4) Axis Bank, Ministry of Corporate Affairs
    5) Canara Bank, Ministry of Corporate Affairs
    Answer & Explanation
    Answer-2) Axis Bank, SEBI
    Explanation:
    On April 28, 2021, The board of Axis Bank approved the reclassification of New India Assurance Co Ltd (NIACL) from promoter category to public category investor. NIACL owns 0.67 per cent of the total issued and paid-up equity share capital of the Axis bank.
    Reclassification of Promoters as Public is done based on the regulatory norms of SEBI.

  5. The Ministry of Finance announced the interest rates for General Provident Fund (GPF) & other non-government PF for Q1 of FY22.
    Identify the points that are correctly related to GPF:
    A) Interest rate of 7.1% is fixed for GFP scheme for Q1 of FY22
    B) Only Government employees are eligible for GPF scheme
    C) Investing in GPF provides Income Tax exemptions under Section 80C of Income Tax Act
    1) Only A & C
    2) All A, B & C
    3) Only B
    4) Only A & B
    5) Only B & C
    Answer & Explanation
    Answer-2) All A, B & C
    Explanation:
    Ministry of Finance, retained the General Provident Fund (GPF) and other non-government PF, Gratuity funds interest rate unchanged at 7.1% for the first quarter Q1 of FY22.
    i.The interest income earned on the GPF amount is exempted under Section 80C of the Income Tax Act, 1961.
    ii.GPF is a saving instrument only for Government employees, they can contribute a portion of his/her salary regularly till the time he/she is employed.

  6. Which bank signed an MoU (in Apr’21) with BSNL to receive telecom services for the Bank at a competitive rate?
    1) Indian Bank
    2) Canara Bank
    3) Punjab National Bank
    4) State Bank of India
    5) Union Bank of India
    Answer & Explanation
    Answer- 1) Indian Bank
    Explanation:
    Indian Bank signed an MoU with Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) to provide telecom services to the bank at a competitive rate. The MoU was signed in the presence of the executive director of Indian Bank and chief general manager of BSNL Chennai Telephones.

  7. Which are the 2 Indian Companies that were listed among the ‘TIME 100 Most Influential Companies’?
    1) Jio Platforms & Unacademy
    2)Unacademy & Byju’s
    3) Bharti Airtel & Jio Platforms
    4) Jio Platforms & Byju’s
    5) Bharti Airtel & Unacademy
    Answer & Explanation
    Answer-4) Jio Platforms & Byju’s
    Explanation:
    Reliance Industry Limited’s (RIL) technology wing Jio Platforms and e-learning startup Byju’s have made it to the TIME Magazine’s first-ever list ‘TIME 100 Most Influential Companies’, which is an expansion of the TIME100 franchise.

  8. Who was appointed as the Finance Secretary of India in April 2021?
    1) Ajay Bhushan Pandey
    2) Ajay Seth
    3) T V Somanathan
    4) Debasish Panda
    5) Tuhin Kanta Pandey
    Answer & Explanation
    Answer-3) T V Somanathan
    Explanation:
    The Expenditure Secretary T V Somanathan was recently appointed as the Finance Secretary by the Appointments Committee of the Cabinet. He will succeed Ajay Bhushan Pandey.
    Finance Secretary is the senior most post among the 4 secretaries in the Finance Ministry.

  9. In April 2021, Mohan M Shantanagoudar the current _________ passed away.
    1) High Court Judge
    2) Solicitor General of India
    3) Attorney General of India
    4) Supreme Court Judge
    5) Additional Solicitors General of India
    Answer & Explanation
    Answer- 4) Supreme Court Judge
    Explanation:
    Mohan M Shantanagoudar, the sitting judge of the Supreme Court passed away at the age of 63 in Gurugram, Haryana. He has been serving as the Supreme Court Justice since 17th February 2017 and was set to retire on 4th May 2023.

  10. Which state govt. (in Apr’21) hiked the financial assistance to Rs. 51000 for the beneficiaries of Ashirwad Scheme?
    1) Gujarat
    2) Himachal Pradesh
    3) Uttarakhand
    4) Telangana
    5) Punjab
    Answer & Explanation
    Answer-5) Punjab
    Explanation:
    The cabinet of Punjab approved the hike in Ashirwad Scheme from Rs 21000 to Rs 51000 per beneficiary for the marriage of women of low-income families. The cabinet has also directed to clear all the pending dues. The increase in financial aid will come into effect from 1st July 2021.
    Ashirwad Scheme, previously known as Shagun Scheme.





error: Alert: Content is protected !!