Current Affairs Quiz: 28 & 29 November 2021

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 28 & 29 November 2021 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2021 updates.

Our Current Affairs November 2021 events will help you to get more marks in Banking, Insurance, SSC, Railways, UPSC, CLAT and all State Government Exams. Also, try our Current Affairs Quiz.

We are Hiring – Subject Matter Expert | CA Video Creator | Content Developers(Pondicherry)

Top 10 Questions Based on Current Affairs 28 & 29 November 2021

  1. Which of the following points are correct with respect to the ‘National Multidimensional Poverty Index (MPI) 2021-Baseline report’?
    A) Bihar ranked as the poorest state in India while Karnataka has the lowest Poverty across India followed by Jharkhand.
    B) Bihar has the highest number of malnourished people followed by Jharkhand & Madhya Pradesh.
    C) This index is India’s 1st national MPI report released by NITI Aayog with the reference period of 2015-16 of the National Family Health Survey (NFHS).
    1) Only A
    2) Only C
    3) Only A & B
    4) Only B & C
    5) All A, B & C
    Answer & Explanation
    Answer-4) Only B & C
    Explanation:
    Bihar ranked as the poorest state in India While Kerala has the lowest Poverty across India followed by Goa & Sikkim.
    i. Bihar has the highest number of malnourished people followed by Jharkhand & Madhya Pradesh.
    ii. This index is India’s 1st national MPI report released by NITI Aayog with the reference period of 2015-16 of the National Family Health Survey (NFHS).

  2. Which country launched a first kind of its program called WISER Programme along with India (in Nov. 21) for women to encourage them in Research and Development (R&D) sectors ?
    1) Poland
    2) Denmark
    3) Spain
    4) Germany
    5) Australia
    Answer & Explanation
    Answer-4) Germany
    Explanation:
    Indo-German Science and Technology Centre (IGSTC) has launched the 1st Women’s Involvement in Science and Engineering Research (WISER) programme, to encourage women researchers’ participation in joint Research and Development (R&D) projects.
    i. WISER is the first-of-its-kind programme that enables gender equality and women’s participation in Science and Technology and offers 20 scholarship awards per year.
    ii. This initiative will be in addition to the ongoing flagship 2+2 programme of India with Germany.

  3. Which country hosted the 13th ASEM summit in 2021 with the theme of ‘Strengthening Multilateralism for Shared Growth’?
    1) China
    2) Australia
    3) Cambodia
    4) Kazakhstan
    5) Republic of Korea
    Answer & Explanation
    Answer-3) Cambodia
    Explanation:
    The 13th Asia–Europe Meeting (ASEM) Summit is hosted & Chaired by Cambodia.The summit was held at Phnom Penh, Cambodia with the theme of ‘Strengthening Multilateralism for Shared Growth’.
    • Vice President of India, Venkaiah Naidu Addressed the Retreat Session of the 2-day 13th ASEM Summit.
    • The 13th ASEM summit marks the 25th anniversary of the ASEM process.

  4. In which country the “Omicron” new variant coronavirus was identified first by the World Health Organization?
    1) Germany
    2) USA
    3) South Africa
    4) China
    5) Indonesia
    Answer & Explanation
    Answer-3) South Africa
    Explanation:
    The World Health Organisation (WHO) has designated the new variant of CoronaVirus, B.1.1.529, which was detected in South Africa named “Omicron” after the 15th letter of the Greek alphabet, as ‘Variant of Concern(VOC)’.
    Note: Currently designated VOCs are Alpha (B.1.1.7), Beta (B.1.351), Gamma (P.1), Delta (B.1.617.2), and Omicron (B.1.1.529).

  5. Who represented India at the 20th Meeting of Shanghai Cooperation Organisation (SCO) Council of Heads of Government (CHG) held in Nur-Sultan, Kazakhstan?
    1) Subrahmanyam Jaishankar
    2) M. Venkaiah Naidu
    3) Narendra Modi
    4) Ram Nath Kovind
    5) Raj Nath Singh
    Answer & Explanation
    Answer-1) Subrahmanyam Jaishankar
    Explanation:
    Dr. S. Jaishankar, Union Minister of External Affairs represented India at the 20th Summit of Shanghai Cooperation Organisation (SCO) Council of Heads of Government (CHG) held in Nur-Sultan, Kazakhstan under the Chairmanship of Kazakhstan.

  6. Which of the following points are correct with respect to the Project “Swadesh”?
    A) It is the first large scale multimodal neuroimaging database designed for the Indian population with big-data architecture & analytics for various disease categories in one platform.
    B) It was developed by the Department of Science & technology– National Brain Research Centre (DST-NBRC), Rajasthan.
    C) It was launched by the Ministry of Health & Family Welfare & Swadesh is the world’s 2nd Multimodal Brain Imaging Data and Analytics program.
    1) Only A
    2) Only B
    3) Only C
    4) Only A & B
    5) Only B & C
    Answer & Explanation
    Answer-1) Only A
    Explanation:
    It is the first large scale multimodal neuroimaging database designed for the Indian population with big-data architecture & analytics for various disease categories in one platform.
    i. It was developed by the Department of Biotechnology– National Brain Research Centre (DBT-NBRC), Haryana.
    ii. It was launched by the Ministry of Science and Technology & Swadesh is the world’s 1st Multimodal Brain Imaging Data and Analytics.

  7. Stephen Joshua Sondheim recently (in Nov’21) passed away in the US. Who was Stephen Joshua Sondheim?
    1) Author
    2) Social Reformer
    3) Musician
    4) Football Player
    5) Politician
    Answer & Explanation
    Answer-3) Musician
    Explanation:
    Veteran composer and lyricist Stephen Joshua Sondheim died at the age of 91 in Connecticut, United States.
    • He is a recipient of a Special Tony Award 2008 for lifetime achievement in the theatre. Also won several awards like eight Grammy Awards, a Pulitzer Prize, Presidential Medal of Freedom 2015 etc. He received an Academy Award for the song ‘Sooner or Later’.

  8. Who released the book, “Democracy, Politics and Governance” which was authored by Dr. A. Surya Prakash?
    1) Ram Nath Kovind
    2) M. Venkaiah Naidu
    3) Narendra Modi
    4) Amit Shah
    5) Rajnath Singh
    Answer & Explanation
    Answer-2) M. Venkaiah Naidu
    Explanation:
    The Vice President (VP) of India, M. Venkaiah Naidu on the 72nd anniversary of the adoption of the ‘Constitution of India’ released a book titled “Democracy, Politics and Governance” in English and ‘Loktantr, Rajniti and Dharm’ in Hindi authored by Dr. A. Surya Prakash at an event in the Central Hall of Parliament, New Delhi.

  9. Which of the following points are correct with respect to the National Organ Donation Day?
    A) The National Organ Donation Day is observed across India on 27th November.
    B) The day is organized by the National Organ & Tissue Transplant Organization under the Ministry of Health & Family Welfare.
    C) According to the Global Observatory on Donation & Transplantation (GODT), India secured 3 rd Rank in the world.
    1) Only A
    2) Only C
    3) Only A & B
    4) Only B & C
    5) All A, B & C
    Answer & Explanation
    Answer-5) All A, B & C
    Explanation:
    27th November 2021 marks the observance of the 12th National Organ Donation Day.
    The Awards on 12th Indian Organ Donation Day:
    i. The State Organ and Tissue Transplant Organization (SOTTO) of Maharashtra won the award for the highest number of deceased donor transplants.
    ii. The Regional Organ and Tissue Transplant Organization (ROTTO) for the Western Region won the award for best performance.
    iii. Velammal Medical College Hospital & Research Institute, Madurai, Tamil Nadu has won the best transplant hospital award.

  10. Which State government launched the project “STREET” to promote tourism?
    1) Karnataka
    2) Gujarat
    3) Andhra Pradesh
    4) Tamil Nadu
    5) Kerala
    Answer & Explanation
    Answer-5) Kerala
    Explanation:
    Kerala Tourism, Department of Tourism, Kerala launched the project STREET (Sustainable, Tangible, Responsible, Experiential, Ethnic, Tourism hubs) to promote and take tourism deep into the interiors and rural hinterland of Kerala.
    • The project was formed by the Responsible Tourism Mission and it was inspired by the ‘Tourism for Inclusive Growth’ slogan of The United Nations World Tourism Organization (UNWTO).
    • Themes planned as a part of the project “Green Street, cultural street, village life experience street, experiential tourism street, Agri-tourism Street, water street & art street”.





error: Alert: Content is protected !!