Current Affairs Quiz: 28 September 2021

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 28 September 2021 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2021 updates.

Our Current Affairs September 2021 events will help you to get more marks in Banking, Insurance, SSC, Railways, UPSC, CLAT and all State Government Exams. Also, try our Current Affairs Quiz.

We are Hiring – Subject Matter Expert | CA Video Creator | Content Developers(Pondicherry)

Top 10 Questions Based on Current Affairs 28 September 2021

Remaining questions are available in CareersCloud APP, Course Name – Crack Current Affairs 2021 – Click Here to Download the APP

    1. Which organization recently (in Sept’ 21) signed a lease agreement with ‘Alliance Air Aviation Limited’ to deploy Civil Dornier-228 aircraft in Arunachal Pradesh?
      1) Airports Authority of India
      2) Defence Research and Development Organisation
      3) Hindustan Aeronautics Limited
      4) Bharat Electronics Limited
      5) Ordnance Factory Board
      Answer & Explanation
      Answer-3) Hindustan Aeronautics Limited
      Explanation:
      Hindustan Aeronautics Limited (HAL) inked a leased agreement with Alliance Air Aviation Limited for the deployment of two HAL’s Civil Dornier-228 (Do-228) aircraft in Arunachal Pradesh.
      About Hindustan Aeronautics Limited (HAL):
      CMD– R Madhavan
      Headquarter– Bengaluru, Karnataka

    2. Which of the following point(s) are correct with respect to the ‘Geographical Indication (GI) tag’ received by India.
      A) Sojat Mehndi from Rajasthan known for its high lawsone content in leaves received the GI tag.
      B) Assam’s rice wine and Judima & Nagaland’s Cucumber also bagged GI tags.
      C) ‘Mysore silk’ became the first Indian product to receive a GI tag.
      1) Only A & B
      2) Only B & C
      3) Only A & C
      4) All A, B & C
      5) Only A
      Answer & Explanation
      Answer-1) Only A & B
      Explanation:
      i. Sojat Mehndi from Rajasthan known for its high lawsone content in leaves received the Geographical Indication (GI) tag.
      ii. Assam’s rice wine, Judima & Nagaland’s Cucumber also bagged GI tags.
      iii. Darjeeling Tea became the first Indian product to receive a GI tag.

    3. Which Country along with India recently (in Sept’ 21) launched ‘Hydrogen Task Force’ & ‘Biofuels Task Force’ to decarbonize the energy sector?
      1) Russia
      2) Denmark
      3) Japan
      4) France
      5) USA
      Answer & Explanation
      Answer-5) US
      Explanation:
      The US department of energy along with India launched a new public-private ‘Hydrogen Task Force’ & ‘Biofuels Task Force’ to expand the use of clean energy technologies for decarbonization of the energy sector.

    4. Which Ministry observed ‘Vanijya Saptah’ from 20th to 26th September 2021?
      1) Ministry of Labour and Employment
      2) Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution
      3) Ministry of Commerce and Industry
      4) Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises
      5) Ministry of Corporate Affairs
      Answer & Explanation
      Answer-3) Ministry of Commerce and Industry
      Explanation:
      The Ministry of Commerce and Industry observed Vanijya Saptah (Trade & Commerce Week) from 20th to 26th September 2021 as a part of the celebration of “Azadi ka Amrit Mahotsav”.

    5. Where was the World’s highest EV charging station that was developed by ‘goEgo Network’ recently (in Sept’ 21) inaugurated?
      1) Leh, Ladakh
      2) Dehradun, Uttarakhand
      3) Anjaw, Arunachal Pradesh
      4) Pahalgam, J&K
      5) Kaza, Himachal Pradesh
      Answer & Explanation
      Answer-5) Kaza, Himachal Pradesh
      Explanation:
      The world’s highest Electric Vehicle (EV) charging station was inaugurated at 500 feet in Kaza, in the Spiti Valley, Lahaul and Spiti district, Himachal Pradesh. It was installed by goEgo Network, a Pune-based EV Charging infra startup.

    6. Which Bank recently (in Sept’ 21) partnered with ‘Amazon India’ to offer overdraft facility up to Rs 25 lakh to registered individual sellers & small businesses?
      1) HDFC Bank
      2) ICICI Bank
      3) Canara Bank
      4) Axis Bank
      5) Federal Bank
      Answer & Explanation
      Answer-2) ICICI Bank
      Explanation:
      ICICI Bank partnered with Amazon India to offer an overdraft (OD) facility up to Rs 25 lakh to individual sellers and small businesses registered on the e-commerce marketplace amazon.in.
      i. The seller is redirected to ICICI Bank’s ‘InstaOD’ platform to avail this OD Facility.

    7. What was the GDP growth rate projected for India (as of Sept’ 21) for FY-22 as per ‘Investment Information and Credit Rating Agency of India’ (ICRA)?
      1) 8.5%
      2) 9%
      3) 9.4%
      4) 9.9%
      5) 10.7%
      Answer & Explanation
      Answer-2) 9%
      Explanation:
      The ICRA (formerly known as Investment Information and Credit Rating Agency of India Limited) revised India’s gross domestic product (GDP) growth projection in FY22 from 8.5% (June 2021) to 9%.

    8. In September 2021, CM of Delhi, Arvind Kejriwal launched the official tourism app of Delhi Government called- “____________” to promote tourism in Delhi.
      1) Make My Delhi
      2) Go Delhi
      3) Responsible Tourism
      4) Dekho Mere Dilli
      5) Delhi Darshan
      Answer & Explanation
      Answer-4) Dekho Mere Dilli
      Explanation:
      On the occasion of World Tourism Day 2021, Arvind Kejriwal, CM of Delhi launched “Dekho Mere Dilli”, the Official Tourism App of Delhi Government, Government of NCT of Delhi, to promote Tourism in Delhi.

    9. Who is the 1st Formula One Racing Driver to register his 100th win after finishing 1st in the ‘Russian Grand Prix’ in September 2021?
      1) Max Verstappen
      2) Valtteri Bottas
      3) Lewis Hamilton
      4) Sebastian Vettel
      5) Charles Leclerc
      Answer & Explanation
      Answer-3) Lewis Hamilton
      Explanation:
      Lewis Hamilton sets a new record by registering his 100th win after finishing 1st in the Russian Grand Prix. Hamilton is a British racer, competes for Mercedes.

    10. When is the ‘World Tourism Day’ annually observed across the globe by the UN?
      1) 25th September
      2) 26th September
      3) 27th September
      4) 28th September
      5) 29th September
      Answer & Explanation
      Answer-3) 27th September
      Explanation:
      The UN’s World Tourism Day (WTD) is annually observed across the globe on 27th September to create awareness about the importance of tourism. The United Nations World Tourism Organization (UNWTO) designated World Tourism Day 2021 as a day to focus on “Tourism for Inclusive Growth”.





error: Alert: Content is protected !!